Как да поправяме кранчето в кухнята: премахваме от собствените си ръце изтичането и други неизправности на миксера

Как да поправяме кранчето в кухнята: премахваме от собствените си ръце изтичането и други неизправности на миксера

В кухнята миксерът е много по-активен, отколкото в банята, така че той много по-често излиза извънредно. В редки случаи единственото решение на възникналия проблем е закупуването на нов уред и поканата на водопроводчик, а останалите могат да се обработват самостоятелно. След като сте решили да ремонтирате миксера в кухнята със собствените си ръце, ще спестите услугите на специалист и ще получите важен опит. Необходимо е само да се въоръжим с теория и инструменти.

Ремонтен миксер в кухнята – кога и защо е необходимо

Кухненският кран се нуждае от ремонт, ако спазвате следните “симптоми”:

 • Изтичайте от под гайката в мястото на изтичане на вода от под ръкохватката (клапана) или клапаните на смесителя в работен ред.
 • Правилното движение на лоста или клапаните е счупено (засядане, превъртане, не е фиксирано в желаното положение и т.н.).
 • При нормално водно налягане в системата, струята не е достатъчно мощна.
 • Водата капе от затворената кран.

Имайте предвид, че откритият проблем трябва да бъде решен възможно най-бързо! Това ще удължи живота на миксера и ще предпазите себе си и съседите си от наводнения, спестявайки пари, време и нерви.

Капещата се кран

Повечето проблеми са причинени от изтичането на крана. И тук трябва да познавате “врага” не само лично, но и отвътре. Става въпрос за смесителите на устройства.

Характеристики на устройството на основните видове кухненски миксери

Такива удоволствия като термостатични и безконтактни кранчета са подходящи за бани. В кухнята, за място под слънцето, се борят по-практични модели – традиционни модели с два клапана и един лост. Общи елементи за тях са: тяло, гърловина, аератор, уплътнения. В останалата част те са значително различни.

Устройството dvuhventilnyh кранове

Двата вентилни клапана, които са познати на окото, са разположени доста просто. Под маховика, който се върти по време на работа на конструкцията, кутията на крана е скрита – нейният заключващ елемент. По-долу е устройство на такъв миксер за кухнята в снимки.

Дву-клапан миксер

Автобуси в двувходов смесител (в секция)

При продукти, при които няколко оборота на маховика са необходими за захранване или затваряне на водата, се монтират червячни редуктори. Тяхната работа се основава на ротационно и транслационно движение. Колкото повече отвинтете вентила, толкова по-добре ще се отдели лигавата ос от така нареченото “седло”. Последствието от това е потокът вода във вътрешната кухина на смесителя и след това в мундщука.

Червен кран

Червячен верижен кран за миксер

При модели, където за водоснабдяване е достатъчно да се направи само половин от завой, са монтирани кутии с керамични плочи. При отваряне на крана, дупките в тях съвпадат и водата влиза в гърлото.

Head части

Кутии за кранове с керамични плочи

Цената на кран-кутиите не е висока, те винаги са налични в санитарни помещения, а подмяната им е изключително проста.

Устройството и видовете смесители с един лост

По-модерни и практични са моделите кранове с една контролна глава и дръжка за температура (лост). Смесването на водата в тях се извършва в куха топка с три отвора или в специален патрон.

Смесване елемент в сачмени модели има три дупки, от които два входа – предназначена за получаване на миниатюрен капацитет топла и студена вода и един изход – за доставяне на вода в мивката предварително определена температура.

Смесител на топки

Устройството на сферичен миксер

Самата топка се намира на две “седла” от каучук. Неговото изместване по отношение на тях, извършено с движението на лоста, и ви позволява да регулирате главата, температурата на изляната вода. На върха топката е фиксирана с уплътнителна яка и гайка.

Устройството на топчето на крана

Схематично подреждане на топчето на кухненския кран

Принципът на смесителя с патрона, който замества топката, е подобен. В този случай тяхната вътрешна структура е фундаментално различна. В присъствието на всички еднакви три функционални дупки, но вътре в касетата не е кухина, а специални дискове от керамика. Поради тяхното преместване един спрямо друг и степента на припокриване на отворите за подаване, когато лостът се върти, водата се регулира.

Керамични касети

Подменяеми керамични патрони

В кухнята има кран – как да го оправите сами

За да ремонтирате кухненската крана, ще ви трябва:

 • нож с остър край;
 • шестостенна и гаечен ключ;
 • отвертка;
 • нова касета, кран-бокс, гумено уплътнение и т.н. – зависи от коя част ще се променяте;
 • WD40 е технически аерозол, който е полезен, ако частите са “прикрепени” един към друг. Въпреки това, можете да направите с традиционното потупване на чук на отвертка, но рискът от увреждане на миксера е страхотен.

Без значение какъв вид на кранче, който сте задали, преди ремонта трябва да спрете системата за водоснабдяване и се оттича в мивката или останките от отделен контейнер. За да направите това, просто отворете кранчето. След това можете да започнете да я поправите, като се вземат предвид характеристики на дизайна.

Хекс-гаечен ключ

За да поправите смесителя с един лост, ще ви е необходим ключ с ключ

Ремонт на кухненски миксер с един лост

Основните принципи на ремонта са последователността на действията и точността.

 1. Използвайте тънка отвертка или нож, за да издърпате и премахнете декоративната щепсела на корпуса.
 2. В резултантния отвор ще видите винт, свързващ лоста и регулиращия прът. Развийте го с шестостен гаечен ключ.
 3. Извадете лоста от тялото и развийте декоративния капак. Това може да се направи дори и с ръце, ако детайлите не се придържат един към друг.
Премахване на корпуса от крана

Премахване на декоративното покритие

 1. Под него ще бъде разположена гайка (захващане). Внимателно го развийте с гаечен ключ или с чук на отвертка.
 2. Ако разглобите сферичния миксер, след това под гайката ще видите запечатващ маншет. Проверете го за отломки, деформации и сълзи. Издърпайте топката. Проверете повърхността му – тя трябва да бъде гладка и чиста. Необходимо е да се отстранят уплътненията и опорните пружини – тяхното лошо състояние може да доведе до изтичане на крана.
 3. Ако разглобите миксер с патрон, след това го махнете и подложете на задълбочена проверка.
 4. Заменете неизправната част.
 5. Сглобете кранчето в обратен ред.

Това е важно! Не затягайте гайките твърде плътно, тъй като това може да доведе до деформация на уплътняващите венци и неизправност на миксера.

Инсталиране на касетата

Инсталиране на нова касета

За да удължите живота на продукта и да осигурите гладкото му функциониране, можете да използвате специална силиконова грес.

Премахване на маховика

Отстраняване на маховика на миксера

Ремонт на двувходов смесител

Какво ще стане, ако имате кухненски кран с две вентили? Почти едно и също.

 • На маховика на клапана вдигнете и извадете декоративната щепсела.
 • С помощта на отвертка, развийте винта, който фиксира маховика.
 • Извадете маховика. Преди да бъдеш кран-бук.
 • Обратно на часовниковата стрелка, извадете го и го проверете.
Отстраняване на крана-осово кутия

Извличане на кутията за кранове

 • Ако този храст тип червей и е с повреден уплътнител, го замени отделно – купите в магазина (с много ниска стойност), или обособяването собствената си гума на подходяща дебелина. Книгите с керамични дискове се сменят изцяло.
 • Съберете кранчето в обратен ред.
Ръководство за ремонт на кран

Обща схема на работи по ремонт на миксера

Всичко е толкова просто и леко като дизайнер. Но изтичането на кран не е единственият проблем, който може да срещнете, докато го използвате в кухнята.

Други неизправности на миксера и предотвратяване на неизправности

Качеството на водата в много градове оставя много да се желае, така че с течение на времето аераторът в кранчето може да се замърси. Отвътре се натрупват твърди отлагания. Когато те станат прекалено много, налягането и качеството на водата се влошават значително. Решаването на проблема е замяната на аератора. В идеалния случай лесно се развива с гаечен ключ, но за залепена част се нуждаете от WD40 или чукане с чук.

Това е важно! Работете внимателно, в противен случай миксерът ще трябва да се смени напълно.

Кранът тече, а в процеса на инспекцията открихте пукнатина в него? След това е време да отидем за нов продукт. За кратко време силиконовият уплътнител може да стане асистент.

Удължи срока на експлоатация на миксера може да бъде, ако инсталирате филтър вода и използване на устройството точно, без да се върти прекалено много клапани и преместване на лоста рязко и, доколкото е възможно.

Видео: ремонт на смесител с еднополюсен ключ с керамичен патрон

Сега знаете какво да правите, ако кранчетата капе в кухнята. В повечето случаи разглежданите ремонтни схеми са подходящи и за премахване на разрушаването на крановете в баните. Това е добро спестяване на семейния бюджет. Но ако не сте уверени в способностите си или просто нямате време, компетентен водопроводчик ще изпълни цялата работа в рамките на няколко минути.

decor

Leave a comment