Как да се отървем от мравките в кухнята: ефективни народни методи и ефективни инсектициди

Как да се отървем от мравките в кухнята: ефективни народни методи и ефективни инсектициди

Появата на такива нищо неподозиращи гости в апартамента като мравки не носи радост – тези насекоми могат да пълзят из кухнята и да се изкачат в най-усамотените места на къщата в търсене на храна. Ето защо е необходимо да се намерят ефективни методи как да се отървете от мравки в къщата. За щастие, има избор – това е начините на хората да се отървете от досадни насекоми и индустриални инсектициди. Остава да се избере най-добрата опция за конкретен случай.

Мравки в кухнята: защо се появяват и какво са опасни

Разумни учени са преброявали 12 хиляди вида мравки в света. И само няколко вида от тези насекоми могат да си проправят път към къщите. Те правят това единствено с цел намиране на храна. Ако кухнята не е достатъчно чиста, тогава разузнавачите ще информират близките си за това. И те няма да се забавляват да се появят в къщата като цели орди.

кухня

Основната причина за появата на мравки в къщата е липсата на чистота в кухнята, която създава идеални условия за намиране на храна от насекоми

Причините за появата на мравки са често срещани:

 • често се съхраняват в кухнята мръсни ястия;
 • лепкави плотове или пода;
 • отворени буркани или контейнери с остатъци от мазна или сладка храна;
 • мръсна кофа за боклук.
мравки

Остават на видно място сладкиши, плодове и месо са най-привлечени от мравки

Що се отнася до опасността, тези насекоми, изглежда, не са толкова вредни, колкото останалите – те не ужилват, не причиняват дразнене на кожата. Но дори и те могат да понасят инфекции, ако се движат първо през мръсотия и канализация, а след това и с храна.

Ефективни начини да се отървете от мравки в кухнята

В продажба можете да намерите много средства, които помагат да се отървете от червените и черни мравки в апартамента. Такива лекарства се освобождават под формата на разтворими отрови, твърди моливи, аерозоли, гелове. Но те имат три значителни недостатъка – те са скъпи, могат да бъдат пристрастени към мравките и опасни за хората.

В борбата срещу мравките можете да правите без химикали. Има много начини да се отървете от домашните мравки.

Да донесе съвършена чистота

Това е първото нещо, от което трябва да започнете. И направете общо почистване трябва да бъде възможно най-задълбочено.

Важно е да се:

 • измийте всички работни повърхности в кухнята;
 • затворете боклука и изхвърлете боклука редовно;
 • Изплакнете и скриете контейнерите за храна;
 • веднага след хранене, измийте ястия;
 • дневно почистване на пода в кухнята.

Ако всеки ден, за да поддържа такава чистота в кухнята и в къщата в продължение на поне една седмица, тогава мравките няма да имат нищо за печалба – те ще се оставят.

Указание: Работните повърхности и подът в кухнята могат да бъдат избърсвани с вода и оцет – тази остра миризма плаши мравки.

Задайте механични бариери

Има няколко начина да направите това:

 1. Затваряйте входовете с уплътнители.

Успоредно с установяването на чистота, е необходимо да се измият мъртвите пътеки, по които други инсекти влизат в къщата. В края на краищата, достатъчно е един разузнавач да намери отворен буркан с мед в апартамента или да стои трохи на пода, тъй като той ще докладва това на целия мравуняк. И в следствие на това насекомите пълзят в апартамента.

Обикновено мравките проникват в къщата през пролуките близо до вентилацията и около тръбите, през пукнатините в кръстопътя на пода и стените. Тези места могат да бъдат:

 • уплътнение с шпакловка, силикон, гипс или обикновен лепило;
 • смазва се с техническо петролно желе за унищожаване на “пътя” на мравките;
 • лекувайте със сапунен разтвор, приготвен от чаша вода, чаена лъжичка препарат и няколко капки ароматно масло от мента.
разтвор

За удобство разтворът на сапуна може да се изсипе в пистолет за пръскане, за да изплува пътищата за миграция на насекоми

 1. Направете капани със скоч лента. За да направите това, имате нужда от чиния или парче картон, който се залепва около периметъра с двустранна лента. И в центъра трябва да поставите примамки, например, конфитюр, намазан с тънък слой. Мравките ще помиришат и ще се опитат да стигнат до сладкото. Повечето от тях ще се забият в лепкава шотландка.
 1. Създайте защитни бариери.

Много насекоми, включително мравки, не могат да преодолеят бариерите, причинени от подправки и други природни вещества. Това означава, че всъщност е необходимо да се изградят ниски пътеки, чиято миризма и последователност няма да позволи на мравките да проникнат в къщата.

За да поставите такива бариери трябва да бъде близо до прозореца и вратите, близо до пукнатините и други места, където мравките могат да влязат в стаята. Материалите за създаване на бариера могат да служат като:

 • прах от канела или прах от куркума;
 • смлян червен или черен пипер;
 • етерични масла от цитрусови плодове;
 • бебешки прах с талк;
 • технически нефтен желе;
 • прахов препарат.

Лентата на едно от изброените вещества може да бъде доста малка – широка около 6 милиметра. Но е важно да се извършва равномерно по цялата повърхност. В противен случай насекомите, движени от инстинкти, все още ще проникнат вътре.

Съвет: вместо цитрусово етерично масло можете да използвате камфор, чесън, масло от карамфил или лавандула. И клоните от мента и дафинови листа, разположени в “граничната зона”, ще помогнат.

Направете примамки за мравки

Производството произвежда специални капани, пълни с отровни вещества. Ако една мравка се промъкне в такава стръв и погълне отровата, тогава тя вече не може да излезе. Ако насекомото успее да достигне до мравуняка, то ще доведе до отрова на лапите му, което е изпълнено със смъртта на близките му.

Но не е необходимо да купувате готови примамки. Можете да ги направите сами от:

 1. Борна киселина. Достатъчно е да излеете малък захарен сироп в чиния и да поръсите прах от борна киселина наоколо. Тази отровна субстанция може да бъде смесена и с твърдо сварен яйчен жълтък и капка сладко. От получената смес направете топките, които трябва да се разграждат на местата, където се натрупват насекоми.
 2. Нишесте. Това вещество набъбва, когато мравките се вливат в стомаха, което води до тяхната смърт.
 3. Кафе основания. Ароматно кафе е смъртоносно лечение за нежелани гости. Но преди да се постави дебели, тя трябва да се смесва с сладък сироп или конфитюр.
 4. Дрожди със захар. Тази смес причинява ферментация и убива насекоми. И това води до разваляне на хранителните запаси за ларвите в мравуняка, ако дрождите стигнат там на лапите на насекомите.
означава от мравки

Най-ефективното средство за мравки струва една стотинка – това е борна киселина, мая и сладки добавки, за да привлекат насекоми, за да примамят

Инсектициди за бързо отстраняване на насекоми

Химическите вещества ви позволяват да се отървете от мравки в апартамент или къща само за няколко часа. При избора на такива средства трябва да имате предвид:

 • безвредността на веществото за хората и домашните животни;
 • лекота на използване на инструмента;
 • ефективността на унищожаването на мравките;
 • цената на инсектицида.

Що се отнася до формата на освобождаване, тя може да бъде:

 1. Аерозоли. Тези мощни лекарства бързо унищожават мравките. Но те са ефективни само ако знаете мястото на гнездото в къщата или ако бързо трябва да унищожите отделните мравки.
 2. Моливи. Принципът на тяхното действие се основава на създаването на инсектицидни “пътеки” на местата, където обикновено се натрупват мравки. Бързо премахване на насекомите по този начин ще бъде трудно – ще има няколко дни и дори седмици, за да актуализира рисунката с молив върху пода и стените.
 3. Гелове. Това са много ефективни инсектициди, които са “деликатес” за мравките. Насекомите ядат гела, оставен на пода, но не умират веднага. Концентрацията на отровата в гела се изчислява така, че мравунякът има време на лапите си, за да приведе частиците на лекарството в мравка и да нахрани матката. Следователно, този гел помага да се елиминира причината за мравките в къщата.

Как да предотвратите влизането на мравките в къщата

Много по-лесно е да не се бориш с вече изглеждащите мравки, а да направиш всичко възможно, за да предотвратиш появата им в къщата. Освен това, методите на превенция са съвсем прости:

 1. Важно е редовно да държите кухнята чиста. Това е, когато е възможно веднага след хранене чинии миене, внимателно избършете масата и други повърхности.
 2. Ежедневно, за да извадите боклука. Миризмата и остатъците от храна могат да привличат орди от насекоми.
 3. Храните, по-специално плодовете, сладките и месото, трябва да се съхраняват в хладилника. Остатъкът от храната трябва да се постави в плътно затворени контейнери или да се изхвърли.

С една дума, можете да се отървете от черни или червени мравки без агресивни химикали – достатъчно е да се прилагат ефективни народни методи. Това ще направи къщата чиста и сигурна.

Ако насекомите не искат да напуснат жилището, можете да опитате да използвате закупени примамки или да се обърнете към специалисти – да поканите специалисти, занимаващи се със санитарно третиране на помещенията.

Видео: как да се отървете от мравките

decor

Leave a comment