Разтворът на сода и оцета за почистване на тръби е лесен и ефективен. – banking-on-green.com

Разтворът на сода и оцета за почистване на тръби е лесен и ефективен.

Разтворът на сода и оцета за почистване на тръби е лесен и ефективен.

Запушените канализация – по-скоро неприятно явление в кухнята, така че всяка домакиня иска да се отърве от него възможно най-бързо. За да разрешите този проблем в продажба има цял набор от химически вещества, повечето от които са с алкална основа, има разрушителен ефект върху мазнините в сряда. Преди да тичам до магазина за условно “къртица”, проверете дали има на кухненски рафт сода и оцет – почистване на тръбата е най-достъпен вариант, който не е много по-ниско от ефективността на специализираните партньори.

Причини за запушване на битовата канализация

Има няколко причини за провала на канализационната система, която по един или друг начин е свързана с човешкия фактор:

 • отлагане на мазнини и органични вещества върху вътрешните стени на канализационната система;
 • натрупване на големи отломки в тръбата (остатъци от храна, коса, тоалетна хартия и др.);
 • погрешно местоположение на тръбопровода (например малък наклон);
 • преливане на септична яма или септична яма (за частни къщи).
запушване на корпуса

Запушването на черупката обикновено се появява в най-неподходящия момент

За да се предотврати появата на такива ситуации ще помогне да се спазват правилата за проектиране, инсталиране и експлоатация на канализацията. Мнозина смятат, че тръбата, свързана с мивката, е в състояние да абсорбира всякакви продукти без да мисли, че нейната производителност е ограничена. Затова често ястията влизат в мивката заедно с големи остатъци от храна. Профилактичното почистване на системата се извършва много рядко, въпреки простотата на тази процедура (достатъчно е да се отвори крана за гореща вода за 10-15 минути веднъж седмично).

хранителни отпадъци

Хранителните отпадъци са най-честата причина за утайките от отпадъчни води

Разбира се, почистването на канализационната система със сода и оцет не е панацея за всички проблеми, тъй като сериозните блокирания могат да бъдат отстранени само чрез механични или хидравлични методи. Въпреки това, за премахване на мастни депозити с такова решение е съвсем реалистично. Най-малкото, струва си да се опита, особено след като разходите в този случай ще бъдат минимални в сравнение с покупката на скъпи химикали.

Обърнете внимание! Някои химикали могат да причинят възпаление, което спомага за образуването на подобно на цимент вещество, чието премахване се превръща в проблем дори за професионалисти.

Защо сода и оцет са химическата обосновка

Благодарение на техните химични свойства основите напълно разтварят мръсотията, мазнините и протеините, поради което са в основата на повечето химикали, предназначени за почистване на запушвания. Много хора казват, че содата (натриев бикарбонат) се алкализира, като се твърди, че тя се неутрализира с оцет точно както всяка алкална киселина се неутрализира с киселина. От друга страна, има много хора, които ще се противопоставят на това твърдение, съсредоточено върху формулата на натриев бикарбонат – NaHCO3, от което следва, че содата за хляб е кисела сол. За да намерите истината в този спор, нека се обърнем към училищния курс по химия.

Химичните разтвори се различават една от друга в стойността на рН – това е индексът на водород, който характеризира алкалността или киселинността на средата. В неутрална среда, рН е 7. Ако е по-малко от 6, тогава средата е кисела, ако е повече от 8, тя е алкална.

Понякога соли, чиито разтвори имат изразена алкална реакция (разтвор на натриев хидрогенкарбонат има рН равно на 9), се отнасят до алкали. Ето защо онези, които логично считат NaHCO3 като сол, също са прави, и тези, които класифицират содата за хляб като алкална среда.

натриев бикарбонат

Натриев бикарбонат – сол с алкална реакция

За да почистите стените на канализационните тръби от малки отлагания, содата може да се използва без допълнителни компоненти, добавяйки само вода. За да се увеличи ефектът, натриевият бикарбонат се неутрализира с оцетна киселина, което води до насилствена реакция с образуването на натриев ацетат и интензивно отделяне на въглероден диоксид. Химическата формула на тази трансформация изглежда така:

NaHC03 + CH3COOH-> CH3COONa + Н20 + С02

Натриевият ацетатен разтвор има същото pH като разтвор на бикарбонат, така че има подобен ефект върху мръсотията и мазнината. В същото време, интензивното отделяне на молекули на въглеродния диоксид стимулира повишено налягане вътре в тръбопровода и в резултат на това по-бързо унищожаване на мастните запушалки.

Методи за почистване на тръби с инструкции стъпка по стъпка

Почистването на канализацията, използвайки сода и оцет, може да се извърши по няколко начина. Нека анализираме всеки вариант подробно.

Премахване на запушване със сода и вряща вода

Ако водата в мивката не излиза толкова бързо, колкото е възможно, но няма голяма запушалка, можете да прибягвате до следния метод:

 1. Напълнете отвора за оттичане с 200-250 ml натриев хидрогенкарбонат, като се уверите, че прахът е напълно вътре в тръбата.
 2. Добавете 600-700 ml гореща вода към мивката (пропорция 1: 3).
 3. Ако ефектът е недостатъчен, повторете процедурата след кратък период от време.

Подобен лесен начин за почистване на канализацията също се препоръчва като превантивна мярка. С неговата помощ можете не само да отстранявате мастните депозити, но и да дезинфектирате тръбата.

кода и топлата вода

Сода и вряща вода – просто средство за предотвратяване на канализационната система

Добавяне на оцет за подобряване на ефекта

Както вече беше отбелязано, оцетът като киселина причинява силна реакция при взаимодействие със сода, което допринася за по-доброто почистване на тръбите. За да приложите този метод, трябва:

 1. Пригответе два контейнера с сода за хляб и 9% оцетен разтвор в съотношение 1: 1.
 2. Първо, изсипете алкален прах в отвора за изтичане, след което излейте оцетна киселина.
 3. Изчакайте, докато реакцията бъде напълно спряна. В зависимост от броя на съставките процесът може да отнеме от 5 минути до половин час.
 4. Изплакнете епруветката с топла вода.

Важно! Тъй като оцет е киселина, подобна работа трябва да се извършва в гумени ръкавици.

Този метод е подходящ не само за мивката, но и за почистване на тоалетната – сода и оцет перфектно се разтварят във фекалиите, тоалетна хартия и много хранителни продукти.

премахване на блокирането

Добавянето на оцет незабавно води до образуването на пяна, така че дренажният отвор в мивката е за предпочитане нещо да се затвори, например, гумена или тъканна запушалка

Увеличаване на рН на разтвора

При силни блокиране горепосочените опции може да не са достатъчно ефективни поради слабата алкална реакция. В този случай си струва да се опитаме да приложим разтвор на натриев карбонат с по-високо рН. В същото време, няма да е нужно да купувате тази смес, тъй като тя може да бъде приготвена вкъщи. За това имате нужда от:

 1. Изсипете 5 супени лъжици сода (150 г) в тиган и включете отоплението.
 2. При температура 60-200 ° С, реакцията на разлагане на хидрогенкарбоната ще започне с натриев карбонат, вода и въглероден диоксид. След като водата и въглеродният диоксид напълно се изпарят (прахът ще потече), само натриевата сол (Na2CO останется) остава в тигана.
 3. Полученият прах се изсипва с 200 ml вода и се разбърква, за да се постигне пълно разтваряне.
 4. Налейте разтвора в тръба, която трябва да бъде почистена, и изчакайте 2 часа.
 5. Измийте канализацията с топла вода.

За информация! РН на разтвора на натриев карбонат е 11, което съответства на стойността на водорода на популярния продукт “Mole”.

сода

Скоростта на приготвяне на калцинирана сода директно зависи от приложената температура

Сода и оцетът не помагат – какво да правите

По-горе, акцентът вече беше поставен върху факта, че почистването на тръби със сода и оцет ще бъде ефективно само при малки мастни натрупвания, докато по-сериозен подход ще бъде необходим за премахване на блокирането на висока плътност. В този случай един от следните начини ще помогне да се възстанови работоспособността на канализационната система:

 • Почистване на сифона.

Благодарение на специалния си дизайн, сифонът е не само един вид защита срещу разпространението на неприятна миризма в помещението, но също така служи като филтър, събиращ големи предмети и коси, които попадат в мивката. Много често за почистване на канализационната система е достатъчно да извадите боклука от сифона.

почистване на блокажи

Голяма част от мръсотията, която навлиза в канализационната система през мивка или вана, се утаява в сифон

 • Приложение на водопроводни кабели.

Такъв обект, който е спирална тел с дръжка и тренировка в краищата, трябва да бъде собственост на всеки собственик на къщата. Никакъв химикал не може да премахне твърд предмет от тръбата. Механичната обструкция може да се отстрани само механично.

кабел

Дължината на кабела се избира в съответствие с характеристиките на канализационната система

 • Хидравлично почистване на канализацията.

Най-ефективният начин за премахване на мазнините, замърсяванията и отломките от тръбопровода е да се промие канализацията с вода под високо налягане. Специален кабел с дюза в края се спуска в отвора за канализацията, след което се прилага налягане на водата, което излива всичко в неговата пътека.

gidroprochistka

Хидротретирането елиминира препятствията от всякаква сложност

Разбира се, по-добре е да не позволявате натрупването на мръсотия и мазнини в тръбата, внимателно използване на канализационната система и извършване на превантивни мерки във времето. Ако “неприятностите” се случи, можете да използвате простите рецепти, дадени в тази статия, и да се опитате да премахнете постелката на мивката, тоалетната чиния или банята със сода и оцет. В повечето ситуации тези действия ще бъдат достатъчни, за да възстановят производителността на системата. Ако няма положителен резултат, трябва да се обърнете към професионалните водопроводчици, за да не утежнявате проблема още повече.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org