Какво е най-добро за кухнята – плочки или ламинат

Какво е най-добро за кухнята – плочки или ламинат

Много често в ремонтните работи трябва да изберете какво е по-добре плочки или ламинат? Изборът на материала на дъното на кухнята трябва да решава какви изисквания трябва да бъдат обхванати. Всеки от представените подови настилки има плюсове и минуси.

Изборът на подови настилки за кухнята може да бъде предизвикателство

Изберете между плочки или ламинат понякога е трудно

Подови плочки

Радиатори е издръжлив, непретенциозен грижи, има богата гама от цветове, така че може да се използва в кухня, баня, коридор, хол, на балкона. Той е идеален за офис помещения, магазини и производствени площи. Плочките надеждно защитават повърхността от влага, устойчиви са на агресивни химикали, чести температурни промени и изпарение. За тези, които се грижат за безопасността на околната среда, трябва да изберете керамични плочки. Това е естествен екологичен продукт, който не натрупва никакви вредни вещества. При производството на керамични плочки се използват само естествени, безопасни естествени материали.

Проблемът на студения под може лесно да бъде решен чрез инсталиране на електрическо подово отопление

Системата “топъл под” ще реши проблема с “студа” на плочките и ще успокои онези, които смятат, че това е основният недостатък на керамичните плочки

Подовата керемида слабо провежда електрически ток, е инертна и огнеустойчива. Ако в помещението избухва пожар, керамичното покритие няма да позволи на огъня да се разпространи в стаята. Плочките не се възпламеняват, практически не се унищожават поради излагане на високи температури. В своите характеристики, тя прилича на естествен камък, така че е идеален за стаи с висока влажност, чести промени в температурните условия.

Керамичните плочки на пода в кухнята изглеждат елегантни, стилни и модерни

Успешно прилежащите керамични плочки подчертават достойнството на кухненския интериор

Недостатъкът на керамичните плочки е, че е студен материал. Разбира се, този проблем може да бъде решен с отопляеми подове, но не винаги е възможно включването на отопление само за отопление на пода. Ето защо, не се препоръчва да поставите плочки в спалня или детска стая. Вторият недостатък е цената. Цената на плочката зависи от производителя, размера и структурата. В допълнение, инсталирането на керамични плочки ще струва повече от полагането на ламинат. Но трябва да помните, че плочките са издръжлив материал, така че не можете да спестите твърде много от такова покритие.

Характеристики на PVC плочки

PVC плочки – това е аналог на линолеума. Плочки от поливинилхлорид могат да се поставят в коридора или в кухнята. Той е лесен за транспортиране, по-силен от аналоговия си аналог, има добра звукоизолация, не набъбва, не се плъзга, има широка цветова гама. Използвайки няколко версии на PVC плочки, можете да създадете оригинален модел. Това е доста евтино подово покритие. Неговият недостатък е, че той е изработен от изкуствен материал, но всеки решава какъв материал да използва за стил.

PVC плочките са лесни за почистване, имат приятна повърхност, добре задържат топлината

PVC плочки също имат много предимства и в някои случаи ще бъде по-добър избор за кухнята

Плюсове и минуси на ламината

Ламинираната настилка е една от най-популярните подови настилки. Основните му предимства са атрактивен външен вид, разумна цена, простота на слагане и дълготрайност. Основата на ламинатната дъска е дървесината – дъска от дървесни влакна. Той осигурява твърдост и здравина на материала. Над него здраво залепен хартиен слой имитиращи текстура наредени дъски или паркет от различни дървета (клен, бук, череша). В допълнение към дървото съществуват и видове ламинати, в които се имитира текстурата от камък (гранит, мрамор), както и от керемиди или мокети. Качеството на печатащия слой е толкова високо, че понякога е трудно да се разграничи естествената дървесина от ламинираната плоскост.

Ламинатът на кухненския под е практичен, удобен и красив

Ламинираните подови настилки в кухнята изпълняват декоративни и практични функции

Специалният защитен слой меламин или акрилатна смола се нанася върху полиграфската картина на ламината. В качествените печати повърхностният слой на ламинатната плоскост съдържа корунд, който е известен със своята твърдост. Поради това ламинатът е устойчив на химикали, петна, пряка слънчева светлина, механични повреди.

Ламинатът е непретенциозен в грижите. Когато почиствате стаята, достатъчно е да изтриете пода с прах с влажна кърпа. Ако върху ламината падне тежък обемист обект, той няма да остави нито драскотина, нито драскотини. Ламинираните платна, за разлика от някои други материали, не плашат следите от мебели, копчетата за обувки за жени, падналия цигарен капак и отоплителните уреди. Ламинатът е топъл материал, идеален за детска стая.

Слабостта на всеки ламинат е краищата му. Ако производството на ламинат е нарушило технологичните изисквания, ръбовете могат да започнат да се разпадат, което ще доведе до бързо износване на подовата настилка. За да се предпазите от закупуване на ламинат с брак, изберете материала само на висококачествени известни фирми. Най-добре е да обърнете внимание на немски, норвежки или австрийски производители. Независимо от това колко стегнати са ламелните плоскости, все още е необходимо да се създаде водонепропусклив ръб, като се обработят с водоустойчиво покритие.

Какво е по-добре да изберете за кухнята – плочки или ламинат

Изберете въз основа на нуждите и бюджета. Ламинат – по-евтин вариант, но по-малко издръжлив от керамичните плочки. Въпреки факта, че ламинатът е водоустойчив материал, покритието може да бъде повредено поради подводно пълнене, т.е. ако водата “стои” на пода дълго време. Керамични плочки вода не е ужасно, на повърхността няма да има следа от наводнения. Ето защо плочките са идеални за стил в кухнята.

С помощта на лек ламинат е възможно да се постигне забележимо подобрение в декоративните характеристики на интериора

Яркият ламинат на пода на кухнята създава приятна атмосфера на домашен комфорт

Какво е подходящо за кухнята – спорен въпрос. Както беше споменато по-горе, керамичните плочки са студени материали. Съгласете се, ходете на студения под с боси крака – това е неприятно. Ако зимата може да включва отопляеми подове, тогава през лятото или пролетта няма да направи. Но в същото време, на плочките в кухнята има редица предимства: не се страхува от промени в температурата, висока влажност, топла и евентуално мазен спрей, който може да се получи на пода по време на готвене. Подовите плочки се почистват лесно, подовете могат да се мият с химикали. Керамичните плочки са съчетани перфектно с плочките на кухненската престилка и се вписват перфектно в интериора на кухнята или трапезарията.

Подът на работната площ на кухнята е по-добре да бъде завършен с керамични плочки

Плочките са идеални за работното място в кухнята – лесно толерират различни механични влияния и се почистват от мръсотия

Ако вашата кухня е съчетана с трапезария или хол, можете безопасно да лежите на пода керамични плочки. От честите промени в мебелите и постоянната циркулация на вашите домакински плочки няма да пострада. И за да предпазите краката си от студа, всекидневната може да бъде украсена с красив килим или килим. И никой не отмени чехлите. Когато избирате плочки, уверете се, че не са твърде хлъзгави. Освен това не забравяйте да се консултирате с експерти за параметрите на нивото на твърдост. Плочките могат да бъдат различни по отношение на издръжливост и устойчивост на механични и химични влияния.

Комбинацията от два вида настилки в кухнята отдавна е популярна

И ако комбинирате два вида покритие? Тази опция ще бъде оценена от любителите на компромиси и необичайните дизайнерски решения

Предимствата на ламинат за кухнята са, че тя се вписва много по-бързо от плочките, работата по полагане е много “по-чиста”. Материалът е красив и издръжлив. Ето защо, какво е най-добро за Вашата кухня, плочки или ламинат, решете на базата на вашите финансови възможности, дизайн на кухни и лични предпочитания. И вие можете да комбинирате ламинат с плочки на пода в кухнята. В зоната за хранене и отдих – ламинат, а за работната площ е перфектна плочка.

decor

Leave a comment