Ленени завеси за кухнята: идеи и използване на бельо завеси в различни интериорни стилове – banking-on-green.com

Ленени завеси за кухнята: идеи и използване на бельо завеси в различни интериорни стилове

Ленени завеси за кухнята: идеи и използване на бельо завеси в различни интериорни стилове

Счита се, че текстилните тъкани са типични за селото, което не изисква прекомерна елегантност и грация на форми. Въпреки това, модата за екологични материали доведе до факта, че красивите, леко груб завеси днес са в търсенето както в градски апартаменти, така и в селски къщи. Луксозни снимки с ленени пердета във вътрешната светкавица в лъскави списания и дизайнери с общонационално име, посвещават цели колекции от лен тъкани.

Изберете ленена плат за завеси

Декорирането на отворите за прозорци в кухнята е не по-малко важно от закупуването на мебели или декоративни стени. Ако сте избрали естественото спално бельо като основна тъкан за шевни завеси, тогава ще ви е необходима информация за видовете.

щори

Изящен комбиниран летен пакет

В продължение на стотици години десетки различни видове материя са научили от природни суровини, най-често срещаните от които са:

 • бреза;
 • платно;
 • зебло;
 • кърпа;
 • платно;
 • Дамаск;
 • баптистки и други.

Не всички от тези видове текстил са подходящи за шиене ленени завеси в кухнята в традиционния възглед, обаче, разнообразие от интериорни стилове ви позволява да използвате почти всички от тези проби.

бельо финала

Декориране на обикновено платно с дантели плетени

Може би най-малко подходящ камбрик, защото ултратън фибри и мека текстура не е предназначен за използване в кухнята. Това е подходящ вариант за шиене на бельо и детски бельо, ризи, блузи. Дамаск, който лесно може да бъде разпознат от характерния си орнамент, напротив, често се използва за производство на прозоречни завеси, покривки за маса и салфетки, тапицерия за мебели.

модел на бродерия

Извадка машинна бродерия на сив фон

Дизайнерите, търсещи нови идеи, се научиха умело да използват груби текстилни продукти – хартия, мат, платно. Тези тъкани са практични, отлично се съпротивляват на въздействието на висока влажност, висока температура, слънчева светлина. Те могат да издържат на постоянно почистване без проблеми, не се деформират и не се утаяват (след специална обработка) дори от машинно пране.

Изборът на материала за внедряване на вашия собствен проект гарантира, че той съответства на цялостната концепция. Възможно е да се каже с увереност, че е доста трудно да се шият завесите в стила на рококо, бароко или модерно от ленено платно, но за страна, минимализъм, еко е идеално.

Плюсове и минуси на бельото

Някои домакини внимателно подхождат към избора на завеси от лен в кухнята, защото знаят малко за самата тъкан и за грижата за нея. Въпреки това, тези, които отдавна са украсявали интериора с красиви аксесоари, изработени от рогозки или дамаски, е трудно да се откажат от удоволствието и да продължат да използват продукти от този невероятен текстил.

текстилен

Кухненски текстил – скромен чар на природата

Специално отношение към завесите, изработени от ленено платно, се дължи на следните предимства:

 • безопасност и екологична чистота – кърпа от естествени влакна не причинява алергии, затова се препоръчва за декориране на прозорци в апартаменти, където живеят деца и възрастни с отслабен имунитет;
 • разнообразие от тъкани – обичайното превръзка на конци, в зависимост от дебелината и мекотата на влакната, може да бъде гъста и насипна, гладка и текстурирана;
 • висока устойчивост на износване – лентата няма да се промени и няма да се свие дори след многобройни промивки, както и с белина или боя;
 • хигроскопичност – продуктите бързо абсорбират влагата, но бързо изсушават.

Естествената материя не съхранява статично електричество и това е отлично качество за домакински аксесоари.

щори

Спално бельо, покривки, столове

Едно от предимствата е цветът – естествен, от тъмно сиво до светло бежово. Някои видове платове имат естествен нюанс, който не избледнява и не се отделя при измиване. Други се подлагат на процедура на избелване или оцветяване, след което губят естествения си цвят, но придобиват нежна пастелна сянка, по-рядко – снежнобяла или светла.

кърпа

Естествени нюанси на плата

Недостатъците на кухненските завеси, изработени от бельо, включват силно смачкване, но това качество не ви пречи да изглеждате като къси завеси или дълги завеси грациозно и спретнато. Вторият недостатък се отнася до цената на продуктите, но високата цена на красивия кухненски комплект се оправдава с дълъг живот.

Видове завеси за кухнята

След като разберете характеристиките на тъканта, трябва да определите избора на модела. Както знаете, по-късите завеси са по-подходящи за кухнята, без буйни обеми и сложни дизайнерски решения. Завеси на пода – не е практично, тъй като почистване в стаята за готвене на храна е много по-често, отколкото в други стаи.

лента

Украшение от комбинация от контрастни блузи и дантели

Прекрасна възможност за дискретен интериор – римски щори. Монохромни или с малък шаблон, те напълно се хармонизират с вградените мебели и модерните технологии. Дизайнът е такъв, че изгладената кърпа е в разтегнато състояние, не се смалява и винаги изглежда свежа. По време на сглобяването материалът се събира чрез големи свободни гънки, които не предизвикват потъмняване.

щори

Римски щори с отпечатан модел

Добре дошли миниатюрни “баба” завеси, които са еднакво вероятно да се видят в руската къща, и някъде в близост до Единбург. Късите парчета от половин прозорци, украсени с къдрици, дантелена дантела и тъкани буркани, се завиват директно към корниза или се фиксират с помощта на бримки. Те се характеризират с модел в малко цвете, грах или клетка.

щори

Традиционната комбинация от червено и бяло

Малки завеси могат да бъдат зашити сами, декорирайки ръбовете на монофонични лепенки с плетене, бродерия или ръчно плетиво.

Стилистично разнообразие: банка от идеи за дизайн

Обмислете няколко интересни дизайнерски решения, които ще ви помогнат при декорирането на прозорците в кухнята. Като илюстрации за практическото приложение на оригиналните идеи предлагаме красиви снимки на спално бельо, избрано по стил.

щори

Завесите от обикновен разрез на корниз ще се приближат за интериорен стил на страната

Топла и уютна страна

Спално бельо се отнася до естествени материали, затова е подходящо при декориране на интериора в селски стил. Сив материал от естествен нюанс хармонизира перфектно с дървените стени и мебели, аксесоари, направени от глина и брезова кора.

щори

Комбинацията от два типа печатани платове във вътрешността на една селска хижа

Както е отбелязано по-горе, една от най-добрите опции са къси завеси, украсени с разнообразие от декори. Пазарът представя много интересни тъкани, както монохромни, така и цветни изображения. Традиционно популярна е флористичната тема, с която хармонично съчетава скромен завършек – дантелен бейк, контрастни лъкове, ръчна или машинна бродерия.

щори

Проби от кухненски завеси, изработени от лен за градски апартамент или вила

За да поддържате естествена светлина, използвайте тънка избелена кърпа: тя не задържа дневната светлина и не изгаря под постоянното влияние на слънчевата светлина. Оживете нежни снежнобял разрез може да бъде светла дантела или цветна бродерия.

бельо завеси

Бели ленени пердета с бродирани кърпички

Вместо тънък плавен материал, можете да използвате твърда, насипна тъкан, наподобяваща плик. Изглаждане на умишлено грубост не е трудно: просто добавете малко светъл завършек.

сляп

Завесата от спално бельо е украсена с ясни карирани бримки и лъкове

Едно от предимствата на късите ленени завеси за кухнята е простото приспособяване. Ако не сте доволни от опцията за покупка, винаги можете да създадете свой собствен изключителен модел.

Cool Скандинавски минимализъм

Характерните особености на кухненските завеси в скандинавски стил са простотата на рязане, светлите цветове, екологичните материали, така че бялата спално бельо да се побере почти перфектно. В страни с недостиг на слънчева светлина, завеси от лаконична форма са добре дошли, оставяйки по-голямата част от прозореца свободен.

бельо завеси

Леки завеси завеси върху метална напречна греда

Един от любимите цветове в интериора е бял и често цялата обстановка се вдига в снежнобял тонове: тапети, фасади за мебели, аксесоари за тъкани, прибори за хранене. Не е изненадващо, че прозорците са украсени със светли полупрозрачни завеси от най-фино избелен лен.

щори

Традиционен кухненски комплект от лен: две двойки завеси и лаконичен ламбрекен

За да възстановите монотонната ситуация, има няколко прости решения, най-лесният от които е използването на ярък нюанс – ябълка, оранжево, тюркоазено. Светлият интериор може да бъде направен по-уютен и топъл с помощта на комбинирани римски завеси, цветната част от която повтаря оцветяването на мебелния комплект.

сляп

Римски пердета, изработени от бельо за цвят на столове и облицовки на стени

При избора на платно, с изключение на снежнобяла, можете да използвате леки нюанси: мляко, ванилия, перла, цвета на вълната или слонова кост.

Ярката тема на Средиземно море

Свежият морски стил привлича с ярки естествени нюанси и простота на линиите. За Средиземноморието интериорът се характеризира с яснота, естествени цветове, много синьо, синьо и тюркоазено. Изрязването на плътна или лека платно е всичко, което е необходимо за декориране на прозореца, който се отваря в морски стил.

кухня

Интериор в небесно-бели тонове

Животът на южното крайбрежие или островите е неразривно свързан с морето, така че интериорът трябва да има традиционни морски аксесоари – черупки, изображения на платноходки, широки и тесни ивици. Римските завеси или спално бельо, изработени от бельо в синьо и синьо, са отличен избор за практичен интериор.

щори

Ролетни щори от плътна лента

Морската тема не противоречи на съвременните тенденции. Дълбочинният цвят на морската вълна, в който са боядисани лъскави фасади или маси, може да се повтори при проектирането на завесите.

щори

Стилна комбинация от пясък и тъмно тюркоаз

Като декор за завеси, изработени от бельо, използвайте меки сини дантели, сини сатенени панделки, бродирани дебели аквамаринови конец.

Очарованието на слънчевия Прованс

Изисканите френски мебели са идеални за декориране на градски апартаменти. Провансалната страна, всъщност е селски стил, все още има принципни черти, които я отличават, например, от рустика. Елегантните линии и нежните нюанси изглаждат грубите форми, характерни за селския интериор.

бельо завеси

Олекотени завеси с отпечатан цветен шаблон

Завесите на прозорците трябва да са ограничени по дължина и дискретно декорирани. Можете да използвате дантела, къдрици, ресни, но много деликатно. Ако платното има ярък шарка или сложен орнамент, по-добре е да избегнете допълнително завършване. С умишлено груба, неформална текстура, бели снежни завеси от бельо с бродерия или дантела са добре комбинирани, подчертавайки природата на естествената облицовка.

панти върху панти

Елегантни завеси на панти

За къси завеси – кафене с бельо се характеризира със скромна украса – проста перваза или флорален кант. Цветната скала е ориентирана към естествени нюанси, затова зелено, синьо, тюркоазено, бежово, преобладават пясъчните тонове.

щори

Мека комбинация от сметана и билкови нюанси

Във вътрешността на кухненския плат завеса трябва да изглежда хармонично и не хващане, внимателно подчертава цялостната композиция.

Естествеността и простотата на еко-стил

Ние сме заобиколени от синтетични и полимерни материали, които се характеризират със съмнителна безопасност за здравето. Ето защо еко-стилът придобива популярност, основавайки се на използването на естествени материали – дърво, керамика, лен, памук. Завесите от естествени тъкани са един от декоративните компоненти на екологичното направление в интериорния дизайн.

кухня

Модерна кухня в еко-стил

Околната среда на градските кухни не възпрепятства използването на естествени текстилни материали, а напротив, обикновените завеси от естествен сив цвят хармонично се вписват в минималистичния индустриален интериор. Ако размерите на стаята позволяват, можете да използвате широки драперии вместо къси завеси.

завеси от лен

Правоъгълни завеси от бельо с подложки, фиксирани върху завеса лента

В стените с 5-метрови помещения страничните врати изглеждат неподходящи, така че е по-добре да купите готови лаконни завеси за декоративни елементи. Ярката бродерия в националния стил или тясната дантела около периметъра може напълно да превърне скромно парче материя.

сляп

Кратка завеса с червена бродерия

За украса на благородния класически интериор са подходящи правите пердета, изработени от лен върху отворите. Комбинацията от сиви и бели, чисти ленти от деликатна дантела, светъл блясък на копринената тъкан изглежда съвсем безупречно.

щори

Възможност за закрепване на класическия модел с дантелен декор

В процеса на декориране на кухнята в еко-стил, е желателно да се избегнат ярки акценти и сложни композиции.

Тайните на грижи за спално бельо

Красивите завеси от естествен материал ще продължат много по-дълго, ако спазвате строги правила за грижата за тях.

дантела рамка

Изящна рамка от дантели

Няколко важни неща за измиването:

 • бельото по-добре толерира ръчно или деликатно измиване на машината;
 • за измиване на ръцете, използвайте сапун за пране или прахове с малко количество сапунена пяна, в идеалния случай – специални миещи препарати;
 • Спазвайте оптималния температурен режим – 30-40 ° C;
 • По време на пране в машината изключете функцията за завъртане.

Малка улика за тези, които обичат да украсяват къщата със собствените си ръце. Преди да рязате, измийте тъканта, така че тя да доведе до първоначалното свиване. Това ще помогне за правилното изчисляване на размерите и запазване на желаната форма на продуктите.

бельо елементи

Спалното бельо трябва да се мие отделно от останалите

Има няколко начина за гладене на бельо завеси: суспендиране в мокро състояние с допълнително пара, гладене на мокра кърпа, спрей прилагане. Всеки, който е подходящ за поддържане на перфектен външен вид, ще направи.

Моля, обърнете внимание, че принадлежностите за елитен клас обикновено са придружени от подробни инструкции за грижа.

Видео: ленени завеси в интериора

Няколко препоръки за избора и прилагането на бельо завеси:

Видео серия с разнообразие от модели за кухнята:

Съветник дизайнер – избор на плат за кухнята:

Ленените завеси не са просто красива и функционална декорация на прозорци, а постоянното усещане за свежест, чистота и комфорт в кухнята. Разнообразието от типове и дизайнерски идеи ще ви помогне да изберете или създадете страхотен модел, умело да подчертавате любимия си стил.

decor

Leave a comment