Ръководство за завеси за завеси в кухнята и инструкции за монтаж

корниз за кухня

В декорацията на прозорците корнизът играе не по-малко важна роля от самите завеси. За тези, които трябва да решат прозореца на въпрос, ние сме подготвили кратък преглед на всички видове проекти, съвети за това как да изберем корниз по дължина, диаметър и дизайна, както и селекция от инструкции видео за самостоятелна инсталация.

Правим измервания

Преди да изберете пердета за завеси в кухнята, трябва да измерите ширината на отвора на прозореца и да изчислите дължината на корнизното поле, като използвате следната формула:

 • Стандартната дължина на корниз (когато е монтирана на тавана или стената) = ширината на отвора на прозореца + 30-50 см.
 • Дължината на корниз за монтаж в нишата на прозореца = ширината между двете стени на нишата на прозореца – (минус) дебелината на скрепителните елементи.

Между другото, с помощта на по-дълъг или по-къс корниз можете да изравнявате недостатъците на прозореца в кухнята.

 • Твърде тясна прозореца ще изглежда по-широка, ако окачите коридора по-автентичен;
 • Прекалено широкият прозорец може да бъде намален, като се избере корниз точно по ширината му.

Ръководство за видовете корнизи

Витражи (телескопични)

Описание: Малка кръгла или правоъгълна корниз, която е регулируема по дължина и е закрепена към рамката на прозореца. Подходящ за стъклени завеси “пясъчен часовник” (на снимката по-долу) и завеси-кафе.

 • Стъклена корниза с тюл във вътрешността на кухнята
 • Стъклена корниза с тюл във вътрешността на кухнята

В кои случаи се препоръчва: Този тип корниз е идеален за класически интериор, както и за кухня в стила на прованс, страна, cheby chic. Завесите от витражи (съответно, и корнизът също) са просто откритие, ако прозорецът е мивка.

Изработено от: метал или пластмаса.

Монтаж: Каишките могат да бъдат прикрепени към рамката чрез самозалепващи се куки, върху винтовете-патерици и върху малките скоби (на снимката по-долу). Най-често телескопичните корнизи отиват в джоба на завесите, но при желание те могат да бъдат окачени на пръстени, панти и кърпички.

Монтиране на телескопичната корниз върху рамката на прозореца

Монтиране на телескопичната корниз върху рамката на прозореца

Пръчка (кръгла)

Описание: кръгла корниза, изпълняваща не само практична, но и декоративна функция, тъй като завесите не я затварят. В зависимост от дизайна и теглото на завесите, можете да изберете диаметър от 16 до 35 мм. И как да изберем корниз, подходящ на дължина? Има три решения:

 • Купете продукта в специализиран магазин за пердета, където ще поръчате котвата с необходимата дължина.
 • Купете плъзгащ се бар и коригирайте дължината му сами.
 • Купете целия бар с дължина на дължина и се съкращавайте с табуретка или ръчна пита.
 • Купете две корнизи със същия диаметър и дължина, свържете ги със специален съединител и, ако е необходимо, съкратете и двете ленти.

Краищата на пръта са задължително покрити с декоративни върхове.

 • Корниз във вътрешността на кухнята
 • Корниз във вътрешността на кухнята

В кои случаи се препоръчва: Този тип корниз е най-традиционният и универсален. Корнизи от дърво и ковано желязо са подходящи за интериори в стила на Прованс и страната. В кухнята в класически стил ще има органични корнизи от бронзов метал (на снимката по-горе), месинг, антични злато и др. с върхове под формата на конуси, стрели или топки. За модерен интериор, хром, бяла или черна корниз с лаконични върхове е по-вероятно.

Изработено от: дърво, метал или пластмаса.

Монтаж: в зависимост от избраните скоби, лентата може да бъде окачена не само на стената, но и на тавана и между стените. Освен това можете да изберете скоби за инсталиране на стрехите в два или три реда.

По-нататък във видеоклипа има подробен майсторски клас за монтиране на двойни редове корниз с ръце.

гума

Описание: Гипсокартонът е бар с канали, в които са прикрепени куки за завеси. Нейната особеност е, че тя практически не се вижда над завесите. Гумите са двуредови и три реда, тяхната дължина се регулира независимо или се състои от две гуми, а освен това те могат да бъдат свързани с ротационни модули.

Гуми за колани

В кои случаи се препоръчва: особено подходяща гума за широки прозорци, прозорци с достъп до балкона, както и ако не искате да допълвате завесите с ненужни подробности.

Изработено от: пластмаса от бял цвят.

Монтаж: закрепете гумите по-често към тавана, но в комбинация с скобите могат да бъдат прикрепени към стената.

По-долу е видео-инструкция как да се мотае тавана корниз.

Декоративна гума

Описание: тя е една и съща корниз за гуми, но е допълнена от декоративна багета от дърво или пластмаса, имитираща дърво, с елементи на позлата, дърворезби и друг декор. В следващата снимка можете да видите как този дизайн може да изглежда в интериора на кухнята.

Декоративна корниз за гуми във вътрешността на кухнята

Електрически охрана

Описание: Elektrokarniz – профил с куки за окачване на пердета, оборудвани с електрическо задвижване, която ви позволява да контролирате щорите ръчно или дистанционно – чрез дистанционното управление, определен бутон, или дори чрез Iphone (Интелигентен дом). Такъв корниз е на разположение за плъзгащи се и римски завеси, японски панели. В допълнение, електрическото задвижване може да бъде снабдено с гъвкава корниз за прозорци с комплексни форми.

Изграждане на електрическата кутия

Цената на електрически пръти може да варира значително в зависимост от размера на стрехи, тегло завеса (например, завеса за тюл ще струва много по-малко отколкото за пердета), вида на контрол, таймерът за присъствие и така нататък.

В кои случаи се препоръчва: Котловината с електрическо задвижване е особено важна за труднодостъпните прозорци и прозорци с комплексна форма. И все пак тази технологична корниза е просто създадена за кухнята в стила на високите технологии.

Изработено от: метал (алуминий, стомана) или пластмаса.

Монтаж: Електрическата къща може да бъде фиксирана както към тавана, така и към стената.

Струнни (напрежение)

Описание: Струнната корниз е структура, състояща се от стоманен кабел (с диаметър до 8 мм) и два метални крепежни елементи. Тя може да бъде един ред, два реда и три реда. При работа корнизите за напрежение са много удобни и прости.

В кои случаи се препоръчва: корнизните корнизи се вписват перфектно в модерния интериор и са особено подходящи за окачване на светлинни завеси и тюл.

Изработено от: метал.

Монтаж: може да се монтира на тавана или на стената.

Снимката по-долу показва популярния корен Dignitet от Ikea.

 • Счупена корниза Ikea
 • Счупена корниза Ikea

занасяне

Описание: Този тип може да се нарече подобрена версия на профилната корниза поради факта, че профилът в този случай е оборудван с железопътна система. . Skid корниз може да бъде допълнено франзела пластмаса имитиращи дърво, метал, мазилка и т.н., без да профилни корнизи може да се направи в различни цветове – от античен бронз на хром.

Изработено от: метал и пластмаса.

Монтаж: могат да бъдат прикрепени към тавана или към стената.

гъвкав

Описание: профил, който може да се огъне, и с помощта на специални крепежни елементи се закрепят в правилната посока.

В кои случаи се препоръчва: Гъвкавите корнизи са предназначени за обработка на сложни прозоречни отвори (извити, заострени, ъглови или заливи), както и в случай, че кухнята има кръгли стени.

Гъвкава корниз в дизайна на прозореца на залива

Изработено от: алуминий или пластмаса.

Монтаж: могат да бъдат прикрепени към тавана или към стената.

И ето видео за това как да се фиксира корниза от гъвкава пластмаса.

Общи препоръки

 • Колкото по-малък е диаметърът или дебелината на стрехите, толкова по-лесно е завесите и обратно.
 • Колкото по-сложен и елегантен е дизайнът на плата, лаконичният може да бъде корнизът и обратно.
 • Ако таванът в кухнята е нисък, препоръчва се да се даде предимство на тавана корниз или да се инсталира стена корниз, но малко над горния ръб на нишата прозорец.
 • Цветът на корниза трябва да се комбинира с пердета, кухненски дръжки, полилей или други детайли на интериора.
 • За да се гарантира, че завесата винаги остава на ръба на пръта, не забравяйте да поставите един пръстен в пролуката между закопчалката и върха по време на монтажа.
 • Клипове могат да се редуват с кръгли пръстени, след това завесите ще се стегнат.
 • Ако дължината на корниз е повече от 2.4 м, а също и ако завесите са много тежки, тогава за надеждността в средата трябва да се монтира третата скоба.
 • За кухненските завеси не се замърсявайте при отварянето или затварянето им, добавете завеси към специалната лента на водача.

И накрая, предлагаме да видите историята за това как да изберете правилната корниз, скоби, пръстени и бегачи.

decor

Leave a comment