Kako odabrati pravu vrata za kuhinjski set i instalirati ga sami – banking-on-green.com

Kako odabrati pravu vrata za kuhinjski set i instalirati ga sami

Kako odabrati pravu vrata za kuhinjski set i instalirati ga sami

Postoji česta šala da su ljubitelji putovanja često u glavnom gradu stana – kuhinje. Ovo je stvarno najposjećenije mjesto u kući. Ovdje se okupljaju ne samo za kuhanje i jelo, već i za intimne prijateljske razgovore, topla obiteljska okupljanja preko šalice čaja. Estetska atraktivnost igra važnu ulogu u opremi prostorija, ali zbog nepovoljne mikroklime, namještaj brzo propada. Koja vrata za kuhinjski set trebaju biti izabrana tako da su služili već dugi niz godina? Kako ih instalirati i prilagoditi?

Koji su zahtjevi za fasade

Modul kuhinjski set sastoji se od okvira i vrata. Kvaliteta okvira ovisi o funkcionalnosti namještaja i izgledu fasada – estetskoj percepciji interijera kuhinje kao cjeline. Stoga je važno odabrati takva vrata koja će biti udobna, praktična i lijepa.

fasada

Raznolikost fasada za kuhinju

Kuhinjski namještaj je izložen vlazi, visokoj temperaturi, paru. Na pročeljima su često kapljice kipuće vode, vruće masti. Vrata kuhinjskog ormara bi trebala tolerirati sve te negativne čimbenike, biti lako čisti, lako se isprati sve vrste prljavštine. Također je važno odabrati pravi dizajn tako da je jednostavan za korištenje.

kuhinjskog stana

Konstrukcijski elementi kuhinjskog seta

Bez obzira na kvalitetu fasade namještaja, nakon nekoliko godina stalne uporabe, gube izgled. U tom se slučaju mogu ažurirati. Najjednostavnije i najjeftinije opcije su slikanje, lijepljenje PVC filmom, ukrašavanje s letvicama ili urednim umetcima od pločica ili ratana.

Ponekad se vrata modula istroše loše, a slučajevi ostaju potpuno upotrebljivi. Nije potrebno kupiti novi namještaj, što možete učiniti zamjenom fasadnih elemenata. Vrata za kuhinjski set mogu se naručiti u trgovini namještajem ili samostalno izraditi.

drvenih fasada

Urezane drvene fasade

Vrste vrata za kuhinju

Većina slušalica opremljena su vratima za ljuljanje, ali postoje i drugi, ne manje prikladni, dizajni: preklapanje, preklapanje, klizanje, tambur. Često u jednoj slušalici kombiniraju proizvode od dvije ili tri vrste. Mogu se izrađivati ​​od jednog ili više materijala.

fasada

Fasade kombiniranih materijala

Opcija 1: Swinging

Najpopularnija vrsta vrata za kuhinjski set je ljuljačka. Ugodne su, funkcionalne, lijepe izglede. Međutim, mnogi ih smatraju moralno zastarjelim zbog nedostatka ergonomskog dizajna. Prilikom otvaranja, oni zauzimaju puno prostora i mogu ometati hostesa.

kuhinjskog stana

Plastična vrata: tradicionalna i zaobljena

S druge strane, to je najjeftiniji izbor za ukrašavanje fasada, a njihovo popravljanje ili zamjena neće pogoditi obiteljski proračun. Da biste instalirali takve proizvode, skupi hardver nije potreban, može ih se jednostavno prilagoditi u slučaju progiba.

Budući da su troškovi fasada pristojan dio ukupne cijene slušalica, a mogu se izrađivati ​​od gotovo bilo koje materijalne, šarke s krilima, velike su za stvaranje jeftinog i estetskog opremanja kuhinje.

fasade od MDF-a

Nagibne fasade od MDF-a

Opcija 2: zglobna

Prilikom podešavanja gornjeg reda ormarića možete ugraditi vrata za podizanje kuhinjske jedinice. Prikladno je ako na polici ormarića treba organizirati predmete ili proizvode koji su često potrebni pri kuhanju. Takvi su dijelovi opremljeni hidrauličkim mehanizmima. Podignu i drže vrata otvorena. Vlasnik ne mora uložiti posebne napore.

zglobna vrata

Sklopivi elementi

Postoji nekoliko vrsta mehanizama za podizanje koje se koriste u takvim strukturama:

zglobna vrata

Staklene šarke

 • Amortizeri plinova. To su najpopularniji alati za podizanje. Prikladni su i relativno jeftini. Ali postoje i nedostaci: nakon postavljanja vrata ne možete mijenjati kut njenog porasta i otvara se do krajnjeg gornjeg položaja. Ako je ormar visok, to može uzrokovati neugodnosti pri zatvaranju. Vrata opremljena plinskim amortizerima ne silaze glatko.
shema

Shema ugradnje plinskog šok-apsorbera

 • Rotirajući liftovi. To su prikladni mehanizmi koji se postavljaju na fasade bilo koje mase i veličine. Pluses uključuju glatko zatvaranje čak i vrlo teška vrata. Mogu se otvoriti pod prikladnim kutom. To zahtijeva minimalni ljudski napor. Ako su vrata opremljena TIP-ON sustavom, oni se otvaraju jednostavnim pritiskanjem konstrukcije. Minus je visoka cijena. Takvi mehanizmi su 5-10 puta skuplji od plina.
Mehanizmi za podizanje

Rotirajući liftovi

 • Mehanizmi za podizanje. Vrata opremljena ovim mehanizmom mogu se penjati uspravno prema gore ili okrenuti. Takvi liftovi su vrlo povoljni, rade bez buke i glatko, a ručka ne diže vrlo niska, što olakšava zatvaranje fasade. Ako proračun dopušta, mehanizam se može poboljšati instaliranjem elektromehaničkog pogona. Nedostatak je visoki trošak. Sklop s takvim vratima bit će izuzetno funkcionalan, ali vrlo skup.
lift mehanizam

Mehanizam za podizanje

Opcija 3: Sklapanje

Ovo je vrsta vrata za dizalo za kuhinjski set. Kada su otvoreni, oni se preklapaju, tako da možete lako otvoriti ormarić, čak i ako je vrlo visoko smješten. Ručka je relativno niska, a vrata su jednako lako zatvorena. Sklopiva vrata najčešće se postavljaju na ormariće s sušilicom za suđe.

Vijeće. Ako postoji financijska mogućnost, bolje je opremiti mehanizme za podizanje elektromehaničkim pogonima ili sustavima otvaranja. Ovo je idealna opcija za lijepu i ergonomsku “pametnu” kuhinju.

vrata

Načelo preklopnih vrata

Opcija 4: Lanci

Tamburske konstrukcije teško se mogu nazvati vrlo popularnim. Instaliraju se u tim slučajevima, ako je potrebno zatvoriti nišice ili otvorene police kuhinjskog seta. Otvaraju se okomito prema gore i rade na istom načelu kao i rolete ili rolete.

Vijeće. Tamburska vrata pogodna su za uske nišume, gdje su druga fasada neudobna. Mogu se instalirati ako ste umorni od otvorenih police, ali istovremeno nije moguće zamijeniti sva vrata slušalica. Takvi se nacrti razlikuju po izgledu od svih ostalih fasada, ali obično se dobro uklapaju u cjelokupni dizajn kuhinje.

sjenila u kuhinji

Imitacija sjenila u kuhinji

Opcija 5: klizanje

Klizna vrata za kuhinjski set – pravi spas za kućanice, koji moraju provesti dosta vremena u uskim kuhinjama. Ponekad je potrebno da su police za kuhinjske ormariće dugačak otvorena, ali prostor za ljuljanje nije dovoljan. Problem se rješava postavljanjem vrata na tračnice. Odmaknu se od središta do uglova ormarića.

Vijeće. Zahvaljujući kliznim strukturama, možete maksimalno iskoristiti kuhinjski prostor. Oni pomažu vizualno “istovariti”. Čak i uska soba s višestrukim setom izgleda manje glomazna, ako se vrata ne otvaraju, već se rastiru.

vrata

Klizna vrata

Opcija 6: Radijus

U trendu, glatke oblike i zakrivljene linije, tako da su kutne kuhinje često ukrašene radijusnim pročeljima. Konture mogu biti konveksne i konkavne. Za izradu takvih vrata najčešće se koristi MDF s plastičnom prevlakom. Materijal je pričvršćen za zakrivljeni oblik pomoću posebne tehnologije.

fasada

Curvilinearni oblici fasada

Radijalne konstrukcije su vrlo lijepe. Kuhinje s takvim fasadnim elementima izgledaju nekonvencionalno i atraktivno, a vrata su jednostavna za upotrebu. Jedini nedostatak je visoka cijena. Za izradu zakrivljenih fasada potrebni su precizni izračun, posebna oprema i obučeni obrtnici. Ako zamijenite vrata, nećete ih moći sami izraditi.

konkavna fasada

Konveksne i konkavne fasade

Vijeće. Ako kuća ima djecu, bolje je odabrati radijalne fasade. Zbog izostanka oštrih kutova, oni su najmanje opasni.

kuhinjski dizajn

Dizajn kuhinje s radijusnim pročeljima

Prednosti i nedostaci popularnih materijala

Glavni kriteriji za odabir materijala za fasade su trošak, praktičnost, izgled. Najčešće su vrata ormarića izrađena od MDF-a, iverice, drva. Često koristite staklo, ali, u pravilu, u kombinaciji s drugim materijalima. Svi oni imaju svoje prednosti i nedostatke.

kuhinja

Kuhinja u klasičnom stilu s fasadnim elementima drveta i stakla

 • Drvo. Ovo je dobitna mogućnost za znalce ekološki prihvatljivih materijala. Vrata od prirodnog drveta izgledaju statistički i traju već desetljećima. Ako je potrebno, mogu se ažurirati bojanjem ili lakiranjem. Nedostaci: visoka cijena, deformacija materijala pod utjecajem vlage i visokih temperatura, promjena boje pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti.
kuhinja

Eko-stil: kuhinja od prirodnog drva

 • Slikano MDF. Fasade od obojenog MDF-a vrlo su raznovrsne. Paleta boja – bilo koji. Možete odabrati matu ili sjajnu površinu. Materijal je otporan na visoke temperature i vlagu, ali na kraju gori pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti, ne podnosi utjecaj. Na sjajnim premazima su mrlje iz prstiju, pa se često moraju očistiti.
kuhinjskog stana

Slikano MDF

 • MDF s PVC filmom. Filmske fasade su praktične, lako ih se brine. Oni su bolji tolerirani mehanički učinci od obojenog, ali su gore na visokim temperaturama. Kuhinje iz ovog materijala su učinkovite, prilagođene gotovo svakom stilu interijera i dostupne su. Nedostatci uključuju nemogućnost obnove. Ako se fasade istroše, moraju se zamijeniti.
kuhinja od MDF-a

Kuhinja od MDF-a s filmom

 • Iverica. Drvene iverice su jeftinije od MDF-a, ali to rezultira pogodnostima. Izgledaju manje vidljive i ne mogu se vratiti ako se pojave pukotine i čipovi. Osim toga, materijal slabije kvalitete je otrovan, a visokokvalitetni materijal je skup. Iz iverice, kuhinje su izrađene s ravnim kutovima i tradicionalnim fasadama. Što se tiče praktičnosti, vrata izrađena od ploča od čelika ne zahtijevaju posebnu pažnju: one se mogu prati vlažnom spužvom.
 • Plastični. Pločice od iverice i MDF-a mogu se prekriti slojem plastike. Vanjska površina takvih fasada savršeno se saviti s vlagom, visokim temperaturama, mehaničkim utjecajima. Slušalice s plastičnim dobro se uklapaju u ultramoderne kuhinje. Mogu se brinuti i praktični. Nedostatak: površine ostaju mrlje iz prstiju. Cijene plastičnih fasada mogu se mijenjati redoslijedom veličine, ovise o osnovnom materijalu i kvaliteti premaza.
kuhinjskog stana

Kombinacija iverice i stakla

plastika

Sjajna plastika

Kako postaviti vrata na tijelo

Od pravilne montaže vrata za kuhinjski set ovisi o izgledu modula i praktičnosti njihova rada. Ako napravite pogreške tijekom instalacije, čak i najljepše fasade izgledat će neuredno, a dojam namještaja bit će beznadno oštećen.

Vijeće. Saznajte kako objesiti ljuljačka vrata na ormariću – ovo je korisno, ali još uvijek idealna opcija – povjeriti slušalice za montažu profesionalnim majstorima. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, nemojte raditi.

kuhinjska montaža

Stručna kuhinjska montaža

Radni nalog:

 • Izračunajte broj potrebnih šarki i odaberite odgovarajuće spojnice. Ako su ormarići standardne veličine, samo dvije četiri petlje za svaku vrata.
dizajn

Dizajn petlji

 • Pričvrstite šalicu šarke na vrata, a šipka za remen stavite na ormar ormarića, kao što je prikazano na donjoj slici. Kao pričvrsni vijci, možete koristiti samorezne vijke, čahure za čahuru, spojnice za brzo montažu.
ugradnja petlji

Ugradnja petlji

 • Objesite vrata na šarkama, počevši od vrha. Pazite da glava vijka uđe u posebnu vodilicu, ako je izvedena projektiranjem odabranih petlji.
vrata

Instalacija vrata

Vijeće. Obično s ugradnjom vrata kuhinjskog seta nema problema, ali postoje nijanse. Na primjer, za vješanje uskih vrata bolje je koristiti kratki odvijač. Ako ima više od dvije petlje, teško je instalirati fasade, ali ovaj zadatak može se u potpunosti rukovati, osobito ako postoji pomoćnik.

viseća fasada

Vješanje fasada na šarkama

Master-class: ispravna instalacija petlje namještaja

Video upute za podešavanje vrata kuhinjskog ormarića

U procesu kuhanja domaćice stalno otvaraju i zatvaraju ormariće. Intenzivna eksploatacija ne koristi namještaj, a vrata će na kraju sag. To otežava otvaranje fasada i utječe na njihov izgled.

Kako prilagoditi vrata ormarića? U nastavku je detaljna instalacija videozapisa korak po korak:

Pravi izbor vrata za kuhinjski set je važan, ali još važnije, pažljivo rukovanje namještajem. Na fasadama su služili mnogo godina, pokušajte ih zaštititi od vlage i izravne sunčeve svjetlosti. Optimalni temperaturni režim je od +10 do + 40 ° C. Postavljanje dobre kapulice pomoći će u sprječavanju pojave ljepljive masnoće na površinama, a redovito čišćenje uz pomoć nježnih kemikalija za kućanstvo će dugo zadržati uredan izgled. Nemojte zanemariti pravila skrbi o namještaju, i to će dugo vremena ukrasiti vašu kuhinju!

decor

Leave a comment