Kako ukrasiti interijer kuhinje u japanskom stilu: savjeti, ideje i fotografije

Kuhinja japanskog stila

Japanski stil je dobar jer zbog svoje neutralne sheme boja i lakiranja, savršeno je prilagođen za uređenje prostranih i malih kuhinja, kako za južnu tako i za loše osvijetljene “sjeverne” prostore. A budući da je japanski stil lakoni, onda ga, štoviše, nije tako teško provesti u unutrašnjosti. U ovom materijalu razgovarat ćemo o tome kako ukrasiti kuhinju u japanskom stilu s vlastitim rukama pomoću malog dizajna i odabira inspirativnih fotografija. Ali odmah ćemo napraviti rezervu da ne govorimo o maticama i stvarnim partikulama shoji, već samo o prilagođenu verziju japanskog stila, koja je tako voljena u našoj zemlji i cijelom svijetu.

Značajke japanskog stila

Zapravo, japanski stil isti je modernom minimalizmu, ali je profinjeniji. Navedimo njegove ključne značajke:

 • Dorada, namještaj i dekor uglavnom iz prirodnih materijala: drvo, bambus, kamen, prirodne tkanine, itd.;
 • Prirodna shema boja bez svijetlih akcenta. Primarne boje: bijele, bež, biser, oker, smeđa, tamno smeđa, crna i zelena;
 • Simetrija, proporcionalnost i regularna geometrija oblika;
 • Minimalizam u opremanju i dekoraciji, stroga organizacija prostora (da, japanski stil zahtijeva savršeno redoslijed i dvostruko čišćenje);
 • Funkcionalnost namještaja i tehnologije;
 • Dobra prirodna i umjetna rasvjeta;
 • Etničke dekoracije.
 • Unutrašnjost kuhinje u japanskom stilu
 • Unutrašnjost kuhinje u japanskom stilu

Završi: zidove, pod i strop

zidovi

Najbolje je oboriti zidove kuhinje u japanskom stilu:

 • Dekorativna žbuka;
 • Boja u svjetlu neutralnoj boji;
 • Obrada drveta;
 • Jedan od zidova može se pretvoriti u neku vrstu shoji, postavljajući klizna vrata u japanskom stilu, umjesto dijela ili vrata za ljuljanje.

Klizna vrata u unutrašnjosti kuhinje

Pregača može biti ukrašena kamenim mozaicima, velikim pločicama, kamenom, na primjer, mramoru, a također presvučenu fotografskom tiskom na japanskoj temi kao na sljedećoj slici.

Žanr sa slikom sakure

Pavle

Idealni pod japanski je tamno, poliran i nužno drven. Međutim, ako se podnica ili parketna ploča ne uklapa u vaš proračun, razmislite o kvadratnoj pločici kao na donjoj slici. Trgovi u bijelom i smeđem dometu će podržati temu japanske kuće.

Podna pločica u unutrašnjosti kuhinje u japanskom stilu

strop

Kuhinja u japanskom stilu – ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje su stropovi na dvije razine i različite obložene strukture u unutrašnjosti izgledaju što je moguće više organski. Druge prikladne ideje su drvena ploča, drvene grede, stropna pozadina ili stropovi s ispisom fotografija.

Primjeri japanskih stropova dizajna izgledaju u sljedećem izboru fotografija.

Drveni stropni strop u unutrašnjosti kuhinje u japanskom stilu

Drveni stropni strop u unutrašnjosti kuhinje u japanskom stilu

Strop u japanskom stilu

Namještaj: kuhinja i blagovaonica

Kuhinjski namještaj u japanskom stilu svakako je drven i ima stroge geometrijske oblike.

 • Kuhinjski set bi trebao imati čvrste sjajne ili jednostavno polirane fasade bez ploča i najbolje od svega – čak i bez ručki. Međutim, umetci od matirano staklo će biti vrlo prikladno.
 • U prostranoj kuhinji stol za blagovanje može biti masivan – s drvenim, kamenim, metalnim okvirom i čvrstim vrhom. Ali ako je kuhinja mala, tada bi veliki namještaj trebao biti poželjne svjetleće strukture od metala ili drva s laganim stolnim tijelom, na primjer, staklom. Što se tiče stolica, onda, možda, to su jedini komadi namještaja koji mogu imati uravnotežen oblik.

Ispod je veliki izbor fotografskih primjera namještaja u japanskom stilu.

Kuhinja postavljena u japanskom stilu

Kuhinja postavljena u japanskom stilu

Kuhinja postavljena u japanskom stilu

Kuhinja postavljena u japanskom stilu

Kuhinja postavljena u japanskom stilu

Dekor: rasvjeta, zavjese, pribor

Osvjetljava kuhinju na japanskom

Umjetna rasvjeta u kuhinji japanskom stilu bi trebao biti kao jedinstven i difuzno, pa pored središnjeg luster rasvjete i namještaja, poželjno je da se uspostavi i točke na obodu stropa. Što se tiče dizajna svjetiljke, ovdje možete odabrati čvora minimalistički ili eko-stilu, na primjer, tkani od bambusa ili juta izrađena od drveta, slame, rižin papir, pa čak i grančica. Idealni oblik svjetiljke je sferni, kvadratni ili pravokutni.

Kuhinja japanskog stila

Kuhinja japanskog stila

Kuhinja japanskog stila

sjenila

Tipično, japanske vrste zavjesa su ploča (koje zovu “japanski”) i peciva od bambusa. Međutim, možete odabrati rimske zavjese i obične zavjese za zavjese i drvene zavjese. Klasične zavjese prirodne boje ili japanski uzorak na tkanini također će biti dobri, pod uvjetom da je strog stil.

 • Blindovi od bambusa u unutrašnjosti kuhinje
 • Blindovi od bambusa u unutrašnjosti kuhinje

Panel zavjese od bambusa u unutrašnjosti kuhinje

Rimske zavjese u unutrašnjosti kuhinje u japanskom stilu

Posuđe i dekor

U referentnim japanskim kućama dekor je prisutan na minimumu, ali ima najcjenjeniju ulogu personifikacije tradicionalnih vrijednosti obitelji. “Dekor” za patrijarhalni japanski je svitak s kaligrafskim pismenim mudrim citatom, japanskim graviranjem i vazom s Ikebanom. Sve je pohranjeno u maloj niši, koja se zove Tokonoma. U suvremenom tumačenju japanskih stanova nije nužno organizirati tokonom, ali načelo ukrasa ostaje isto – trebalo bi imati nekoliko ukrasa u sobi.

 • Biljke su jedina stvar koja može biti mnogo. Žive stabla u loncima, bonsai, bambusu, orhidejima, kao i dekorativnim ikebanama i sakura granama, učinit će kuhinjski dizajn živ i zrak čist.
 • Porculanske, keramičke i staklene vaze – mogu se postaviti ne samo u niši, već i na stolu, na podu, kuhinjskom ormaru ili policama.
 • U ulozi zidnog ukrasa može djelovati lakonski slike i fotografije u lijepim okvirima, gravurama i svitcima s hijeroglifima, slike samuraja i gejša. Međutim, pokušajte se ne uključiti u japanomaniju, kako ne biste preopteretili unutrašnjost.
 • Staklene ploče, posuđe za voće, nož, countertops i ostali kuhinjski pribor također trebaju podupirati atmosferu “Zen” u unutrašnjosti. Najbolje od svega, ovaj zadatak će se nositi s priborom od bambusa.
 • Obratite pažnju i japanski stil izbor posuđem i priborom, kao i kupnju željeza i gline teapots, male šalice za čaj ceremonije, prekrasne garniture za sushi, japanski glavni Santoku noževa i drugih simbola japanske kulinarstvo. Autentični pribor učinit će vašu kuhinju pravi san svakog japanskog čovjeka.

Primjeri kuhinjskog ukrasa u japanskom stilu izgledaju u sljedećem izboru fotografija.

Dekor i kuhinjski pribor u japanskom stilu

 • Uređenje kuhinje u japanskom stilu
 • Uređenje kuhinje u japanskom stilu
 • Uređenje kuhinje u japanskom stilu
decor

Leave a comment