Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце – технология и инструкции стъпка по стъпка – banking-on-green.com

Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце – технология и инструкции стъпка по стъпка

Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце – технология и инструкции стъпка по стъпка

За подова настилка, която да продължи дълго време, е важно да се осигури надеждна основа за нея. Сега често се използва полусух метод – средата между суха и мокра полага. Един от аргументите в полза на такава причина е, че една полусух подова замазка може да бъде изпълнена от обикновен “домашен майстор” с известен опит в ремонтните и строителни работи. Основното предимство – скоростта на втвърдяване, след 4-5 дни можете да продължите с по-нататъшното усъвършенстване.

Характеристики на полусухата замазка и нейните предимства

Преди да започнете да подготвяте основата за полагане на ламинат, линолеум или друго подово покритие, ще бъде полезно да разберете какво е полусух подова замазка, какъв е нейният дизайн, основните предимства и недостатъци.

Воден под под полусуха замазка

Полусухи замазка за подово отопление

Конструкция и компоненти на разтвора

Има две технологии за полагане на полусух замазка – с армировка и без нея. За армиране използвайте метална мрежа, а във втория вариант – укрепване на здравината чрез добавяне на полипропиленово влакно, което ви позволява да получите на изхода не само силна, но и функционална база. “Кейкът” на такова покритие върху слоевете може да изглежда така:

 1. Слой от хидроизолация.
 2. Топлоизолационен слой.
 3. Подсилване на окото.
 4. Боядисване на тялото.
Подова настилка с армировка

Технология с подсилване

Първите два слоя на този “сандвич” не са задължителни. Но тяхното включване в състава може значително да подобри функционалните и експлоатационни характеристики на полусухите подови покрития.

Завинтване без подсилване

Стейк без подсилване

Като хидроизолационен слой често се използва типичен полиетиленов филм с дебелина 100-200 микрона. Той помага да се предотврати проникването на влага в съседните страни от дъното и предпазва тялото от навлажняване, което може да проникне от влагащата стая, разположена на пода (сутерен, партер).

Хидроизолационен филм

Хидроизолация на пода

За монтирането на топлоизолационен слой често се използва полистиролова пяна (конвенционална или екструдирана). Ако планирате да затегнете голяма дебелина, тогава изолацията може да бъде направена с глина. Особено подходящо е топлоизолацията на помещенията, под която има неотопляеми или леко загрявани обеми – арки, входове, мазета. В допълнение към топлоизолационната функция, този слой помага да се осигури допълнителна звукоизолация.

Топлоизолация с пяна

Топлоизолация на пода

Полу-сухата замазка е направена от пясъчно-циментова смес с добавка на малко количество вода – това е основната разлика от мократа замазка.

Предимства и недостатъци на новата технология

Ако говорим за предимствата, които една полусуха замазка има в сравнение с мокрия аналог, тя е:

 • значително намаляване на периода на готовност;
 • Използвайте по-малко вода, която не изтича на долния етаж;
 • Работа през цялата сезона при наливане поради по-малко влага;
 • по-малко шанс за напукване;
 • Най-доброто топло и звукоизолиращо действие на тялото на потапянето благодарение на неговата пореста структура;
 • почти пълна липса на свиване на разтвора.
Посявайте механизирано

Механизация за монтаж на полусух подова замазка

На практика няма сериозни недостатъци за полу-сухата замазка. Единственото нещо, което трябва да се каже, е да се подготви решение с малко съдържание на влага и да се изравни на мястото на опаковане е по-трудно от суровото. Ето защо за подготовка е по-добре да се използват механизираните средства, а за натрупване е необходимо да се положат повече физически усилия.

Технология и етапи на полагане на полусух замазка

Самата технология за производство на полусух подова замазка не е особено трудна. Ето защо е напълно възможно да го направите сами. Важно е само да се спазват технологичните изисквания и времевите пропуски при полагането на материалите.

Видео: Как да направите полу-суха подова настилка със собствените си ръце

Подготовка на основата за полагане на бетонна смес

Качеството на резултата зависи от подготовката, така че не трябва да го пренебрегвате.

 • Ако като основа се използват бетонни плочи, тогава всички крехки фрагменти и всички остатъци трябва да бъдат отстранени. За да събирате прах възможно най-близо, можете да използвате прахосмукачка за тези цели.
 • Ако има значителни неравности по повърхността на основата, дупки, пукнатини, тогава те трябва да бъдат изравнени с циментово-пясъчен разтвор. За тази цел могат да се използват саморазливни смеси. След като разтворът изсъхне, повърхността се обработва по-добре с грунд, който в бъдеще няма да позволи образуването на циментов прах.

  Събиране на боклук

  Подготовка на повърхността

 • В повечето случаи припокриващата се повърхност не е абсолютно хоризонтална. И ако това не се вземе предвид при инсталиране на полусуха вратовръзка със собствените ви ръце, подът също ще бъде наклонен. Следователно, по време на подготвителната фаза е необходимо ясно да се определи нивото. За това се определя най-високата точка в стаята и започва отброяването. Най-удобно е да “удряте” линията с помощта на лазерно ниво. Но можете да използвате обичайната хидравлика.

Важно! Дебелината на полусухия замазка трябва да е най-малко 30 мм в най-тънката част.

Маркиране под дъската

Използване на лазерно ниво по време на монтажа

 • Друга операция, която трябва да се извърши в подготвителния етап, е монтирането на колан за амортисьори. Полага се по периметъра на стаята в дъното. Там е мястото, където замазката ще бъде съседна на стените. Амортисьорната лента е изработена от експандирана полиетиленова пяна и служи като компенсатор за линейно разширение при температурни колебания.
Монтиране на амортисьорна лента около периметъра на стаята

Монтиране на амортисьорна лента

За лесен монтаж лентата на амортисьора има самозалепваща лента. Следователно, първо си струва да изчистите частта от стената, в която ще бъде извършена инсталацията. В редки случаи инсталацията се извършва с пластмасов фиксатор. Широчината на лентата е избрана по такъв начин, че тя е малко по-висока от повърхността на замазката в залепено състояние. Излишъците след това лесно се отрязват с нож.

Монтаж на хидроизолационни и топлоизолационни слоеве

Полиетиленовото фолио се поставя на пода без допълнително закрепване към повърхността на основата. За да се предотврати по-нататъшно преместване на лентите един спрямо друг, съседните ленти могат допълнително да бъдат оразмерени с лепяща лента.

Важно! Покриване на филма, не забравяйте за припокриване на съседни платна на 15-20 см над себе си и огъване на платното на стената.

Изолацията на листата се връща обратно. Но без допълнителни усилия, така че слоят да не се “повдига”. Ако височината на помещението позволява, е по-добре да направите два слоя с едно отместване спрямо другото. Това ще припокрие ставите и ще намали вероятността от студени мостове.

Същият проблем може да бъде решен с помощта на листове с крайни брави, които също осигуряват разкъсване на пътищата на проникване на студен въздух.

Значението и технологията за инсталиране на маяци

При изливането на половин суха подова замазка със собствените си ръце неопитни майстори трудно издържат на предварително определено ниво на повърхността. Сигнализаторите се използват за опростяване на процедурата за пълнене. Те помагат да се направи повърхността гладка, без повреди и ненужни издутини.

Най-често като фарове използват метални Т-образни барове, които се наричат ​​бояджийски маяци. Обикновено те се инсталират в посока от далечната стена към стената, на която се намира входната врата, с разстояние от 20-30 по-малко от наличното правило. Понякога бояджиите се подменят с профил за монтаж на гипсокартон.

Морски къщи за монтаж на замазки

Монтиране на маяци за полагане на хоросан

Сигналите се поставят върху специално запълнени пързалки с дебел разтвор. Височината на тези пързалки трябва да бъде приблизително равна или малко над очакваното ниво на замазката. Стъпката на поставяне на тези диапозитиви в едно измерение се определя от наличното правило, а от друга, трябва да осигури достатъчна твърдост на маяците. В края на краищата, ако започнат да се спъват под въздействието на усилията, които се прилагат към правилото, печалбата от тях ще е с нулева стойност.

Излагайте маяци строго, използвайки нивото на сградата. Нещо повече, необходимо е да се проследи не само кореспонденцията на линията на един фар с “прекъснатата” предварително нулева маркировка на пода. Важно е всички те да формират само една равнина, според която правилото трябва да бъде преместено.

Подготовка на решение за различни технологии

Основните съставки на сместа са пясък и цимент. Пропорцията, в която са смесени, зависи от резултата, който се очаква да бъде получен:

 • Ако става въпрос за обикновено изравняване, например за топъл под, тогава една част от цимента може да вземе четири парчета пясък.
 • За завършващ слой под плочки, ламинат или друго покритие е по-добре да се смесват в съотношение 1: 3.
 • За да се приготви от една част цимент три части пясък, се препоръчва замазка за подсилени подове.

Важно! При избора на марка цимент, по-добре е да се съсредоточите върху M400 и по-горе.

Влакна за замазка

Влакна за цименто-пясъчни смеси

При месене на хаванчето ръчно, първият пясък и цимент се смесват в корито или друг контейнер и след това се излива малко вода. Ако в работата се използва бетонен смесител, последователността не е толкова важна. Но за да се поддържа еднаквостта на състава, по-добре е да се запази същият ред на добавяне на компоненти.

Количеството вода, добавено към разтвора, е строго индивидуално във всеки случай. Това зависи от влагата на пясъка. Ориентацията на готовия разтвор следва да служи като ориентация. Той трябва без никакви проблеми lepitsya в “снежни топки”, но не давайте вода. Това е тази влага, която съответства на технологичните норми за подготовка на разтвора за полусух замазка.

Като алтернатива на армировката се използва полипропиленово влакно. В сравнение с базалт, метал или фибростъкло, полипропиленът е безопасен за околната среда, не се разпада с течение на времето, не дава допълнителна тежест.

За полу-суха подова замазка със стъклопласт са характерни:

 • повишена якост без допълнително усилване;
 • по-кратко време за втвърдяване на разтвора и набор от номинална якост;
 • по-голяма гладкост на повърхността.

Също така добавянето на влакна прави неравномерното разбиване на повърхността на готовата замазка и консистенцията на разтвора става по-еластична, удобна при изравняване по правилото.

По време на приготвянето на разтвор консумацията на фибри се определя на базата на общия обем. Обикновено е ориентиран на 600-800 грама на куб. Това е достатъчно, за да се получи правилната последователност.

Полагане и удряне на разтвора

Полагане на разтвори

Инструкция за бетонна настилка

Работа с разтвора в помещението е желателно да се направи в един ден, за да се избегне нееднородно изливане на циментово-пясъчната смес. В такава ситуация кръстовището на два “неравномерни” фрагмента може да се превърне в потенциално слаба област на цялата структура. Поради това е по-добре да се изпълни цялата работа от екип от 2-3 души, за да се осигури непрекъснатост на работата и да се ускори.

 1. Разпределението на хоросана започва от линиите по периметъра, започвайки от най-отдалечения ъгъл от входа. По този начин изолационните и хидроизолационните слоеве се притискат надолу, не могат да се преместват по време на работа.
 2. Попълнете пътищата между маяците отново – от далечния ъгъл.
 3. След като разтворът е затворен в отделението между съседните фарове, желателно е леко да го компактирате.
 4. Продължете да разтегнете повърхността. За тази цел правилото се поставя върху маяците с краищата и буталото при едновременното движение на дясно и ляво, подът се изравнява.
 5. Ако при издърпване на повърхността се появяват дефекти, свързани с липса на решение, можете да начертаете малки допълнения и да повторите правилото или да изгладите мистрия. По отношение на качеството няма да се отрази.
 6. Ако Т-образните прътове са били използвани като маяци, те могат да бъдат оставени в тялото на замазката. Поради малкия си размер те ще бъдат почти невидими.
 7. Ако нивото е зададено с помощта на профили за монтаж на гипсокартон, е по-добре да ги отстраните след изливането им, а по-късно да напълните браздите с хоросан, леко да ги удряте.
Правилото за изравняване на замазката

Подравняване на повърхността с правило

Завършване на повърхността

След няколко часа след полагането и изравняването на хоросана, полусухият замазка ще се хване достатъчно, за да започне да завършва повърхността, състоящ се от шлайфане и шлайфане. Това се прави, за да се постигне максимална якост и да се направи гладката повърхност. След това можете да продължите да полагате довършителния етаж.

Слоеве от полусухи връзки

Диаграма на полусухата замазка

Преди да започнете да шлифовате, е желателно да отрежете съществуващите могили с метална шпатула и да изтриете този фрагмент от пода с полиуретанов или дървен поплавък. Първо, коригираната площ се напоява с вода от пистолета и след това се разтрива с циментово-пясъчен разтвор в съотношение 1: 1.

Най-удобно е за шлайфане и шлайфане да се използва специална машина. Той не само прави повърхността гладка, но и поради собствената си маса и вибрации, тя компресира тялото на замазката. Обработката се извършва на няколко етапа с последователност от шлифовъчни дискове с различни размери на зърната – от големи до малки. Ако не е възможно да използвате шлайфане, тогава подходяща за тези цели дискова мистрия или обикновени плувки.

Шлайфане на пода

Шлайфане на полусух замазка

Подводни камъни – на какво да обърнете специално внимание

След подробно разглеждане на процедурата за монтаж на полусух подова замазка със собствените си ръце бих искал да обърна внимание на някои нюанси, чието пренебрегване може значително да повлияе върху крайния резултат.

Видео: Полу-суха подова замазка върху експандиран полистирол

Първото е разполагането на фарове. На този етап е важно да се поддържа само една равнина. Това не само улеснява работата с правилото, но и гарантира хоризонталността на пода.

Ако в стая с повече от 15 квадратни метра е направена полусухата замазка. m, след 24 часа след смилането и първоначалната настройка на хоросана се препоръчва да се полагат деформационни шевове. Това е необходимо, за да се сведе до минимум напукването. Направете шев с помощта на правилото. Дълбочината е една трета от дебелината на наводнения слой и ширината е няколко милиметра. Мястото, където са направени разширителните фуги, са входовете, линиите между колоните, лагеруващите елементи.

Деформационни шевове на подова настилка

Деформационни шевове

След фугиране и шлайфане, полусух подова замазка трябва да бъде покрита с полиетиленов филм. В противен случай решението няма да се смила, но ще изсъхне. Времето за настройка е до една седмица. След това можете да започнете да полагате довършителното палто на пода.

Полагане на филма върху замазката

Защита на разтвора от прекомерно сушене

По този начин няма да са необходими специални умения за инсталиране на полусух подова замазка със собствените си ръце. Внимателното спазване на всички технологични изисквания с предварителното познаване на видео на инсталацията гарантира успех. Но е възможно да се включат професионалисти в изпълнението на произведения и да се контролира процесът, използвайки самото знание.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org