Какво е най-добре за кухнята – плочки или линолеум – banking-on-green.com

Какво е най-добре за кухнята – плочки или линолеум

Какво е най-добре за кухнята – плочки или линолеум

Най-популярните настилки в Русия са, според статистиката, линолеум. Това е евтин и издръжлив материал, който освен това е лесен за грижи. Керамичната керемида заема само третото място, давайки почетен втори ламинат. Но когато става въпрос за кухнята, малко хора купуват ламинат, защото този материал се страхува от влага. Така че, трябва да определите какво е по-добре – плочки или линолеум за вашата кухня.

Което е по-добре – плочки или линолеум

Предимства и недостатъци на линолеума

Тази подова настилка е изработена от поливинилхлорид, който е хетерогенен и хомогенен. Хетерогенният поливинилхлорид се състои от няколко слоя. Първият (долния) слой е основата на филц, полиестер, юта, PVC. Вторият слой (може да има няколко от тях) е фибростъкло, винил пенест. Третият (горния) слой е прозрачен слой от винил за тежък режим на работа.

Линолеум за кухнята

Плюсове на линолеум

 • Голямо разнообразие от дизайни и цветове. Всеки строителен магазин ще предлага повече от 20 варианта на това покритие и цветът му ще бъде това, което сърцето ви желае: с геометрични фигури, шарки, мрамор или дърво, плочки или ламинат.
 • Разходите линолеум евтино. По-ниският ценови праг е от 120 рубли на бял метър.
 • Много е лесно да се работи с материала, дори човек, който е далеч от ремонтните работи, ще може да постави това покритие.
 • Линолеумът е лесен за грижи, не изисква специални детергенти.
 • Материалът е приятен на допир, не е толкова студен, колкото керемида. Подът, покрит с линолеум, е еластичен и в същото време доста мек. Покритието е доста силно, особено когато става въпрос за устойчив на износване линолеум.
 • Линолеумът, предназначен за места с висок трафик на хора, служи за десетилетия, без да губи атрактивния си външен вид. Домакински линолеум също ще служи за доста дълго време, ако се справяте внимателно с него.

Линолеум за кухнята

Линолеума минус

 • Ако в стаята има много слънчева светлина, всеки линолеум може да загуби цвета си (изгаряне на слънце).
 • Материалът не е устойчив на механични влияния. Ако нож или вилица падне върху него и ако го вървите в обувки със стилето, това може да доведе до повреда на подовата настилка.
 • Линолеумът не понася спад на температурата.
 • Може да се появят петна. Например, мазнините, ацетонът, боята и други неприятни вещества се измиват от повърхността на линолеума много зле. Но петна не се появява, ако незабавно реагират и унищожи какво е капеше или разляла.
 • Линолеумът се страхува от химикалите. Може да се развали с някои агресивни препарати. Има петна, петна и дори плешиви петна, така че използвайте само линолеум средства за измиване на пода.

Лошо направеният линолеум може да развали интериора

Керамични подови плочки в кухнята

Кухнята се счита за стая с голям трафик, така че като подови настилки, много използват керамични плочки. Помислете за достойнствата и недостатъците на този материал.

Предимства на керамиката

 • Плочките са много по-силни от линолеума. Тя може да служи за десетилетия и в същото време нейният външен вид ще остане привлекателен.
 • Огромна гама от цветове и текстури. В строителните магазини можете да видите не само керамични плочки, но и различни видове порцеланови плочки, както и стъклени плочки. Керамичните плочки могат да имат матова или лъскава повърхност, да бъдат украсени с шарки за дърво, камък, метал.
 • Керамичните плочки са устойчиви на температурни промени, така че могат да се поставят както вътре, така и извън помещенията (например на веранда или на открита тераса).
 • Влагоустойчивостта на материала е висока. Плочките ще преминат без никакви проблеми, ако има наводнение.
 • Плочките са устойчиви на петна и химикали. Просто ще се погрижите за пода, върху който са поставени плочките, защото материалът не се страхува от никаква химия и петна към нея “не се придържайте”.

Плочки във вътрешността на кухнята

Недостатъци на плочките

 • Въпреки всички предимства, плочките имат няколко недостатъка. И основната от тях е нейната студ. Плочките могат да се отопляват само чрез инсталиране на система “топъл под”.
 • Висока (в сравнение с линолеум) цена. Понякога, за да купите подови плочки, трябва да изложите значителна сума пари, особено ако купувате скъпи висококачествени плочки, а не евтини китайски фалшификати.
 • Плочките са доста сложен материал. И ако с линолеум не само новак строител ще се справи, но дори човек, далеч от ремонтни работи, тогава само един квалифициран експерт плочки може да постави качествени плочки. Инсталацията на плочки е сложна и трудоемка работа и ако искате тя да бъде положена красиво, ще трябва да платите не само за самата плочка, но и за работата на специалист.
 • Grout бързо губи външния си вид. Ако керемидата запази привлекателен външен вид в продължение на десетилетия, тогава фугиращата смес за интертитни стави се разрушава доста бързо. Поради това използвайте по-тъмна смес и изберете специални средства за грижа за вътрешни шевове. Отличен спрей SILIT BANG за грижа за плочки. Отстранява мухъл и всякакви замърсявания. Тя трябва да се пръска върху плочките и шевовете, да се остави за 10 минути и да се изплакне с вода.
 • Опасност от нараняване. Ако едно ярко дете, тичащо в кухнята, падне върху линолеумния етаж, няма да навреди толкова, колкото пада върху плочките. Освен това плочките, върху които се излива вода, стават много хлъзгави. Но повечето производители вече са обърнали внимание на това, и за да реши проблема, създайте плочка със специално релефно покритие. Благодарение на него можете да се чувствате уверени дори на мокрия под.

Плочките са красиви и износоустойчиви материали

Което е по-добре – плочки или линолеум: ние правим изводи

Обобщавайки всичко по-горе, може да се отбележи, че и двата материала са подходящи за стил в кухнята. Въпреки това, балатум, вероятно, ще се провали доста бързо, защото всяко неуспешно падане на тежки и остри предмети, които се използват в кухнята изобилстват, може да причини увреждане. Същото може да се каже и за петна. Един сандвич, разливан сок, кафе или горещо масло може да остави петна.

Плочки за довършителни материали, който е идеален за кухнята, ако не вземете предвид неговата студ. Въпреки че, ако отидете на домашни обувки, не ви е грижа. Основното нещо е да купите плочка с матова повърхност, тъй като гланцът може да причини наранявания.

Комбинацията от плочки и линолеум на пода в кухнята

По този начин плочката е по-здрава, по-надеждна и издръжлива от линолеума. Но това не означава, че линолеум в кухнята не може да се използва. Просто трябва да внимавате с това покритие. И вие можете дори да комбинирате тези два материала, поставяйки силна плочка в работната зона, и линолеум в трапезарията, приятен на допир.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org