Tradicionalni nadstrešnici i utori za kuhinjske utičnice – značajke izbora i montaže – banking-on-green.com

Tradicionalni nadstrešnici i utori za kuhinjske utičnice – značajke izbora i montaže

Tradicionalni nadstrešnici i utori za kuhinjske utičnice – značajke izbora i montaže

U kuhinji ljudi posebno cijene takva postignuća civilizacije kao i funkcionalni kućanski aparati. Oni pomažu skladištiti proizvode, pripremiti ukusna jela, itd. No njihovo funkcioniranje bilo bi nemoguće bez pouzdane veze s mrežom napajanja. Vodiči između njih su standardni zid i izvorni pričvrsni utičnici za ploče i ormariće. Da biste opremili kuhinju sa svim željenom električnom opremom, morate znati koliko ih i kako ih ispravno odabrati, gdje ih instalirati.

Gdje instalirati utičnice u kuhinji

Nadležni izbor mjesta za ugradnju kuhinjskih utora osigurava udobnost i sigurnost rada kućanskih aparata. Od posebne je važnosti visina njihove instalacije u odnosu na objekte namještaja, kućanskih aparata i površine poda. Izračunava se iz odabrane točke do sredine smreke. Najčešće se ugradnja utičnica izvodi u skladu s tradicionalnom trostupanjskom shemom za uređenje kućanskih aparata u kuhinji.

raspored utičnice

Približna shema za postavljanje kućanskih aparata i utičnica u kuhinji

Spajanje električnih aparata prvog stupnja

Na prvoj (donjoj) razini kuhinje su spojene perilica suđa i perilica rublja, pećnica, električni štednjak i hladnjak.

Ovo je važno! Ako imate plinski štednjak, a zatim između komunikacije i električne utičnice, morate održavati udaljenost od najmanje pola metra.

Za unutarnje uređaje, unutarnji utičnici su naširoko koristi. Skriveni su u ormarićima pored aparata, što omogućuje očuvanje estetike ukrasnog zida. Ali ovdje u namještaju potrebno je napraviti odgovarajuće otvore. Duljina kabela od kućanskih aparata do izlaza ne smije biti veća od 1 m.

Obratite pažnju! Električne utičnice namijenjene za spajanje perilice i perilice su preporučene da se prenesu u susjedne ormariće radi lakšeg polaganja cijevi.

Na kojoj se visini nalaze rozete donjeg reda? Ovisi o konfiguraciji uređaja i pogodnosti. Trebali biste biti u mogućnosti odspojiti kućanskih aparata iz električne mreže bez da ga odmaknete. Minimalna visina je 10 cm od razine poda.

Priključak kućanskih aparata na drugoj razini

Na drugoj etaži kuhinje montiraju utičnice za kućanske aparate privremene uporabe – aparati za kavu, miješalice, mesarski mesari itd. Postavljeni su u djelić zida nazvanu kuhinjska pregača. Nalazi se iznad radne površine kuhinjskog stola. U ovom slučaju, strogo je zabranjeno postavljanje utičnica u neposrednu blizinu sudopera ili električnog štednjaka.

utičnice u kuhinji

Pružanje snage električnim aparatima u radnom području

Posebnost instalacije u ovoj zoni je visoki rizik kontaminacije, a vlaga ulazi u unutrašnjost. Iz tog razloga, ugradnja električnih utičnica izvodi se na visini od 15-20 cm od površine stola ili od 110-120 cm od poda. Poželjno je koristiti modele s poklopcem.

Montaža utičnica u gornji stup

Spaja stropno svjetlo, napa, TV. Kako bi se osigurala sigurnost, utičnica ne smije biti postavljena bliže prozoru od 50 cm, niti mora biti blokirana zračnim kanalom. Optimalna mogućnost postavljanja izravno je iza kapuljača. Također je dopušteno ugraditi 5 cm iznad zidnog ormarića.

kuhinja

Izlaz koji se nalazi iza kapulja često nije jednostavno vidljiv

Obratite pažnju! Preporuča se sakriti električnu utičnicu za poklopac s dekorativnim poklopcem.

Ako imate stropnu svjetlost, preporučljivo je koristiti dvostruki izlazni blok – za njega i nape. Izlaz za TV mora se nalaziti iza njega.

Koliko mjesta vam je potrebna u kuhinji

Ovo pitanje nije ništa manje važno od izgleda utičnica i izgleda kuhinje. Najjednostavniji odgovor na pitanje o broju prodajnih mjesta jednako je onoj aparatima koje namjeravate koristiti u kuhinji. Ali ovdje ima nekoliko nijansi.

Prvo, neki kućanski uređaji su mobilni i nisu stalni stanovnici kuhinje. Radi se o usisavaču, punjaču mobitela, prijenosnom računalu itd. Drugo, možete kupiti novi električni aparat, utičnicu ispod koje nije planirano unaprijed.

Treće, ako podržavate udobnost i funkcionalnost, ukupni broj električnih gnijezda može premašiti desetak. A to nije uvijek estetsko, jer se krši integritet završetka zidova. Područje i geometrija prostorije također mogu nametnuti određena ograničenja.

Kako biti? Idealno, broj mjesta treba odgovarati broju dostupnih kućanskih aparata i 25%. To će izbjeći neugodnosti ugradnje i rada nove električne opreme.

utičnica

Broj mjesta u kuhinji ovisi o nekoliko čimbenika

U vašim izračunima treba biti prisutan:

 • Svi stacionarni uređaji: hladnjak, ekstrakt, električna ploča ili pećnica, perilica suđa i perilica rublja, mikrovalna pećnica.
 • Kućanski aparati, koje privremeno možete spojiti, na primjer, za kuhanje – mljevene mesa, aparat za kavu, električno kuhalo i drugo.
 • Instrumenti koji se pojavljuju u kuhinji na principu “odvedeni”.

Ako mislite da postoji previše mjesta, počinjete od broja stacionarnih uređaja. Za ostatak, ostavite 2-3 prtljage na području kuhinjske pregače, jedan u prostoru za odmor / prostor za jelo i jedan – u blizini ulaza. Ako je ovo puno, obratite pozornost na ugrađene jedinice s električnim utičnicama.

Opskrbni vodovi za kuhinjske utičnice

Obratite pažnju i na činjenicu da je neophodno izračunati broj ne samo izlaza, već i vodova koji dolaze s telefonske centrale. To će omogućiti:

 • izbjeći prenaponsku napetost u mreži;
 • osigurati neprekinuti i dugoročni rad svih električnih uređaja;
 • izbjeći probleme u radu ostalih kućanskih aparata u slučaju kvara uređaja visoke snage.

Ovo je važno! Opće pravilo za određivanje potrebnog broja vodova: oni moraju dostaviti sve električne aparate dvostrukom rezervom. Ako ukupni kapacitet kuhinjskih aparata iznosi 10 kV, tada morate osigurati opskrbu električnom energijom na 20 kV.

shema

Mogućnost povezivanja kuhinjskih aparata s vodovima

Za hladnjak potrebno je izdvojiti zasebnu liniju. To je također važno za perilicu posuđa i perilicu, pećnicu s kapacitetom većim od 5 kV, električnim štednjama. Na zasebnoj liniji možete grupirati utičnice na radnom području i namijenjene su uređajima za mobilnu privremenu upotrebu.

Ovo je važno! Potrebno je potpisati posebne vodove koji dolaze s telefonske centrale. Ako je potrebno, morate brzo odrediti što je povezano i gdje.

Kako odabrati utičnice u kuhinji

Ključna točka u odabiru kuhinjskih utičnica su ekstremni uvjeti rada – temperatura kapi, visoka vlažnost, neprestano radili kućanski aparati, prisutnost malih otpadaka.

 • Visoki stupanj zaštite od vlage, kondenzacije, onečišćenja i pare ima proizvode sa gumenim brtvama i poklopcima. To su utičnice označene IP 44.
 • Za uređaje velike snage potrebna je utičnica s uzemljenjem i snage od najmanje 20 A.
 • Ako ugradite utičnice na kuhinjsku pregaču (radna površina), onda dobijte jednu cjelinu, a ne pojedinačne stavke s ukrasnim okvirom. Ne samo da će biti estetski ugodan, već i praktičniji – dobro pričvršćeni dijelovi će zaštititi uređaj od onečišćenja.
utičnice

Utičnice s visokim stupnjem zaštite vlage

Ako je materijal odabran za doradu preglasan u svojem integritetu ili iz drugih razloga, ne možete ponovno “otvoriti zidove”, pogledati ugrađene blokove.

Kutne utičnice također zaslužuju pozornost. Omogućuju vam profitabilno korištenje svih centimetara čak i najskromnijih na svom području prostorije. Na prodaji je moguće pronaći nadzemne vodoravne modele (s ravnom stražnjom pločom i nagnutom prednjom stranom) i uvući vertikalne. Potonji su zglobni modul koji se sastoji od blokova utičnice i zaštitnog pokrova od nehrđajućeg čelika.

dostavnica

Kutna isporuka pod kutom

Ugrađene utičnice u unutrašnjosti kuhinje

Ugrađeni socket blokovi su moderno i praktično rješenje za svaku sobu. Kuhinja nije iznimka. Takvi električni priključci nisu ništa više nego sva poznata proširenja koja se “utopiti” na površini ovog ili onog komada namještaja. U kuhinji se kao radna površina koristi radna površina ili dno ormarića.

Obratite pažnju! Moderni modeli ugrađenih jedinica imaju ne samo tradicionalne utičnice, već i USB priključke za punjenje mobilnih uređaja.

Vrste ugrađenih prodajnih mjesta

Ugrađene strukture su podijeljene u dvije glavne vrste: stacionarni i uvlačivi.

Stacionarni modeli ugrađuju se u odabranu ravninu bez mogućnosti promjene položaja. Od ulaza krhotina i vlage, utičnice su zaštićene poklopcem. Za spajanje kućanskih aparata dovoljno ga je premjestiti. Ovo je glavni nedostatak jer pokrov prikriva slobodni prostor na stolu.

Obratite pažnju! Takvi modeli rijetko se koriste u kuhinji, oni su prikladniji za urede i uredske prostore.

izlazni blok

Stacionarna ugrađena utičnica

Modeli koji se mogu povući nemaju takve nedostatke. U stanju mirovanja možete vidjeti samo poklopac jedinice – gornji dio, koji izgleda iznimno laikon i estetski ugodan, preko površine komada namještaja samo 1-2 mm. Ali samo trebate pritisnuti sam poklopac, depresija na njemu ili gumb u blizini, tako da mehanizam slajdova radi. Gura blok cijelu ili dio.

U drugom slučaju, morate se malo truditi i povucite do kraja. Poznato je da će utičnice biti potpuno spremne za rad. Da bi ih uklonili, dovoljno je “utopiti” dizajn u komadu namještaja, pritiskajući sve na istom poklopcu.

Obratite pažnju! Poklopac također služi za zaštitu izlaznog bloka, štiteći od mrvica sa stola i ostalih manjih ostataka. I sa svojom zadaćom mnogo je lakše nositi se s integracijom konstrukcije u vješalicu.

blok koji se može uvući

Ugradnja kliznog bloka na dnu ormarića

Ulazni blokovi izlaza mogu biti vertikalni i vodoravni. Ne postoje temeljne razlike među njima, ali okomito orijentirani modeli imaju svojstvo da se brzo popuštaju tijekom redovitog rada. Vodoravni, zauzvrat, može uzrokovati neugodnosti pri korištenju kutnih vilica.

utičnicu za izvlačenje

Vertikalna utičnica za izvlačenje

blok koji se može uvući

Vodoravna proširenja u radnoj ploči

Ugrađena utičnica u kuhinji – prednosti i nedostaci

Ugrađeni socket blokovi – rješenje za modernu kuhinju i praktičnu domaćicu. Njihova zasluga može se s pravom razmotriti:

 • Proširenje snage malih kućanskih aparata.
 • Nema potrebe stalno tražiti besplatnu utičnicu i naizmjenično povezati kućanske aparate s mrežom.
 • Minimizira broj utičnica na zidovima i uništava njihov izgled.
 • Jednostavan za instalaciju. Lako je učiniti sami.

Nedostaci uvučenih utičnica:

 • Prikladno samo za privremenu povezanost uređaja.
 • Nije moguće instalirati na odjeljak ploče na kojoj se nalaze ladice ili ploče.
 • Moraju se držati ručno prilikom spajanja i uklanjanja utikača tako da se uređaj ne popušta.
 • Visoka cijena za vrlo kvalitetne proizvode poznatih proizvođača.

Ugradnja umetnutog izlaznog bloka vlastitim rukama

Za jednostavnu montažu, ladice su izrađene pomoću utikača. Njegova prisutnost olakšava povezivanje takvog izvornog produžnog kabela na mrežu. Vi samo trebate učiniti sljedeće:

 • Iz sigurnosnih razloga odvojite napajanje i nosite gumene rukavice koje ne vode struju.
 • Odredite mjesto jedinice.
 • Uporabom isporučenog predloška napravite rupu na vrhu ili dnu ormarića.
 • Pomoću elemenata za pričvršćivanje, koji također dolaze zajedno s blokom utičnice, učvrstite je u rupu.
 • Spojite uređaj na mrežni utikač.
instalacija

Ugradnja kliznog izlaznog bloka GTV

Kao što možete vidjeti, ugrađene jedinice jednostavno se instaliraju sami. Preostali trenuci preporučuju se da se raspravlja s iskusnim električarom koji ne samo da može obavljati sav posao, već i da daje savjete o opremanju kuhinje s kućanskim aparatima.

Video: Uvučene utičnice za countertops

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org