Kako izbrati prava vrata za kuhinjo in jo sami namestiti

Kako izbrati prava vrata za kuhinjo in jo sami namestiti

Obstaja navadna šala, da so ljubitelji potovanja pogosto v glavnem stanovanju – kuhinji. To je najbolj obiskano mesto v hiši. Tu se zbirajo ne le za kuhanje in prehranjevanje, ampak tudi za intimne prijateljske pogovore, topla družinska srečanja na skodelici čaja. Estetska pritožba igra pomembno vlogo v sobi opreme, vendar je zaradi neugodnih podnebnih pohištva hitro uspe. Katera vrata za kuhinjo naj bodo izbrana tako, da bodo služila že več let? Kako jih namestiti in prilagajati?

Kakšne so zahteve za fasade

Kuhinjski komplet modulov sestavljajo okvir in vrata. Kakovost okvirja je odvisna od funkcionalnosti pohištva in od videza fasad – estetskega dojemanja notranjosti kuhinje kot celote. Zato je pomembno izbrati takšna vrata, ki bodo udobna, praktična in lepa.

fasada

Raznolikost fasad za kuhinjo

Kuhinjsko pohištvo je izpostavljeno vlagi, visoki temperaturi, paro. Na fasadah so pogosto kapljice vrele vode, vroče maščobe. Vrata v kuhinjski opremi morajo dobro prenašati vse te negativne dejavnike, jih je enostavno čistiti in jih je mogoče enostavno sprati z vsemi vrstami umazanije. Prav tako je pomembno izbrati pravo obliko, tako da so enostavni za uporabo.

kuhinja

Strukturni elementi kuhinje

Ne glede na kakovost pohištvenih fasad, po nekaj letih nenehne uporabe, izgubijo videz. V tem primeru jih je mogoče posodobiti. Najenostavnejša in najcenejša možnost – barvanje, lepljenje PVC folije, dekor uporabo profilov ali obrezati vložki za ploščice ali ratana.

Včasih se modularna vrata slabo obrabijo in ohišja ostanejo popolnoma uporabna. Ni treba kupiti novega pohištva, lahko to storite z zamenjavo fasadnih elementov. Vrata za kuhinjo lahko naročite v trgovini pohištva ali samostojno.

lesene fasade

Rezbarjene lesene fasade

Vrste vrat za kuhinjo

Najpogosteje je slušalka opremljena krilnimi vrati, vendar obstajajo še drugi, prav tako udobna oblika: zgibanje, dvokrilna, drsna, Doboš. Pogosto v eni slušalki združujejo izdelke dveh ali treh vrst. Lahko so izdelani iz enega ali drugega materiala.

fasada

Fasade kombiniranih materialov

Možnost 1: Swinging

Najbolj priljubljena vrsta vrat za kuhinjo je gugalnica. So udobni, funkcionalni, lepo izgledajo. Vendar pa mnogi menijo, da so moralno zastareli zaradi pomanjkanja ergonomskega oblikovanja. Ob odprtju, imajo veliko prostora in lahko motijo ​​hostese.

kuhinja

Plastična vrata: tradicionalna in radiirana

Po drugi strani pa je to najcenejša možnost za dekoracijo fasad in njihova popravila ali zamenjava ne bodo vplivala na družinski proračun. Za namestitev takšnih izdelkov ne potrebujete drage strojne opreme, jih je mogoče preprosto prilagoditi v primeru tresenja.

Kot je strošek fasade spodoben del skupne cene slušalke, lahko pa jih lahko iz skoraj vsakega materiala, krilna vrata na tečajih so super za ustvarjanje poceni in estetsko opremljanje kuhinje.

fasade iz MDF

Zavijanje fasad iz MDF

Možnost 2: tečaj

Pri prilagajanju zgornje vrste omar lahko namestite dvižna vrata za kuhinjske enote. Primerno je, če je na polici omarice potrebno urediti predmete ali izdelke, ki so pogosto potrebni pri kuhanju. Takšni deli so opremljeni s hidravličnimi mehanizmi. Dvigajo in držijo vrata odprta. Lastniku ni treba narediti posebnih naporov.

Vrata na tečajih

Zložljivi elementi

Obstaja več vrst mehanizmov za dviganje, ki se uporabljajo v takšnih konstrukcijah:

Vrata na tečajih

Steklena vrata

 • Plinski amortizerji. To so najbolj priljubljena dvigala. So priročni in relativno poceni. Vendar pa obstajajo tudi pomanjkljivosti: po namestitvi vrat ne morete spremeniti kota njegovega vzpona in se odpre v skrajnem zgornjem položaju. Če je omarica visoka, lahko to povzroči neprijetnosti pri zapiranju. Vrata, opremljena s plinskimi amortizerji, se ne spuščajo gladko.
osnutek

Shema vgradnje plinskega amortizerja

 • Rotacijska dvigala. To so primerni mehanizmi, ki se namestijo na fasade katere koli mase in velikosti. Prednosti vključujejo gladko zapiranje še zelo težkih vrat. Odpirajo jih lahko v primernem kotu. To zahteva minimalne človeške napore. Če so vrata opremljena s sistemom TIP-ON, jih odprete s pritiskom na konstrukcijo. Minus je visoka cena. Takšni mehanizmi so 5-10 krat dražji od plina.
Dvigalni mehanizmi

Rotacijska dvigala

 • Dvigalni mehanizmi. Vrata, opremljena s tem mehanizmom, se lahko vzpenjata navpično navzgor ali obračajo. Takšna dvigala so zelo priročna, brezhibno in gladko delujejo, ročaj pa se ne dvigne zelo nizko, kar olajša zapiranje fasade. Če proračun omogoča, se mehanizem lahko izboljša z namestitvijo elektromehanskega pogona. Pomanjkljivost je visok strošek. Komplet s takšnimi vrati bo izjemno funkcionalen, vendar zelo drag.
mehanizem dvigala

Dvigalni mehanizem

Možnost 3: zlaganje

To je vrsto vrat dvigal za kuhinjski komplet. Ko jih odprete, jih zložite, tako da lahko enostavno odprete omarico, čeprav je zelo visoka. Ročaj je relativno nizek in vrata so prav tako enostavna za zapiranje. Zložljiva vrata se najpogosteje namestijo na omarice s sušilcem za posodo.

Svet. Če obstaja finančna možnost, je bolje opremiti dvigalne mehanizme z elektromehanskimi pogoni ali sistemi za odpiranje vrat. To je idealna možnost za lepo in ergonomsko “pametno” kuhinjo.

vrata

Načelo zložljivih vrat

4. možnost: Verige

Tamburske konstrukcije je težko poimenovati zelo priljubljeno. V takšnih primerih so nameščeni, če je potrebno zapreti niše ali odprte police kuhinjskega niza. Odpirajo navpično navzgor in delujejo po istem principu kot žaluzije ali rolete.

Svet. Tamborska vrata so primerna za ozke niše, kjer so druge fasade neudobne. Lahko jih namestite, če ste utrujeni od odprtih polic, vendar ni mogoče zamenjati vseh vrat slušalke hkrati. Takšni modeli se po videzu razlikujejo od vseh ostalih fasad, vendar se običajno dobro prilegajo splošni zasnovi kuhinje.

žaluzije v kuhinji

Imitacija žaluzij v kuhinji

5. možnost: drsna

Drsna vrata za kuhinjo – resnično reševanje za gospodinje, ki morajo preživeti veliko časa v tesnih kuhinjah. Včasih je potrebno, da so police kuhinjskih omaric dolgo časa odprta, vendar prostor za sisteme zamaha ni dovolj. Problem je rešen z namestitvijo vrat na tirnice. Premaknejo se od središča do kotičkov omaric.

Svet. Zahvaljujoč drsnim strukturam lahko povečate uporabo kuhinjskega prostora. Pomagajo vizualno “raztovarjati”. Tudi tesna soba z večplastnim kompletom izgleda manj obsežna, če se vrata ne odprejo, ampak se premikajo.

vrata

Drsna vrata

6. možnost: radij

V trendu, gladkih oblikah in ukrivljenih linijah, tako so vogalne kuhinje pogosto okrašene z radijskimi fasadami. Obrisi so lahko konveksni in konkavni. Pri izdelavi takšnih vrat se najpogosteje uporablja MDF s plastično prevleko. Material je pritrjen na ukrivljeno obliko s posebno tehnologijo.

fasada

Curvilinearne oblike fasad

Radijske konstrukcije so zelo lepe. Kuhinje s takšnimi fasadnimi elementi izgledajo nekonvencionalno in privlačno, vrata pa so enostavna za uporabo. Edina pomanjkljivost je visoka cena. Za izdelavo krivuljarnih fasad potrebujemo natančen izračun, posebno opremo in obrtnike. Če zamenjate vrata, jih ne boste mogli sami izdelati.

konkavna fasada

Konveksne in konkavne fasade

Svet. Če hiša ima otroke, je bolje izbrati radialne fasade. Zaradi odsotnosti ostrih kotov so najmanj nevarni.

kuhinja design

Zasnova kuhinje z radijskimi fasadami

Prednosti in slabosti priljubljenih materialov

Glavna merila za izbiro materialov za fasade so stroški, praktičnost in videz. Najpogosteje so vrata omare iz MDF, iverne plošče, lesa. Pogosto uporabljate steklo, vendar praviloma v kombinaciji z drugimi materiali. Vsi imajo svoje prednosti in slabosti.

kuhinja

Kuhinja v klasičnem slogu s fasadnimi elementi iz lesa in stekla

 • Les. To je win-win možnost za poznavalce okolju prijaznih materialov. Vrata iz naravnega lesa gledata statistično in trajajo desetletja. Če je potrebno, jih je mogoče posodobiti z barvanjem ali lakiranjem. Slabosti: visoki stroški, deformacija materiala pod vplivom vlage in visokih temperatur, sprememba barve pod vplivom neposredne sončne svetlobe.
kuhinja

Eco-style: kuhinja iz naravnega lesa

 • Barvani MDF. Fasade iz obarvanega MDF so zelo raznolike. Barvna paleta – vse. Izberete lahko mat ali sijajno površino. Material je odporen na visoke temperature in vlažnost, vendar sčasoma izžari pod vplivom neposredne sončne svetlobe, ne prenaša vplivov. Na sijajni premazi so madeži iz prstov, zato jih je pogosto treba očistiti.
kuhinja

Barvani MDF

 • MDF s PVC folijo. Filmske fasade so praktične, jih je težko poskrbeti. Bolje prenašajo mehanske učinke kot barvane, vendar so slabše pri visokih temperaturah. Kuhinje iz tega materiala so učinkovite, so v skoraj vsakem notranjem slogu in dostopne. Pomanjkljivosti vključujejo nemožnost obnove. Če se fasade izrabijo, jih je treba zamenjati.
kuhinja iz MDF

Kuhinja iz MDF s filmom

 • Iverna plošča. Lesene iverne plošče so cenejše od MDF, vendar to prinaša koristi. Izgledajo manj predstavljive in jih ni mogoče obnoviti, ko se pojavijo razpoke in čipi. Poleg tega je slabo kakovost materiala strupeno in visoko kakovosten material je drag. Kuhinje so iz iverne plošče izdelane z ravnimi koti in tradicionalnimi fasadami. Kar se tiče praktičnosti, vrata iz ivernih plošč ne potrebujejo posebne oskrbe: jih lahko opere z vlažno gobo.
 • Plastika. Plošče iz iverne plošče in MDF so lahko prekrite s plastično plastjo. Zunanja površina takšnih fasad se odlično spopada z vlago, visokimi temperaturami, mehanskimi vplivi. Slušalke s plastiko se dobro prilegajo v ultramodne kuhinje. Zelo enostavno jih je skrbeti in praktično. Pomanjkljivost: površine ostanejo obarvana s prsti. Cene za plastične fasade se lahko razlikujejo glede na velikost, odvisno od osnovnega materiala in kakovosti prevleke.
kuhinja

Kombinacija iverne plošče in stekla

plastika

Sijajna plastika

Kako namestiti vrata na telo

Od pravilne vgradnje vrat za kuhinjsko garnituro je odvisno od videza modulov in priročnosti njihovega delovanja. Če med namestitvijo delate napake, bodo tudi najlepše fasade neurejene, vtis pohištva pa bo brezupno poškodovan.

Svet. Naučite se, kako obesiti vrtljiva vrata na garderobah – to je koristno, vendar še vedno idealna možnost – da se montažne slušalke zaupajo poklicnim mojstrom. Če niste prepričani v svoje sposobnosti, ne pritekajte na delo.

kuhinjska montaža

Profesionalna kuhinjska montaža

Delovni nalog:

 • Izračunajte število potrebnih šarnirjev in izberite ustrezno opremo. Če so garderobne omarice standardne velikosti, le dve šarnirni zanki za vsako vrsto vrat.
strukturo

Oblikovanje zank

 • Pritrdite šarnirsko posodico na vratih in na pasu na šablono omarice, kot je prikazano na spodnji sliki. Kot pritrdilne elemente lahko uporabite samozaporne vijake, čepe za vpetje, sisteme za hitro montažo Clip.
namestitev zank

Namestitev zank

 • Ob vratih obesimo vrata na vrhu. Prepričajte se, da glava vijaka pride v poseben vodnik, če je zagotovljena z zasnovo izbranih zank.
namestitev vrat

Namestitev vrat

Svet. Običajno z namestitvijo vrat kuhinjskega niza ni nobenih težav, vendar obstajajo nianse. Na primer, za obešanje ozkih vrat je bolje uporabiti kratek izvijač. Če je več kot dve zanki, je težje namestiti fasade, toda to nalogo je mogoče v celoti urediti, še posebej, če obstaja asistent.

visi fasada

Obešanje fasade na tečaje

Master-razred: pravilna namestitev pohištvenih zank

Video navodila za prilagajanje vrat kuhinjske omare

V procesu kuhanja gospodinje stalno odpirajo in zapirajo omarice. Intenzivno izkoriščanje ne koristi pohištvu, vrata pa se bodo sčasoma zrušile. Zaradi tega je težko odpreti fasade in vpliva na njihov videz.

Kako prilagoditi vrata kabineta? Spodaj je podroben korak-po-korak video navodil:

Pravilna izbira vrat za kuhinjo je pomembna, še pomembneje pa je skrbno ravnanje s pohištvom. Na fasade so služile že več let, poskušajte jih zaščititi pred vlago in neposredno sončno svetlobo. Optimalni temperaturni režim je od +10 do + 40 ° C. Vgradnja dobrega pokrova bo preprečila pojavljanje lepljivih maščob na površinah, redno čiščenje s pomočjo nežnih gospodinjskih kemikalij pa bo ohranilo urejen videz za dolgo časa. Ne zanemarjajte pravil oskrbe pohištva, in to bo okrasilo vašo kuhinjo za dolgo časa!

decor

Leave a comment