Perabot kabinet sebagai sebahagian daripada dapur moden – banking-on-green.com

Perabot kabinet sebagai sebahagian daripada dapur moden

Perabot kabinet sebagai sebahagian daripada dapur moden

Bercakap tentang dapur, kami pertama-tama membayangkan satu set yang indah dengan dinding dan almari lantai, peralatan terbina dalam moden, countertop praktikal. Sebenarnya, tanpa loker yang luas, laci dan rak, sukar untuk mengatur semua hidangan, alat makan bersih, sesetengah produk. Mari kita ingat apa perabotnya untuk dapur dan apa yang patut diberi perhatian ketika memilihnya.

Apa perabot kabinet

Terdapat klasifikasi barangan perabot yang diterima secara umum, yang digambarkan dalam artikel GOST. Terdapat juga keperluan untuk produk individu. Semua jenis dibahagikan kepada dua kategori besar – korps dan perabot berlapis, masing-masing kategori pula pula mempunyai subspesies. Pertama, mari kita cuba untuk menentukan apa itu – perabot kabinet, dan untuk mencari ciri-ciri tersendiri.

set dapur

Set dapur moden

Nama ini sesuai untuk sebarang perabot besar-besaran, bahagian utamanya adalah kes yang luas. Ia terdiri daripada bahagian pasang siap, panel dan perisai, iaitu, semua kabinet, almari, peti laci, konsol, kabinet dan meja tepi katil, almari dan papan kaki sesuai. Fungsi utamanya ialah penyimpanan benda-benda yang disusun di rak, dalam laci, petak khas dan petak-petak.

modul yang boleh ditarik balik

Unsur dinamik – modul yang boleh ditarik balik

Jenis ini dikombinasikan dengan sempurna dengan yang lain, sebagai contoh, kategori produk bar – meja dan kerusi (untuk pembuatan kaki menggunakan bar atau kosong panjang), serta dengan perabot kerusi berlengan. Dalam satu set boleh menjadi elemen-elemen dari pelbagai jenis, contohnya, untuk ruang makan, gabungan meja, kerusi dan bufet (atau meja servis dalam bentuk laci dada) dianggap tradisional.

dapur

Kumpulan makan

Bagi produk kes, penggunaan fasad (bahagian hadapan yang direka khas) dan aksesori khas yang membantu membuka pintu dan laci adalah perkara biasa. Kelengkapan termasuk semua jenis engsel, pemegang, panduan. Daripada butiran moden – mekanisme berputar dan tekanan, lif gas, elemen pengisian dalaman.

dapur

Facade MDF di pedalaman moden

Dapur kabinet moden dan perabot makan – ini adalah sistem penyimpanan mudah dan ergonomik, yang paling berfungsi dan estetik menarik.

Keadaan persekitaran dapur

Objek yang membentuk ruang dapur berbeza dari analog yang terletak di bilik lain. Sebagai contoh, kabinet dapur kelihatan berbeza daripada almari pakaian yang berada di bilik tidur, ruang tamu atau lorong. Terdapat dua jenis kabinet dapur – dinding dan lantai. Yang pertama dapat mempunyai fasad yang tuli atau telus, yang kedua – khususnya sendiri. Sebagai contoh, petak basuh kelihatan berbeza daripada peralatan atau hidangan terbina dalam.

loker

Kabinet dapur – sistem penyimpanan mudah

Selalunya dalam perancangan tempat tinggal adalah ruang untuk memasak dan memakan sedikit ruang. Di rumah moden – purata 10 m² hingga 15 m². Dengan pemikiran ini, kabinet memiliki ciri-ciri mereka sendiri, contohnya, model linear menduduki kawasan itu dari dinding ke dinding, dan sudut membentang di sepanjang dua dinding bersebelahan. Terdapat pilihan dalam bentuk huruf P – sistem penyimpanan volumetrik dengan sejumlah besar rak, laci dan modul tarik keluar.

laci

Penyelesaian sudut yang menarik

Sehubungan dengan ekonomi ruang, perabot terbina dalam praktikal adalah perkara biasa, menduduki lebih sedikit ruang daripada perabot yang berdiri sendiri. Bersama dengan objek dalaman, peralatan teknikal juga dibina – permukaan memasak, ketuhar, ketuhar gelombang mikro, pencuci dan mesin basuh pinggan mangkuk, peti sejuk.

peralatan di dapur

Bahagian penting kedua dapur adalah teknik

Disebabkan pelbagai penyelesaian, adalah mungkin untuk memindahkan sebahagian daripada kabinet di bawah permukaan kerja di tengah-tengah bilik, yang dipanggil “pulau”. Ia tidak kelihatan seperti meja makan standard, walaupun ia boleh melaksanakan fungsinya.

komposisi dengan

Komposisi moden dengan “pulau”

Untuk menghemat ruang, gunakan reka bentuk dengan mezanin yang menempati dinding dari lantai ke siling. Sekiranya anda ingin menunjukkan perkhidmatan yang cantik, pasangkan kes paparan kaca.

Pengelasan perabot untuk ruang makan dan dapur

Pelbagai dapur kabinet dan produk yang berkaitan dicerminkan dalam klasifikasi, yang membantu untuk lebih memahami pembuatan, tujuan dan penggunaan barang-barang dalaman. Apabila memilih model, anda perlu mempertimbangkan semua jenis yang dicadangkan, dan kemudian pilih penyelesaian yang sesuai untuk reka bentuk dan gaya.

Konfigurasi: set dan alat dengar

Kelengkapan diwakili oleh tiga jenis produk dan kumpulan:

  • tunggal (sekeping);
  • menetapkan;
  • alat dengar.

Objek tunggal dalam keadaan moden digunakan agak jarang. Pengecualian adalah produk buatan tangan eksklusif atau jarang antik yang mahal. Kabinet atau kabinet lain, walaupun mereka berdiri sendiri, dimasukkan ke dalam kit.

almari

Bufet berdiri sendiri

Satu set perabot berbeza daripada alat dengar oleh kebolehubahannya. Semua item digabungkan menjadi satu komposisi tunggal, tetapi mereka boleh mengaitkan sepenuhnya dengan set yang berbeza. Untuk menyelesaikan masalah seni bina dan artistik, perlu memilih produk yang digabungkan dalam reka bentuk, warna, tekstur, dan ciri gaya.

dapur

Dapur dibuat dalam gaya yang sama

Set adalah koleksi barang-barang yang tidak rawak, dan barang-barang dalaman, yang berkaitan dengan pelbagai ciri-ciri konstruktif dan artistik. Ia direka untuk merekabentuk satu zon atau satu bilik. Set dapur yang kami berminat terdiri daripada almari lantai dan dinding, almari kerja di bawah sink, hob, menggoreng almari. Ruang makan biasanya termasuk sekumpulan meja / kerusi dan bufet.

set Itali

Suite mewah Itali

Bilangan item dalam satu alat dengar mungkin berbeza. Kemunculan perabot modular memberikan peluang untuk melengkapkan keadaan bergantung pada saiz ruang dan kemungkinan kewangan. Anda boleh memilih set Itali yang mengagumkan dengan kayu dan emas, dan anda boleh mencari dapur kecil yang sesuai dengan Khrushchev lama atau di sudut pangsapuri studio kecil.

ditetapkan

Tetapkan dari siri “ekonomi”

Sekarang para pereka cenderung untuk menyediakan premis dalam gaya yang sama, tetapi interior eklektik membenarkan penggunaan objek dengan orientasi yang berbeza.

Nuansa konstruktif

Jika anda dengan hati-hati mempertimbangkan reka bentuk kabinet dapur, anda dapat melihat bahawa semua model adalah serupa. Satu-satunya perbezaan asas mengenai reka bentuk adalah ciri-ciri pemasangan shell. Ada yang dipasang dengan bantuan panel yang dipasang pada akhir, yang dibuat dengan cara bingkai. Dalam hubungan ini, dua jenis struktur dibezakan:

  • perisai;
  • rangka kerja.

Kedua-dua kategori sama-sama popular, tetapi pandangan pertama lebih sesuai untuk gaya minimalis, yang kedua adalah untuk klasik, dihiasi dengan butiran hiasan.

almari

Kabinet lantai panel

Kos model-model ini dan lain-lain adalah sama, kerana mereka tidak berbeza dalam kuantiti atau kualiti bahan, tetapi dalam teknologi perhimpunan. Walau bagaimanapun, varian panel dibuat dengan lebih cepat, kerana pelaksanaannya adalah perlu untuk memotong panel sedia ada (contohnya, chipboard) ke dalam serpihan yang berasingan, dan varian kedua memerlukan lebih banyak masa.

dapur

Perisai dapur dalam gaya minimalis

Reka bentuk bingkai juga bersifat khas untuk gaya Jepun, di mana fasad sering dibuat dalam bentuk kisi. Bahagian dipasang pada bingkai, yang dipasang pada engsel pada engsel atau dengan bantuan mekanisme yang lain, lebih sempurna.

perabot

Rangka teknologi pembuatan

Selalunya apabila menggunakan teknologi kerangka, percubaan dengan warna yang berbeza-beza menjadikan ciri-ciri perakitan lebih jelas. Secara tradisinya, salah satu daripada nada neutral (krem, pasir, kelabu, putih) digabungkan dengan cerah – merah, zamrud, ultramarine. Permukaan monokrom kelihatan kurang bergaya.

fasad MDF

Fasad bingkai MDF

Rakan kongsi barang dalaman lambung adalah elemen bar, di mana kumpulan makan biasanya terdiri. Ini adalah jadual segiempat dan bulat, sudut, najis, kerusi.

ruang makan

Kumpulan makan: reka bentuk blok

Jangan mengecualikan penggunaan perabot di atas perabot. Ini amat sesuai untuk studio, di mana peranan bilik makan dan ruang tamu sering dimainkan oleh satu bilik.

Ciri-ciri teknologi

Pembuatan bahagian mudah untuk kedua-dua pengeluar dan pengguna. Barang kecil (kotak, meja sisi katil) diangkut dan dipasang sudah dalam bentuk yang lengkap, yang besar dipasang di tapak dari bahagian individu.

set prefabrikasi

Set prefabrikasi padat

Model modular dengan selamat boleh dikaitkan dengan perabot keratan, dan yang paling bebas dari jenisnya. Ia diwakili oleh unsur padat berasingan, yang boleh digabungkan bergantung pada tugas-tugas projek.

perabot dalam perhimpunan

Perabot bahagian dalam perhimpunan

Sistem storan tertanam, sebaliknya, benar-benar pegun. Kabinet dinding mempunyai dinding yang sama dan panel atas, lantai – sebuah kaunter biasa. Sekiranya anda mahu, satu pecahan tidak diganti – anda perlu membongkar keseluruhan sistem.

almari terbina dalam

Almari terbina dalam moden

Pembinaan yang tidak dapat dikalahkan dijalankan untuk memerintahkan, mengikut skim dan lukisan yang disusun oleh pemilik apartmen. Apabila merangka sesuatu projek, pengukuran yang tepat adalah sangat penting: satu kesilapan dibuat – dan anda perlu mengulangi keseluruhan set. Atas sebab ini, pengeluar sering menegaskan meninggalkan penahannya di tempatnya.

ditetapkan

Tetapkan untuk peralatan terbina dalam tersuai

Teknik terbina dalam adalah mudah seperti perabot terbina dalam. Di luar, terdapat hanya panel depan, pengguna diberi akses mudah ke semua bahagian berfungsi. Pemasangan peralatan hendaklah dikendalikan oleh pakar.

Pemilihan bahan untuk pemasangan

Apabila membeli alat dengar siap pakai, pastikan untuk bertanya mengenai bahan dan kelebihannya. Hampir semua syarikat domestik pakar dalam pengeluaran model murah chipboard, chipboard dan MDF, tetapi anda boleh mencari modul dan sampel veneered dari kayu semula jadi.

dalaman dapur

Kayu semulajadi membuat rumah seperti rumah

Sesetengah gaya membolehkan unsur dalaman keluli tahan karat. Keluli tahan karat mempunyai rintangan haus yang sangat baik, ia sangat sesuai untuk pembuatan puncak meja dan bingkai.

dapur

Keluli tahan karat di pedalaman berteknologi tinggi

Baru-baru ini, untuk pengeluaran countertop, batu buatan telah digunakan secara aktif. Dengan ciri-cirinya, ia tidak kalah dengan semulajadi, dan ia mempunyai lebih banyak kemungkinan untuk menghias.

countertop

Jadual atas dibuat daripada batu tiruan “marmar”

Plastik diubahsuai moden – alternatif yang hebat kepada fasad MDF. Ia tidak berubah dari haba, tidak bertindak balas terhadap kelembapan, dengan sempurna menekankan gaya pedalaman.

plastik berkilat

Plastik berkilat terang

Di samping bahan-bahan ini, kaca, matt dan plastik telus digunakan dalam pengeluaran dapur.

Cara pengeluaran yang lebih baik

Sebelum membeli alat dengar baru, soalan selalu timbul, yang lebih baik: model buatan atau versi yang sudah siap sepenuhnya. Jurutera telah belajar untuk menghasilkan model sejagat yang sesuai dengan mudah ke dalam mana-mana bahagian dalam, tetapi projek reka bentuk untuk bilik tertentu masih lebih mudah dan berfungsi.

dapur

Dapur modular pengeluaran bersiri

Jika peralatan dapur dirancang dengan peralatan terbina dalam moden, projek individu adalah satu-satunya penyelesaian yang tepat. Anda secara bebas memilih lokasi permukaan kerja, peti sejuk, tenggelam, dapur. Peranan besar dimainkan oleh saiz peralatan – mereka jarang bertepatan dengan dimensi tawaran yang sedia dibuat.

ditetapkan

Alat dengar khas dengan kawasan bilik dan gaya dalaman

Adalah lebih baik untuk berpaling kepada tuan dan mereka yang tinggal di pangsapuri kecil. Model kilang standard pengeluaran besar-besaran direka untuk kawasan dari 7-10 m dan lebih², sedangkan sehingga kini terdapat bilik 5-6 m².

dapur

Pilihan untuk sebuah apartmen kecil

Bagi pemilik rumah yang luas terdapat banyak tawaran modular yang bergaya, mahal atau ekonomi. Di antara mereka ada pilihan yang menarik dengan meja “pulau” yang berdiri sendiri atau set makan yang selesa.

Reka bentuk dalaman dapur moden

Model perumahan abad ke-21 adalah peluang hebat untuk pereka dan jurutera. Anda boleh membuat suasana dalam apa jua gaya, dari eksotik panas hingga sejuk di Mediterranean. Tetapi rakyat moden merasa kekurangan komunikasi dengan alam semula jadi, selalunya memilih kehidupan yang sederhana, sederhana, dan mengingatkan kehidupan luar bandar.

dapur

Negara – daya tarikan kehidupan kampung

Provence adalah versi negara Perancis, mudah, mudah, sedikit romantis. Loker vintage, hiasan bunga, trim kayu, warna hangat – tidak menghairankan bahawa gaya Provence sangat popular dengan wanita.

dapur

Cozy Provence

Setiap orang yang suka warna cahaya, ketat garis dalaman, fungsi maksimum, akan menyukai gaya Scandinavia. Penduduk yang teruk di utara selalu meletakkan fungsi pertama di tempat pertama, dan reka bentuk di tempat kedua, walaupun dengan rasa artistik mereka juga sangat baik.

dapur

Gaya Skandinavia yang ketat dan berfungsi

Teknologi berteknologi tinggi, minimalism dan kurang dekorasi adalah lebih banyak gaya lelaki. Tidak ada keperluan, hanya permukaan kerja, hanya yang paling perlu. Sebaliknya warna atau warna neutral, aksesori kaca dan logam, banyak peralatan “pintar” – pedalaman untuk orang-orang perniagaan.

dapur

Berteknologi tinggi – bersinar gloss dan logam

Orang Jepun juga tidak suka barang-barang dalaman yang tidak perlu dan “tidak perlu”. Setiap benda membawa beban berfungsi, sementara semuanya mudah, kemas dan mudah.

dalaman dapur

Bahagian tradisional Jepun

Jika anda mahukan keanggunan separuh dengan kemewahan, berikan perhatian kepada tawaran dalam gaya art deco. Objek dalaman yang terang, mahal dan eksklusif direka untuk memukau dan menggembirakan. Batu semimulia, penyepuhan, kristal, kulit semula jadi – dalam penataan seni deco anda tidak akan menemui apa-apa yang tidak menarik atau tidak.

dapur

Glitter dan kemewahan art deco

Sekiranya anda tidak suka bereksperimen dan memilih kawasan pedalaman yang tenang, hentikan memilih klasik yang mulia.

Video Berkaitan

Video berikut mengandungi maklumat yang berguna mengenai pelbagai jenis perabot dapur.

Laporan video mengenai pengeluaran profesional kabinet:

Pilihan terbaik adalah dibuat khas:

Idea reka bentuk dapur:

Seperti yang anda dapat lihat, pelbagai perabot kabinet untuk dapur agak besar. Kepelbagaian dengan klasifikasi akan membantu anda menentukan pilihan, mencari idea baru, membuat projek eksklusif. Jika tidak ada pengetahuan yang cukup – konsultasi dengan jurutera dan pereka akan membantu menyelesaikan soalan-soalan yang paling sukar.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org