Почистваме кухнята: идеи и правила за поддържане на чистотата – banking-on-green.com

Почистваме кухнята: идеи и правила за поддържане на чистотата

Почистваме кухнята: идеи и правила за поддържане на чистотата

Идеалният ред в кухнята е основният знак за добра домакиня. Но поради заетостта на стопанина на дома или ограниченото пространство, не винаги е възможно да се поддържа ред в кухнята на правилното ниво. Какви трикове опитните домакини използват, за да направят кухнята блестяща и блестяща, предизвиквайки възхищение от нежността й и как да възстановим ред в кухнята с минимални усилия, ще разгледаме по-подробно.

Общи правила за поддържане на реда

Според социологически проучвания и изследвания на учените, чувството за ред и чистота в помещението се създава, при условие че работните повърхности имат чист външен вид.

кухня

С повърхности, които са свободни от натрупване на предмети, кухнята винаги изглежда да бъде подредена, дори когато в нея няма идеален ред

Следователно, първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете излишните елементи от маси и первази, оставяйки само необходимите кухненски принадлежности, интериорни елементи и цветя.

Инвентаризация на кухненски шкафове

Чистотата в кухнята до голяма степен зависи от състоянието на рафтовете на шкафовете. Почистването на покритите рафтове отнема повече време. Следователно задачата на собственика е да отвори шкафовете и да “постави всичко в ред”.

По-лесно е да работите на няколко етапа:

 1. Извадете всички неща от шкафа.
 2. Сортирайте ги на три групи: за честа употреба, рядко използвани и тези, които не са особено необходими в домакинството, но те са просто жалко да хвърлят.
 3. Избършете повърхността на рафтовете с влажна памучна салфетка.
 4. Сгънете сортираните предмети обратно в гардероба, поставяйки ги в такъв ред, че в дълбините се поставят рядко използвани и внимателно съхранявани неща, и по-близо до вратите – често използвани.
глинени съдове

Големи пратки трябва да бъдат изпратени дълбоко в шкафа, а тези, които са по-малки, да са поставени пред тях

След инвентара, трябва само да се придържате към реда на съхранение и не забравяйте всеки път след употреба, за да премахнете това нещо на първоначалното му място.

Компетентно оформление на продуктите

За да интелигентно групирате продукти, улеснявайки себе си в бъдеще задачата да поддържате ред в кухнята, трябва да прецените психически вътрешното пространство на шкафа и да помислите как най-добре да поставите продуктите.

Контейнери за консерви и запаси от зърнени храни, които имат дълъг срок на годност, е по-добре да премахнете горния рафт.

подправки

Долните рафтове са пълни с контейнери с ежедневно използвани продукти: чай и кафе, подправки и захар …

При сканиране на продукти трябва да проверите датата на валидност. Без колебание трябва да се отървете от всичко, което може да изглежда неудобно – не трябва да спасявате собственото си здраве и здравето на близки хора.

Съвет: За да спестите време за намиране на конкретен продукт, изберете контейнери с прозрачни стени.

Използвайки прозрачни прозрачни контейнери със същия размер, не само можете да спестите място на рафта, но и да създадете чувство за ред.

Приложение на многофункционални конструкции

Системите за съхранение са чудесна идея, която помага да се организира редът в кухнята, така че малките неща, които са необходими в домакинството, да са винаги на ръка, но те не са натрупани в купчината. Това може да бъде или вградени системи за съхранение, например прибори за хранене или висящи релси, или преносими конструкции.

Разнообразието от варианти на “пълнене” на модерни комплекти позволява на купувачите да реализират напълно идеите за най-разумна организация на кухненското пространство. Поради това е възможно да се мисли за наличието на едни и същи колони в слушалките, които могат да бъдат поставени в често неизползвана “мъртва” зона – пространството между печката и кабинета.

кутии

Използвайки чекмеджета с просторни секции, винаги ще имате чисти и спретнато сгънати прибори близо до себе си

Независимите помощници в кухнята са:

 • Организатори за нещата;
 • стойки за очила и ножове;
 • прибиращи се колони;
 • сушилни за съдове.

Организаторите, разполагащи с много офиси за съхраняване на малки неща, могат да се превърнат в кулминация в декора на кухнята. Особено подходящи, такива елементи изглеждат в кухнята, направени в селски стил, “страна” или “Прованс”.

Много домакини инсталират парапетни системи в кухнята си. Металната пръчка е удобна за използване като опора:

 • под куки за окачване на прибори за хранене, гърнета и кухненски кърпи;
 • за поставяне на сушилня под чиниите или за поставяне под чашата;
 • за монтиране на контейнери, предназначени за монтиране на бутилки с масло;
 • Да се ​​поставят малки рафтове за буркани с подправки.
кухня

Използвайки красиво оформени държатели, можете да придадете на вашата кухня най-уютния и вкоренен вид

За да поддържате чист вид на парапетната система, трябва редовно да изтривате металната повърхност от натрупване на прах и мазнина.

Общо почистване на кухнята в списъка

Пълното почистване в кухнята отнема много време. За да планирате правилно времето и да изчислите силата си, без да забравяте някой ъгъл, работата трябва да бъде разделена на няколко етапа.

Общо премахване на кошчето

Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите от стаята всички елементи, които не трябва да бъдат в него. Оставете само това, което е свързано с готвенето.

чиста кухня

Само кухненските атрибути, необходими за ежедневна употреба

В бъдеще трябва да се опитате да не оставяте нещата на хоризонтални повърхности веднага след употреба, като ги премахвате от зрителното поле. Всеки път, когато тези манипулации ще отнемат повече от десет секунди. Но като ги правите навреме, ще спестите време за почистване на всички отворени рафтове и маси.

Почистване на работните повърхности

Почистването започва от най-горния етаж, постепенно потъва на пода. Внимателно проверете тавана, ако мрежата не е претъпкана в ъглите. За да премахнете паяжината в ъглите, почистете чиста, влажна кърпа на метла или мопс.

Отделно внимание трябва да се обърне на плафони.

изтриване на плафона

На плафони често се урежда не само прах, но и дебело покритие

За да ги измиете, изключете полилея и внимателно махнете осветлението на тавана. След това изплакнете плафоньорите в мивка със сапунен разтвор, изплакнете и сложите върху чиста кърпа за кухня. Сухият сух плафон остава да бъде изтрит с течност за очила и завинтен на място.

След това трябва внимателно да измиете керемида за кухнята. За тази цел гелове и емулсии перфектно работят, активните вещества от които лесно отстраняват минералните находища и помагат за борбата с микробите.

За да се опрости задачата, плочките предварително се “пара” с вряща вода, като в основата на зидарията се поставя съд с гореща вода. Почистването се извършва най-добре с гъста гъба, чиято мека структура не уврежда материала.

почистване

Преди да преработвате цялата повърхност, трябва да се уверите, че използваният продукт няма да отстрани мазнината и горния слой на материала на облицовката

Като алтернатива на химикалите можете да използвате доказани народни средства:

 • Прах от горчица. Нанася се в суха или овесена форма на замърсени места и се оставя за 5-7 минути. “Изгарянето” е по-добре да се прилага в ръкавици.
 • Райс бульон. Той е ефективен само за премахване на пресни замърсители. Топло бульон се нанася върху плочката и се оставя за 10 минути. След като изтече времето, продуктът трябва да се измие обилно, в противен случай ще има белезникави петна.
 • Клей. Лесно се справя с измет, петна и жълтеникавост. За да се получи почистваща паста, глината се пресява и се разрежда с оцет в еднаква степен. След това третиране повърхността се измива и изсушава с кърпи.

Отделно внимание трябва да се обърне на повърхността на окачените шкафове. Те често натрупват частици от мазнини, които се издигат с пара. След втвърдяването те образуват плътен филм, който е доста проблематичен за измиване. Най-добре е да почистите оцветената повърхност с твърда гъба, импрегнирана с разтвор на препарат.

почистване

Основното нещо е да не прекалявате, за да не надраскате повърхността по време на измиване

Важно! Когато почиствате вратите на шкафа с помощта на почистващи препарати, помислете дали техните компоненти са съвместими с обработвания материал. Някои продукти не могат да се използват за почистване на лакирани мебели.

Измиване на домакински уреди

За да приведете хладилника в правилен ред, трябва да го изключите от мрежата и да го размразите. Междувременно трябва да извадите всички продукти, да ги сортирате и да изхвърлите всички разглезени. За да ускорите процеса на размразяване, използвайте сешоар или нагревател на вентилатора.

За да измиете стените, използвайте почистващ разтвор. Но след това внимателно изплакнете салфетката в чиста вода и многократно изтрийте стените. На последния етап просто трябва да включите хладилника и отново да поставите храната на рафтовете.

лош мирис

Елиминирането на стари миризми в хладилника спомага за обработката на рафтовете и вътрешните стени с разтвор на оцет

Умивалник, котлон, фурна и микровълнова печка могат да се почистват най-лесно с помощта на специално проектирано оборудване. В пазара на битова химия те са представени в широк диапазон: SilitBeng, Frosch, Commet, Sanita Antigir …

Продуктът, нанесен върху повърхността, може да го почисти от замръзналите капки мазнини и остатъците от храната само за няколко минути. След като производителят определи времето, извадете продукта от повърхността, която ще се обработва с гъба или салфетка.

Указания: За да предпазите нежната кожа на ръце от корозивните ефекти на домакинските химикали, използвайте гъсти гумени ръкавици. За да се предотврати възпаление на лигавицата, вентилацията в стаята ще ви помогне.

Тези, които не искат да използват химикали, могат да използват доказани методи за “баба”. С почистването на вътрешните стени на битовите уреди, те се справят чудесно:

 • сода и оцет;
 • течен амоняк;
 • лимонена киселина.

Podrushnye означава практически не по-нисък ефективност спрямо химическите аналози. Единственото нещо е, че те се нуждаят от повече време, за да постигнат желания резултат. Например, натриевата плака за 30-40 минути, оцетът ще омекоти образуваната мръсотия за 1,5-2 часа.

За да почистите аспиратора, е необходимо филтърът да се извади от него и няколко минути да се накисне в таза с разтвор, в който има компоненти за корозия на мазнините.

разтегателен чрез

Намокрено с препарат за почистване от памук, за да избършете повърхността и страните на качулката

След почистване на тялото, качулките преминават към измиване на филтриращата решетка, напоена с разтвора. Най-лесният начин е да почистите филтърната решетка на аспиратора с четка. Почистената и изсушена решетка остава само да се върне на първоначалното си място.

Усъвършенстване на прозореца на кухнята

Кухненски прозорец – елемент от интериора, който ви позволява да установите баланс между яркостта на дневната светлина и неприкосновеността на личния живот. От факта, колко точен изглежда, зависи до голяма степен от цялостното впечатление на външния вид на кухнята.

домакински химикали

За почистване на стъклото и рамката, готови продукти или решения, базирани на сапун за пране

За да се възстанови белия цвят на изолационното стъкло, повърхностната обработка с оцетен разтвор, разреден в съотношение 1: 1 помага.

Работата се извършва на няколко етапа:

 1. Предварително почистване на щепселите.
 2. На перваза и прозореца се нанася почистващ препарат и се оставя за времето, указано от производителя в инструкциите.
 3. Премахнете излишните средства с гъба, като обърнете специално внимание на ъгловите стави.
 4. След отстраняване на петна, измийте почистващия разтвор с чиста вода.

По-удобно е да измиете прозорците с пяна или меламинова гъба, или за тази цел да използвате салфетка или фланелена салфетка. Изчистването на стъклото прави много по-лесно използването на четка с телескопична дръжка.

Важно! При употребата на препарат, избягвайте да го запечатвате върху уплътненията, тъй като агресивната среда може значително да съкрати техния експлоатационен живот.

Ако прозорецът е ограден с завеса, той трябва да бъде изваден и измит.

крепежни елементи

Щори могат лесно да се измият, без да се премахва закрепващата конструкция от рамката

За това ламелите са затворени, както при защитата от слънцето, и ги избършете с влажна кърпа от двете страни. Някои домакини използват за тази цел обичайните мокри кърпички. Премахването на по-сериозно замърсяване може да бъде сапунен препарат на основата на препарат за миене на съдове.

Почистване на подове

Чистотата на пода е не по-малко важна.

почистване

Процесът на измиване започва от най-отдалечените ъгли на стаята, откъдето преди това боклукът е пометен, постепенно се придвижва към вратата

Ако подовите плочки и линолеумът могат да се измият с някакъв препарат, лесно да се мият с кърпа, абсорбираща влага или парцал, паркетът и ламинатът изискват по-внимателно отношение. За тяхното лечение трябва да изберете лек препарат или да използвате вода с добавяне на течен глицеринов сапун.

И най-накрая малък съвет: да се премахнат трохите, падащи на пода, е най-лесно, като в кухнята има малка ръчна прахосмукачка. Компактните модели заемат минимално пространство и са много удобни за използване. Но те правят възможно поддържането на чистотата на пода винаги на височина.

Видео съвети за общо почистване

Придържайки се към прости правила, поддържането на реда в кухнята не е толкова трудно. Основното нещо е да го направите заедно и да приемете като правило, че всяко нещо има своето място.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org