Как да разположи престилка в кухнята със собствените си ръце: избор на дизайн и съвети за полагане

Как да разположи престилка в кухнята със собствените си ръце: избор на дизайн и съвети за полагане

Престилка – елемент на дизайна, който става все по-популярен. Той не само украсява кухнята, но също така предпазва работното място от замърсяване и пръски. С тази част можете да промените визуалното възприятие на пространството: да го разширите, да го напълните със светлина, да подчертаете индивидуалния характер на интериора. В допълнение, разнообразието от възможности за изпълнение ще направи възможно реализацията на всякакви фантазии и създаване на хармонична среда. Всичко това може лесно да обясни защо въпросът “как да се постави престилка в кухнята” не губи уместност, освен това става основно при извършване на довършителни работи.

Престилка за кухня от мозайка - един от най-трудните и трудоемки варианти на регистрация

Престилката за кухнята от мозайката, за да се разположи самостоятелно, без да има съответните умения, ще бъде трудно

Изберете дизайна на престилка

Външната престилка за кухнята не само трябва да ви харесва, но и да бъде комбинирана с мебели и аксесоари. В зависимост от стила на помещенията могат да бъдат разделени на няколко концепции за декорация.

Неутрално спокойствие

За някои може да изглежда, че пастелни тонове са скучни и безразлични, но това е погрешно мнение. Светли цветове илюзорно увеличават пространството, запълват го с топлина и осигуряват обширно поле за експерименти. Винил стикери, оригинални рафтове с контрастни нюанси, ярки принадлежности на фона на монохромно спокойствие ще превърнат кухнята в непозната.

Силните акценти се различават в интериора, особено ако самата престилка няма високи декоративни характеристики

Брилянтните акценти ще добавят декоративност дори и за най-често използваната кухня от керамични плочки

Ярко забавление

Социалните цветове ще привлекат любителите на необичайни и смели решения. Основното правило – ярък инсулт не трябва да бъде самотен – използвайте един и същ цвят в детайли. Съдове, кърпи, гърнета, саксии за цветя и други весели “петна” ще направят вашата кухня наистина незабравима и оригинална.

Ярките нюанси на стъклената престилка го правят красива, а гладката повърхност е удобна и практична

Ярките нюанси ще добавят положителна, а гланцовата повърхност ще превърне грижата на престилката от неприятна дълга в лесно и бързо действие

Игра на контрасти

Завършването на престилката в кухнята в контрастни цветове е любима конструктивна техника, която помага да се подчертаят предимствата на стаята и майсторски да се скрият недостатъците. Комбинациите могат да бъдат различни: от класическата до най-невъобразимата – всичко ще зависи единствено от вашите предпочитания. Основното е, че “воюващите” проби от ирискусовата палитра не дразнят и не се уморяват.

Когато комбинирате контрастни цветове, можете да получите интересен резултат

Не се страхувайте от контрастни експерименти, понякога те могат да дадат невероятен резултат

От какъв материал да се направи престилка за кухнята

Ако говорим за материали за производството на престилка, трябва да подчертаем фаворитите, които са спечелили услугата на една талантлива публика. Всеки от кандидатите има справедлив брой плюсове, което означава, че отнема много време, за да изберете достоен кандидат.

Вечна класика – плочки

Въпреки факта, че има много материали за направата на престилка за кухнята, плочките няма да отстъпят на позицията на лидера. Това обстоятелство се дължи на ценни качества – устойчивост на химически, механични влияния и температурни промени, простота на грижата и готовност да се насладите на безупречен външен вид в продължение на няколко десетилетия.

В продължение на много години керамичните плочки остават най-популярният материал за престилката

Керамични плочки – най-популярният материал за престилката

Ако преди плочки трудно може да впечатли с цвят и текстурирани сорт, днес ситуацията се е променила – да изберете една плочка за всеки цвят, размер и чантата няма да бъде трудно. Производителите предлагат на сложни потребители интересни колекции, допълнени от мозайки – можете да украсявате ниши, да правите орнаменти и модели.

Това е важно!
Искате ли да получите обемна композиция? Това ще помогне за постигането на следните техники: синтез на 2 цвята, вложката от хоризонтални или вертикални фризове, редуващи се плочки и декор в шахматна дъска.

Тънкият фриз по периметъра удължава стената, “разчупвайки” формата на ярки тонове, са особено добри в дългите и тесни кухни. Лакираната керемида ще даде обем, а мат – благоприятно се отразява на лъскавите фасади за обзавеждане.

Камък красота

Естествен или изкуствен камък ще угоди на онези, които искат лукс. Престилката и масата от този материал дават на интериора солиден и богат външен вид. Най-често използваният гранит, базалт, мрамор.

Каменната престилка изглежда луксозна и солидна

Кухненската престилка, изработена от камък, изглежда уважавана и изискана

Гранитът се характеризира с висока якост и минимално водопоглъщане, а изисканата текстура осигурява уникална възможност за запълване на кухнята с естествен блясък.
Мраморът е по-порест и по този начин по-малко устойчив на влага материал. Този малък дефект обаче лесно се елиминира с помощта на висококачествено полиране.
Елиминирайте монотонността на акцентните вложки, близо до основния материал чрез текстура и цвета.

Не по-малко изразителна, но много по-евтина, престилка от изкуствен камък, която е направена от оцветяващи пигменти, акрилна смола и минерален пълнител. Липса на пори, ниско ниво на абсорбиране на влага, простота в курса и безшевно лепене – това са основните “козметични” карти на това постижение на съвременната индустрия.

Под категорията “изкуствен камък” сега е модерна литокерамика, която има малко тегло и геометрично проверени размери. Възможността за залепване към лепилото за плочки прави инсталационния процес прост и бърз. Монтирането на кухненската престилка няма да отнеме много време.

Практичност на MDF

Престилка от MDF – привлекателен и икономичен начин за защита на стената, което е идеално, когато има плот от подобен материал. Някои хора смятат, че MDF е вредно, но не е така. При производството не се използват епоксидни смоли и фенол, а лигнинът – веществото, образувано при нагряването на дървесината, действа като свързващ компонент.

За да проектирате работната площ на кухнята, можете да използвате MDF, евтин и лесен за инсталиране материал

MDF престилката е икономично решение за декориране на работната площ, която дори е новак строител

Също така към безспорните плюсове е и липсата на необходимост от подравняване на стените, допустимостта на монтажа чрез течни нокти и клеймери.

Строга неръждаема стомана

Престилката е изработена от неръждаема стомана не толкова често и в края на краищата тя също има заслуга. Той е огнеупорен, издръжлив, не се деформира от температурната разлика.

Това е важно!
Ако вашият избор е паднал върху престилка от неръждаема стомана, то трябва да се комбинира с лъскава пластмаса, стъкло или дърво.

Повърхността може да бъде различна: лъскава, матова, текстурирана, с шаблон, украшение или покрития от други материали (частици, MDF и др.).

Неръждаемата стомана изглежда много хармонично във вътрешността на естественото дърво

Престилката от неръждаема стомана е не само красива, но и издръжлива и практична

Поставяне на кухненската престилка

Задаването на престилката в кухнята е проста задача, която можете да направите сами. Така че, подготвяме инструментите.

Необходими инструменти и материали

 • 2 нива (дълги и къси);
 • зъбен камък, каучук и обикновени шпатули;
 • плоча за грунд;
 • тик;
 • бормашина с прикачване за разбъркване;
 • водещи профили + винтове;
 • вътрешни и външни ъгли;
 • резачка за плочки, български или друг инструмент за рязане;
 • гъба;
 • грунд;
 • варов разтвор;
 • лепило;
 • и, разбира се, най-важното е плочката.

Подготовка на повърхността

Старият покрив на стените трябва да бъде отстранен, ако има неравности – изравнете повърхността с гипс.

Това е важно!
Преди да започнете работа, не забравяйте да премахнете ключове и контакти, изолирайте проводниците.

За да подобрим адхезията на лепилото, на стената с чук правим вдлъбнатини. След това работите с работната зона с грунд за проникване в дълбочина. Определете долното ниво, очертайте хоризонтална линия, равна на дължината на бъдещата престилка.

Преди да монтирате престилката, повърхността на стената трябва да бъде изравнена

Повърхността, върху която ще бъде инсталирана кухнята, трябва да е плоска, така че трябва предварително да се подготви

В съответствие с линията на стената, задаваме металния профил и проверяваме правилността на инсталацията. Профилът ще ви помогне да задържите желаната хоризонтална линия и да поставите плочката безпроблемно. Поставете плочката на пода и определете оформлението.

Полагане на плочки на престилка

Започваме да работим от най-забележимия ъгъл, отдолу нагоре. Скоростта и качеството на процеса зависи до голяма степен от полагането на първата плочка, затова го третирайте с максимална отговорност.
Разредете лепилото според инструкциите. Ако проблемът за “как да укрепите престилка в кухнята” не е трябвало да решите по-рано, не бързайте да подготвите много решение. Лепилото бързо замръзва, по-добре е да засаждате според нуждите.

Поставяме лепилото върху плочката, отстраняваме излишъка с назъбена мистрия. Поставяме плочката на стената, не забравяйте да се съсредоточите върху профила. Настройваме късо ниво хоризонтално и вертикално, проверяваме ъгъла между съседната стена и плочката.

Постоянният хоризонтален контрол ще увеличи шансовете на кухнята да бъде идеална

Не забравяйте да проверите хоризонталния стил, а постоянното наблюдение ще избегне отклонения и изкривявания

Поставяме се до първата плочка – втората, внимателно я излагаме. Създаваме кръст между тях, шевът се проверява на допир – не трябва да има никакви разлики. Продължете да работите, проверявайки от време на време хоризонталните и вертикални нива на стил.

Хоризонталността може да бъде регулирана с клинове от дърво, вертикално – с леко докосване или потупване с ръка. Така че разпространяваме първия и втория ред, вмъкваме кръста в ъглите.

Това е важно!
След като инсталирате 10-15 плочки, препоръчваме да почистите шевовете от лепилото, Изсушената маса ще бъде много по-трудна за отстраняване.

Ако е необходимо, изрязваме плочките с резачка или българска, кръгли дупки се отрязват с помощта на балеринка. След като сте поставили плочките, премахнете кръстовете и почистете шевовете. След това вмъкваме кръстоносците.

Замонолитване

Процесът, наречен “как да направите престилка в кухнята”, е почти завършен. Остава само да избършете шевовете. Пригответе сместа за инжектиране стриктно в съответствие с инструкциите на производителя. Ако повърхността на фугите е впечатляваща, след това я разредете на части.

На навлажнените шевове, чистата смес става по-добра

Преди залепването шевовете трябва да бъдат навлажнени, след това сместа ще бъде по-добра и ще продължи по-дълго

Уврете шевовете. Каучуковата шпатула с малко усилие полага фуги върху шевовете и незабавно отстранява излишното. След обработката на цялата повърхност, внимателно избършете шевовете с влажна гъба.

Готово. Сега знаете как да поставите престилка в кухнята не по-лошо от всеки професионалист. На следващия ден можете безопасно да избършете повърхността с топла вода и с чувство за успех, за да се възхитите на красотата, която се е оказала.

Отстранете останалата част от мистрия с влажна гъба, така че престилката да придобие истинската си форма

Махнете остатъка от мистрия с влажна гъба, а престилката за кухнята ще се появи в цялата си слава.

Съвет на специалистите

 • Изключителността на интериора ще бъде дадена на модели, картини, орнаменти. Можете да поставите снимка под стъклото, да отпечатате шаблон на MDF или да рисувате плочката на ръка;
 • добавете едноцветна стъклена престилка, която ще помогне на местното осветление или озадачаващи детайли;
 • престилката с фотопечат лесно се превръща в центъра на вниманието. Ако сте избрали тази опция, ще трябва да откажете красива кухня trivia – те само ще се намесва. Вземете изображението сериозно – ще трябва да се възхищавате на тази снимка отдавна;
 • Оптималният размер на плочките за малка кухня е 10×10. Малките квадратчета са лесни за комбиниране и представляват изключителен панел за красота. Необичайно изглежда престилка от “дузина” с декоративна вложка на заглушен фон;
  Трудно е самостоятелно да се инсталира ефективен панел без опит

  Ефективно изглежда декоративен панел на фона на “дузина”, но се доверява, че инсталацията му е по-добра от професионалната

 • за гладка гладка керемида е по-лесно да се погрижи, повече замърсяване се утаи върху релефната повърхност на калта и е много по-трудно да се измие;
 • ако мебелите и престилките в кухнята са светли, аксесоарите трябва да бъдат избрани неутрални нюанси. Разнообразният сорт може да има отрицателен ефект върху настроението: изморителен и досаден;
 • Искам да направя нещо необичайно със собствените си ръце? Поставете престилка от камъчета – евтина и много оригинална;
 • Когато триете шевовете на престилката на огледалото, използвайте прозрачен силикон.
  Сега знаете как да поставите престилка в кухнята със собствените си ръце

  Има опции за декориране на кухненската престилка, които не са трудни за начинаещи

Горните съвети ще ви помогнат да изберете и поставите престилката, която ще бъде основната украса на вашата кухня. Нечести удар, показващ безупречен вкус и високо умение.

decor

Leave a comment