Как и какво да боядисват стените на тавана и гипсокартон: пълен пътеводител – banking-on-green.com

Как и какво да боядисват стените на тавана и гипсокартон: пълен пътеводител

Как и какво да боядисват стените на тавана и гипсокартон: пълен пътеводител

Спомнете си как таваните и стените са украсени в царските дворци и имения на благородни майстори в старите времена. Тук можете да видите сложни рисунки и стенописи, старомодна мазилка и мозайка. Времената са се променили и сега възможностите за създаване на тавани са не по-малко, отколкото в предишния век. Само нови строителни материали станаха нови. Много възможности са осигурени от гипсокартон. От него можете да направите таван на няколко нива с вградено осветление. Тя може да бъде таван със строга, извита или куполна форма. Ако поставянето на тапети не е включено в плановете ви, трябва да знаете как да рисувате гипсокартон.

Истинската декорация на стаята може да бъде необичайна конструкция от гипсокартон

Оригиналната конструкция на гипсокартон, боядисани майсторски, ще бъде истинска светлина на интериора

Видео инструкция за боядисване на гипсокартон

Подготвяме повърхността на гипсокартон за боядисване

Когато работата по монтажа на стени или тавани от гипсокартон приключи, е възможно да започнете работа по боядисване. Но първо трябва да подготвите работна повърхност. Проверете шевовете. Ако пукнатините не са добре затворени, не боядисвайте повърхността, без да пръскате ставите. Ако откажете да запечатате ставите с шпакловки, те ще останат видими след боядисване, дори ако поставите много слоеве боя.

Подготвен за боядисване на повърхността на гипсокартон изглежда така

Така че изглежда приготвен за боядисване на повърхността на гипсокартон

Замазката се нанася върху повърхността на гипсовата плоскост, след което се поставя подсилваща лента по цялата дължина на шева и се добавя друг слой шпакловъчен материал. Когато повърхността изсъхне, трябва да се шлайфа. Само след това можете да започнете да рисувате гипсокартона.

Много форми за уплътняване на фуги на повърхността на блажна боя, използвани уплътнител, а не мазилка. Преди боядисването, повърхността трябва да бъде грундирана и е по-добре да направите това два пъти.

Боядисването на стени от гипсокартон може да се превърне в вълнуващ творчески процес

Гипсокартонът е идеален материал за смели и оригинални експерименти с цветове и нюанси

Разбира се, шпаклото крие шевовете върху повърхността на гипсокартона. Но съществува риск той да бъде видим чрез боята. Преди да рисувате, уверете се, че няма такъв ефект. За да направите това, нанесете боята върху малка повърхност на повърхността и оставете да изсъхне. Ако замазката през боята не блести, отидете смело до следващия етап – рисуване.

Как да нарисуваме таван от гипсокартон

Боядисването на тавана на гипсокартон минава на няколко етапа. Боята се нанася с валяк. Мнозина вярват, че качествената работа ще бъде направена, ако се пръска, но не всеки знае как да го използва, а не всеки собственик го има. Ако искате гладка повърхност, нанесете боята с кадифена ролка (или всяка друга ролка с къса купчина). Също така е хубаво да рисувате с валяк от естествени материали. Такива ролки са много по-скъпи от синтетичните, но качеството на рисуването с тях е много по-добро.

Боядисването на тавана от гипсокартон изисква специални грижи

На релефния таван с декоративни елементи играта на цветовете изглежда особено впечатляваща

Не забравяйте, че е по-добре да приложите няколко тънки слоя боя, отколкото един дебел слой. Важно е да запомните, че всеки слой се прилага само след като остане известно време за сушене на предишния слой. Това време е посочено върху пакета боя.

Преди да рисувам сухото строителство, чиста стая, без прах и мръсотия, затворете вратите и прозорците, изключете нагревателите. Това се прави, така че боята да изсъхне възможно най-бавно. Ако изсъхне бързо, то се образува подвижност, които са видими. Да се ​​определи това е почти невъзможно. По същата причина (така че боята да изсъхне по-бавно), боята е леко разредена с вода. Количеството вода може да се увеличи, ако стаята е топла. Пропорциите на разреждането на боята на водна основа са посочени на опаковката.

Боядисването на тавана на гипсовата плоскост е направена от ленти, чиято широчина е от 0.5 до 1 м. Пръчките трябва да се правят не заедно, а в помещението. Те са по-къси, така че вероятността ставите да станат видими намалява. Боята на следващата лента от 10-20 см трябва да се припокрива с предишната ивица.

За висококачествено боядисване на тавана, валяк с къса купчина

За таван валяк с къса купчина е необходимо, с негова помощ е възможно да се получи равномерно боядисана повърхност

Ако на повърхността, която трябва да се боядисат, се появяват петна, виличките от ролката трябва да бъдат премахнати незабавно. Ако това не се случи веднага, изчакайте, докато повърхността изсъхне напълно и почистете необходимите площи с фин шкурка. След като първият слой боя се изсуши, преди да приложите следващия слой, леко избършете повърхността с влажна кърпа. Това се прави, за да се премахне утаеният прах.

В труднодостъпни места таванът на гипсокартона е боядисан с четка или специална ъглова ролка. Ако направите нюанс с четка, движенията на ръката трябва да са дръзки, сякаш сте пробили нещо. Не боядисвайте “назад и напред”, така че лентите ще бъдат забележими, и когато “боядисването” на боята пада точно както при боядисване с валяк.

Какво да изберем за боядисване на тавана от гипсокартон

В съвременния пазар на строителни материали има огромно количество бои на водна основа. Тази боя е акрилна, силиконова, силикатна. Всеки от тях има свои предимства. Така че, ако се нуждаете от водоустойчиво покритие, което е устойчиво на мръсотия (за кухненски тавани), е по-добре да изберете акрилна или латексова боя. Дори може да покрие пукнатини с широчина до 1 мм, ако се полагат на два слоя.

Стилен таван от гипсокартон, боядисан със силиконова боя, изглежда впечатляващ и привлекателен

Таванът на гипсокартона, боядисан със силиконова боя, изглежда привлекателен и стилен

Силикатна боя се използва за покрития, които са постоянно изложени на влага. Предимството на това е, че тя не се нуждае от консерванти и добавки, не е благоприятна за различни жизненоважни организми.

Силиконовата боя е използвала най-доброто от акрилат и силикат. Той е толкова пластмасов, че може да покрива пукнатини с дебелина до 2 мм. Ако поставите тази боя върху тавана на гипсокартона, веднага създава водоустойчив защитен филм

Най-приемливите цветове за тавана от гипсокартон са бои на водна основа и водно-дисперсионни бои. Дисперсионната боя за дълго време не се измива с вода, тя е устойчива на влага. И боята на водна основа печели, благодарение на своята разнообразна цветова схема.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org