Rupa-rupanya reka bentuk dapur yang selesa 2 hingga 2 meter – banking-on-green.com

Rupa-rupanya reka bentuk dapur yang selesa 2 hingga 2 meter

Rupa-rupanya reka bentuk dapur yang selesa 2 hingga 2 meter

Reka bentuk dapur kecil tidak kurang relevan daripada reka bentuk bilik besar. Dapur kecil di bangunan tipikal lama tidak biasa. Reka bentuk dapur 2 hingga 2 meter boleh menjadi estetik dan selesa, anda hanya perlu memberi perhatian ini kerana perhatian.

Di dalam bilik kecil adalah penting untuk menggunakan setiap sentimeter secara rasional, maka ada ruang untuk semua yang diperlukan. Untuk dapur 2 hingga 2 meter, perabot mesti dibuat untuk memerintahkan – perabot saiz standard di dalam bilik tersebut tidak sesuai atau mengambil semua ruang yang berguna.

Penyelesaian yang rasional adalah menggunakan banyak rak dan gantung yang mungkin. Mereka boleh menampung semua yang anda perlukan, dan bilik tidak akan berantakan dengan perkara-perkara.

Pilih susun atur yang mudah untuk dapur kecil

Untuk dapur kecil, susun atur lurus atau L akan mudah. Sebelum anda memesan perabot, lebih baik menentukan lokasi yang akan ditempatkan.

Dapur dalam satu baris

Di dapur langsung, perabotnya terletak di sepanjang dinding. Dalam satu baris berhampiran dinding kerja anda boleh memasang peti sejuk, sink dan dapur. Di atas dapur adalah hud, di atas peti sejuk dan tenggelam – gantung almari. Masih ada ruang untuk desktop.

dapur

Dapur langsung dengan dapur di tengah, sink dan meja memotong

Sekiranya ada seorang penyewa di apartmen, peti sejuk kecil boleh ditempatkan di bawah meja. Plat untuk 4 pembakar boleh digantikan dengan panel dua pembakar – ruang pemotongan akan ditambah.

Anda boleh memasang peti sejuk di koridor, jika kawasan itu dibenarkan. Menyimpan produk di bilik lain tidaklah mudah, tetapi tempat yang berguna di dapur akan meningkat.

dapur

Dapur langsung, di mana semuanya ditempatkan secara ringkas, kecuali peti sejuk. Kutikula kecil membolehkan anda meletakkan kabinet di atasnya

Susun atur berbentuk L

Di dapur sudut, sudut biasanya menduduki wastafel, di sebelahnya terdapat meja dan dapur. Ruang di tingkap atau di dinding percuma boleh digunakan untuk memasang pengubah jadual kecil.

susun atur dapur

Susunan dapur berbentuk L

garis besar

Susun atur perabot dan peralatan rumah tangga di dapur sudut berukuran 2,420 m pada 1.890 m – pengaturan mudah di kawasan kerja

U berbentuk dapur

Dapur persegi hampir dengan mengatur perabot dalam bentuk huruf U, dalam kes ini, kawasan di ambang boleh berfungsi sebagai kawasan kerja, dan jadual-pengubah selepas digunakan boleh dikeluarkan di bawah ambang.

dapur

Bilik dengan tata letak berbentuk U, di mana semuanya berada dengan baik

Ruang makan yang lengkap di dapur kawasan sedemikian untuk keluarga dua atau lebih orang tidak boleh diwujudkan. Untuk makan di dapur, anda perlu menggunakan meja lipat atau meja lipat dan kerusi lipat. Permukaan kerja dengan tepi bulat atau bentuk bulat akan mudah, kerana dalam hubungan rapat dengan sudut tajam tidak dapat dielakkan.

apron merah

Apron merah terang menetapkan suasana untuk salji putih dalaman

dapur

Sudut tajam adalah yang terbaik untuk menghalang

dapur

Reka bentuk fungsian

Penyelesaian tambahan

  • Sekiranya terdapat balkoni berhampiran, ruang makan boleh dipindahkan ke sana. Anda boleh menggabungkan ruang dapur dan balkoni dan meningkatkan ruang bilik.
  • Ramai lebih suka menggabungkan kawasan kerja dengan ruang tamu dengan mengorbankan koridor. Dalam kes ini, anda perlu meletakkan hud yang baik, supaya bau tidak tersebar ke ruang tamu.
  • Jadual ini boleh digantikan oleh kaunter bar yang dipasang pada dinding, jika pilihan ini sesuai dengan hos.
jadual

Jadual lipat

Bagaimana membuat dapur lebih luas secara visual

Warna lampu perabot dan kemasan

Di dalam bilik kecil, pereka tidak dinasihatkan supaya menggunakan warna yang terlalu terang, kombinasi warna yang berbeza. Adalah lebih baik untuk menghentikan pilihan dalam warna neutral dan cahaya – putih, krim, perak, kelabu. Lantai juga harus menjadi terang, di dalam bilik kecil lantai gelap mendadak membatasi ruang.

Penggunaan permukaan berkilat dan kaca

Kabinet kaca, permukaan berkilat, cermin (jika ada tempat untuk mereka), perabot Plexiglas mengisi bilik dengan kesegaran, menjadikannya visual lebih luas. Kertas dinding adalah lebih baik untuk memilih kosong atau dengan reka bentuk yang elegan dalam warna pastel.

d1
d12
d13
d14
d15
d16

Memberi perhatian kepada pencahayaan

Pencahayaan yang betul juga boleh meningkatkan ruang dan menjadikan bilik lebih selesa:

  • Sebagai tambahan kepada yang utama, gunakan sumber cahaya buatan di atas setiap zon;
  • boleh dibina ke dalam loker lampu terbina dalam – pencahayaan setiap sudut, mereka secara visual membuat bilik lebih luas;
  • dari langsir padat dan gelap lebih baik untuk menolak dan memilih untuk dapur kecil telus cahaya pendek tirai, langsir; sangat selesa dan kelihatan tirai warna, roll dan tirai Roman.

Cara membuat dapur kecil selesa

Beberapa cadangan mudah akan mewujudkan dalaman praktikal dan selesa:

  • perintah perabot khas untuk bilik 2×2 m dengan dimensi jadual yang dikurangkan dan ketinggian kabinet;
  • untuk rasional mengurus ruang, beli peralatan bersaiz padat;
  • perabot dan hiasan yang pelbagai fungsi – sebuah katil tambahan, meja transformer, meja lipat akan membuat penemuan di dapur mini selesa;
  • beri perhatian kepada teknologi terbina dalam – anda boleh membeli tempat duduk, yang ditarik balik ke dalam niche atau digunakan secara menegak.
d17
d18
d19

Kitchen 3 by 2 meters – lebih banyak pilihan

Reka bentuk dapur 2 meter dengan 3 meter boleh berfungsi dan hebat. Ini adalah saiz standard dapur di Khrushchev, pereka sudah mempunyai pengalaman yang cukup dalam reka bentuk pedalaman itu.

Di dapur 2×3 meter boleh diberi perhatian lebih kepada penciptaan ruang makan. Di dalam bilik terdapat meja makan kecil dan 2-3 kerusi. Bahagian atas bulat adalah ergonomik, dan kelihatan sangat asli. Di bawahnya, anda boleh memilih kerusi dengan kerusi yang licin-perabot sedemikian lebih selamat.

dapur

Pereka berisiko menggunakan warna merah di dapur 2×3 meter, dan tidak kalah. Dengan aperture bukaan yang diperluas di dalamnya terdapat semua yang diperlukan dan ia kelihatan estetika dan menarik

Dapur 3 hingga 2 meter tidak kelihatan sempit kerana nada cahaya perabot dan butiran dalaman, permukaan kaca, siling yang digantung dengan kesan cermin

Majlis. Tuan rumah biasanya menginginkan sesuatu untuk menghiasi bilik, tetapi penggunaan perincian hiasan di dalam bilik kecil dapat menimbulkan kesan kekacauan dan kerumitan. Di dapur, perincian hiasan yang menarik perhatian boleh menjadi jam dinding asal, gambar kecil atau panel kaca dibuang.

Panel berkulit di kawasan kerja, mengharmonikan warna dengan perabot, akan membantu mewujudkan dalaman yang unik, menjadikan bilik kecil menjadi sudut yang selesa. Apron kaca tidak hanya cantik, tetapi juga praktikal – mudah dijaga.

berkulit

Skinali dengan perkiraan langsung perabot dan perkakas rumah

dapur sudut

Skinali di kawasan kerja dapur sudut

Gaya yang betul untuk dapur kecil

Untuk reka bentuk dapur persegi kecil dua gaya baju: minimalism dan klasik. Mari kita perhatikan ciri masing-masing.

Klasik – sentiasa relevan

Ia adalah gaya “kesederhanaan yang mahal”, di mana garis lancar klasik diguna pakai, konservatisme dan simetri. Klasik melibatkan penggunaan perabot besar-besaran dari bahan semula jadi yang mahal. Julat warna dari beige hingga coklat.

Gaya semulajadi berat dapat membuat ruangan sangat ketat visual, jadi anda perlu memesan perabot memandangkan saiz bilik. Secara umum, dapur dalam gaya ini kelihatan kemas, penuh dan pepejal (walaupun sangat kecil).

Minimalism – kemas dan laconic

Sesuai untuk reka bentuk dapur kecil. Ciri ciri gaya ini adalah warna, fungsi, penggunaan objek minimum, penjimatan ruang.

Minimalism adalah gaya moden yang popular, di mana teknologi moden dan perabot pelbagai fungsi digunakan secara meluas.

d21
d22
d25
d26
d27
d28

Seperti yang anda dapat lihat, walaupun dapur terkecil boleh menjadi sudut yang sangat selesa, di mana semua yang anda perlukan berada di tangan. Perkara utama adalah dengan menggunakan ruang, cahaya, warna, secara rasional mengikut peraturan pengembangan ruang dan gaya visual.

Video: contoh reka bentuk dapur kecil

decor

Leave a comment