Kami merajut langsir untuk dapur dengan tangan kita sendiri: skema + gambar di pedalaman – banking-on-green.com

Kami merajut langsir untuk dapur dengan tangan kita sendiri: skema + gambar di pedalaman

Kami merajut langsir untuk dapur dengan tangan kita sendiri: skema + gambar di pedalaman

Susunan dapur adalah proses yang tidak berkesudahan. Idea yang sentiasa dilahirkan untuk meningkatkan pedalaman dan menambah aksen baru. Sesetengah elemen hiasan boleh diubah mengikut musim dan mood, sebagai contoh, langsir. Mengetahui bagaimana untuk mengikat langsir ke dapur dengan mengait dengan tangan anda sendiri, cukup untuk mencari skema menarik di Internet untuk membuat satu set keseluruhan langsir terbuka untuk tetingkap dapur atau pintu. Dilema yang paling sukar ialah pilihan pelbagai teknik mengait. Dan hasilnya – tingkap atau pintu, dihiasi dengan langsir yang unik.

Bersedia untuk merajut

Langsir yang ditenun dibuat dari pelbagai jenis benang dan sering bereksperimen dengan menggabungkan bahan. Corak terbuka dengan harmoni melengkapkan tirai yang diperbuat daripada kain kapas atau sutera. Idea ini sesuai untuk tukang-tukang pemula – ia bernilai bermula dengan sempadan yang mudah. Permulaan proses itu didahului dengan persiapan yang teliti. Jika tidak, anda perlu terganggu dengan pembelian aksesoris yang hilang.

Lap bersih

Apabila mencipta unsur-unsur hiasan kreatif dalam kursus pergi serbet rajutan

Petua untuk memilih bahan dan kain untuk mengait

Benang untuk crocheting diperbuat daripada gentian semulajadi dan sintetik. Asal buatan kedua tidak bermakna mereka lebih rendah daripada kapas atau kain linen. Kekayaan pilihan mengagumkan:

 • Kapas. Yang paling popular adalah benang halus yang diperbuat daripada kapas mercerized – “Iris”. Rawatan khas menjadikan permukaan gentian licin, berkilat. Semasa bekerja, benang itu tidak dipintal dan tidak terbungkus. Skema warna termasuk sejumlah besar nada. Serat kualiti tidak mudah terdedah kepada pencucuhan, pembakaran atau perubahan warna.
 • Flax. Tekstur benang tidak sutera, warna-warna kaya dengan warna, jika tidak ada komponen tiruan yang ditambahkan (gentian poliester). Tetapi terdapat penahan warna semula jadi, dan produk siap mempunyai tekstur ekspresif. Kelemahan termasuk kesukaran apabila menyeterika.
 • Buluh. Thread mempunyai sifat yang sama seperti linen, dengan perbezaan yang signifikan – buluh tidak meremajakan dan mudah dicetak. Ia benar-benar hypoallergenic.
 • Akrilik. Benangnya adalah seperti sutera, berkilat, berwarna rata. Ia mudah untuk bekerja dengan – hampir menghapuskan twisting dan tangling. Kawalan itu adalah sama, sama dengan kepadatan, tanpa herotan. Gamut warna tidak terhingga dan bergantung pada keupayaan pengilang. Benang akrilik dianggap universal – mereka sangat sepadan dengan pelbagai fabrik. Satu-satunya kelemahan – artificiality, yang boleh mengecewakan penganut bahan semula jadi.
tirai yang diperbuat daripada benang

Produk dari benang kapas kelihatan ringan dan sejuk

Perhatikan! Pada kenalan pertama pada sampel mengambil satu skein, bersatu sampel kecil, basuh, kering dan licin mengikut arahan pada label. Selepas ujian, mereka memutuskan untuk membeli kuantiti yang diperlukan.

akrilik

Akrilik – kawan sejati pencinta aksen yang terang di dapur

Pilihan warna dan model

Gaya umum pedalaman adalah faktor utama di mana penampilan tirai tirai masa depan bergantung. Dalam tradisi kebangsaan, persepsi tirai yang dikait dan kraf tangan lain sebagai pusaka “nenek” telah berkembang.

Buatan organik dan semulajadi crochet kelihatan dalam gaya negara, Provencal atau klasik. Ini tidak bermakna bahawa reka bentuk moden tidak menerima aksesori rajutan.

Apabila memilih warna, mereka mengikuti pilihan mereka sendiri dan memadankan pedalaman:

 • Pilihan win-win adalah putih. Menyegarkan pemandangan keseluruhan, bilik menjadi elegan dan bersahaja pada masa yang sama.
 • Dalam nada utama di dapur. Memberi kesempurnaan ke pedalaman, harmoni yang wujud bersama dengan aksesori dan elemen hiasan yang telah dipilih sebelumnya.
 • Varian kontras. Tirai yang ditenun terang menarik perhatian dan menjadi elemen utama yang menentukan gaya. Bergantung kepada model dan corak, mereka kagum dengan reka bentuk berani tanpa motif kampung.
gerbang bunga

Gerbang bunga yang terang kembali ke musim panas dapur pada bila-bila masa sepanjang tahun

Ia lebih sukar untuk menentukan model. Penghiris yang berpengalaman dengan mudah boleh membuat penciptaan set langsir panjang di tingkap dan pintu dapur dengan aksesori tambahan – lambrequin, tali elastik untuk menjaga kain itu.

sempadan terbuka

Bengkel terbuka dengan nada kain tirai utama – idea yang bagus untuk pemula

Permata wanita permulaan kerap melakukan sempadan rajutan untuk langsir siap sebagai kerja pertama atau merajut tirai kecil, sebagai contoh, setengah tingkap. Pengalaman debut sulaman membantu menentukan rancangan dan niat lanjut, mengajar anda untuk mengira kekuatan dan peluang.

Antara model adalah:

 • tirai panjang di tingkap dan bukaan dalaman;
 • langsir dirajut pendek untuk dapur dengan berus dan tanpa;
 • lambrequins rajutan;
 • Tirai mengikut saiz kaca tetingkap atau bahagian individu mengikat;
 • merajut pinggang atau pinggang tirai tekstil.
langsir dirajut

Sebuah web labah-labah kecil – aksen bergaya di tingkap dapur

pinggir

Pinggang yang panjang mewujudkan rasa aman dari dunia luar dan melangkaui siang hari

Perhatikan! Sebelum permulaan proses utama, bersatu sampel, ukur panjang dan lebar, basuh dan seterika mengikut saran pengilang. Kemudian bandingkan parameter awal dan terakhir. Penerimaan membantu untuk menentukan tahap pengecutan fabrik dan tepat mengira dimensi tirai yang ditenun.

Memilih corak tirai

Dalam rangkaian dan majalah khusus penerangan tentang sejumlah besar corak dibentangkan. Anda boleh membuat cerita anda sendiri dan mengikat tali langsir unik. Kriteria utama adalah gaya keseluruhan dapur. Penyelesaian boleh berbeza:

 • Perhiasan duplikat. Universal adalah pilihan yang tidak mengikat, yang harmoni menggabungkan plotlessness komposisi, keanggunan dan kreativiti. Corak rajutan abstrak, hati yang indah, bunga atau motif etnik sama-sama menarik.
 • Tirai subjek. Karya seni sendiri adalah pilihan ideal untuk mewujudkan suasana yang selesa di dapur. Gambar itu boleh menjadi monophonic atau warna, dan subjek dirajut – dari sepasang kucing terpikat untuk lanskap lager di tingkap.
 • Bahagian bawah corak langsir. Penyelesaian yang baik untuk tirai pendek. Berus rajutan, motif tumbuhan, serangga, labah-labah cahaya, angka geometri – terdapat banyak variasi, dan masing-masing baik dengan caranya sendiri.
 • Corak terbuka dengan banyak udara. Ideal untuk tingkap menghadap utara – kurang halangan untuk siang hari.
pinggang panjang

Perhiasan dan pinggir panjang – penyelesaian yang bergaya untuk dapur kecil

gambar rajutan

Hutan di dapur pada bila-bila masa sepanjang tahun – gambar rajutan kelihatan sempurna

langsir udara

Langsir udara untuk tingkap di sebelah utara

Perhatikan! Berkesan melihat berus dirajut di bahagian bawah tirai pendek jenis melengkung. Penerimaan adalah baik untuk dapur kecil. Langsir yang besar menyembunyikan ruang, peningkatan visual yang pendek, dan pinggir yang panjang menciptakan rasa ringan dan kesempurnaan komposisi.

Pengiraan jumlah benang

Salah satu langkah utama dalam mempersiapkan crocheting ialah pengiraan benang. Ia tidak sukar untuk membeli beberapa skeins tambahan, tetapi banyak benang semula jadi sedikit berbeza warna. Daya maju ekonomi juga penting.

Apabila merancang projek-projek besar, ia lebih menguntungkan untuk membeli tidak bobbins, tetapi bobbins. Pastikan anda memberi perhatian kepada sama ada benang direka untuk mengait secara manual dengan crocheting atau hanya dengan mesin. Pengeluar biasanya menunjukkan berapa ela benang diperlukan untuk setiap 100 gram.

Panjangnya berbeza dari 1500-1600 m hingga 500-700. Yang lebih nipis benang, lebih banyak meter dalam satu gram. Ini ditunjukkan dalam label pada label – benang halus sentiasa lebih besar daripada yang tebal.

benang

Label itu disimpan sehingga akhir kerja – ia menunjukkan maklumat berharga tentang nombor benang dan batch

Jika beberapa benang dipintal, nombor itu pecahan. Perincian 8/2 diuraikan seperti berikut: 8-ketebalan benang (8 m per gram), penyebut 2 – bilangan benang. Untuk langsir bersatu menggarut lebih kerap menggunakan benang dalam satu benang.

Untuk memudahkan pengiraan, meneruskan seperti berikut:

 • membuat sampel kecil dengan elemen padat dan halus atau serpihan yang lengkap;
 • kirakan kawasan sampel dan kemudian jumlah S produk rajutan;
 • membubarkan serpihan dan mengukur panjang benang;
 • merupakan bahagian di mana kuantiti yang diketahui adalah S sampel dan jumlah kawasan, panjang benang yang diperlukan untuk sekeping kawalan, dan yang tidak diketahui adalah panjang keseluruhan benang. Contoh: 10 meter persegi. cm mengambil 8 m thread. Oleh itu, untuk 1000 meter persegi. diperlukan benang cm 800 m;
 • tentunya menentukan berat dan beban pada cornice.
benang

Benang kapas duduk di cuci pertama – jadi beli beberapa skeins dalam stok

Perhatikan! Apabila mencuci benang, terutama dari serat semula jadi tanpa penambahan sintetik, kehilangan 5-10% berat badan.

Corak mengait dan teknik

Kaedah crocheting yang paling biasa adalah berdasarkan kepada dua prinsip asas: gelung udara digabungkan dengan tiang pelbagai jenis – tanpa crochet dan crochet dalam satu atau lebih helai. Rajah menunjukkan semua komponen corak dan bilangan elemen yang diperlukan. Juga, teknik crocheting dipilih.

Sirloin

Asas adalah penciptaan grid sirloin, yang terdiri daripada satu tiang dengan crochet dan dua gelung udara. Untuk mendapatkan corak, sel-sel dipenuhi dengan cusps. Hasilnya adalah tiruan renda tiruan – mesh rajutan, yang menyulam pelbagai corak. Apabila mencekik corak dicipta secara selari dengan grid, sel-sel kosong dan mengisi.

renda

Renda fillet adalah salah satu kaedah yang paling popular di kalangan pekerja mahir

Penerangan peralatan:

 • Untuk membuat segi empat tepat, cangkuk dimasukkan ke tengah-tengah bahagian atas lajur;
 • bilangan mereka selalu sepadan dengan jumlah gelung udara – sel-sel itu lancar, tanpa sebarang gangguan;
 • apabila merangkumi beberapa sel yang dipenuhi berturut-turut di antara setiap dua bar terdapat biasa (tengah). Sekiranya terdapat tiga bar di setiap sel litar, maka dalam dua sel berikut akan ada 6 tetapi 5 elemen;
 • apabila memasang lajur di bawah gerbang gelung udara baris sebelumnya, sel-sel dibentuk dalam susunan berperingkat – “grid Perancis” diperoleh;
 • kerja bersatu dalam arah membujur dan melintang – litar berfungsi sebagai panduan.

Penerangan terperinci dalam tutorial video:

garis besar

Dalam skim, sel yang diisi membentuk komposisi yang mudah dilihat

Bruges

Renda dirajut Bruges adalah teknik rumit. Walau bagaimanapun, keputusan akhir adalah usaha yang bernilai – perhiasan rajutan yang cantik diperolehi. Sempurna sesuai untuk menghasilkan tirai sempit kain atau kain tambahan untuk bahagian bawah tirai, dibuat dengan teknik lain.

Kerja bermula dengan mengasah, yang kemudian digabungkan menjadi komposisi dengan bantuan jawatan tanpa mengait atau setengah lajur. Bergantung pada komposisi, lompang diisi dengan gelung udara semasa atau selepas akhir proses.

tali

Lace renda memberikan sentuhan kain berwarna satu

Rug bruges adalah alternatif kepada renda Vologda, yang diperlukan peralatan dan bobbins khusus. Kelopak tidak sememangnya lemah dalam kemudahan dan rahmat, tetapi idea tidak terbatas.

Penerangan terperinci pada video:

Ciri-ciri termasuk:

 • renda boleh sepenuhnya diikat dengan corak kepang;
 • gabungan serpihan kawin halus dan padat;
 • Komposisi floristik dan angka geometri (rhombus, squares) digunakan sebagai unsur penghubung;
 • Untuk mengelakkan segel pada selekoh jari-jari, di bahagian dalam tikungan melakukan setengah tiang, dan dari luar – tiang dengan mengait.

Renda Brugge sesuai untuk membuat komposisi dirajut beberapa warna, dan skema membolehkan anda menggabungkan serpihan bentuk dan corak yang berbeza ke dalam satu.

garis besar

Skim corak asas renda Bryug

tali

Contoh sambungan dari bahagian yang berlainan renda. Fragments juga dijahit bersama dengan jarum konvensional

Ireland

Renda dirajut Ireland adalah teknik yang cantik dan canggih. Kejayaan prestasi adalah berdasarkan kepada pematuhan dua peraturan – pola dan komposisi yang dipertimbangkan. Komponen angka masa depan dikait secara berasingan, maka bahagian-bahagian itu disatukan.

kombinasi warna

Kelebihan teknik – kombinasi warna yang mudah

Adalah penting bagi pemula untuk bergantung pada skim terperinci, kerana walaupun kawan-kawan yang jelas seperti bunga dan daun tidak dapat berteman dengan satu sama lain. Sarjana dengan jelas mematuhi perkadaran dan perkadaran unsur-unsur dan tidak terganggu dari skim ini.

Penerangan teknik (contohnya mengait bunga dengan 5 kelopak):

 1. Merajut bermula dengan penggulungan inti pada objek bulat diameter kecil (pemegang cangkuk, pensil). Lakukan sekitar 16 giliran.
 2. Cincin dikeluarkan dari pangkal, membentang cangkuk melalui semua benang dan mengikat teras 20 dengan gelung. Untuk mendapatkan isipadu tambahan, substrat dirajut dua kali.
 3. Di titik keluar benang, 6 gelung udara direkrut dan cape dibuat, melewati satu gelung melalui diameter teras.
 4. Lulus cangkuk melalui gelung seterusnya dan merajut lajur dengan satu gantung.
 5. Buat 4-5 nacs dan tahan cangkuk. Ia ternyata menjadi lajur yang melengkung di dalam kelopak.
 6. Ulangi langkah 4-6 sehingga melengkapkan bulatan penuh. Akibatnya, bunga terbentuk dari 5 kelopak.
 7. “Tarik” kelopak, bergantian satu setengah cangkang tanpa crochet dan 6 setengah tiang dengan cuff dengan kumpulan seterusnya;
 8. Setiap kumpulan ditetapkan di tengah bahagian atas kelopak.
 9. Gelung penghubung terikat pada pangkalan antara kelopak.
 10. Ulangi langkah 8-10 sehingga semua kelopak terikat.
 11. Potong dan pasangkan benang.

Kelas induk video demi langkah:

tirai fillet

Tirai langsir elegan dengan bunga dari renda Ireland

Perhatikan! Butir-butir yang telah selesai ditumpangkan pada jari-jari palsu, sirloin, Perancis
atau kain hiasan.

Brumstick

Brumstick betul dianggap sebagai teknik eksotik. Tanah airnya adalah Peru. Nama biasa dilahirkan di Eropah dan diterjemahkan dari bahasa Inggeris bermakna “tongkat dari sapu”. Peranan batang itu dilakukan dengan jarum merajut tebal, di mana rentetan terulung.

Gagang sapu termasuk gelung udara, tiang tanpa crochet atau dengan crochet dan elemen khas – gelung memanjang, yang membantu lukisan berwarna-warni atau monokrom yang unik dicipta.

photojournalism

Photobook on brumstick

garis besar

Mengait Corak

corak

Corak siap sedia

Penerangan peralatan:

 • dail rantai gelung udara dalam jumlah yang ditunjukkan dalam rajah;
 • membuat lajur lajur tanpa mengait;
 • dari setiap lukisan gelung panjang dan memakai jarum tebal atau penguasa;
 • keluarkan beberapa gelung mengikut skema dan ikat dalam 5 tiang tanpa mengait. Resepsi diulangi bilangan kali yang diperlukan.

Bilangan gelung, lajur dan unsur penghubung boleh berubah-ubah – ini menghasilkan pola berlainan yang berbeza. Dengan engsel, brumstick membentuk pinggir bawah atau bahagian sisi tirai yang diperbuat daripada kain.

Pelajaran video terperinci:

brumstick

Brumstick adalah ketumpatan yang agak tinggi

Perhatikan! Tirai mengait sering dilakukan dalam teknik bercampur. Renda Brugge sempurna melengkapkan geometri yang terhenti daripada mengait loin. Grid ini bagus untuk menghias komposisi dari renda Ireland.

Arahan Langkah demi Langkah untuk Menjahit Langit oleh Tangan Anda Sendiri

Langsir, mengait atau rajutan, membuat rumah yang selesa, corak indah dengan gambar rajah dan penerangan langkah demi langkah proses itu boleh didapati di web atau di majalah untuk wanita rompi. Apabila merancang projek besar-besaran, setiap langkah difikirkan melalui – ini mempercepat proses.

Crochet

Bergaya melihat tirai yang dikait dengan saiz kaca tingkap di dapur. Anggun dan lapang, mereka tidak memerlukan buaian digantung, mereka mudah naik dan turun. Arahan dan skema langkah demi langkah untuk mengait langsir dengan gelung:

lakaran

Skim direka untuk produk berukuran 40 cm dengan 120 cm. Dapur, sebagai peraturan, mempunyai saiz tetingkap standard

Anda perlu:

 • benang kapas pada kadar 400 m / 50 g – pada tirai akan meninggalkan kira-kira 300 m;
 • mengait dilakukan oleh kait # 1;
 • Untuk memasang cincin tembaga diperlukan – 6 untuk setiap tirai.

Penerangan:

 • Lebar yang dikira tirai ialah 60 sel. Knitting bermula dengan satu set rantai 180 gelung udara dan 4 gelung mengangkat;
 • kemudian bersatu mengikut skema, bergantian sel-sel kosong dan diisi seperti ditunjukkan dalam gambar di bawah;
 • ketinggian tirai – 181 baris;
 • Sebelum memasang langsir itu dibasuh, diluruskan, dilapisi dan sedikit dilucutkan.
 • ke tepi atas cincin jahit.

Gambar rajah terperinci bagi setiap bahagian dan penerangan terperinci tentang cara menyusun baris pertama:

garis besar

Corak untuk langsir

Perhatikan! Dalam lukisan itu, putih menandakan kotak kosong, sel yang berwarna kelabu. Kontur kucing terbentuk dari grid, yang memberikan komposisi untuk dapur kenyang udara.

Kami bersatu dengan jarum mengait

Bicara bukanlah alat yang biasa digunakan untuk tirai yang ditenun sebagai cangkuk, walaupun kaedah penyambungan ini mempunyai sejumlah besar corak terbuka. Perbezaan penting – apabila mengait dengan jarum mengait menggunakan benang bulu, semulajadi atau dengan tambahan daripada serat sintetik.

Tirai yang dikait dengan jarum mengait adalah lembut dan selesa. Ini bukan pilihan musim panas, tetapi idea untuk musim sejuk.

langsir

Dari satu jenis tirai ini dirajut dengan jarum mengait, ia menjadi hangat

Anda perlu:

 • benang (70% mohair, sutera 30%) dengan kepadatan 210 m / 25 g warna zaitun;
 • kuantiti anggaran ialah 250 g;
 • bercakap No. 6.5 (2 buah.);
 • cangkuk nombor 6.

Saiz produk siap ialah 165 cm x 285 cm, ketebalan mengait adalah 13.5 gelung x 14 baris = 10 x 10 cm.

Seperti halnya mengikat sebarang produk, bahagian hadapan, belakang dan engsel ganti, seperti yang ditunjukkan dalam gambar rajah:

gelung purl

Loops and Cuffs yang salah

Penerangan:

 • mengambil 223 gelung dan bersatu satu siri purl dengan gelung muka;
 • bersatu 10 hubungan dengan corak renda mengikut skema;
 • melalui 128 sm dari baris pertama mula membatalkan corak terbuka – 1, 4 dan 10 hubungan dilakukan dengan permukaan hadapan;
 • hubungan alternatif seperti berikut: melalui 2 hubungan merajut ke-8, dan kemudian melalui setiap hubungan kedua = keenam dan ke-11, ke-2, ke-3, ke-9 dan ke-5 – kelancaran muka;
 • 7 lebih rapport dibuat dua lagi, maka semua ketinggian loops yang ketinggian permukaan muka 29 cm dan ditutup dengan bebas;
 • sisi panjang dan bahagian atas crochet – 1 baris lajur tanpa crochet dan 1 baris “langkah demi langkah”;
 • bahagian atas tirai dihidupkan ke tepi yang salah dengan 15 cm dan dijahit;
 • pada jarak 10 cm dari tepi plot yang lain dan dapatkan dua kulisks.

Perhatikan! Produk siap dibasahkan, diregangkan ke saiz, mengelakkan herotan dan dibiarkan kering sepenuhnya.

lambrequin

Lambrequin, dirajut dengan jarum mengait (Angka 2 dan 3), sama sekali tidak kalah dengan corak renda (Rajah 1)

Bagaimana dan di mana untuk digantung

Apabila proses kreatif selesai, persoalan mendesak dan praktikal timbul mengenai lokasi produk siap. Terdapat lebih banyak pilihan daripada yang mungkin kelihatan:

 • pintu, dihiasi dengan tirai, mewujudkan suasana privasi – dapur bertukar menjadi sudut yang selesa yang anda tidak mahu meninggalkan;
 • Tingkap dapur adalah objek yang paling biasa untuk menerapkan fantasi;
 • menghiasi garters dan garters langsir – elemen adalah aksen akhir, memberikan kelengkapan kepada reka bentuk tingkap atau pintu;
 • Rak terbuka di dapur boleh ditutup dengan langsir yang ditenun – anda akan mendapat set yang harmoni;
 • pada apron di pinggan akan kelihatan sempurna dihubungkan dengan tapak tangan terbuka.
hiasan praktikal

Hiasan yang cantik dan praktikal

pintu terikat

Penyelesaian asal untuk tingkap atau pintu masuk

Juga, ruang untuk kreativiti disediakan dengan cara meletakkan langsir:

 • pelbagai jenis konfigurasi;
 • tali dengan cincin;
 • berpaut terus ke bingkai tingkap atau bahagian yang berasingan mengikat.
pintu terbuka

Pintu terbuka – dapur yang indah. Perkara utama ialah menahan cornice

Pastikan anda memeriksa kekuatan struktur sebelum anda menggantung produk siap. Berat tirai di lantai boleh mencapai 2-3 kg, bergantung pada jenis merajut dan ketebalan benang.

mengambil

Penutupan langsir – aksen yang bergaya bergaya di pedalaman

Oleh itu, pelan kreatif perlu diselaraskan dengan profesional yang benar-benar tahu cara menyambung dan menggantung tirai mimpi dengan betul.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org