Как да изберем капан за мазнини за домакинствата под мивката и да инсталирате сами

Как да изберем капан за мазнини за домакинствата под мивката и да инсталирате сами

Един от най-неприятните проблеми, които могат да възникнат с канализацията в кухнята, е запушване. Ако излишната мазнина навлезе в системата, вътрешната повърхност на тръбите постепенно се пресова. С течение на времето отлаганията ограничават лумена на тръбата и водата застава. Това ограничава функционалността на цялата система, а в кухнята се получава тежка миризма. Постоянната борба срещу бръчките е много изморителна. Можете да ги предотвратите, като инсталирате уловител на мазнини под мивката. Помислете какво представлява това устройство и как да го направите сами.

Полезно устройство за предотвратяване на блокиране

Разбира се, трябва да има ефективно средство за почистване на канализацията в къщата, но ако трябва да я използвате постоянно, е по-лесно да предотвратите запушването. За да направите това, поставете капан за мазнини в домакинството под мивката.

събирател на мазнини

Пластмасов колектор за мазнини

Дизайнът на устройството е много прост. Устройството се състои от тяло с преграда, разделяща го в отделения, отдушник за протичане и изпускателен отвор за газ с вентилационна тръба. В зависимост от предназначението и количеството отпадъци устройствата могат да бъдат с различни размери и да се различават по отношение на дизайна.

JPR AQUA

Полската zhalolovka JPR AQUA

Принципът на действие се основава на разликата в плътността на водата и мазнината. Ако течността е хладна, мазнината се охлажда и се издига на повърхността под формата на съсиреци. Водата влиза във второто отделение, а след това – в канализацията. Мазнината се задържа в първата камера поради преградата.

Когато контейнерът се напълни, той се почиства, премахва много мазнини и се свързва отново към системата за по-нататъшна работа. Методът за почистване зависи от вида и обема на устройството. Домакинските почистващи препарати за почистване на мазнини се почистват лесно с ръка, а от големи структури се изпомпват замърсявания от помпи.

дизайн на маслените колектори

Схема: дизайн на маслените колектори

Видео: устройство и принцип на работа на устройството

Какви са предимствата на торбичката под мивката

Машините за събиране на мазнини се използват в много кафенета, ресторанти и барове, в промишлени предприятия, които произвеждат млечни продукти, фурни и др. В частни къщи те започнаха да се използват сравнително наскоро, но много успешно.

принцип на работа на устройството

Схема: принципът на устройството

Собствениците отбелязват такива предимства на гресната капачка под мивката:

 1. Просто строителство. Благодарение на простия дизайн на уловителя за мазнини той може да се сглоби ръчно. Основното нещо е да се намери контейнер с подходящ обем.
 2. Лесна инсталация. Всяко лице може да монтира и свърже устройството към канализационната мрежа. Достатъчно умение за справяне с прости инструменти.
 3. Минимална поддръжка. Ако уредът за почистване на домакински мазнини се почиства поне веднъж на две седмици, няма да има проблеми с него. Допълнителна профилактика може да се изисква само за големи промишлени инсталации.
 4. Ефективност. Устройството наистина надеждно защитава канализацията от задръствания. Събраните мазнини остават в съда и не продължават. плава по повърхността на водата. Канализацията може да получи само малко количество, което не е достатъчно, за да се образуват отлагания по стените на тръбите.
 5. Възможност за инсталиране на няколко колектора за мазнини под мивката. Понякога е невъзможно адаптирането на необходимия обем или се изисква допълнително ниво на защита. В този случай две устройства могат да бъдат свързани в серия, втората от които ще бъде използвана за последваща обработка на канализацията.
грес капан

Компактен улук под мивката

Материали за производство на уловители за мазнини

Най-популярните материали, от които се произвеждат мазни сепаратори, са стъклопласт, пластмаса, поцинкована или неръждаема стомана. Устройствата от тях се различават по сила, издръжливост, цена. При избора на устройство за конкретна кухня трябва да определите вашите приоритети и да се фокусирате върху условията на работа.

грес за мазнини

Пластмасов контейнер за грес

Вариант № 1: пластмаса

Домакинските смазочни колектори за измиване се правят по-често от пластмаса. Това е евтин материал, който не се страхува от корозия, химикали и е способен да обслужва до 30 години. Предимствата на пластмасата също включват простота в грижите. Недостатъците са слабата устойчивост на механични повреди.

Има модели с различни форми, размери, с различна производителност. Купуват се за монтаж в апартаменти, частни къщи, малки ресторанти, кафенета, кръчми. Добре доказани пластмасови сепаратори на мазнините от вътрешната търговска марка “Петият елемент”.

грес капан

Пластмасова мазнина

Вариант # 2: GRP

Добър избор – филтри за мазнини под мивката, изработени от фибростъкло. Това е възможност за самостоятелна канализационна система за заведения за хранене, промишлени предприятия или частни домове, където е необходим масов сепаратор с голям капацитет.

Основното предимство на корпусите от фибростъкло е високата устойчивост на външни влияния. Материалът е толкова силен, че инструментите могат да се инсталират на открито. Сепараторите за мазнини от фибростъкло са леки. Те са много лесни за монтиране, използване и почистване. Що се отнася до производителите, трябва да се обърне специално внимание на моделите Ecoline.

смазочен капан

Филтър за мазнини от фибростъкло

Вариант # 3: стомана

Обикновено маслените сепаратори са направени от неръждаема стомана, по-рядко – от поцинкована. Предимствата на материала са очевидни: той е издръжлив, устойчив на механични повреди, химически влияния. Устройствата, изработени от неръждаема стомана, са по-скъпи, но се отличават с по-добро качество от устройствата, направени от поцинкована стомана.

сепаратор

Модел от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана изглежда приятна, така че маслените капани могат да бъдат монтирани, а не да се маскират, не само под мивката, но и на разстояние от нея. Тези модели са устойчиви на корозия, така че те могат да служат десетилетия без ремонт. Недостатъците са относително голяма маса. Стоманени капани за мазнини са по-трудни за монтаж, отколкото пластмасови и фибростъкло.

При избора на търговска марка е добре да обърнете внимание на продуктите на ASO Group. Това не са скъпи мазни сепаратори, но няма претенции за тяхното качество. В асортимента на фирмата съществуват битови и промишлени модели, предназначени както за вътрешен, така и за външен монтаж.

ASO модел

Стоманен модел ASO

Къде мога да инсталирам сепаратор за мазнини

Има два варианта за инсталиране на уловител на мазнини – на закрито или на открито. Производителите на инструменти често избират определена “специализация” и произвеждат устройства от същия тип – за монтаж в сградата или извън нея.

сепаратор за мазнини

Пластмасов сепаратор за мазнини

Модели за монтаж на закрито

Моделите за вътрешна инсталация могат да бъдат инсталирани в кухнята, в отделна стая или дори в мазето. Изборът на място трябва да се основава на удобството на експлоатация и поддръжка. Идеалната опция е да инсталирате уловител на мазнини под мивката, но в някои случаи това не е възможно.

Най-малкото роля при избора на място играе въпросът за пожарната безопасност. Ако не е възможно да монтирате инструмента на достатъчно разстояние от източници на открит огън, е по-добре да не го рискувате.

Моля, обърнете внимание! Мазнината лесно се запалва, изгаря за дълго време и е трудно да се гаси. Ако печката е твърде близо до мивката, тогава уловителят на мазнините трябва да бъде инсталиран в друга стая.

събирател на мазнини

Почистване на колектора за мазнини

Характеристики на работа на улични греси

Уличните сепаратори за мазнини се характеризират с по-висока производителност от тези, предназначени за монтаж под мивката. Те са изработени от фибростъкло или неръждаема стомана и погребани в земята. Добре доказани модели от серията STK.

Техниката на монтаж е доста проста, но включва трудоемка работа – изкопни работи, бетониране и др. Ето защо е по-добре да инструктирате професионалните майстори да инсталират уличния капан на улицата. Също така е необходимо да се погрижите за допълнителни устройства, улесняващи работата на сепараторите, например специални сензори, които контролират нивото на отлаганията.

Обърнете внимание! Почистването на уличния уловител е сложна процедура и често е необходимо да се потърси помощ от службата за изхвърляне на отпадъчни води. Това е допълнителна цена. Те плащат за себе си чрез увеличаване на интервала между почистването.

събирател на мазнини

Проектиране на уловител на мазнини за външен монтаж

Формули за изчисляване на техническите параметри

При избора на уловител на мазнини за измиване или приготвяне на устройство със собствените си ръце, трябва да определите желаните технически параметри. Основната е връхната течност, т.е. количеството вода, което може да премине устройството едновременно. За типичен градски апартамент или частна къща е подходящ модел с стойност 30-40 л / сек.

грес капан

Мазнина от най-простия дизайн

Ако говорим за инсталирането на промишлен модел, тогава е по-добре да поверим изчисляването на техническите параметри на специалистите. Ако планирате да купите домакински уреди, тогава можете да използвате проста формула:

P = nxPs, където

P е необходимото изпълнение на устройството в l / s;

n – броят на черупките, от които канализацията ще влезе в уловителя на мазнините;

Ps – скоростта, с която водата ще се подава в резервоара (тя е равна на скоростта на приемане на вода във водоснабдителната система и обикновено е около 0,1 l / s).

Помислете, например, как да изчислите желаната производителност на уловителя за мазнини под мивката. Ако едно измиване е свързано, тогава Р = 1х0,1 = 0,1 l / s, т.е. за кухнята е съвсем домакински модел с минимална производителност.

смазочна кутия

Стоманена кутия за събиране на мазнини

Въз основа на получените данни можете да намерите необходимия обем на контейнера. Изчислителна формула:

V = 60хPht, където

V е изискваният обем в литри;

P – производителност;

t е времето, необходимо за утаяване на мазнините в минути (най-често този интервал е 6 минути).

Пример за изчисление на необходимия обем, ако капацитетът е 0,1 л / сек: V = 60х0,1х6 = 36 л.

колектори за мазнини

Мазнини от различни обеми

След като научихме силата на звука, вече можем да изберем готов модел или да изчислим размерите на устройството, ако се планира да се произведе самостоятелно. Идеален за капан за мазнини под капацитета мивка от 0,1 л / и обем от 36 литра -. Съд 0,3h0,3h0,4 m При избора на контейнер не по същество, е височината бъде 0.3 или 0.4 m.

Въз основа на получените данни вече можете да подготвите скица и чертеж. Пример за готов проект с обяснения е предложен по-долу.

http://aqua-rmnt.com/wp-content/uploads/2016/05/chertezh-bytovogo-zhiroulovitelya.jpg

Чертежи за производство на мазнини

Топ-5 местни и чуждестранни марки

Дизайнът на уловителя на мазнини е доста прост, така че няма разлика между моделите на различните производители. Качеството на инструментите може да бъде оценено от използваните материали. Следните са най-добрите марки:

 1. EuroREK. Това са продуктите на Wavin Labko. Маслените колектори се отличават със своята издържливост, здравина, устойчивост на външни влияния.
Модел EuroRek SL

Модел EuroRek SL

 1. Инструментите на компанията са изработени от фибростъкло. Те са универсални, функционални, трайни.
Флатен капан за мазнини

Индустриални мазни сепаратори Flotenk

 1. Nelyx. Фирмата е специализирана в производството на промишлени мазнини и не произвежда домашни модели. Това е отлична опция за кафе, кръчма или ресторант.
Nelyx

Разнообразие от модели

 1. Ево Сток. Качествени местни продукти от армирана пластмаса и полипропилен. Има битови и промишлени модели.
маса

Таблица: модели на търговската марка Evo Stok

 1. – Петият елемент. Руската компания произвежда промишлени и битови уловители за мазнини, дава 5-годишна гаранция за своите продукти и осигурява поддръжка. Друг плюс е приемлива цена. Моделът на тази компания е добър избор за частен дом.

Таблица: домакински гресьори от марката “Fifth Element”

Как да направите мазнина сепаратор със собствените си ръце

За да направите мазнина капан под мивката със собствените си ръце, ще ви трябва следните материали:

 • Пластмасова кутия, чиито размери могат да бъдат малко повече от изчислените, но не по-малко;
 • малка клонка с диаметър около 100 мм, за да се създаде вътрешна преграда;
 • Сечение на коляното и тигана PET 50 mm;
 • парче тръба с диаметър 100 mm, дължината на която трябва да бъде около 2/3 от височината на кутията и клон с гумена мантия с еднаква дължина, но с диаметър 50 mm.

Ще имате нужда и от стандартен набор от инструменти. Необходимо е да имате или електрическа мозайка, или трион, който можете да изрежете през корпуса. От допълнителните материали ще трябва да купуват шкурка, силиконов уплътнител, уплътнител за залепваща лента.

смазочен капан

Производство на уловител на мазнини със собствени ръце

Основните етапи на работа:

 • В крайните стени на пластмасовата кутия дупките за разклонителните тръби се отрязват, норезът се отрязва.
 • Важно! Диаметърът на отворите трябва да съвпада със сечението на дюзите. Те трябва да влязат много плътно. Слотовете и пропуските са неприемливи.
 • На дъното на контейнера се залепва парче тръба с диаметър 100 mm и когато съединението е напълно сухо, вътре в него е поставено парче тръба с диаметър 50 mm. Разстоянието от по-малката отверстива тръба до дъното трябва да бъде около 3-4 см.
 • Отворената тръба е свързана към изпускателния отвор, така че краят на връзката да попадне в изхода. Дупката на чашата ще бъде насочена нагоре. Това е необходимо за вентилация.
 • Входно коляно е свързано към кутията и е запечатано със силиконово съединение.
 • Последното докосване е залепването на краищата на капака с уплътнител.
 • Когато уплътнителните съединения изсъхнат, можете да проверите функционирането на уловителя на мазнините. Той е инсталиран под мивката, свързан с канализацията и включен във водата. Ако връзките не изтекат, устройството е готово за работа.

Видео: характеристики на домашна мазнина

Правила за инсталиране на уловител на мазнини под мивката

 • Преди да започнете инсталацията, уверете се, че е поставена правилно. Необходимо е да се осигури нормален достъп до устройството за неговото поддържане.
 • Мазнините капан между корпуса и стените на шкафове, в която ще бъдат скрити, трябва да остане минимално разстояние от 2-3 см. Това е необходимо, за да се предотврати повреда на мебели ако забраните на устройството за предотвратяване.
 • Сепараторът е инсталиран само на равна повърхност. Изкривяването ще доведе до факта, че мазнините ще се излеят в канализацията.
 • Когато инсталирате, трябва стриктно да спазвате препоръките на производителя. Инструкциите трябва да посочват оптималното разстояние от уреда към готварска печка и други източници на открит пламък. Тази точка не може да бъде нарушена.
 • Производствената продукция на мазнините се допълва със специални крепежни елементи за монтаж и свързване към канализационната система. Ако собственикът реши да купи ключалки поотделно, трябва да се уверите, че имате правилния размер.
 • След като инсталирате уловителя за мазнини под мивката, той е свързан с канализацията. За тази цел вдлъбнатината от основната канализационна тръба се вкарва във входа на устройството, а другата гофрирана повърхност е свързана към изхода на тръбата. Съединенията са запечатани със силиконово съединение или запечатваща лента.

Обърнете внимание! Мазнината се уплътнява и образува филм върху водата, ако температурата й е под 40 градуса. Желателно е да отделите сепаратора от сифона, така че канализацията да може да се охлади преди да влезе в съда.

сепаратор за мазнини

Схема: монтаж на сепаратор за мазнини

Методи за почистване на резервоарите от находища

С почистването на домакинските гресьори под мивката няма да има проблеми. Обикновено те са с малък обем, за да могат лесно да се разкачат от канализацията и да се почистват на ръка. Производителността на такива устройства е 0,1-2 л / сек. Моделите с по-висока производителност се считат за промишлени и за техния поддръжник е необходимо да се прибягва до помпи или към специално оборудване.

Индустриалните модели са оборудвани с автоматизация, която контролира нивото на замърсяване и сигнализира за необходимостта от превантивна поддръжка. В домакинските уреди такива устройства често не се предоставят, ние редовно проверяваме капацитета. По-долу предлагаме подробна видео инструкция за ръчно почистване на масления сепаратор.

почистване на грес

Почистване на индустриалния уловител на мазнините

Видео инструкции стъпка по стъпка за поддръжка

Когато избирате и произвеждате смазка за измиване с ръце, обръщайте внимание на качеството на материала, от който се прави тялото. Животът на устройството зависи от това. Моделите от пластмаса и фибростъкло не издържат на силни удари зле, така че трябва да се внимава да инсталирате инструментите правилно. Ако възнамерявате да купите промишлено устройство, дайте предимство на производителите, които предоставят гаранция. В противен случай инструментите на различните марки се различават малко едни от други.

decor

Leave a comment