Какви са нетъканите тапети и дали е възможно да ги нарисувате

Какви са нетъканите тапети и дали е възможно да ги нарисувате

Опростена инсталация, екологичност, достъпна цена и грандиозен външен вид са основните критерии, които ръководят мнозинството купувачи при избора на довършителни материали. На пръв поглед изглежда, че нетъканите тапети просто се вписват перфектно във всяко отношение, защото са направени от естествени съставки, предлагат огромна селекция от щамповане и можете сами да изберете цвета. Но си струва ли рекламата? Нека анализираме подробно какви стени покрития за стени, техните дизайн възможности, плюсове и минуси.

Състав на нетъкан тапет

Основният материал за създаване на нетъкан тапет е най-фините целулозни нишки, които са преплетени с няколко слоя. За сила могат да се добавят синтетични влакна, могат да се използват специални импрегнации, а за декора – трябва да се постави горният релефен слой от същата целулоза или пенообразен винил. След слепването под пресата се получава плътно платно, което се използва широко в печат, облекло и търговия. И нарязани на рула с различна дължина и ширина – подходящи за вътрешно обзавеждане на помещения.

нетъкан текстил

Нетъкан материал на основата на целулоза

Тя ще изглежда, да естествеността на претенциите не може да бъде, защото съставът на нетъкани тапет е почти идентичен с хартията, само нетъкан плат все още е по-гъста и силна. Но тук е уловката – много производители се прилагат към основата на подлепващия декоративна и защитна обвивка на поливинил хлорид (може да бъде посочена винил lukovilom, korvikom, но във всеки случай – е синтетичен). И изходът е съвсем друг въпрос, вече не е с “дишане” свойства на целулоза и очакваното естествено, макар и по-трайни. Така че, ако се застъпи за опазването на околната среда на собствения си дом, че е важно да се прави разлика между пълен и нетъкан тапет на нетъкани подложен материал.

тапети за рисуване

С тапет под картината на стените на вашата къща ще получите идеален цвят за интериора

Между другото, целулозата може да се прилага не само PVC, но и тънка тъкан, обаче, цената на тези покрития веднага ги отвежда до категорията на елитни материали, но естествеността не предизвиква спорове. По-достъпна ще бъде цената на хартия тапет върху нетъкан субстрат, но техният срок на експлоатация не надвишава 5 години.

Важно! Има винилови покрития с микропори, които имат добра пропускливост на въздуха, което позволява да се сведе до минимум парниковия ефект за стените. Но те също имат проблем със здравната сигурност.

Разновидности на материала

Ако разгледаме покрития от нетъкан текстил, без наслояване на винил и други допълнения, можем да различим два вида тапети:

 1. За боядисване (наричани още реставрация) – гладки или релефни леки бельо, които са достатъчни за лепене на стената и след боядисване на всякаква сянка, която ви харесва.
рисуване на платове

Рисунката от платна може да симулира мазилка, мазилка, тъкани от влакна

 1. Оцветени готови оцветени листа с релефно щамповане, декорирани или без декор, които не се нуждаят от допълнителен декор. Мога ли да рисувам нетъкан тапет не за рисуване? Отговорът е да, ако тяхната външна страна не е защитена от слой от PVC. Но това ще бъде по-трудно, тъй като ще трябва да “прекъсне” съществуващия цвят на фабриката. Ако основата е лека, няма да има проблеми с пребоядисването (въпреки че няма гаранция, че ще бъде възможно да се постигне точен нюанс, защото оригиналната боя може да блести и нов цвят ще трябва да се приложи на няколко слоя). Но ако тапетът е първоначално тъмен или богато ярък, резултатът може да е непредсказуем.

Към бележката! На покритията със защитен слой винил не се препоръчва да се използва боята – пада неравномерно и влошава вече незначителната пропускливост на парите на материала. Но платното и хартиените тапети върху нетъкана основа могат да бъдат възстановени и повторно нанесени няколко пъти, като по свое усмотрение се актуализира дизайна на стаята.

Плюсове и минуси на нетъкан тапет

Флизелин перфектно държи оригиналната форма, е устойчив на абразия, разкъсва се и понася добре влагата. Такива покрития не изпаряват формалдехид и други вредни примеси, позволяват на стените да “дишат” – да не блокират достъпа до въздуха през микропорите.

Важно! Въпреки подобрените технически характеристики на нетъканите тапети в сравнение с хартиените аналози, за кухни или бани е по-добре да изберете материал със защитен винилов слой, който не позволява влага и лесно почистване.

Няма да има никакви затруднения с инсталацията – залепването на такива ролки е достатъчно лесно дори и за лаещата, в допълнение, тяхната плътна база работи като подсилен материал и идеално маскира малки повърхностни дефекти. Но най-вече те са обичани от дизайнерите за възможността да създадат уникален интериор с помощта на оригинални рисунки, шаблони и различни декоративни техники.

Пухкави тапети

За да обновите драматично интериора, можете просто да пребоядисите стените

Съгласете предимства нетъкани тапети достатъчно тежест, затова този материал се препоръчва за поставяне на стените в хола и дори детска градина. Но заради справедливостта отбелязваме недостатъците им.

Недостатъци на нетъкан тапет:

 • Асортиментът от чертежи и цветове е по-скоро слаб в сравнение с виниловите покрития.
 • Тапетите с дълбок релеф бързо натрупват домашен прах и различни бактерии, поради което се нуждаят от специална грижа – те трябва да бъдат редовно вакуумирани и почистени с мек сух парцал.
 • Нестабилност при механични повреди – макар че оцветяването значително укрепва здравината на целулозния гръбнак, все още такива лещи бързо се осоляват и ще бъдат лесна плячка за активни деца и домашни любимци.
 • Цената “ухапвания” – естествени тапети е много по-скъпо от винила.

Важно! Ако изберете тапет за боядисване, прогнозата за ремонта автоматично се увеличава с разходите за боя, различни четки, валяци, резервоари за боядисване и бояджии.

Характеристики на монтаж и декорация

За правилното прикрепяне на тапета трябва да нанесете гъсто на стената специално лепило за нетъкани покрития и след това да поставите платното без пукнатини и пролуки. Не е трудно да се направи това – плътният материал не се разкъсва и не се простира, освен това, местоположението му е лесно да се коригира, премахвайки листа и повторно поставяне.

нетъкани ролки

Нетъканите руно лепило само на задника

Важно! Отрежете излишните листове от первази и отвори само след като лепилото се изсуши напълно.

Нюанси на избора на боя

Можете да започнете декорирането още един ден след залепването на стените. За боядисване нетъкан тапет е най-подходящ за боя на водна основа. Той има добра устойчивост на износване, дава допълнителна здравина листове и достатъчно течност в последователност, за да не се запушват модела облекчение. Ако обмисляте други възможности за покрития (например, латекс или акрилни), след това купуват смес, която не изисква разтворители – агресивни химикали могат да нарушат нетъкан плат, и то само след raspolzetsya оцветяване.

Цветът може да бъде избран всякакви, както и светлинни ефекти.

Боята може да бъде:

 • Matte – добре маски дефекти на повърхности и се препоръчва за слънчеви стаи (за северни и западни помещения е по-добре да се спре на полу-мат).
 • Гланциран – създава огледално отражение по стените, увеличавайки недостатъчното осветление, но подчертава всички неравности на стените.
 • Сатен – има умерен матов блясък, наподобяващ блясък в слънцето. Изглежда особено добре на гладки гладки повърхности.

Но имайте предвид, че на стената цветът може да изглежда съвсем различно, отколкото в кутията или ролката. Така че, преди да започнете да украсявате, нанесете боята върху малка част от стената или останалата част на листа, за да оцените получената сянка.

Ако мечтаете за нестандартен цвят или искате да съответствате на цвета на вече съществуващите детайли в интериора, можете да поръчате оцветяване в магазина за строителни материали или да смесите сами няколко цвята. Но в този случай е по-добре да бъдете безопасни и да подготвите материала с марж, защото ако боята не е достатъчна, повторете същия цвят ще бъде проблематичен.

Към бележката! Потреблението на боя зависи от неговата последователност и абсорбиращите способности на тапета. Средно на 1 м2 стени ще трябва да похарчите около 200 грама боя.

Как да нарисувате нетъкан тапет

За да запазите услугите на художници, можете да рисувате тапета за боядисване със собствените си ръце.

За да направите това, ще ви трябва:

 • Ролка, изработена от велур или овча кожа с купчина със средна дължина (за гладко платно можете да избирате с кратко).
 • Боя за ролки и ролки от PVC фолио.
 • Тава за боя със специална релефна платформа за валцуване.
 • Тясна четка.
мънисто

Дължината на купчината в ролката зависи от дълбочината на релефа на фигурата

Към бележката! На големи площи е по-удобно да се работи с пистолет. Освен това, при метод на безцветно оцветяване, експлоатационният живот на лентите се увеличава, тъй като в процеса те не се деформират.

Как да нарисувате тапет с боя на водна основа:

 1. Близки самозалепваща лента стави стени с пода и тавана, както и други контактни повърхности, които не са предназначени да бъдат боядисани (контакти, ключове, покрай врати, прозорци склонове и т.н.).
 2. Да сложиш филм на пода.
 3. Избършете тапета със сух парцал, за да отстраните прах и различни малки боклуци.
 4. Изсипете част от боята в таблата / таблата, завъртете ролката по протежение на ребрата, така че тя да абсорбира равномерно течността.
 5. Нанесете боята върху стената отдолу нагоре, засенчвайки се по цялата повърхност.
 6. В ъглите, в близост до отворите, батериите и други труднодостъпни места, сменете ролката с четка и леко нарисувайте повърхността на тапета.
 7. След изсушаване на първия слой, повторете процедурата.

Важно! Гладки тапети са боядисани в 2 слоя, за релефна фигура, от която може да се нуждаете 3. Общата нетъкана тъкан може да издържи до 10-12 слоя боя.

Ако желаете, можете да рисувате и тапетите да не са под боядисване. Обикновено тази опция е избрана да не демонтира старите кърпи от стените. За да направите това, трябва да се отстранят всички дефекти, като въздушни мехурчета или пилинг ъгли, повърхността трябва да бъде напълно обезмаслена, да мине през грунд или два слоя и да изчака до изсъхване на стената. След това можете да нанесете боята със същия валяк или пистолет за пръскане.

Цветови проблеми и тяхното решение

Флизелин има висока прозрачност, поради което чрез лопатките могат да се видят недостатъци на грубото покритие, боя за пълнене, цвета на гипсокартона и дори маркировките, приложени от маркера. Обикновено този проблем се решава с оцветяване, но ако вече сте избрали оцветени листове или светъл нюанс на боята, препоръчително е да проверите дали тапетът е изравнен на базата на нетъканата основа или не преди залепването. За да направите това, трябва да опънете платното на стената и да видите отдалеч, ако са видими цветни дефекти на повърхността.

Какво да направите, ако се окаже, че тапетът блести? Най-правилната опция – преди да приложите пигментиран грунд или разредена бяла боя на водна основа. И ако “изненадата” с прозрачността се установи след изчертаването на платното на стената, можете да изберете за интериора ярък или тъмен цвят, за да разчупите сянката на основата. Алтернативен вариант – за боядисване в 2 слоя и след нанасяне на цветен тон.

подготвяне на стени

Грундът не само ще скрие цвета на грубото покритие, но и ще осигури по-добра адхезия на лепилото към стената

Важно! След като нанасянето през тапета не блести с жълти петна, внимателно отстранете излишното лепило веднага след изглаждане на платното.

Идеи за нестандартно декориране на нетъкани платове

Ако искате да дадете уникален интериор, можете да използвате различни техники за декориране на стени с нетъкан тапет. Най-простата версия, достъпна дори за тези, които са напълно лишени от артистични таланти – използването на готови етикети. И за вдъхновение предлагаме галерия от снимки на тапет за рисуване.

 1. За да подчертаете ефективната структура на релефната украса, можете да създадете триизмерен образ. За оцветяване с първия слой се използва ролка със средно или дълги стъбла, а за втория се използва дюза с къс пилот, която ще избере само изпъкнали фрагменти.
W8
W9
W11

За да начертаете точно малките детайли, е по-добре да използвате четка

 1. На гладката тапет можете да нанесете необичаен украшение с релефен валяк и контрастна боя.
 1. Също така можете да използвате готови шаблони или да изрежете сами шаблони, за да създадете снимка.
шаблон шаблон

С помощта на шаблони можете да направите интересен акцент или да украсите цялата стена

 1. Багрилни ивици – за да нарисувате многоцветни хоризонтали или вертикали, трябва да направите маркировки, залепени с боя лента “граница” и боя върху избрания фрагмент. За да останат преходите перфектно гладки, е необходимо да извадите лентата и да продължите да боядисвате съседни ивици само след като цялата декорирана площ е напълно изсъхнала.
живописна лента

Картината за рисуване ще направи лентите равномерни и чисти

цветни ивици

Многоцветни ивици – печеливш акцент за оригиналния интериор

 1. Създаване на необичайни ефекти може да се използват различни импровизирани инструменти – мека гъба, различни стъргалки, четки с твърд дрямка. За да направите това, подгответе два цвята от различни нюанси и, без да изчакате изсъхването на втория слой, направете петна, които ще позволят на долния цвят да блести през горния.
метла

Broom е отличен инструмент за въплъщение на творчески идеи!

смачкан парцал

Смачкан парцал ще ви помогне да създадете развод, напомнящ за венецианска мазилка

мека гъба

Мека гъба, подходяща за модел “мрамор”

 1. За детската стая можете да закупите оригинални тапети за оцветяване с любимите си герои от книги или анимационни филми и да ги украсите заедно с детето. И за безопасността на бебето такива платна могат да бъдат боядисани не само с боя, но и с маркери, моливи или пастели.
тапет за рисуване

Децата ще бъдат доволни от такъв огромен статив!

Съвети за избор на нетъкан тапет

И накрая – няколко препоръки, които ще ви позволят да изберете наистина висококачествени и екологични “дрехи” за стените на вашата къща.

 1. Погледнете по-отблизо рязането на ролката – в структурата на материала трябва да видите преплетени тънки нишки.
 2. За да усетите текстурата на висококачествените тапети, трябва да сте здрави и стегнати.
 3. Погледнете етикета – ако са боядисани “вълни” или “четки”, най-вероятно е нетъкан винил тапет, който се отнася за материали, които могат да се мият.
 4. Проучете препоръките за монтаж – лепилото за нетъкани покрития се прилага само върху стената, ако на етикета са посочени други варианти, т.е. има причини да се мисли.
 5. Ако търсите “дишащи” винилови покрития върху нетъкана основа, попитайте продавачите за перфорираните тапети.
 6. Широчината на платното може да бъде от 50 до 100 см или повече. Тук няма съществена разлика, става дума повече за удобството на инсталацията. Ако възнамерявате да залепите тапета себе си, ще бъде по-удобно да работите с тесни ролки, а ако намерите помощник – купете метър от плат.
 7. Обърнете внимание на разходите – естествено ще бъде 2-3 пъти по-скъпо от виниловите аналози.
 8. Купувайте материали в специализирани магазини и не забравяйте да поискате сертификат за качество.

Видео: експертни препоръки

Надяваме се, с наша помощ, да разберете какво нетъкан тапет и кои материали най-добре да изберете за рисуване. Но ако не обичате ремонтните работи или просто не разполагате с увереност в собствената си сграда и дизайн таланти – поверете завършването на вашите стени на професионалисти. И само за да актуализирате качествено и равномерно залепени платна е възможно и най-много, пребоядисвайки ги в различен цвят.

decor

Leave a comment