Как да нарисувате стените в кухнята с боя: инструкции за извършване на работата сами

Как да нарисувате стените в кухнята с боя: инструкции за извършване на работата сами

Повечето граждани все още помнят стените, покрити с боя цветове и смирен със съмнително качество, а често и не смеят да направят своя избор в полза на този материал за довършителни стените на кухнята. Въпреки това, технологията на нейното производство и композиция на компоненти непрекъснато се подлагат на промени и се подобряват. По тази причина днес, както никога досега, дизайнът на кухнята в боята – снимки на практичен и оригинален интериор служат като най-добро доказателство за това.

Какви са изискванията към кухненската боя?

Към боята за декорация на стените в кухнята се налагат високи изисквания, които се определят от агресивните условия на нейното функциониране. Става въпрос за образуването на пара в процеса на кипене, редовното използване на вода – за миене на съдове, храна, поддържане на чистота в помещението, подготвяне на горещи ястия и т.н. Тези изисквания включват:

кухня

Стилен кухненски интериор с боядисани стени

 • Устойчив на повишена влажност. Покритието не трябва да се балира или люспи.
 • Security. Безопасността може да се счита за боя, която не изпуска вредни вещества във въздуха по време на работа. Ако има летливи органични вещества, които се натрупват по буркана с надпис “BWT” – (инж.) От местни производители или «VOC» – чуждото.
 • Устойчивост на температурни промени, високи индекси.
 • Устойчивост на абразия и химически влияния. Материалът за довършителни работи трябва да издържа не само на избърсване с влажна кърпа, но и почистване със специални инструменти.

Обърнете внимание! По отношение на боите, устойчиви на влага, се използва индикатор като “морски абразивни цикли”. Техният брой означава, че толкова много пъти можете да измиете повърхността на стените. За кухнята ще има достатъчно индикатор за 3000-5000 цикъла. Друга възможност за маркиране е означението върху етикета на съответния клас. Традиционно има пет. Колкото по-висок е класът, толкова по-устойчив е на влагата.

боя

Измиваема боя с подходящо етикетиране

Как работи боята

За да не се бъркат при избора на боя, е необходимо да се разбере малко за характеристиките на нейния състав и принципа на образуване на довършително покритие.

Основните компоненти на всяка боя – свързващо вещество, основа (носител), пигменти.

В допълнение, съставът може да включва различни пълнители – за да придаде текстура на завършеното покритие, специални добавки за подобряване на производителността.

 1. Свързващо вещество (вътрешна фаза). Този компонент осигурява формирането на цветно фолио върху повърхността, която да бъде отстранена. Той също така определя качеството на покритието, неговите свойства на работа и степента на адхезия към основата. Като свързващо вещество, например, могат да действат силиконови или акрилови смоли.

Обърнете внимание! Име на свързващо вещество обикновено дава името на боята – “акрил”, “латекс”, “силикон” и т.н. Колкото по-висок процент на нейното съдържание, по-високото качество на филма, но ще пострада паропропускливост … Оптималното количество свързващо вещество за завършване на кухнята е 20-30%.

 1. Превозвач (външна фаза). Това е средата, в която се намират окачените компоненти, но не и разтворими. Носителят може да бъде вода, алкиден лак и редица други вещества.

Обърнете внимание! Това е видът носител, който определя как ще разредете боята – водата или органичния разтворител.

 1. Пигменти. Дайте на боята определен цвят.
акрилати

Акрилатите като свързващо вещество дават съответното име на боята

По време на изсушаването на нанесения слой се извършва повреждането на носителя, частиците на свързващото вещество, свързващи се един с друг, образуват твърдо и равно покритие.

За довършването на кухнята се използват предимно алкидни и някои видове водно-дисперсни бои – латекс, акрил и силикон. Те са фундаментално различни един от друг както по отношение на състава, така и по отношение на характеристиките на приложението им, в техните експлоатационни свойства.

Водни дисперсионни състави – предимства и недостатъци на основните сортове

Характеристика на водните дисперсионни бои е, че основата – дисперсионната среда – е водата. В него се разпределя свързващото вещество. Следователно, когато завършващото покритие изсъхне от повърхността на стената, водата, която е безвредна за хората и за околната среда, ще се изпари. Това дава на вододисперсивните бои несъмнено предимства – минимална миризма и максимална сигурност.

боя

Вододисперсионна боя – най-безопасната за вътрешно обзавеждане

Въпреки това, освен факта, че тези съединения отговарят на всички изисквания, те имат и редица други предимства:

 • Бързо изсъхне – от 30 минути до 4 часа.
 • Лесно се разпределя върху обработваната повърхност.
 • Представен в голям асортимент. Тук Вие и различни производители, както и разнообразие от цветове и широк спектър от цени.
 • Удобни в работата, тъй като те могат да бъдат измити с вода, докато не изсъхнат напълно.
 • Те образуват “дишаща”, т.е. проницаема за парите покритие.

Въпреки това, всяка от разновидностите на водно-дисперсионните бои има своите особености.

Характеристики на акрилни бои за стени

Една от най-популярните и практични композиции. Акрилните смоли действат като свързващи вещества.

Това е важно! Колкото повече акрилни смоли се съдържат в боята, толкова по-трайни и устойчиви на влага слой се образува по стените на кухнята.

Предимства на акрилните състави:

 • Устойчиви на ултравиолетови лъчи, които не променят цвета си и не губят естетиката си.
 • Характеризира се с висока степен на адхезия към повърхността, която ще се формира.
 • Може да се нанася върху старото покритие на боя на водна основа.
 • Оставете да маскирате пукнатини с широчина 1 мм.

Що се отнася до недостатъците, по принцип те не са. Преди десетилетие те могат да бъдат приписани на високата цена на боята, но сега производителите се опитват да посрещнат нуждите на широк кръг от потребители. В пазара на бои и лакове, сравнително евтини и висококачествени съединения на базата на акрилати отдавна се появяват.

боя

Наличието на акрилати в състава на боята му дава името “акрил”

Латексови оцветяващи формулировки

Обикновено латексовата боя се нарича боя на акрилатна основа с добавка на синтетичен каучук. В резултат на това завършеното покритие се отличава:

 • Повишена устойчивост на влага и износване. Такива бои позволяват чести и интензивни измивания на стени.
 • Естетика и декоративен ефект. Добавянето на гума придава на покритието копринен ефект.
 • Повишена еластичност. Тази собственост ви позволява лесно да боядиситете релефните повърхности, тръбите и т.н.

Недостатъци на състава на латексовия цвят:

 • Лош индекс на устойчивост на светлина. При редовно излагане на пряка слънчева светлина изгарянето на стените и загубата на естетиката му се изгарят.
 • Високата цена. В сравнение с “чистите” акрилови аналози.
боя

Латексови формулировки – възможност за помещения с висока влажност

Силиконови бои – комбинация от висока цена и качество

Свързващото вещество в силиконовите бои е същата смола. Благодарение на тях получавате:

 • Отлична устойчивост на влага на завършващ слой боя.
 • Висока степен на еластичност на състава, осигуряваща лесна оцветяване на сложните зони и маскиране на пукнатини до 2 мм.
 • Повишена пропускливост на парата на покритието. Това е особено важно във влажни или лошо проветриви помещения, които допълнително ги предпазват от появата и разпространението на мухъл.

Силиконовите бои се използват за боядисване на стените на кухнята рядко, тъй като тяхната цена е твърде висока. Такива разходи невинаги са оправдани, ако става дума за кухня, където е препоръчително да се извършват ремонтни дейности по-често, отколкото в други помещения.

боя

Силиконови бои – лидер по отношение на пропускливостта на парите

Алкидни бои (емайл) – независимо дали могат да се използват в кухнята

Алкидните бои се отличават с факта, че тяхната дисперсна среда е алкиден лак. По тази причина не се използва вода за разреждане на състава, а “свързана” с външната фаза на белия спирт.

Обърнете внимание! Белият дух, противно на всички слухове и спекулации, има ниска степен на токсичност и е разрешен за вътрешни ремонтни работи.

Такива оцветяващи състави имат различен и неприятен мирис, а чистото покритие на стените може да освободи някои летливи вещества във въздуха. Независимо от това, тяхното количество не е толкова голямо, че да навреди на здравето, както свидетелства дългогодишната практика за използване на алкидни мастила за вътрешна работа.

Не идеален алкиден емайл по отношение на противопожарната безопасност. Друг недостатък е ниската степен на паропропускливост. По тази причина в кухнята е необходимо да се осигури постоянна висококачествена вентилация.

В допълнение към недостатъците има алкидни бои и осезаеми предимства:

 • Направете покритие от наситени цветове.
 • Характеризира се с висока степен на устойчивост на влага и устойчивост на абразия.
 • Те имат висока степен на пластичност и скриваща сила.
 • За разлика от водните дисперсионни състави, те могат да се използват за покриване на метални повърхности без страх от корозия.
 • Предлагат се, тъй като те са с ниска цена.

По този начин алкидните бои са икономични и далеч не са най-лошия вариант за завършване на кухненските стени.

боя

Алкидните бои обикновено се наричат ​​емайллакове

Как да нарисувате стените в кухнята със собствените си ръце – технология на изпълнение на работата

Paint кухненски стени – този спектър от дейности, включително получаването на необходимата набор от инструменти и материали, работни повърхности, състав оцветяване и процеса на прилагане директно последвано от сушене.

Какви инструменти и материали ще са необходими за работа

За да изпълните работата, трябва:

 • Различните размери на четката, ролките и шпатулите.
 • Стълба.
 • Защитно оборудване – респиратор, ръкавици, глава.
 • Стари дрипи – парцали, салфетки. Необходимо е да се премахнат замърсителите по време на работа.
 • Кофа за бои.
 • Картина за рисуване.
 • Шкурка с зърно с различни размери (№ 60, 80, 120).
 • Електрическа бормашина с дюзи.
 • Тава за боя с оребрена или решетъчна повърхност за премахване на излишъка.
 • Разтворител или вода.
 • Боя и цвят, ако на бяла основа трябва да се даде определена сянка.
 • Започнете мазилката и покрийте шпа
 • Укрепване на найлоновата мрежа.
 • Гипсови плоскости, метални профили, винтове – за изравняване на стените при наличие на значителни неравности.
 • Ниво на строеж и правило.
табла с ролка

Поставка за валяци с валяк

ниво

Ниво на строителство

Отстраняване на старите довършителни материали и оценка на състоянието на стените

Методът за отстраняване на стария финиш материал зависи пряко от неговия тип. Тапетът се отстранява с шпатули, помагайки си с ръцете си. Ако е необходимо, овлажнявайте – за по-добър пилинг. Боята се изстъргва с метални четки, разтворители (за трудни зони, а не за цялото количество работа!), Електрически бормашини с дюзи или конструктивна сешоар. За плочките използвайте чук и длето.

оттегляне

Премахване на стари плочки от стената

почистване на стени

Механично почистване на стени от стари бои

След като премахнете старото покритие, прегледайте състоянието на стените. Ако те са равномерни и имат само малки недостатъци, лесно се елиминират – шлайфани или измазани с мазилка. Тези области са полирани и премахват всички примеси. След това покрийте стените с грунд и го оставете да изсъхне. Стените са готови за боядисване!

Ако те имат значителни дефекти, е необходимо да се подготви по-внимателно работната повърхност за нанасяне на боята. В противен случай тя само ще подчертае всички недостатъци.

Това е важно! Ако след премахването на старото покритие сте видели ръждиви ивици или “острови” от плесен, те трябва да бъдат отстранени и обработени с бактерициден агент.

Подготовка на стени за боядисване – нанасяне на гипс и грунд

Подравняването на повърхността на стената се извършва на няколко етапа.

подравняване

Подравняване на повърхността на стените

 1. Повърхностно покритие с грунд за проникване в дълбочина. Тя ще осигури добра адхезия със слой шпакловка. За работа използвайте ролка и четка – за труднодостъпни места.
 2. Нанасяне на слой стартова мазилка, разредена съгласно съществуващите инструкции. Извършва се след изсушаване на грунда (5-6 часа). За работа използвайте широка шпатула с размери 50-70 см или правило за строеж. С шпатула от 25-30 см, разтворът се изравнява и хребетите, образувани по време на нанасянето, се заглаждат. Дебелината на слоя е приблизително 2 mm.
 3. Подготовка на първия слой гипс след изсушаване (6-8 часа).
 4. Сухият грунд се изсушава в продължение на 5-6 часа.
 5. Складиране на фини окото на окото на капрони. Необходимо е да се укрепи стената и да се коригират съществуващите височини. Той се фиксира върху все още не изсъхналия слой мазилка. Ако е необходимо да поставите няколко мрежести ленти, това се прави с припокриване от 10-15 см.
 6. Нанасяне на друг слой мазилка и шлифоване с шкурка №120.
 7. Грундирането на втория слой гипс след изсушаване (6-8 часа).
 8. Сухият грунд се изсушава в продължение на 5-6 часа.
 9. Нанасяне на слой от шпакловка с дебелина 1,5-2 мм.
 10. Шлифоване на повърхността с шкурка №60. На този етап, за да се разкрият най-малките недостатъци, позволява лампата, която е осветена под ъгъл към стената.
 11. Подготовка на стената за боядисване.
 12. Отстраняване на замърсителите.
причиняване

Поставяне на замазка с широка шпатула

живопис

Под боята обикновено се използва грунд от бял цвят

Обърнете внимание! Ако разликите във височината са твърде високи, стените се изравняват, като се използват водоустойчиви гипсови плоскости. Те са фиксирани на предварително инсталирана рамка. Тогава повърхността на GCR се подготвя съгласно вече разгледания алгоритъм.

стенни облицовки

Покриване на стени с гипсокартон

След като сухият слой на грунда е изсъхнал, можете да продължите с подготовката и нанасянето на боята.

Как да разтворим Paint – практически съвети

Така че, за да разредите боята за водна дисперсия, ще ви трябва вода, пречистена или съхранявана за един ден. За алкидни формули, натрупване с бял спирт.

Обърнете внимание на факта, че някои цветове се продават готови и не се нуждаят от разреждане. Съответните инструкции могат да бъдат намерени на опаковката. В работата помислете за следното:

 • Ако използвате вода, тя трябва да е на стайна температура.
 • Колкото по-разредена е боята, толкова по-малко крие енергия (консумацията на материал, измерена в kg / m2) се характеризира.
 • Ако нямате вискозиметър за вискозиметър, уверете се, че боята има консистенция на силно мазно мляко.
 • Обемът на разредителя обикновено е 5-10% от обема на цветовия състав.
 • Оптималната температура на въздуха при разреждането е + 20 ° C.

Това е важно! Вискозиметърът е малък контейнер с отвор в дъното. То е изпълнено с боя, прилепвайки тази дупка с пръста си. След това се освобождава и едновременно включва хронометър (може да се намери в мобилния ви телефон). Вискозитетът на боята е времето, през което ще изтече от контейнера.

вискозитет на боята

Определяне на вискозитета на боята с капилярен вискозиметър

Вода или бял спирт се добавя към контейнера с боя на малки порции и се смесва добре със смесител или електрическа бормашина със специална дюза. Ако е необходимо, съставът е оцветен.

цветно оцветяване

Процесът на цветно оцветяване

Характеристики на приложение на оцветяващ състав

Преди директно нанасяне на боя, помислете за следните моменти:

 • За да защитите съседните повърхности (рамки на врати, склонове на прозорци, подове, тавани и др.), Използвайте лента за боядисване, като я поставите по подходящ периметър. На разстояние 15-20 см от него боята трябва да се нанася не с валяк, а с четка.
 • Преди да започнете работа, почистете добре ролката с оцветител. За да направите това, изсипете боята в таблата, потапяйте ролката и я преобръщайте върху оребрената повърхност, докато не бъде напълно импрегнирана.
 • Защитете от замърсяване подовата повърхност и останалите предмети в стаята, като ги покриете с пластмасова обвивка.
 • Внимателно изчислете количеството боя, необходима за работата. Съсредоточете се върху размера на скритата мощност, посочена на опаковката от производителя.
 • Позволява се да се приложи първият слой по-разреден, а вторият – правилната консистенция.

Един цветен слой не е достатъчен, за да се получи висококачествено и трайно покритие, така че процесът се повтаря два пъти или дори три пъти. Първите слоеве са праймери, а последният служи за фиксиране на цвета.

Прилагането на всеки следващ слой боя се извършва перпендикулярно на предишния и само след като е напълно изсушено. В този случай последният слой трябва да бъде направен с вертикални удари в посока отгоре надолу. Това предотвратява наличието на ненужни петна и капки върху покритието, за да се осигури по-добро разпределение на боята.

прилагане на боя

Технология за двуслойно боядисване

По този начин не е толкова трудно да се избере и да се прилага боя по стените на кухнята. Само един внимателен подход и малка теоретична подготовка са необходими. Но ако не сте готови да се впуснете в тънкостите на работата, поверете ги с квалифициран майстор от специализирани ремонтни и строителни фирми. Това ще ви спести време и нерви, но ще увеличи финансовите разходи.

Видео: боядисване на стените в кухнята

decor

Leave a comment