Ugradnja kutnog stola za kuhinju vlastitim rukama: povezivanje kroz šank i prema europipeu – banking-on-green.com

Ugradnja kutnog stola za kuhinju vlastitim rukama: povezivanje kroz šank i prema europipeu

Ugradnja kutnog stola za kuhinju vlastitim rukama: povezivanje kroz šank i prema europipeu

Kutna kuhinja najčešća je varijanta uređenja namještaja u standardnim apartmanima. Ne zato što je prikladno, ne. I zato što je duljina zida od 2,4-2,8 m prekratka kako bi se smjestio sav potreban kuhinjski namještaj i oprema. Moramo staviti ormariće duž dva zida, slovo “G”. Jao, da biste dobili posuđe s teško dostupnih “uličica” kutnih ormarića, spuštanje na punkove – to je još jedan užitak. No, kutni stol je vrlo racionalno rješenje. Razgovarajmo o tome kako uredno i pouzdano prilagoditi detalje radne ploče.

Priprema kutne ugradbene kuhinje

Teoretski, unutrašnji kutak prostorije, gdje treba ugraditi kuhinju “G”, mora biti strogo ravno, 90 °. U praksi to nije uvijek slučaj. A ako se u pločama kuća, koje su sastavljene od gotovih elemenata kao dizajner, dimenzije dizajna opažaju vrlo precizno, onda bi nemarni graditelji mogli postaviti cigleni zid krivo.

kuhinja

Često uredite namještaj s slovom “G” u standardnoj sobi – jedini način da postavite potrebnu opremu i posuđe, ostavljajući prostor za stol

Ako je kutna stola pridružili 90 °, ali u smislu pravog kuta nema mjesta na jednoj strani kuhinjskog namještaja i zida između jaz će se pojaviti. Jaz između vrhu tablice (radnoj površini) i zida ne prelazi nekoliko milimetara, može biti zatvoren od strane postolja. Ali ne možete sakriti veliki jaz. Možete, naravno, postaviti namještaj nije pod pravim kutem (kako se to radi, vidim. Dolje), ali to nije najbolje rješenje, a ne za sve vrste countertops moguće. Bit će ispravnije ispraviti nedostatke graditelja, ako ih ima, prije instaliranja namještaja.

To se može učiniti žbukanjem najkraće zidove slojevima različitih debljina. Izvršavanjem plašta za izravnavanje s lima (GCR, OSB, itd.).

pravi kut

Prisustvo strogo pravog kuta u kutnom prostoru za ugradnju kuhinje pomoći će vam da izbjegnete probleme prilikom naručivanja i postavljanja namještaja

Konfiguracija tablice na uglu

Imajući u vidu činjenicu da je velika većina naših čitatelja vlasnici standardnih apartmana s pravokutnim kuhinjama, razmotrit ćemo samo dvije najčešće konfiguracije nagnutih radnih površina:

Nasadni pravokutni elementi pod pravim kutovima

 • Ravni kut formiraju dva elementa, koji se nalaze striktno okomito jedan na drugi. Ovo je najisplativiji način za rezanje materijala.
spoj elemenata

Spoj elemenata pod pravim kutom jednostavan je u izvršenju i ekonomičan u materijalnoj potrošnji

Za male kuhinje, unutarnji kutak je prikladno mjesto za postavljanje umivaonika u njega. Treba imati na umu da sudoper ne smije prijeći zajedničku liniju dijelova. Za ugradnju u kut, trebali biste odabrati sudoper koji nije veoma velik, jer se rupa ne bi trebala presijecati s elementima za pričvršćivanje (estrih-stezaljke, vidi dolje). Sama rupa najbolje je rezati samo nakon što se radna površina potpuno montira i učvrsti.

pranje

Mjesto u kutu pogodno je za postavljanje umivaonika, može se postaviti bilo gdje u elementu koji se nalazi uz zid

tabletop

Na dijelu prototipa, koji je okrenut susjednom elementu, ne preporučuje se da se rupe ugrađene opreme postavljaju blizu 30 cm od zgloba

Radna površina s trapezoidnim elementom i dva zgloba

Slijedeća varijanta konfiguracije kutu od radne površine – kada su dva elementa koji se nalazi drugi pravokutni, trapezoidni, formira više dodatnih fasadne ravnina raspoređenih pod kutom od 135º u druge dvije.

tabletop

Kutni stropni stol s trapezoidnim umetkom ima dva zgloba

Međutim, treba imati na umu da je standard laminiranih iverica koriste za montažu kuhinjske stolove, ima širinu od 60-62 cm. A Dimenzije trapezni elemenata i približno su jednake 90×90 cm, ako je spremište se nalazi ispod nje, postavljena su vrata više od 40 cm ne. Na nižoj vrata pristupa Pristup ormaru bit će vrlo teško. Kako napraviti sličan trapezoidni segment? Postoje tri rješenja:

 • Za kupnju gotovog elementa, neki proizvođači laminiranih vrhova nude takav “trapezium”. Ali ovo rješenje ima nedostatke: izbor tvornica trapezoidnih dijelova je ograničen bojom i veličinom, oni nisu skupi.
dio

Ako želite, možete pronaći gotovi trapezni dio za kutni stol s dva zgloba

 • Skupite “trapezium” od elemenata izrađenih od standardne širine ploče od 60 cm. U tom je slučaju dodatni zglob bliži zidu, što je ružno i nezgodno.
pranje

Trapezoidni segment izrađen je od dva elementa širine 60 cm. Pranje se očito ne vidi u vrlo lijepom spoju

 • Opcija je slična prethodnoj, ali razlika je u tome što dalje od prednje (kod zida) na „Keystone” postavljena je na nekoliko centimetara iznad radne površine. Time se izbjegava šava na jednoj ravnini, a nastaje polica služi kao prikladno mjesto za staviti deterdžent.
element trapeza

Kutni trapezoidni element izrađen je od standardne ploče, a zidni dio, na kojem nije bio tipična širina od 60 cm, podignuta je

Trapezni kutni element služi kao prikladno mjesto za postavljanje posebnog sudopera, koji ima odgovarajući oblik.

pranje

Sudoper, namijenjen za ugradnju u ormar, koji se nalazi ispod trapezoidnog elementa radne površine kuhinje

Stol tablice od laminiranog iverja

Laminiranih countertops (postforming, vrh) izrađen od iverice i prekriven pod trošenje tlak otporan laminat laminat) – najjeftiniji i zato najpopularniji. Širina vrha je 60 ili 62 cm.

Savjet! Ako je soba još uvijek nije u stanju osigurati da postoji strogo pod pravim kutom na mjestu koje će održati zajedničke dijelove stol, potrebno je odabrati veći top, 62 cm. Ako je potrebno, countertop može biti malo gurnuti natrag, s ormarićima izvan i prostrogat natrag površinu za neke milimetara, koji će staviti na radnu površinu na zid, ako je razlika manja od 1,5 cm.

Još jedna točka u obzir – vodootporna je plastična prevlaka, ali ne drvo iverica. Ako mjesto rezanja, nije ivica liječi, dobiva mokro, to će prodrijeti u DSP, iz koje je neizbježno nabubri. Da biste izbjegli takve probleme, trebate pažljivo pokriti „gole” krajeve ploče vodootporne brtvljenje je najpristupačniji i svestran sanitarni silikon gradnje.

Obratite pažnju! Bolje je koristiti bezbojni spoj. Zapečati sve rezane krajeve: kutni zglob countertopa, bočne rubove, izrezivanje ugrađenog sudopera i peć.

Može li kutni kuhinjski radni stol za kuhinju sastaviti laik, “čajnik”? Da, ali to će zahtijevati postojanost, točnost i dostupnost posebnih alata.

Alati i materijali za montažu kutnog stola

Osim kliješta, odvijač, iščašenje 10 mm i list pile za rezanje metala koji su dostupni u gotovo svakoj zgradi zahtijevaju vježbu s konvencionalnim svrdla za metal i ručni rezač s kraja mlin 8 mm. Kao i 35-milimetarskom drill Fostnera je da proizvođači i sastavljači bi vrata namještaja produbljuje instalacijske petlje. Fraser i bušilica dostupni za najam, ali bušilica Fraser (nije jeftino, usput) morati kupiti ili posuditi, ako postoji.

bušilica

Oni domaći majstori koji će samostalno montirati kuhinju i ugrađeni namještaj, ima smisla kupiti jeftinu Faustner bušilicu promjera 35 mm za osobnu upotrebu, troškovi će se isplatiti kao rezultat

Od materijala, pored same postformacije, trebat će vam:

 • Za spajanje bar aluminij (može učiniti bez njega, u ovoj izvedbi, za montažu cm. Ispod) u odgovarajući oblik okretanje smjera, i poprečnog presjeka debljine lameliranog ploče.
aluminijske šipke

Vrste aluminijskih traka za postformiranje spoja. U našem slučaju, to će potrajati. Trake se razlikuju (desno, lijevo), ovisno o okretu tablice

Šipka mora biti odabrana u skladu s presjekom postformiranja, uzimajući u obzir njegovu debljinu, promjer krivulje.

Remen presjeka

Poprečni presjek šipke mora u potpunosti odgovarati profilu ploče

 • Posebni estrih-stezaljke za spajanje dijelova radne površine, potrebno je 2 komada po jednom spoju na radnoj površini. Ako kuhinja ima standardnu ​​konfiguraciju, koriste se estrisi duljine 100 mm.
cjediljka

Pričvrsni vijčani spojevi omogućuju pouzdanu povezanost radnih ploča, sila oba elementa jedni protiv drugih, isključujući njihovo horizontalno pomicanje

 • Prozirni brtveni materijal za izoliranje nezaštićenih krajeva ploče od vlage.

Priprema donjeg reda namještaja za ugradnju vrhova

Prilikom izlaganja donjeg reda ormarića, potrebno je promatrati nekoliko uvjeta:

 • Spoj laminiranih ploča ne bi trebao “visjeti u zraku”. Pod njim uvijek mora postojati pouzdana podrška s obje strane u obliku zidova ormara.
 • Sva ormarića moraju biti postavljena strogo vodoravno na svim ravninama, formirajući ravnu ravnu podlogu radne površine.
 • Kućišta moraju biti međusobno spojeni posebnim vijčanim spojnicama.
 • Potrebno je predvidjeti unaprijed način pričvršćenja countertopa u ormariće. Proizvođači namještaja bez spremanja na detalji, ispred i iza gornje površine ormari montirani trake (rebra), koja ne samo da daju dodatnu krutost namještaja, ali i služe za učvršćivanje radnu ploču. Ako barovi ne moraju biti pričvršćeni s bočnim stijenkama ormara, čelika ugla, kroz rupe u kojima će biti moguće zategnite vijke na dnu ploče. Usput, obvezna je prisutnost rebara krutosti za ormare s ladicama.
montiranje

Radna ploča mora biti čvrsto pričvršćena na svaki od nižih kuhinjskih ormara. Ako ormarići imaju rebra krutosti, pričvršćivanje se provodi kroz njih. U nedostatku rubova, trebali bi se koristiti čelični uglovi, oni bi trebali biti instalirani unaprijed

 • Kutni ormarići donjeg reda ne smiju se doticati. Između njih ostavite prazninu i postavite umetak od 3-5 cm. Istu šipku stavlja se na prednju površinu susjednog, okomito smještenog ormarića. Ako to nije učinjeno, vrata se ne mogu potpuno otvoriti. Ako nije moguće poravnati zidove prostorije na način da se u planu približi kut od 90 °, umjesto praznine pokrivenog umetkom, možete razvrstati redove ormara na željeni kut postavivši ih blizu obje zidove.
ormarići

Kutni ormarići ne bi trebali dotaknuti, jaz između njih je zatvoren umetkom. Na fotografiji umetak je pripremljen, ali još nije instaliran

Rezanje laminiranih ploča u pravoj veličini

Potrebno je označiti i izrezati veličinu (duž duljine) oba dijela ploče, ako prodavač materijala ne proizvodi pilu. Korištenje trake za spajanje omogućit će zatvaranje manjih grešaka i čipova koji se mogu pojaviti kod piljenja postforminga, ali se pločica treba precizno rezati pomoću kružne pile. Teoretski, moguće je izrezati dobro oštrenu pilu s finim zubima, pa čak i pukom, ali u ovom slučaju teško je osigurati perpendiciju rezane kraj ploče.

pukotina u kutu

Rezultirajući razmak u kutu elemenata stola posljedica je činjenice da kraj ploče nije pile okomito na njegovu površinu, a šipka je privučena neravnomjerno rezanim krajevima vijaka

Prvo, bolje je odrezati taj dio ploče koji će biti pored unutarnjeg kuta zidova, a zatim ga, privremeno postavljajući na mjesto, pokušajte i odrežite drugi dio. Ako se elementi vrha ne mogu priključiti na 90º, kraj drugog poluvremena tablice morat će se rezati pod kutom. Stoga je posebno važno mjeriti sedam puta prije rezanja.

rez ploča

Na slici je prikazan postupak rezanja laminirane ploče pomoću kružne pile, čiji je vodič stezaljka postavljena na stezaljke. Imajte na umu da je postforming postavljen prema dolje, tako da je manje kopiranja

Bušenje i glodanje žljebova za estrihe

Sljedeća faza – obilježavanje, bušenje slijepih rupa i glodanje žljebova za postavljanje spojnica-stezaljke. Utori za estrihe moraju imati oblik bućice. Dvije polovice “bućica” su za svaki od elemenata koji će se pridružiti. Na jednom spoju potrebno je staviti dva estriha.

Udaljenost od prednje i stražnjeg ruba vrha do osi “bućice” odabire se unutar 70-150 mm, uzimajući u obzir dizajn nižih ormarića, prisutnost armaturnih šipki u njima. Udaljenost od kraja tablice do slijepe rupice iznosi 55 mm kada se koristite 100 mm dugom estrihom.

raspored shema

Shema označava bušenje i mljevenje slijepih rupa i utora za veze u elementima kuta stola

Prilikom određivanja udaljenosti od ruba tablice do slijepih rupa, preporučljivo je uzeti u obzir oblik aluminijskog spojnica. Najvjerojatnije već ima utore za preskakanje estriha. Mogu biti uži ili širi, nema jedinstvenog standarda za njihovu lokaciju. Ako ne možete proći provrt kroz rupu u šipci, jednostavno je napraviti utor na drugom mjestu na prilično mekanoj aluminijskoj ploči.

letva

U pravilu, u aluminijskom prtljažniku ima utora za preskakanje stezaljke

Dubina uzorka za estrih mora biti najmanje 20 mm, ali na debelom pločici debljine 30 mm nije potrebno bušiti dublje od 25 mm, a na debljini od 40 mm do 30 mm. Ograničite dubinu mljevenja jednostavno, stavljajući rezač na bušilicu, trebate instalirati granični graničnik, koji dolazi u kompletu sa svim pristojnim alatima.

limitator

Začepi drill neće dopustiti da bušenje gluhe rupice bude dublje od namjeravanog

žlijeb

Spremni utor za ljuštenje

Uz pomoć stezaljki moguće je pričvrstiti ploče u bilo kojem kutu. Ako govorimo o montaži kutnog countertopa, postavljenog u tupom kutu, uključujući i uski element gdje je nemoguće postaviti veze na istoj udaljenosti od ruba ploče, žljebovi ispod njih stvaraju prednji plan.

tabletop

Pomoću veza moguće je sastaviti vrhove složenog oblika, spajajući elemente u bilo kojem kutu i dužini. Na kratkom kutnom elementu estriha postavljaju se nasumično, na različitim udaljenostima od unutarnjeg kuta stola

Montaža vrha kuta

Redoslijed koraka za montažu vrha tablice treba biti sljedeći:

 1. Potrebno je osigurati da su oba dijela postformulacije spremna za montažu: izrađeni su utori za estrihe, a završna ploha ploče nasuprot kutu obrađena je.
 2. Ugradite je na mjesto, ali ne pričvrstite tanjur na ormariće koji se pričvršćuju na zid u kutu.
 3. Radimo s brtvilom nezaštićenog plastičnog kraja drugog elementa vrha.
silikon brtvilo

Na nepropusnom kraju ploče potrebno je nanijeti silikonsku brtvu i pažljivo ga rasporediti na čitavu površinu, ne ostavljajući šanse da vlaga prodre u ivericu

 1. Navijte vijke na rub ploče. Pričekajte da silikonski uhvatiti, ne treba.
 2. Stavili smo silikon na drugi dio vrha. Potrebno je ne za zaštitu, već kako ne bi dobili blato ispod trake. Instaliramo drugu ploču na mjesto, spajajući stol s dva dijela kroz šipku. Stoga je potrebno upravljati u utoru spojnice. Uklonite višak brtvila.
tabletop

Oba dijela stolnog vrha su usidrena preko trake

 1. Mi se krećemo ispod stola i s ključem čvrsto zategnuti vijke s obje veze.
 2. Uvjereni smo da je spajanje uredno, elementi stol čvrsto su povezani, vrh je na mjestu. Stola je fiksirana na donje ormare.
 3. Izrađujemo rupe za ugrađenu opremu. Kod obilježavanja otvora provjerite da ne utječu na pričvrsne elemente.
 4. Spojite vrh i zidove s postoljem. Stol za kutni stolić izrađen od laminiranog iverica sa zglobom, zatvoren s aluminijskom trakom, spreman.
radna površina

Povezivanje radne površine uz pomoć šipke može se napraviti ne samo pod ravnim, već i tupim kutom. Do 135º, spoj je uredan

Laminirana veza radne ploče bez trake

Plus spajanje elemenata radne površine uz pomoć šipke – jednostavnost montaže i pripreme ploče. Ploča pomaže sakriti male mane u rezanju i zatvaranju malih čipova. Nedostatak: šipka naliježe iznad površine, nije baš lijepo i sprječava vam čišćenje na stolu.

Oba dijela kuhinjskog vrha mogu se uredno spojiti i bez trake, izrađujući na obje usidrene laminirane ploče “eurosaw”. Jedna završna ploča je obrađena, a druga – uzdužni rub. Posebnost “euro-pile” je u tome što ravna gotovo cijela duljina rezanja na uglu ruba ploče radijalno se povlači u kut od ½ od kuta spajanja elemenata.

Evrozapil

Eurosapil osigurava obradu obje spojene elemente

Estetski, kutni countertops, povezani eurosaw, izgledaju znatno bolje od zgloba, prekriven patch. Da, i koristiti glatku, bez izbočina, radne površine, to je više prikladan. Šava je praktički nevidljiva, samo je moguća razlika u laminatnom uzorku.

tabletop

Na slabo osvijetljenoj radnoj ploči s homogenom teksturom, šav na spoju dvaju elemenata s euro-pila gotovo je nevidljiv

tabletop

Na kutnom vrhu s linearnim uzorkom bit će vidljivo gdje prolazi zajednički element

Eurosaw je vrlo teško proizvesti na mjestu, samo ga može obaviti vrlo obučeni stolar uz pomoć profesionalnog alata. Bolje je naručiti izvršenje europipe ploča da se pridruže u dobroj proizvodnji, gdje postoji adekvatna oprema.

Montaža kutne radne ploče s eurovama izvodi se pomoću iste tehnologije kao i kod šipke: pomoću stezaljki. Razlika je u tome što kada su elementi zapečaćeni brtvenim sredstvom, oba kraja su krvarena, a nakon njihova povezivanja usko su slijedili da su površine oba dijela stola strogo razina, sve dok se stezaljka ne učvrsti. Montaža vrha s eurovastom je teža i skuplja od povezivanja kroz šipku. Uz pomoć veze izrađene pomoću tehnologije euro-saw, možete jednostavno spojiti elemente iz gotovo bilo kojeg kuta.

spajanje

Dijagram jasno pokazuje razliku u principu elemenata za spajanje kutnih radnih ploča pomoću šipke i euroske šipke

Stol u kutu od drva

Drvo je materijal koji se lako obrađuje i lijepi zajedno. Radna površina, koja je potpuno sastavljena u radionici, bit će izdržljiva, a kutni zglob napravljen je na klinovima i zalijepljen zajedno u tisku. Međutim, ako drveni stol ima velike dimenzije, teško ga je isporučiti u sklopljenom obliku. U tom slučaju, skupština se može obaviti na licu mjesta. Na već spomenutim gomilama ili poznatim estrih-stezaljkama.

Na spoju se primjenjuje kvalitetna stolarija. Oni koji se odlučuju za samostalno sastavljanje kutnog stola od stabla, preporučujemo da naručite potpuno gotove elemente, precizno rezane i rezane po veličini već u proizvodnji.

drvena radna ploča

Piljenje i spajanje elemenata drvenog kutnog stola na vrhu su pod pravim kutom, prijelazna točka vidljiva je zbog okomite orijentacije strukture stabla

spajanje stola

Elementi se pilju i dijele dijagonalno. Ovim dizajnom povećava se potrošnja materijala, ali se drveni uzorak dobro uklapa

Stol za klupe od kamena ili pločica

Kamen, prirodni ili umjetni – vrlo jeftin, ali učinkovit materijal za kuhinjske ploče. Isporučuje se na velikim pločama, od kojih se elementi iz željene konfiguracije izrezuju u proizvodnji. Tehnološka ograničenja na obliku tablice su minimalna – plaćate novac i gotovo će vam se ispuniti neki od vaših hirovitosti. Sastavni dijelovi složenih oblika lakše se izrađuju od umjetnog kamena, ljepljeni i polirani zglob na vrhu je gotovo nemoguće primijetiti.

Stolni ormarić za kuhinju, čija je cijena vrlo visoka, a proizvodna tehnologija je složena, trebala bi biti instalirana samo od strane stručnjaka, a maksimalni dio prerade izrađen je na stacionarnoj opremi u trgovini.

tabletop

Zaobljeni stolić izrađen od umjetnog akrilnog kamena. Na njemu su zglobovi, ali su potpuno nevidljivi

Radna površina pločice je lijepa, ali teško izvršena i jeftino tehničko rješenje. Stoga se rijetko nalaze u domaćim kuhinjama. Kako napraviti countertop od pločica u kuhinji je tema za zaseban članak. Uočavamo samo ključnu ulogu u postizanju idealnog pravog kuta između dvaju zidova u sobi. Najmanja netočnost – i na pločastim šavovima odmah vidljive nedostatke.

tabletop

Da se šavovi na kutu pločica konvergiraju, donji ormarići trebaju biti postavljeni strogo pod pravim kutom. Prema tome, između okomitih zidova mora se uočiti točan kut od 90º

Metode spajanja laminiranih ploča od iverice opisane od strane nas su najčešći zbog jednostavnosti izvedbe, moguće je sastaviti tablicu pomoću sličnih tehnika od strane domaćeg gospodara. Međutim, postoje napredne profesionalne tehnologije koje omogućuju postizanje idealne kvalitete veze i visoke čvrstoće spojeva.

Video: povezivanje laminiranog iverica koristeći GetaCore tehnologiju

Zaključno, napominjemo da prema našem mišljenju, samoopskrba kuhinjskog namještaja treba poduzeti samo ako postoji velika želja, slobodno vrijeme i barem početne vještine u stolarije. Ako ne posjedujete bilo koji od gore navedenih, to će biti ispravnije povjeriti kuhinjske instalacije profesionalcima.

decor

Leave a comment