Как да огънете сухото строителство сухо и мокро начин: съвети за начинаещи – banking-on-green.com

Как да огънете сухото строителство сухо и мокро начин: съвети за начинаещи

Как да огънете сухото строителство сухо и мокро начин: съвети за начинаещи

Били ли сте с оригинален мултифункционален таван за вашата кухня? Или решихте да направите арка от гипсокартон? Или може би искате да завършите стената или да украсите стаята с колони? За да преведете някоя от тези идеи в живота, трябва да знаете как да огънете гипсокартон.

Декоративните елементи, създадени от обикновения гипсокартон, са невероятни

От лист обикновен гипсокартон можете да създадете истински шедьоври на декор

Начини за огъване на гипсокартон

Изборът на метод за огъване на гипсовата плоскост се определя от радиуса на огъване и дебелината на гипсото, което се използва за завършване на стените или таваните. Идеален за производство на огънати структури е дъговидната дъска, чиято дебелина е само 6,5 мм. Тя е най-подходяща за извити форми. Но ако криволинеен профил се нуждае от малко, няма смисъл да се купува цял лист от тънък гипсокартон. В края на краищата можете да огънете лист с дебелина 9 или 12,5 мм.

Таванът на извитата гипскартон изглежда необичаен с оригиналната осветителна система

От извития гипсокартон можете да създадете сложност и конфигурация на конструкцията

Таванът от гипсокартон в кухнята ще се появи в нова форма, ако е допълнена с оригинално осветление

Оригиналността на този кухненски таван е подчертана от стилно осветление

Метод на сухо огъване

Това е по-лесен начин, който се основава на съществуващата естествена гъвкавост на гипсовата плоскост. Ако дебелината на листа на 9 mm, може да бъде огънат сух метод, ако радиусът на най-малко 130 см и дебелина лист 12.5 mm, ако радиусът е не по-малко от 180 см.

За създаването на масивни структури, сух метод на огъване на гипсокартон

Огъването на сухи листове се използва за създаване на големи и прости структури

За да огънете сухото строителство в сухото строителство, първо трябва да направите рамка. От една страна това се закрепва лист, а вторият бавно притисна към рамката, листа даде желаната форма, след което покривалото е закрепено върху рамката.

Гипсокартонът може да се огъва само заедно. Ако се опитате да се огънете, табелата ще се счупи.

Как да се огъне сухо строителство мокър метод

Той се използва, когато е необходимо радиус на огъване на листа е по-малка от 130 см. По този начин, на огънат лист от 50 см радиус. В мокро състояние на сухото строителство листове са много по-гъвкав и може да се промени формата си без разрушаване под влияние на външен товар. И след изсушаване листовете запазват новата си форма и възстановяват първоначалните си параметри на якост.

Перфорирането на гипсокартон с иглена ролка позволява да се даде на листа от гипсокартон необходимата форма

За да се направи желаната форма на лист от гипсокартон, често се използва иглена ролка

Предимството на този метод на огъване е получаването на относително гладка повърхност, която изисква минимална обработка, както и малка консумация на самонарезни винтове. Недостатъкът е, че трябва да отделите значително време за сгъване на чаршафите. Освен това процесът е по-сложен технически (необходими са допълнителни инструменти).

Процесът на сгъване на лист може да се опрости с помощта на специален шаблон

Шаблонът за огъване на листове от гипсокартон ви позволява да опростите и ускорите процеса

Сгъваем гипсокартон мокро нужда иглен валяк, който трябва да пробие покривалото на дълбочина от 1.2-1.3 от дебелината. Залепването следва страната, която впоследствие ще се свие. Няма възглавница? След това направете дупки с стъпка от 10-15 мм с обикновен шлюз. За да се ускори процесът, можете да направите “осеян бар”. Винтове с диаметър 2-3 мм се завинтват в дървения лъч на стъпки от 10-15 см.

Пробийте перфорираната страна на листа от гипсокартон с вода. Тя се нуждае от малко, трябва да импрегнира картона и основата на гипса, но не изтичайте от другата страна на листа. Средно листата трябва да се навлажни за 10-15 минути 3-4 пъти. След това листът е спретнато над шаблона и е захванат в това положение. Заготовката трябва да се фиксира поне за един ден – докато изсъхне напълно.

Завършената арка от гипсокартон е по-често срещана в модерния интериор

Гипсовата дъска е една от най-често срещаните конструкции

Влажният начин за огъване на гипсокартон е доста прост, но имате нужда от определени умения, за да работите с материала. Ако никога не сте работили с него, е по-добре да се опитате да огънете малко парче хартия по мокър път и след това да направите основната работа.

Как да огънете гипсокартон с радиус по-малък от 50 см

За това огъване е необходимо да изрежете картон и гипс от едната страна на всеки 3-5 см. Колкото по-малък е радиусът на огъване, толкова по-малка е стъпката на рязането. Рязането трябва да се извърши много внимателно, тъй като разкъсването на противоположния слой от картон неизбежно ще доведе до счупване на листа и ще навреди на целостта на конструкцията.

Декорация на интериора може да бъде елегантен дизайн, украсен с помощта на огъване с вдлъбнатини

Огъването с вдлъбнатини ви позволява да създавате елегантни и отворени дизайни, които ще бъдат в центъра на интериора

Предимството на този метод е високата скорост на инсталиране. За тази работа обаче ще се изисква асистент, тъй като е много трудно да закрепите детайла към рамката. Има и други недостатъци: голяма консумация на винтове и шпакловки за изравняване (получава се голям слой).

Фиксираната структура е готова за последния етап от боядисването

След завършване на картината завършената конструкция ще покаже всички свои декоративни елементи

Плоча с резета, фиксирани на място върху профила. Ако това е арка, започнете да се закрепвате от центъра, като постепенно се придвижвате към краищата. Разфасовките се полагат и се обработва цялата повърхност. Когато замазвате, подсилвайте ставите на листовете със змия, за да предотвратите появата на пукнатини. Вместо това можете да третирате повърхността със стъклено руно преди боядисване.

decor

Leave a comment