Ръководство за избора на добър универсален тиган

Вкусът и качеството на пържолите, палачинките и дори обикновения омлет зависи до голяма степен от качеството на тигана, на който е приготвена храната. В идеалния случай кухнята трябва да има няколко тигана с различен диаметър, дебелина и височина на стените, както и материали, не е нищо друго, че професионалните готвачи подготвят различни ястия в различни тигани. Например, за скара на месо, по-подходящ е да се изпие тиган на скара, а всяка тава за пържене с незалепващо покритие ще се пържи за яйца за пържене.

Но тъй като ние не сме готвачи и най-често използваме само 1-2 тигана, тази статия ще обсъди как да изберем тиган за универсална употреба, т.е. кръгла средна диаметър 24-28 см.

Ние сме сортирани в тигани с незалепващо покритие

Покритията днес са много различни. Да видим как са те и какво ще бъде по-добре?

 1. Тефлоново покритие, а именно политетрафлуороетилен – най-разпространеният тип покритие за тигани от алуминий.

Тефлонова тиганска тенджера

плюсове: леко тегло, лесно да се грижите, можете да готвите с почти никаква мазнина.

минуси: Тефлона не може да се загрее силно (оптималната температура е 200 ° C), в противен случай започва да се отделят канцерогенни токсични газове и, разбира се, се страхува от остри предмети.

Срок на експлоатация: максимум 1 година.

съвет: Известният Tefal, чийто тиган може да се загрее до 260 ° C, получи положителни отзиви.

 1. Керамичното покритие е незалепващо покритие, не от изгорена глина, както изглежда, поради името, но от нанокомпозитен полимер с наночастици от пясък в състава.
 • Керамичен тиган
 • Керамичен тиган

плюсове: За разлика от тефлон тиган с керамично покритие не отделят вредни вещества по време на силно нагряване (може да се загрява до 450 градуса) и е напълно подходящ за тези, които обичат готвене с минимално количество масло. Тя се загрява равномерно и бързо. Освен това, алуминиевите тигани с керамично покритие са сравнително леки.

минуси: керамичният слой се страхува от механични повреди, пада от височината, мие в съдомиялната машина, алкални и резки температурни промени, не е подходящ за индукционни готварски печки.

Срок на експлоатация: около 1-2 години при внимателна употреба.

съвет: Не купувайте евтини модели, защото се развалят много бързо. Положителната обратна връзка е спечелила марките TVS, Fissler, Moneta.

 1. Мраморно покритие – незалепващо покритие от същия тефлон, но с добавяне на мраморни чипове.

Тава за пържене с мраморно покритие

плюсове: тава за пържене с мраморно покритие тежи по-леко от чугуна, равномерно и много бързо се нагрява. Освен това, за разлика от керамиката и тефлона, той охлажда по-бавно, по-малко се страхува от остри предмети, случайни падания, температурни падания и поради това има дълъг експлоатационен живот. И дори това ястие изглежда необикновено и здраво.

минуси: те се произвеждат както в евтини, така и в скъпи категории, но добър тиган (с покритие от 3 слоя) и сгъстено дъно струва поне 2000 рубли, друг недостатък – те често се продават без капаци.

Срок на експлоатация: зависи от броя на слоевете на покритието – колкото повече слоеве, толкова по-дълго ще има ястия. С подходяща грижа многослоен тиган може да продължи до 25 години, както обещават производителите.

съвет: ако е възможно, купете ястие с 5-слойно мраморно покритие и дебелина на дъното над 6 мм. Периодично смазвайте чистата тиган с масло, след което я избършете със салфетка (няма нужда от калциниране).

 1. Титаниевите, диамантени, гранитни покрития са нанокомпозитни покрития, надеждни и най-скъпи.

Фурна за тигани с титаново покритие

плюсове: униформа и бързо отопление, устойчивост на износване, не се страхуват от метални вилици, бъркалки и остриета, дълъг живот, изискват малко или никакво използване на масла са безопасни за здравето и възможно най-близо до качеството на чугун съдове за готвене, но по-лек.

минуси: не са подходящи за индукционна готварска печка, са много по-скъпи от всички други видове тигани.

Срок на експлоатация: до 25 години.

съвет: Позитивните отзиви имат премиум марки Swiss Diamond, Woll и Risoli.

 1. Има и друг вид покритие, което може би може да се нарече най-безопасният и издръжлив и това, разбира се, е естествено “незалепващо” покритие от масло, абсорбирано в порите на чугунен тиган. Но прочетете за това в следващата глава.

Преглед на материалите: чугун, неръждаема стомана, мед

 1. Чугунена тиган

плюсове: това ястие може с право да се нарече най-доброто в категорията “стационарен вагон”, защото дори може да пече пити във фурната. Той произвежда най-вкусните ястия, а от чугунката произвежда тиган за печене на месо. Равномерно се загрява и охлажда за дълго време. Чугун ястия не се страхуват от дори ножове и пада от височина, освен това, че е абсолютно безопасно за здравето и дори полезни, тъй като по време на пържене на хранене се пълни с малко количество желязо. А основната му характеристика е естественото “незалепващо покритие”, което се създава благодарение на факта, че порьозната структура от чугун абсорбира масло, така че съдовете могат да се използват завинаги в буквалния смисъл на думата.

минуси: тежък чугун, изисква грижи, тоест периодично калциниране със сол и смазване с масло. Чугунните чинии не могат да се мият в съдомиялна машина и дълго време да се съхранява храна в нея, тъй като чугунът може да ръжди.

Срок на експлоатация: на практика няма срок на валидност.

съвет: в съотношението цена-качество ще бъде добър избор на тиган от Lodge. Всеки чугунен съд обаче ще бъде добър.

 1. Тиган от неръждаема стомана

Тава за пържене, изработена от неръждаема стомана

плюсове: В тигана, изработена от неръждаема стомана без незалепващо покритие, много специалисти се подготвят, тъй като увеличават вкуса и цвета на съставките. Неръждаемата стомана също се изработва с ястия на скара. Той е издръжлив, не се страхува от ножове и вилици, както и от миене веднага след пържене на храната. Лесно е да се грижите, ако го използвате правилно.

минуси: към него е необходимо да се коригира – във времето, за да се смеси храната и правилно да се загрее масло, различно ще се придържат чинията. И на “неръждаема стомана” е много трудно да се запържи яйца.

съвет: скъпите марки като Fizzler, De Buyer и Lagostina заслужават доверие, а по-достъпните са Силампос “Гурме”.

 1. Мед за тиган с покритие от неръждаема стомана

Медна тиган

плюсове: много красив външен вид, медни ястия са чудесни за готвене ястия, които изискват периодични температурни промени, така че мед бързо се охлажда и също толкова бързо се нагрява.

минуси: трудност при готвене, висока цена.

Срок на експлоатация: издръжлив.

съвет: Фалк, Матфер Бургет, Маувиел.

7 Топ съвети: цена, марки, качествени знаци

Как да изберем правилния тиган и да не се бъркаме докато стоим в магазина? Подготвихме 8 основни препоръки за избор на тиган за универсална употреба.

 1. Ако решите да изберете алуминиеви съдове за готвене с незалепващо покритие, обърнете внимание на алуминия със сгъстени стени и дъно. Добрите отзиви са: вече споменатите Risoli и Woll, както и по-евтините Casta and Vari.
 2. Диаметърът, който е указан от производителя, се измерва в горната част на чинията, а не на дъното. Диаметърът от 24 см е оптимален за един човек, 26 см за семейство от 3 души, 28 са подходящи за големи семейства.
 3. Кой тиган е по-добър от два подобни модела? Едната с по-дебела стена и дъно, тежестта е по-тежка и има повече незалепващи слоеве.
 4. За печене във фурната изберете чиниите с подвижна дръжка или дръжка от метал без пластмасови елементи.
 5. за стъклена керамична плоча Не е желателно да се свързват с тигани с дъно от мед или алуминий, т.е. те оставят следи.
 6. За индукционна печка са подходящи само специални прибори, обозначени със специална маркировка.
 7. Добър тиган, като правило, струва най-малко 1500 рубли.

decor

Leave a comment