Kawasan dapur reka bentuk 17 meter persegi. m – banking-on-green.com

Kawasan dapur reka bentuk 17 meter persegi. m

Kawasan reka bentuk dapur seluas 17 meter persegi

Kawasan dapur seluas 17 meter persegi. meter boleh menampung semua yang anda perlukan, dan lebih banyak lagi, contohnya:

 • Meja yang luas untuk 4-6 orang;
 • Kaunter bar;
 • Pulau atau semenanjung;
 • Set dapur dengan tempat kerja yang besar dan banyak tempat simpanan; sementara ia boleh dibina daripada kotak dengan cara yang tidak standard dan lebih mudah, sebagai contoh, dalam bentuk U;
 • Perkakas rumah besar, sebagai contoh, peti sejuk Side by Side atau hanya kelengkapan tambahan, sebagai contoh, kabinet wain atau mesin basuh;
 • Sofa atau sofa (bukan sepasang kerusi atau hanya untuk berehat);
 • Papan pinggir atau papan sisi;
 • Perapian (hiasan).

Bagaimana untuk membuang meter sedia ada dengan betul tanpa mengganggu ruang, tetapi juga tidak kehilangan peluang tambahan? Dalam bahan ini, anda akan dapati gambar enam dapur sebenar 17 meter, gambaran mengenai jenis utama susun atur, serta nasihat mengenai reka bentuk dan pembaikan.

Pilihan Layout

Susunan ruang dapur sebanyak 17 meter persegi. meter bergantung kepada data boleh sangat berbeza, tetapi secara umum, susunan perabot dibahagikan kepada 6 jenis:

 1. Barisan tunggal;
 2. Baris berganda;
 3. Berbentuk L;
 4. Berbentuk U;
 5. Semenanjung;
 6. Pulau.

Selanjutnya kami cadangkan untuk mempertimbangkan susun atur dan reka bentuk yang disenaraikan pada contoh sebenar.

Dapur single-row

Mari mulakan, mungkin, dengan semakan susun atur yang paling mudah – satu baris (linear), apabila alat dengar dibarisi dalam satu garisan lurus.

Di mana kes dianjurkan: Susun atur linear sesuai untuk dapur yang digabungkan dengan dewan / ruang makan, untuk dapur di studio. Ia sesuai dengan pulau, semenanjung dan kaunter bar. Selalunya satu set baris adalah hampir satu-satunya penyelesaian yang mungkin kerana akses dapur ke balkoni, ledges / niches dan / atau pintu.

Cons: Sungguh menyusahkan, kerana semasa memasak nyonya rumah perlu pergi beberapa kali di sepanjang dapur, membazirkan masa dan usaha.

Kelebihan: Universal, padat, mudah direka bentuk.

 • Dengan susun atur ini, dapur perlu dibina lebih tinggi daripada biasa, hampir ke siling, untuk menyediakan ruang penyimpanan yang mencukupi.

Di bawah dalam slider foto, anda boleh mempertimbangkan reka bentuk gabungan ruang tamu dapur, di mana dapur dan ruang makan menduduki kira-kira 17 meter persegi. meter.

 • Ruang dapur yang digabungkan dengan keluasan 17 m persegi
 • Ruang dapur yang digabungkan dengan keluasan 17 m persegi
 • Ruang dapur yang digabungkan dengan keluasan 17 m persegi
 • Ruang dapur yang digabungkan dengan keluasan 17 m persegi
 • Ruang dapur yang digabungkan dengan keluasan 17 m persegi

Untuk butiran lanjut, lihat bahan: Semua tentang merancang dapur lurus (linear, single-row)

Dapur double-dek

Susun atur dapur dua baris (selari) menganggap susunan zon berfungsi dalam dua baris selari antara satu sama lain.

Di mana kes dianjurkan: Sesuai untuk dapur segi empat tepat dan sempit.

Cons: Perabot dalam susunan ini agak mengganggu ruang dan menyempitkan laluan. Untuk ruang persegi, dapur dua baris akan menyusahkan memasak kerana terlalu banyak jarak antara mata “bekerja”.

Kelebihan: Susun aturnya padat dan mudah (untuk dapur sempit), meninggalkan ruang yang cukup untuk ruang makan.

Petua:

 • Untuk memastikan dapur benar-benar selesa, perlu ada ruang 1.2-1.5 m antara kedua-dua baris. Jarak minimum yang dibenarkan ialah 1 m.
 • Selalunya set dua baris dibina di pintu masuk, jadi untuk menjimatkan ruang dan lebih banyak kemudahan, pintu harus dibuka ke arah lorong, bukan dapur. Juga, anda boleh menggantikan pintu swing dengan struktur gelangsar atau meninggalkan pembukaan terbuka.
 • Dengan susun atur ini, dapur, sink dan mesin pencuci pinggan dipasang dalam satu baris, dan segala-galanya (peti sejuk, ketuhar, ketuhar gelombang mikro, dll) boleh dipasang bertentangan.
 • Jika dapur adalah 17 meter persegi. meter mempunyai bentuk segi empat tepat, maka di tengah-tengah dua baris perabot boleh ditempatkan dalam kumpulan makan. Kebenaran dalam kes ini, dapur, sinki dan peti sejuk perlu dibina dalam satu baris. Satu contoh reka bentuk dapur berukuran 17 meter itu ditunjukkan dalam gambar-gambar berikut.

Ruang makan dapur dua baris

Ruang makan dapur dua baris

Lebih terperinci dalam bahan: Bagaimana untuk melengkapkan dua dapur dapur

Dapur berbentuk L

Susun atur berbentuk L (sudut) adalah yang paling serba boleh, dan oleh itu popular.

Di mana kes dianjurkan: Set sudut sesuai dalam hampir semua kes dan sangat berkaitan dengan dapur-bilik makan, kerana ia meninggalkan banyak ruang untuk kumpulan makan besar.

Cons: secara praktikalnya tidak ada, tetapi dengan senangnya ia kehilangan dapur berbentuk U, semenanjung dan bersebelahan.

Kelebihan: Dapur penjuru adalah mudah, kerana ia membolehkan anda meletakkan dapur, sink dan peti sejuk pada prinsip “segitiga kerja”. Di samping itu, ia padat dan daun cukup ruang untuk ruang makan, mungkin dengan almari atau sofa.

Petua:

 • Ke dapur sudut benar-benar selesa, dapur, sinki dan peti sejuk harus diletakkan tidak di sepanjang satu baris, tetapi, seperti yang telah disebutkan, pada prinsip segitiga. Adalah wajar bahawa antara “titik kerja” selang tidak lebih daripada 1 meter, sebaliknya ruang akan menjadi tidak menyenangkan.
 • Modul sudut (terutamanya lantai) adalah lebih baik untuk memilih bentuk trapezoid, maka di sudut anda boleh membina sink, dapur atau ruang kerja.
 • Kawasan dapur sudut 17 m persegi M.
 • Kawasan dapur sudut 17 m persegi M.
 • Kawasan dapur sudut 17 m persegi M.

U berbentuk dapur

Kelebihan: Dapur berbentuk U boleh menjadi sangat selesa jika anda meletakkan sink, kompor dan peti sejuk tidak jauh dari satu sama lain. Dalam kes ini, semua kerja dapur boleh dilakukan dengan berdiri di tempat yang sama. Terutamanya baik ialah dapur, kawasan kerja yang terletak di tingkap. Satu contoh penyelesaian perancangan sedemikian dapat dilihat dalam projek reka bentuk seterusnya.

U berbentuk dapur 17.5 meter persegi. meter

U berbentuk dapur 17.5 meter persegi. meter

Cons: Set berbentuk U mungkin kelihatan rumit, memakan banyak ruang, tidak tersedia untuk semua dapur, semasa membina di bawah tetingkap ia memerlukan pembaikan rumit dengan perpindahan / sambungan komunikasi.

Di mana kes dianjurkan: Di kawasan seluas 17 persegi. meter set berbentuk U sebenarnya dalam kes jika keutamaan adalah bahagian berfungsi dapur, dan bukan ruang makan.

Petua:

 • Kepada alat dengar kurang kemas dalaman, satu atau dua bahagiannya boleh dibiarkan tanpa kabinet gantung.
 • Untuk membuat berbentuk U lebih padat dan biarkan lebih banyak ruang untuk ruang makan, satu panel sisi boleh dibuat lebih pendek.

Dapur Semenanjung

Perancangan Semenanjung menyiratkan kombinasi alat dengar apa-apa bentuk dengan semenanjung – meja fungsional, satu hujung beristirahat terhadap dinding atau sebahagian daripada alat dengar seperti dalam ruang makan dapur 17-meter di apartmen studio dalam gambar di bawah.

 • Ruang makan dapur dengan keluasan 17 meter persegi
 • Ruang makan dapur dengan keluasan 17 meter persegi

Kelebihan: Semenanjung boleh berada di satu sisi dengan kaunter bar, dan di sisi lain – kawasan kerja untuk penyediaan produk. Ia juga boleh dilengkapi dengan dapur, sinki (jarang), peti sejuk kecil, kabinet wain. Semenanjung sangat mudah untuk menyediakan, ruang zonates, sementara ia lebih padat daripada pulau itu.

Cons: Melengkapkan semenanjung dengan jentera sering memerlukan pembaikan yang rumit dengan memanjangkan / memindahkan komunikasi, menaikkan paras lantai dan menurunkan siling (untuk mengikat hud).

Di mana kes dianjurkan: Terutama yang berkaitan adalah semenanjung untuk gabungan dapur-ruang tamu atau keperluan utilitarian dapur.

Petua:

 • Ia adalah mudah untuk memasang semenanjung tanpa jentera dan paip, apabila ia hanya bertujuan untuk menyediakan makanan dan makanan ringan.
 • Sekiranya anda mahu semenanjung berfungsi, tetapi tidak memerlukan pembaikan rumit, kemudian pilih kombinasi: semenanjung + terbina dalam hob elektrik + hud pengedaran semula dengan penapis karbon. Dalam kes ini, anda tidak perlu meluaskan dan menyembunyikan saluran udara dan komunikasi lain.

Masakan pulau

Pulau ini adalah jadual pelbagai fungsi, yang, tidak seperti semenanjung, boleh dilewati dari semua pihak.

Kelebihan: Dapur dengan pulau ini mudah seperti semenanjung.

Cons: Pulau ini memerlukan lebih banyak ruang daripada semenanjung, dan oleh itu tidak tersedia untuk setiap dapur. Di 17 dataran pulau itu boleh menjadi sangat kecil, atau menggantikan meja makan.

Di mana kes dianjurkan: Untuk dapur dengan pelan terbuka, serta dalam kes apabila meja makan penuh di dapur tidak diperlukan.

Petua:

 • Bentuk pulau itu sepadan dengan bentuk bilik. Jadi, untuk dapur segi empat tepat memilih sebuah pulau segi empat tepat, untuk satu persegi – satu persegi.

Di dapur berbentuk L pulau ini dilengkapi dengan sink dan direka untuk 3 orang.

 • Kawasan dapur berkerut 17 meter persegi. m dengan sebuah pulau
  Projek Olga Pochuyeva
 • Kawasan dapur berkerut 17 meter persegi. m dengan sebuah pulau
  Projek Olga Pochuyeva

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org