Как да избледнявате кухненски кърпи: измийте с растително масло и други методи + снимка – banking-on-green.com

Как да избледнявате кухненски кърпи: измийте с растително масло и други методи + снимка

Как да избледнявате кухненски кърпи: измийте с растително масло и други методи + снимка

Дори и най-модерната кухня няма да е удобна, ако премахнете всички саксии, салфетки, престилки и кърпи. Няма нищо, което да изтрие спрея от мазнини или сос, за да извади от огъня тава. И просто изсушете ръцете си след измиване. За щастие никой не навлиза в кухнята ни. Но проблемите с миенето и избелването остават актуални. Много от тях използват домакински химикали за това, но могат да се използват и други средства. Например дори нашите баби знаеха как да избелят кухненските кърпи с растително масло. Не по-лошо от този метод помага днес. Можете също така да използвате сода, оцета или други компоненти, налични в дома. Има смисъл да изпробвате различни варианти, за да се уверите в тяхната простота и удобство.

Как да запазим чистотата на кухненския текстил

Съветите не се занимават с действителните начини, как да избелят кухненските кърпи или как да ги измиете. Но хазяйката ще има по-малко притеснения за тази част, като спазва само четири прости правила. И нещата няма да отнемат дълъг, опетнен и стар вид.

 • Необходимо е да имате няколко комплекта кърпи (един за употреба и няколко резервни, заменяеми).
 • За да се изпрати в измиване комплектът се препоръчва след 2, максимум – 3 дни употреба (дори когато визуалните примеси не се виждат). Ако такава честота изглежда излишна, въпреки това е желателно да смените комплекта най-малко веднъж седмично.
 • Не пренебрегвайте гладенето – обработката с желязо не само прави продуктите чисти, но и допринася за по-дълго съхранение на чистотата.
 • За да изтриете заразената повърхност на плочата или масата, по-добре е да използвате кърпи или салфетки, които след това не трябва да се измиват добре.
Текстилни продукти за кухня

Текстилните продукти за кухнята трябва да бъдат чисти и чисти

Тери тъкани се считат за лош избор за кухнята. В тях вредната микрофлора се развива по-бързо поради бавното изсушаване на абсорбираната влага. По-предпочитано, продукти от памучен или вафлен памук. Въпреки това, народната мъдрост ще ви помогне да се справите с домашното избелване на разхвърляни неща. Ако нанесете растителни мазнини, мръсотията от подложката се измива.

Много по-трудно е да се отървете от стари мръсотия, отколкото от пресни. Ето защо се препоръчва често да се измива текстил за кухнята. По-добре е да отделяте такива неща от друго пране, особено когато има мазни петна. Въпреки че, ако кърпите са практически чисти, разделянето не е необходимо (не забравяйте за сортирането по цвят).

Когато се работи в кухнята, се препоръчва да се използват хартиени салфетки за еднократна употреба. След като избършат ръцете или ястията, те просто са изхвърлени. Не винаги хартията може напълно да замести ленената или памучна тъкан. Но е удобно да изтриете мазнините и основните замърсители с такава салфетка. А влагата от чистата, измита със сапун и длани мокра с тъкан продукт. Тогава вероятността за появата на неприятни петна ще намалее значително.

Хавлиени кърпички

Тъканните тъкани са изсъхнали дълго време и са износени

Как да избягвате кухненските кърпи у дома

Растително масло

Този начин да се отървете от петна може да изглежда много необичайно. В края на краищата, ако се натрупате върху тъканта, за нея е по-трудно да се върне към чистота. Очевидно, действието на лечението се основава на принципа на борбата с подобни и подобни. Мастният компонент на разтвора отстранява примесите от нишките. Химическите реакции, които се случват, не са толкова важни за нас. Основното е дали измиването на кухненски кърпи с растително масло е ефективно и обратната връзка от много домакини потвърждава това. Методът е похвален, защото помага не само за справяне с петна, но и за дълго време за запазване на ярки цветове. Това е трудно да се постигне чрез просто използване на закупени избелващи агенти. Особено, ако изберете евтин на базата на хлор.

 • Първият вариант

Първо трябва да направите смес от следните компоненти:

 1. Топла вода (след кипене) – 5 литра;
 2. растително масло (рафинирано) – 2 супени лъжици. лъжици;
 3. прах за пране – 0,5 чаша;
 4. белина, за предпочитане суха – 2 супени лъжици. лъжица.
Средства за миене на кърпи

Слънчогледовото масло омекотява старите мазнини, които са вложени в влакна

Whitener може да избере всяка, дори и най-евтината. Също така няма специални изисквания за прах за пране. Водата е много гореща след кипене. Всичко се смесва добре, а в получения състав кърпите се накисват за няколко часа. След това те се измиват (може да се направи в бърз режим) и се изплакват.

Лечението дори облекчава застоялите петна. Това е страхотен метод за избелване на кухненски кърпи у дома, без да се вари. Ако някакви следи от мръсотия не изчезнат напълно от първия път, определено ще напуснат след 1-2 повторни миения по същия начин.

Важно: прането, поставено в течността, трябва да е първоначално сухам.

 • Вторият вариант

В този случай компонентите са малко по-различни. Използва гореща вряла вода. Изчислението е направено за по-голям обем течност, която ще се охлади по-дълго и накисването ще продължи. Останалите процедури са подобни. Това ще отнеме:

 1. вряща вода – 15 литра;
 2. оцетна същност – 3 супени лъжици. лъжици;
 3. прах за пране (който и да е) – 2/3 от лицеви стъкла;
 4. белина (за предпочитане прах) – 3 супени лъжици. лъжици;
 5. растително масло (рафинирано) – 3 супени лъжици. лъжица.
Комплект за измиване на кърпи

Основният набор от съставки е подобен на повечето рецепти за измиване на зеленчуци

Компонентите се смесват добре във вода, докато праховете бъдат напълно разтворени. В получената течност сухите неща се накисват за една нощ. След това леко изтъркани и измити ръчно или в пишеща машина.

Ефективното средство спестява тъканите не само от следи от мазнини, но и от чай, кафе или вино. Някои домакини предпочитат да заменят в тази рецепта оцетната същност за сода за хляб. Такъв състав също е ефективен, но разтворът може да бъде силно разпенен. Работата с него трябва да бъде по-внимателна.

Това е важно: по-добре е прахът и белина да се разтварят в малък обем течност, преди да се налива мастната добавка.

 • Третият вариант

По отношение на състава на съставките тази рецепта напомня на първите две. Но изчислението се извършва на 12-литрова кофа. изисква:

 1. вода – 10 литра;
 2. белина сухо – 2 супени лъжици. лъжици;
 3. прах за пране – непълен стъклопакет;
 4. растително масло – 2 супени лъжици. лъжица.

Кофа с вода трябва да се вари на печката. Там другите компоненти се изсипват и се наливат, разтворът се смесва. Получените сухи продукти се поставят в получената течност, след което огънят се изключва. Желателно е пликът да се покрие плътно. Всичко остава в тази форма, докато намокрените неща се охлаждат. Тогава те трябва само да бъдат изплакнати.

Домашен сапун

Скрап от сапунДълъг и добре познат метод за избелване на кухненски кърпи у дома. Перфектен за цвят и бяло. Това ще отнеме само топла вода, целофан торба и добър доматен сапун – суха, тъмно кафява, с надпис “72%”.

По-нататъшните действия няма да създадат трудности. Нещата трябва да са влажни, изобилно и изцяло сапунени. След това сгънете в торбичката с целофан, изгорете въздуха и затворете плътно. Необходимо е пулверизирането да не изсъхне. В това състояние, оставете го за един ден. След това остава само да извадите всичко от торбата и да изплакнете.

След преработката, сложните петна, замърсяванията и жълтите цветове трябва да се отклоняват. Ако продуктите за кърпа се вариха, според редица рецепти, добавят се и чашките от сапун.

перманганова киселина

Така че при нас в живота е прието да се посочи химическият калиев перманганат. Веществото има формата на малки кристали с тъмно лилаво-черен цвят. Когато се разтваря във вода, тя има розов до тъмночервен цвят, в зависимост от концентрацията. Служи като силен окислител, поради което е свързана с неговата белина. Осигурява допълнително химическо обеззаразяване.

Манган и сапун

Обикновено състав, но силно избелващо действие

За да се справите с прането, ще ви трябва:

 1. разтвор на калиев перманганат в яркорозов цвят (без червено);
 2. 72% икономически сапун – 100 g;
 3. стръмна вряла вода – 10 литра.

От сапун се правят стърготини, които се разтварят в 10-литрова кофа с кипяща вода. Отделно, в стъклен буркан, манганът се разтваря и се излива в сапунена вода. Цветът на разтвора трябва да стане мръсно кафяво. Предварително промитите елементи се поставят в получената течност. Контейнерът със съдържание е плътно затворен и така остава за 6 или повече часа. След това избелените кърпи трябва да бъдат напълно изплакнати.

Като вариант на тази рецепта се препоръчва използването на прах за пране (1 стъкло) вместо сапун. В останалото всичко се прави по същия начин. Лечението с калиев перманганат спечели много добри отзиви. Методът е подходящ и за печелени продукти.

Водороден пероксид и амоняк

Друга ефективна рецепта е как да избелвите кърпи у дома. Перфектно подходящ за по-деликатни неща. При това лечение, тъканите почти не са повредени, те не се влошават дълго време. Нуждаете се от тези компоненти:

 1. Гореща вода (около 70 ° C) – 6 литра;
 2. 3% водороден прекис – 2 супени лъжици. лъжици;
 3. амоняк – 1 супена лъжица. лъжица.

Избелените продукти трябва да бъдат предварително измити. За химически компоненти със силно нагрята вода се добавят. В полученото решение се поставя пране. След 20 минути всичко трябва да бъде премахнато и изплакнато няколко пъти.

Как да накиснете кърпи с различни добавки

Натриев хлорид

Натриевият хлорид се справя добре с жълтеникавост и замърсяване

Това са доказани съвети за това как да избелвите кърпи у дома по време на накисване етап.

 • сол

Водата се изтегля в таза, за предпочитане се охлажда. Добавете обичайната сол (1 супена лъжица на литър течност). Нещата остават в разтвор от 1 час до 7-8, в зависимост от замърсяването. Тогава те ще трябва само да се измият.

 • Прах от горчица

За разтвора са необходими около 15 грама горчица на литър вода. Прахът се смесва добре във вряща вода, така че да няма бучки и да се получи богат цвят. След това трябва да изчакате, докато суспендираните частици се утаят в утайката. Получената почти прозрачна течност се слива. Тя незабавно попива неща, които трябва да бъдат почистени и избелени. Времето за съхранение е около 3 часа.

 • Съдомиялен препарат
сода

Содата не само кара вода, но и внимателно почиства влакната

Всеки препарат за миене на съдове се разрежда във вода (около 20 g на 10 литра). Забележимите мазни петна трябва да се търкат с концентриран агент. Текстил накиснат за около десет минути (можете да оставите и по-дълго). След това се извършва обикновено измиване.

 • Сода и амоняка

Обработката е подходяща за бели тъкани. Разтвор за накисване се приготвя от 5 литра топла вода, 10 супени лъжици сода и 5 амоняк. Времето на излагане не е по-малко от 3-4 часа. След това прането трябва да се изплакне и да се измие по обичайния начин.

Видео: избелване с растително масло

Досега нямаме възможност да правим без шумове с мръсни текстили в кухнята. Няма смисъл да се вземат такива дреболии в химическо чистене. Професионалните перални услуги рядко се използват за ежедневни стоки. Но има народни методи, как да избелваме кърпи, кухненски покривки и салфетки. Тази работа може да се извърши бързо и ефективно. Използването на природни средства ще бъде от полза за здравето на всички членове на семейството. Този подход ще ви помогне да спестите малко вашия домашен бюджет. Ще бъде осигурена перфектна чистота в кухнята и времето и усилието ще изискват минимум.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org