Необичаен кухненски дизайн в апартамента: ръководство за интериорен дизайн – banking-on-green.com

Необичаен кухненски дизайн в апартамента: ръководство за интериорен дизайн

Необичаен кухненски дизайн в апартамента: ръководство за интериорен дизайн

Кухня – специално пространство, което по силата на своята мисия трябва да бъде функционално, практично, удобно и естетично. Как да съчетаем всички тези качества и да създадем нетривиален интериорен дизайн? За да изпълни задачата, трябва да помислите много нюанси: стила, цветове, оформление, декорация, осветление, текстил – ще се фокусира по-подробно върху всяка точка и да обмислят реални възможности в апартамент кухня дизайн на, снимка на която ще бъде за вас при определянето на насоките на своите квадратни метра.

Интериорни стилове за кухнята в един нормален апартамент

Отправната точка на организацията на кухненското пространство е изборът на обща посока на интериорния дизайн. Има много чисти и смесени стилове, но ще разгледаме петте най-популярни кухненски решения и ще разберем за какво са забележими.

Рационален минимализъм

Минимализмът във всичките му различни прояви е признание за практичност, ергономичност и лаконизъм. Няма място за излишни детайли, цветни купчини и сложни форми. Следователно имаме следните характерни особености на дизайна:

II1
II 2
II3
 • Доминиране на два цвята – в интериора няма повече от два основни цвята. Но техните заглушени производни нюанси се използват без ограничения.
 • Вградени уреди – големи кухненски уреди са скрити под фасадите със стоманени лъскави или матови повърхности.
 • Удължени фасади – кухнята е доминирана от дълги фасади със скрити или същите удължени, но малко забележими дръжки.
 • Минимален декор – стилът приветства само прости и дори строги аксесоари, които не се отличават от общия фон.
кухня

Строг лаконичен минимализъм – без допълнителни подробности

Точни класики

Класическият стил не излиза от модата, въпреки че преминава през някои промени. Днес класиците вече не са претенциозни и помпозни лукс, а елегантност и елегантно качество. Визуално оценка на класическия дизайн на кухнята в стандартните апартаменти ще помогне на интериора на снимки:

ii5
ii6
ii7

Отличителни черти на класиката:

 • Коригирани пропорции – в сърцето на дизайна винаги е симетрия: центърът на композицията е работната област, а от нея и еднакво дистанционно различни предмети на интериора.
 • Естествените материали – дори скромните класики не търпят евтини решения, така че мебелите, декорацията, текстилите и декорите са изработени от добри естествени материали.
 • Обособена трапезария – в класическата кухня винаги има ясно очертана трапезария: дори ако е малък ъгъл, тя не се слива с работното пространство.
 • Акцент текстил – завеси, хавлиени кърпи, салфетки, кухненски ръкавици и други текстилни части са направени от плътна тъкан и имат елегантен външен вид, така че са основният декорация на пространството.
кухненски дизайн

Класически дизайн по нов начин

Топъл Прованс

Кухня в стила на Прованс – напомняне за средиземноморския дух със своята спокойствие и оригиналност. Въпреки очевидните рустикални бележки, това решение за стил е подходящо не само в къщата, но и в стандартния градски апартамент – тук той намира следния израз:

ii9
ii10
SONY DSC
 • Пастелната палитра е доминирана от топли, меки нюанси, които се връщат към природата: праскова, маслини, лавандула, млечен, небесен. И разреждайте ярките си цветове от люляк, жълт, мед, тюркоаз.
 • Природни материали – Провенце не приема използването на голям брой изкуствени детайли, така че преобладават естествените материали: дърво, камък, мазилка, тухла.
 • Възстановени мебели – за да създадете автентичен интериорен дизайн, мебелите се “даряват” с грапавост, патина, малки пукнатини и други проявления на възрастта.
 • Символични дреболии – дизайн в стила на Прованс, не е без характерен декор: коварни животински статуетки, боядисани керамични чинии, кошници със сухи цветя.
кухня

Уютна прованс със средиземноморски нотки

Функционално високотехнологично оборудване

В ерата на иновациите, хай-тек като стил, основан на активното участие на високите технологии, е повече от релевантен. Той отговаря на изискванията във времето във всички параметри, което се потвърждава от неговите характерни черти:

ii13
ii14
ii15
 • Прогресивната технология – високотехнологична е немислима без много модерно мултифункционално оборудване: от интелигентни кафемашини до хладилници с много задачи.
 • Аскетични мебели – всички работни части от мебели от строги геометрични форми с гладки фасади без намек за подчертан релеф или декор. Ако погледнете снимки на истински интериор, става ясно, че меката мебел също има лаконична радиализирана или правоъгълна форма.
 • Брилянтни материали – високотехнологични гравитати за материали с гладка гланцова текстура: пластмаса, полипропилен, акрилни панели, стъкло, неръждаема стомана, метал с хромирана или сребърна повърхност.
 • Изобилие от светлина – кухня в стила на високите технологии в апартамента е буквално наводнена със светлина: прожектори и петна с насочена светлина са монтирани във всички функционални зони на стаята.
кухненски дизайн

Практичен и ергономичен дизайн в стил хай-тек

Върховното таванско помещение

Смели, необичайни, но реалистични – затова познаваме модерното таванско помещение. Този индустриален стил поставя предизвикателство към традиционните посоки на дизайна и идеално коригираните методи за дизайн на пространството. За тези, които искат да знаят как изглежда такава нетрайна кухня в апартамент, истинските снимки ще разкрият всички визитни картички на стила:

ii17
ii18
ii19
 • Тухли – най-малко една стена в индустриалната кухня трябва да бъде обърната с тухли с естествена текстура.
 • Металните повърхности – матови и дори леко стари метали са не по-малко важни за таванско помещение, отколкото за тухли: мебели, лампи и декор могат да бъдат направени от този материал.
 • Експерименти с мебели – в индустриалния дизайн рядко виждате цели слушалки, тъй като всички шкафове, рафтове, маси, столове и други мебели тук често са изработени от различни материали и се комбинират в произволен ред.
 • Оригинално осветление – в картините тавански кухни в апартаментите, вместо стандартни полилеи и свещи са прикрити екстравагантни лампи: лампи върху дълги шнурове и метални ферми, прожектори, фенерчета.
кухненски дизайн

Антре в апартамента – ситуация с промишлен характер

Цветна палитра

Няма правилен или грешен цветове за кухнята в стандартен апартамент, но има някои тънкости на комисията за подбор, направени по отношение на размери на място и сянка ефекти върху човешката психика. Определени пунктове пряко определят как дизайнът ще бъде възприето в определена цветова схема, следователно, да се раздели условно на тон пастел и светло, да ги анализират и по двата показателя.

Психофизиката на цветята

Пастелни нюанси – мляко, сметана, синьо, праскова, светло жълто, слонова кост, бледо мента – имат успокояващ ефект върху домакинството. Пастел успокоява нервната система, не дразни или разсейва. Но е важно цветната палитра да не е бледо студена, в противен случай нейният ефект ще бъде напълно противоположен.

Ярките цветове имат специална енергия, която може да повлияе на човек, който утвърждава и депресира живота. Всичко зависи от богатството на тоновете. Сочно червено, салата, мандарина, тюркоазено, жълто, индиго, шоколад – тези цветове стимулират апетита и развеселяват. Но излишъкът от кобалт, боровинка, череша, лилаво, бургундско и разнообразни вариации на киселинни цветове поради тяхната острота може да създаде неприятна атмосфера.

кухня

Жълта палитра в интериора на кухнята

Регулиране на цвета на кухнята

За голяма кухня всяка цветова схема е подходяща – тук може да се съсредоточите единствено върху собствените вкусове и хармонично съчетание на нюанси един с друг. Ако имате на ваше разположение малка кухня в нормален апартамент, изборът на цветовата палитра трябва да се подхожда с най-голяма грижа. Вашата задача е да откриете нюанси, които визуално увеличават скромното пространство както по височина, така и по ширина.

Оптималната формула за малка кухня в стандартен апартамент: 75% от пастелните цветя и 25% от яркото тъмно. В този случай получавате двоен положителен ефект: светъл фон, който прави стаята визуално по-просторна и сочни петна, които не позволяват интериорът да бъде скучен. Желателно е концентрираните светлинни тонове да се концентрират на горното ниво, а тъмните – на по-ниското ниво.

кухня

Уютна прованс в пастелни цветове

Важно! В малко пространство не се препоръчва да се използва с контрастиращ цвят схема със строго еднакви пропорции пастелни и ярки цветове: в интериора по-наситени цветове ще неутрализират ефекта от увеличаване на светлината.

Организиране на кухненско пространство

Един от най-острите въпроси при създаването на кухненски проект в апартамент: как в една стая да се поберат всички необходими елементи и да стане стилен? Особено, ако стаята е стандартна или още по-трудна, малка. Какъв вид оформление има, как да се организира интериорът на кухня с балкон или в апартаментно студио – отиваме по-нататък.

Видове планиране

Има четири типа оформление на стандартната кухня в апартамента:

 1. Линеен. Три работни зони – склад, готвене и миене – се намират в един или два реда по една стена. Настрана от работния триъгълник е трапезарията. Тази опция е подходяща за тесни удължени помещения.
 2. Ъгълът. Мивката се намира в ъгъл, а отдясно и отляво от нея се оставят две зони за съхранение и готвене. Зад ъгловата зона е трапезарията. Благодарение на ергономичния си дизайн, опцията е подходяща както за малки, така и за просторни кухни.
 3. U-образна форма. Зоните са разположени на три стени: по тясна стена – мивка с работен плот, по протежение на широки паралелни зони за съхранение и готвене. Трапезарията е оборудвана със свободна стена. Оформлението е подходящо за квадратни и правоъгълни стаи с ширина не по-малко от 2,4 м.
 4. Паралелно. Работните зони са разположени по дължината на две дълги успоредни стени. Трапезария – в тесната стена. Тази опция е подходяща за широки и комуникационни помещения.

Обърнете внимание! При всяко оформление между плота и мивката трябва да се поддържа разстояние от най-малко 60 см.

кухня оформление

Традиционно линейно оформление

Помещения в кухнята и хола

За декорацията на кухнята в студиото апартаментът е най-подходящ за остров и полуостров. В първия случай, централно място в Комбинираната пространство заема острова, който изпълнява няколко функции: работа плот, маса за хранене, склад с много чекмеджета и рафтове, и най-важното – разделител между кухнята и хола на.

Островното оформление е подходящо само за просторни стаи, но за обикновени комбинирани помещения с обща площ до 20 кв.м. по-добре е да изберете компромисен вариант – полуострова. Това е табличен остров с модули и рафтове, но не отделно от кухненския комплект, а като продължение. По този начин получавате еднакво ефективен инструмент за зониране, като пълен остров, но по-ергономичен и компактен.

райониране

Снимка пример за зониране на кухненско студио с помощта на полуострова

Кухня с балкон

Наличието на балкон в кухнята е добра възможност за разтоварване на основното пространство и увеличаване на полезността му. Можете да направите това по два начина: извадете само прозореца и вратата, а останалата част на дяла, който се използва като podstolya за работа или трапезна маса отгоре, или премахване на цялата стена, ако тя не е носител, и съчетават в кухнята с балкон в единична стая.

Важно! Самоуверена разрушаване на стената между кухнята и балкона е забранено – преди ремонта, трябва да се примири апартамент с ОТИ и да получите разрешение за него.

Новото кухненско-балково пространство е най-рационално да се използва като работно помещение или като трапезария. В първия случай, такава схема ще бъде удобно: в близост до тесните стени – шкафове или рафтове за големи ястия, и в близост до стената в непосредствена близост до кухнята – на работния плот. Във втория случай на балкона можете да организирате маса за хранене с мини-диван или хладилник и шкаф за ястия.

трапезария

Идея за снимка: бившата лоджия направи трапезария

Опции за завършване на кухнята в апартамента

Завършването на кухнята в апартамента трябва да отговаря на три основни критерия: практичност, естетика и издръжливост. Като се вземат предвид тези фактори, много по-лесно е да се разбере широк спектър от материали за стени, подове, тавани и престилки и да се намери истински изправен предмет за всяка повърхност.

Подово покритие

Най-разумните варианти за завършване на етажа:

 • Плочки. Плочки и керамични облицовки отдавна се превърна в класика – на всяка втора снимка на интериора на кухнята в обикновен апартамент можете да видите точно плочките. Това се дължи на редица предимства на материала: практичност, лекота на използване, широка гама от цени и разнообразие от дизайни. Но има плочки и минуси – тя е студена и склонна към абразия.
 • Порцеланови плочки. Основното предимство на този изкуствен материал е неговата висока твърдост, която осигурява неговата устойчивост на всякакви физически ефекти. Естетика и практичност керамичен гранит не е по-малък от плочката, но цената му е многократно по-висока.
 • Паркет. Довършването привлича екологосъобразността, статичността, липсата на приплъзване, издръжливостта и външния вид. Изборът на паркет, трябва да сте готови за големи разходи – за кухнята трябва да закупите довършителни работи от масивна дървесина с влагоустойчивост.
 • Ламиниран паркет. За кухненските покрития се произвежда специален ламинат с висок коефициент на влагоустойчивост – той е издръжлив, издръжлив, устойчив на драскотини и корозивни среди. Най-важният плюс на довършителните работи е способността да се имитират почти всички естествени материали. Основният недостатък е относително ниската екологична съвместимост.
шах полагане

Класическо шахматно полагане на подови плочки

Декорация на тавана

Предвид високата влажност на кухнята, най-подходящите са следните покрития:

 • Боядисване. Стандартен тип таванно покритие, което не губи популярност поради три предимства: достъпна цена, лесна работа и възможност за местно възстановяване.
 • Уплътнителни тъкани. Модерно решение, което завладява дизайнерската вариабилност и способността да създава хармонични комбинации с други довършителни материали.
 • Окачени конструкции. Включете таваните от гипсокартон, пластмаса и летви. И трите варианта имат неоспоримо предимство – те правят възможно ефективното скриване на инженерните комуникации и дефектите на грубия таван.
LED подсветка

Stretch таван с LED подсветка

Стенна декорация

За проектиране на кухненски стени в стандартни апартаменти най-често използвани:

 • Тапети – тапети от нетъкан, винил и фибростъкло. Те не се страхуват от влага, температурни промени и слънчева светлина, а също така се поддават на мокро почистване.
 • Боя – антибактериален на водна основа или акрил. Довършителните работи са удобни в експлоатация, достъпни във финансово отношение, но най-важното – представени в широка гама от цветове и текстури. На снимката можете да видите колко ярко интериорът с боядисани стени се оказва дори в стандартен апартамент.
 • Плочки – керамика и плочки. Облицовъчни привлича не само със своята практичност и лесна поддръжка, но и декоративна – благодарение на разнообразието от форми, текстури и цветове на плочките може да се полага не само по традиционния начин, но също така и под формата на художествени мозайки и панели.
 • Текстурирана мазилка – минерална фино зърнена или венецианска. Той е популярен благодарение на своята екологична съвместимост и способността да приема различни форми на релефа: от кората на дървото до ленените текстилни изделия.
 • Декоративен камък – гранит, мрамор, тухла. Довършителни е известен със своята здравина, устойчивост на влага, шум и топлоизолация, както и извънредно дизайн – това е нетривиален причини широко използване на каменни стени в проектирането на модерни кухни.
 • PVC листове – PVC облицовки или стенни панели. Материалите на основата на поливинилхлорид са бюджетни, лесни за почистване, устойчиви на влага и хигиенични. Но основното им предимство е лекотата на обработка: повърхността на листовете може да бъде декорирана с всякакъв вид, лакирана и обработена с импрегнации, за да се получи необходимата текстура.
кухня

Светъл интериор с боядисани стени

Защитна престилка

Престилка – стена, покриваща по протежение на работната площ, предназначена да предпазва стените на кухнята от мазнини, пара, сажди, топлина, вода и перилни препарати. Предвид спецификата на покритието, неговият материал трябва да е устойчив на влага, температурни промени, алкална и киселинна среда – тези качества са в съответствие с четири вида покрития:

 • Керамични плочки – гладки с гланцова повърхност.
 • Каменни – гранитни, мраморни или базалтови плочи с дебелина най – малко 2 см.
 • Метални листове от структурна матова неръждаема стомана.
 • Стъклото – платът на закаленият триплекс.
защитна престилка

Стъклена защитна престилка

Вградено осветление

Основният принцип за организиране на осветлението на всяка обикновена кухня, комбинирана с дневна или с балкон, е интегриран подход: важно е да се изберат устройства за осветление за всички функционални зони. Първото нещо, което трябва да се мисли, е общото осветление. Тя трябва да бъде еднаква, мека и разсеяна, така че е по-добре да използвате две или три таванни лампи с лампи с еднаква интензивност, генерирайки неутрална бяла светлина.

Втората група е работещо осветление. Във всяка зона – готвене, съхранение и миене – трябва да има точкови устройства с насочена светлина. С функцията на работещите светлини можете да се справите с: LED ленти, вградени петна, мобилни лампи върху кърпички. Тези, които проектират дизайна на голяма кухня в апартамента, снимки на интериора могат да предложат друга възможност за работно осветление – висящи лампи, “слизащи” от тавана. Но в малки помещения такова решение е неподходящо, тъй като ще се създаде ефектът от натрупването на лампи.

И третата група – осветление на трапезарията. Неговата функция е да осигури висококачествено, но ненатрапчиво фоново осветление за масата за хранене и пространството около нея. За тази цел могат да се използват: свещи на дълги скоби, системи за гуми от подвижни осветителни тела, окачени системи с миниатюрни нюанси, нажежаеми ротационни лампи.

кухненско осветление

Снимката е пример за успешна комбинация от общо и работно осветление

Правила за избор на завеси

Завеси – един от довършителните работи в интериорния дизайн на кухнята в апартамента. Има много критерии за избор на текстил: материал, цвят, дължина, декор. Но най-важният параметър е комбинацията от завеси с общ дизайн на кухненското пространство: текстилът може да допълва интериора, да контрастира с него или да действа като самостоятелен арт-акцент.

Ако, според проекта, завесите не трябва да излязат на преден план, изберете текстил в съответствие с основния цвят на кухнята, с печат с ниска разпечатка и без луксозен декор. Ако задачата е да играете на контрасти, направете залог върху цвета – тя трябва да е обратна на основната палитра от интериорен дизайн. Още по-интересен вариант – използване на щори като обект на изкуството: сложна структура, големи картини, многопластови и оригинални декоративни елементи – всичко това ще направи завеси независим играч в кухнята.

кухненски дизайн

Дизайн на кухни в цветове от перлата

Снимка: кухня в апартамент с модерен дизайн

ii32
ii33
ii34
ii35
Интериорен дизайн на ъглова L-образна кухня в модерен стил
ii37
ii38
ii39
ii40

Видео: кухненски дизайн в стандартен апартамент

Практически минимализъм:

Прованс в градския апартамент:

Правила за местоположението на кухненските мебели:

Как да изберем тапет по цвят и материал:

Така че пред вас има шест точки за оформление на кухнята: общ стил, цветна палитра, оформление, декоративни материали, осветление и текстил. Внимателно разгледа всеки един от тези компоненти, можете да разчитате на вкусна създаването на дизайна на интериора на място в кухнята, дори и в най-обикновен апартамент, така че не губи от поглед нито един протест.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org