Kaunter bar untuk dapur kecil: penjimatan ruang bergaya – banking-on-green.com

Kaunter bar untuk dapur kecil: penjimatan ruang bergaya

Kaunter bar untuk dapur kecil: penjimatan ruang bergaya

Rak bar untuk dapur kecil boleh menjadi bukan sekadar unsur hiasan yang bergaya, tetapi juga berfungsi dengan baik, menjimatkan meter persegi berharga dan meningkatkan fungsi bangunan. Ia akan sesuai di dapur jenis terpencil, dan di apartmen studio, di mana ia akan membantu ruang zonate yang cekap, sambil memelihara perpaduan visual ruang tamu dan ruang makan.

Bar counter - elemen perabot yang baik di sempadan dapur dan ruang tamu

Kaunter bar yang elegan ini telah dicampur dengan baik bukan sahaja di pedalaman dapur, tetapi juga di pedalaman ruang tamu

Bahagian dalaman dengan kaunter bar secara organik sesuai dengan irama dinamik kehidupan kita, apabila segala-galanya dilakukan dengan cepat dan pantas, dengan cepat, dalam jangka masa berjalan. Pilihan yang sangat baik untuk golongan muda dengan jadual kerja yang sengit dan kehidupan sosial yang aktif, yang terutama tidak mempunyai masa untuk duduk untuk makan lama. Sudah tentu, ini jelas dikesan untuk sesuatu makanan segera, tetapi selepas semua kaunter bar yang datang kepada kami dari barat pada asalnya dipinjam dari bar, kafe dan restoran. Ia tidak menghairankan bahawa mereka membawa bersama mereka ke dalam rumah suasana santai, mudah, tenang dan menyeronokkan.

Tidakkah bar mempunyai beban untuk dapur kecil?

bar klasik mewakili permukaan kerja yang tinggi (110-115 cm) tetap ke konsol bar dan ditambah kerusi tinggi berwarna-warni atau najis dengan salib-tempat letak kaki dan kadang-kadang tempat letak tangan. “Ternakan” klasik bar sering kejam dipendekkan untuk lebih mudah digunakan, tetapi pada masa yang sama, sudah tentu, kehilangan peratusan tertentu daripada keaslian yang tulen. Memandangkan keupayaan spatial yang lebih sederhana dari dapur kecil, rak boleh menjadi lanjutan logik di atas permukaan kerja. Dalam kes ini, ketinggiannya adalah kira-kira 90 cm, yang tidak melebihi ketinggian permukaan kerja meja. Penambahan yang sangat baik untuk rak tersebut akan menjadi kerusi atau najis ketinggian sederhana (63-65 cm).

Kaunter bar dua peringkat lebih berfungsi

Kaunter bar dua peringkat boleh, jika perlu, berfungsi sebagai permukaan kerja

Kaunter bar, dengan penggunaan yang mahir, boleh melaksanakan fungsi sedemikian:

 • zonirovat / menyatukan ruang;
 • Berhati-hati menyimpan perkakas dapur dimensi, hidangan dan barangan rumah lain;
 • membuat proses memasak dan menyerap makanan yang selesa dan menyeronokkan.

Contoh ruang zon

Bar pereka asal boleh melakukan fungsi estetik, sebagai elemen utama hiasan dapur, kemuncaknya. Walau bagaimanapun, mewujudkan idea kreatif yang berani dalam kehidupan, jangan lupa tentang sisi praktikal isu ini.

Lokasi bar mesti dipikirkan dengan teliti. Sebelum anda memesan atau melakukannya sendiri, anda perlu mengukur ruang dengan rolet satu kali, menyediakan pendekatan percuma dari pelbagai pihak dan ruang yang cukup untuk perhimpunan keluarga.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa membangunkan projek reka bentuk

Apabila merancang bar di dapur kecil, pertimbangkan:

 • saiz dan konfigurasi bilik;
 • konsep umum dapur;
 • dimensi (ketinggian, lebar);
 • kaedah lampiran;
 • pengisian;
 • kehadiran fungsi tambahan (tahap, pencahayaan);
 • warna;
 • bahan.

Setelah memutuskan untuk memperoleh bar untuk reka bentuk moden dapur kecil, bersiaplah untuk berlari di sekitar salun dan kedai-kedai untuk mencari meja, rak berfungsi, rak, socles, kaki, lampu, aksesori logam dan aksesori lain. Apabila membangunkan konsep rak masa hadapan, seseorang harus mempertimbangkan penyelesaian gaya umum dalaman dapur, bahan dan warna yang mendominasi dekorasi.

Mungkin, kaunter bar dengan countertop berkilat yang terbuat dari kaca impak tahan untuk dapur kecil akan menjadi pilihan yang paling berfaedah dari segi penyederhanaan visual ruang. Walau bagaimanapun, apa-apa bahan lain yang sesuai untuk perabot – kayu, plastik, batu semula jadi atau buatan, logam, papan serpai, kaca, jubin atau kombinasi mereka akan kelihatan baik juga. Sehingga kini, yang paling popular sebagai bahan yang menghadap untuk countertops adalah corian – komposit yang menyerupai marmar, tetapi berbeza dengan kekuatannya.

Oleh kerana keplastikan bahan yang tinggi, kaunter Corian boleh diberikan sama ada bentuk – segi empat segi, bulat, melengkung, pelbagai aspek. Bentuk yang sesuai akan dicadangkan oleh bilik itu sendiri dan tata letak dapur. Untuk merumitkan bar berdiri untuk dapur kecil dengan jumlah butiran yang berlebihan dan selekoh tidak berbaloi. Perkara utama bukan untuk mengganggu ergonomik dapur.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada ruang menegak di atas bar kaunter, yang boleh ditambah dengan rak ringan, lampu asli, aksesori. Sangat dalaman indah melengkapkan mana-mana dapur melekat pada pokok fungsi rak di mana cermin mata diletakkan mudah, gelas, straw, buah-buahan, tetapi ia tidak perlu terlalu bercabang dalam sebuah bilik kecil.

Pilihan penginapan tradisional

Terdapat dua varian klasik:

 • Tegak ke set kepala alat dengar atau tingkap perabot.
 • Selari dengan garis utama perabot dapur atau ambang tingkap.

Sebagai tambahan kepada kedua-dua cara asas peletakan asas, apabila rak pada mulanya dirancang bersama dengan perabot dapur, terdapat banyak variasi yang berbeza bergantung pada tujuan dan kaedah menggunakan barstool.

Jika bar diperlukan sebagai permukaan kerja tambahan untuk memasak, ia dibina secara selari atau berserenjang ke atas meja, seolah-olah meneruskannya. Juga biasa adalah penempatan barstool secara selari atau tegak lurus dengan tingkap. Kawasan tambahan yang terbentuk akibat penggabungan kedua-dua permukaan itu jarang kosong di rama-rama yang rajin.

Reka bentuk rak bar untuk dapur kecil

Mini berdiri – versi ringan untuk dapur kecil

Pengambilalihan bar penuh untuk dapur kecil adalah tugas yang tidak bersahabat. Pembinaan besar-besaran yang kukuh dengan loker, aksesori dan semua jenis twists profesional “makan” ruang terlalu banyak, dan ruang berat secara visual. Dengan lebih cekap, dari segi ergonomik, untuk memasang versi ringan bar elegan mini-rak atau kerana ia kadang-kadang dipanggil, bermaksud koktel. Dengan dimensi yang sederhana, reka bentuk mudah dan ringkas, ia adalah agak mampu menggantikan meja makan tradisional, serta menyediakan selamat datang dan tempat wajar untuk berehat dan keamanan dialog dalam syarikat yang baik dengan segelas wain atau secawan kopi. Apabila terdapat tempat yang tidak mencukupi di dapur, rak mini padat boleh diletakkan di sepanjang dinding.

Kaunter bar dalam prestasi luar biasa

Paparan biasa bar kadang-kadang memberi laluan kepada penyelesaian reka bentuk berani dan tidak biasa

Varian reka bentuk dan penempatan rak mini:

 1. Sangat elegan melihat model kayu yang sempit, yang kini sering digunakan oleh personaliti kreatif dan bukan meja makan, dan ditempatkan di sepanjang dinding bebas dapur. Mereka gembira untuk minum secawan kopi wangi pada waktu pagi atau mengatur teh keluarga selepas hari yang sibuk. Kerusi bar dalam kes ini mesti sembunyi sepenuhnya di bawah kaunter, agar tidak kekacauan ruang. Ketinggian rak dapat tradisional 110-120 cm atau, seperti meja makan konvensional, 80-90 cm.
 2. Rak lipat padat yang dilekatkan pada dinding.
 3. Struktur pelbagai peringkat asal, yang mudah menampung banyak perkakas rumah kecil dan perkakas dapur, bekalan bar dan peralatan makan.
 4. Rak ditarik balik.
 5. Bar rak bentuk fantasi dengan pencahayaan, set TV dan banyak fungsi tambahan.

Gabungan dengan meja makan

Oh di mana, di mana, seperti dalam kanak-kanak najis bar tinggi bukan tempat, jadi jika sebuah keluarga mempunyai anak-anak kecil atau orang tua, tetapi jiwa masih meminta bakat bar, ia adalah lebih baik untuk menghentikan pilihan raya pada versi gabungan “2 dalam 1”, yang menggabungkan satu bar kaunter reka bentuk dengan meja dapur kecil untuk dapur kecil. Biasanya, reka bentuk ini melibatkan dua tahap ketinggian – tahap bawah berfungsi sebagai meja makan, dan bahagian atas, masing-masing, berfungsi sebagai kaunter bar.

Penggunaan ruang yang berkesan di bawah bar

Di pedalaman dapur kecil ini tempat di bawah bar counter digunakan secara efektif untuk menempatkan kabinet dapur

Di pedalaman pangsapuri studio, komposisi gabungan akan membantu memisahkan dapur dari ruang tamu. Dalam kes ini, meja makan lebih logik untuk ditempatkan di kawasan dapur, dan kaunter bar dari ruang tamu. Varian pembezaan bilik ini boleh menjadi sangat mudah dan praktikal, tetapi juga penting bahawa ia menggabungkan dengan lancar ke bahagian dalam apartmen, tanpa menjejaskan estetika.

Kesalahan dalam merancang bar di dapur kecil

Di dapur kecil, kaunter bar boleh berfungsi sebagai meja dapur

Idea praktikal untuk menggunakan kaunter bar sebagai meja makan sangat sesuai untuk keluarga kecil

Kaunter bar bukan sekeping perabot, seperti banyak yang disalah anggap, tetapi reka bentuk bebas yang direka dan dibuat untuk dipesan. Setelah memutuskan untuk memperoleh bar untuk reka bentuk moden dapur kecil, bersiaplah untuk berlari di sekitar salun dan kedai-kedai untuk mencari meja, rak berfungsi, rak, socles, kaki, lampu, aksesori logam dan aksesori lain. Apabila membangunkan konsep rak masa hadapan, seseorang harus mempertimbangkan penyelesaian gaya umum dalaman dapur, bahan dan warna yang mendominasi dekorasi.

Mungkin, kaunter bar dengan countertop berkilat yang terbuat dari kaca impak tahan untuk dapur kecil akan menjadi pilihan yang paling berfaedah dari segi penyederhanaan visual ruang. Walau bagaimanapun, apa-apa bahan lain yang sesuai untuk perabot – kayu, plastik, batu semula jadi atau buatan, logam, papan serpai, kaca, jubin atau kombinasi mereka akan kelihatan baik juga. Sehingga kini, yang paling popular sebagai bahan yang menghadap untuk countertops adalah corian – komposit yang menyerupai marmar, tetapi berbeza dengan kekuatannya. Oleh kerana keplastikan bahan yang tinggi, kaunter Corian boleh diberikan sama ada bentuk – segi empat segi, bulat, melengkung, pelbagai aspek. Bentuk yang sesuai akan dicadangkan oleh bilik itu sendiri dan tata letak dapur. Untuk merumitkan bar berdiri untuk dapur kecil dengan jumlah butiran yang berlebihan dan selekoh tidak berbaloi. Perkara utama bukan untuk mengganggu ergonomik dapur.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada ruang menegak di atas bar kaunter, yang boleh ditambah dengan rak ringan, lampu asli, aksesori. Sangat dalaman indah melengkapkan mana-mana dapur melekat pada pokok fungsi rak di mana cermin mata diletakkan mudah, gelas, straw, buah-buahan, tetapi ia tidak perlu terlalu bercabang dalam sebuah bilik kecil.

Gabungan bar dan desktop

Di dapur yang luas ini gaya kaunter berteknologi tinggi menghubungkan secara organik ke meja

Rak bar dua peringkat boleh melakukan beberapa fungsi

Selalunya di dapur terdapat kaunter bar dua peringkat, melaksanakan beberapa fungsi secara serentak

Kaunter bar, dihiasi dengan gaya dapur, kelihatan lebih organik

Reka bentuk bar dalam gaya dapur keseluruhan menyumbang kepada penciptaan komposisi harmoni tunggal

 • Dimensi yang tidak masuk akal – kaunter bar yang terlalu kecil tidak dapat melaksanakan tugas yang diberikan kepadanya, terlalu banyak akan kekacauan dapur, dan bar najis yang dipilih tidak seimbang akan menimbulkan ketidakselesaan semasa penggunaan harian. Kaunter bar bersendirian yang besar tidak menjadikan ruang dapur lebih berfungsi. Oleh itu, model pulau dengan laci besar untuk hidangan – bukan pilihan terbaik untuk bilik kecil. Makan meter persegi berharga, ia akan menjadi sangat tidak praktikal dan sukar untuk digunakan dan bukannya menyenangkan induk semang dan memudahkan masalah ekonomi, ia akan menyusahkan untuk digunakan sebagai permukaan kerja tambahan atau meja makan. Ia lebih rasional untuk menggabungkan kaunter bar dengan ambang tingkap, atas meja atau membinanya dalam set perabot atau dinding.

 • Bentuk yang salah: pencinta garis-garis yang jelas dapat dengan cepat bosan dengan bar berbentuk bulat, dan mereka yang terbiasa dengan garis halus di pedalaman, tidak mendekati model bentuk yang ketat dan ringkas.
 • Berbeza dalam warna dan bahan tekstur boleh kelihatan pretentious, keluar dari konteks.
 • Terlalu gelap skala warna akan secara visual mengurangkan ruang sebuah bilik kecil.
 • Tidak konsisten dengan gaya pedalaman. Sebagai contoh, bahagian atas kaca dan kaki krom hampir sempurna ke dalam pedalaman dalam gaya berteknologi tinggi, tetapi akan sepenuhnya keluar dari dapur dalam gaya negara, retro atau loteng, dan model kayu putih yang putih atau biru – penyelesaian terbaik untuk dapur Provencal.
1
2
3

Model dari kaca kelihatan sangat elegan dan elegan. Kaca telus dan berwarna kelihatan berbeza, model pada krom dan kaki kayu besar. Untuk setiap gaya – bahan dan reka bentuknya.

 • Akses yang tidak baik dan lokasi yang tidak selesa akan menyebabkan banyak kesulitan.
 • Bahan kerja yang berkualiti rendah dengan operasi biasa dengan cepat akan kehilangan penampilannya yang rapi. Batu buatan atau semulajadi akan bertahan lebih lama daripada chipboard murah.
 • Berlebihan (tidak mencukupi) mengisi dengan aksesori. Rak bar tidak boleh dibayangkan tanpa periuk buah, botol botol, pemegang khas untuk cermin mata, tetapi geyser, penyaring, penarik, penggulingan dan barangan bar lain boleh mewujudkan suasana kekacauan di ruang kecil.

Banyak butiran tidak selalu baik:

Sejumlah besar “gantung” hidangan – ia bukan hanya cantik, tetapi juga membosankan. Ke kawasan pedalaman yang kemas, ia perlu dibasuh bukan sahaja selepas peristiwa perayaan.

Untuk menampung semua yang diperlukan untuk hobi penuh di dapur kecil, untuk mewujudkan suasana yang selesa untuk memasak dan makan malam keluarga, anda memerlukan bakat pereka sebenar, pemikiran yang tidak standard, pengalaman praktikal, masa dan keinginan untuk bereksperimen. Lebih mudah menggunakan penyelesaian siap sedia, dengan mudah untuk melengkapkan ruang bukan standard.

s39
s40
s41
s42
s43
s44
decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org