Hur man gör ett halvtorkat golvskikt med egna händer – teknik och steg-för-steg-instruktioner – banking-on-green.com

Hur man gör ett halvtorkat golvskikt med egna händer – teknik och steg-för-steg-instruktioner

Hur man gör ett halvtorkat golvskikt med egna händer – teknik och steg-för-steg-instruktioner

För att ett golvbeläggning ska vara länge, är det viktigt att ge en tillförlitlig grund för det. Använd nu ofta en halvtorkad metod – mitten mellan en torr och våt screed. Ett av argumenten till förmån för en sådan anledning är att en halvtorkad golvplåt kan utföras av en vanlig “hemmaester” med viss erfarenhet av reparations- och byggnadsarbete. Den största fördelen – hårdhetshastigheten, efter 4-5 dagar kan du fortsätta till förfining.

Funktioner av en halvtorkad screed och dess fördelar

Innan du börjar förbereda en bas för att lägga på ett laminat, linoleum eller någon annan golvbeläggning, kommer det att vara bra att förstå vad en halvtorkad golvplåt är, vad dess design är, de främsta fördelarna och nackdelarna.

Vattengolv under en halvtorkad screed

Halvtorkskikt för golvvärme

Konstruktion och komponenter i lösningen

Det finns två tekniker för att lägga en halvtorkad screed – med förstärkning och utan det. För förstärkning, använd ett metallnät, och i den andra varianten – stärka styrkan genom tillsatsen av polypropenfibrer, vilket gör det möjligt för dig att få utmatningen inte bara en stark men också en funktionell bas. Kakan av ett sådant skikt på skikten kan se ut så här:

 1. Ett lager av vattentätning.
 2. Värmeisoleringslager.
 3. Förstärkande nät.
 4. Body screed.
Screedgolv med förstärkning

Teknik med förstärkning

De två första skikten i denna “smörgås” är inte obligatoriska. Men deras införlivande i kompositionen kan avsevärt förbättra funktionella och prestanda egenskaper hos halvtorka golvskiktet.

Skruv utan förstärkning

Stack utan förstärkning

Som ett vattentätlager används ofta en typisk polyetenfilm med en tjocklek av 100-200 mikron. Det hjälper till att hindra fukt från att flyta till grannarna från botten och skyddar skiktkroppen från fukt som kan penetrera från det fuktiga rummet som ligger nedanför (källare, bottenvåning).

Vattentätfilm

Golv vattentätning

För installation av ett värmeisolerande skikt används ofta polystyrenskum (konventionellt eller extruderat). Om du planerar att dra åt en stor tjocklek, kan isoleringen göras med claydite. Speciellt relevant är värmeisoleringen i lokalerna, där det finns ouppvärmda eller något uppvärmda volymer – bågar, ingångar, källare. Förutom värmeisoleringsfunktionen bidrar detta skikt till ytterligare ljudisolering.

Värmeisolering med skum

Värmeisolering av golvet

Halvtorkskiktet är gjord av en sandcementblandning med tillsats av en liten mängd vatten – detta är den huvudsakliga skillnaden från en våtskikt.

Fördelar och nackdelar med den nya tekniken

Om vi ​​pratar om de fördelar som en halvtorkad screed har i jämförelse med en våt analog, är det:

 • en signifikant minskning av beredningsperioden
 • Använd mindre vatten, som inte läcker till nedre våningen;
 • Hela säsongen arbetar med att hälla på grund av mindre fuktighet;
 • mindre risk för sprickbildning;
 • Det bästa värme- och ljudisoleringsprestandan hos screed-kroppen på grund av dess porösa struktur;
 • nästan fullständig frånvaro av krympning av lösningen.
Screed mekaniserad väg

Mekanisering för installation av ett halvtorkat golvskikt

Det finns praktiskt taget inga allvarliga nackdelar med en halvtorkad screed. Det enda som behöver sägas är att – förbereda en lösning med lite fuktinnehåll och att jämföra den på platsen för packning är svårare än rå. Därför är det bättre att använda mekaniserade medel för beredning, och för stapling är det nödvändigt att spendera mer fysiska ansträngningar.

Teknik och stadier för att lägga en halvtorkad screed

I själva verket är tekniken för att göra en halvtorkad golvplatta inte särskilt svår. Därför är det ganska möjligt att göra det själv. Det är endast viktigt att följa tekniska krav och tidsluckor vid läggning av material.

Video: Hur man gör ett halvtorkat golvskikt med egna händer

Beredning av basen för att lägga betongblandningen

Kvaliteten på resultatet beror på förberedelsen, så du bör inte försumma det.

 • Om betongplattor fungerar som bas, måste alla bräckliga fragment och alla skräp tas bort. För att kunna samla damm så nära som möjligt kan du använda en dammsugare för dessa ändamål.
 • Om det finns signifikanta oegentligheter på basytan, potholes, sprickor, måste de jämnas med en cement-sandmortel. Självnivellerande blandningar kan användas för detta ändamål. När lösningen torkar, behandlas ytan bättre med en primer, vilket inte tillåter bildandet av cementdamm i framtiden.

  Skräpsamling

  Ytbehandling

 • I de flesta fall är den överlappande ytan inte helt horisontell. Och om det inte tas med i beräkningen när du installerar en halvtork med dina egna händer, kommer golvet också att lutas. Därför är det under beredningsfasen nödvändigt att definiera nivån tydligt. För detta bestäms den högsta punkten i rummet och nedräkningen börjar från den. Det är bekvämt att “slå av” linjen med hjälp av en lasernivå. Men du kan använda vanliga hydrauliska.

Viktigt! Tjockleken på det halvtorkade skiktet måste vara minst 30 mm i den tunnaste delen.

Märkning under screed

Användning av lasernivå under installationen

 • En annan operation som måste utföras under det förberedande skedet är installation av ett spjällbälte. Det läggs längs omkretsen av rummet längst ner. Det är där där screed kommer att gränsar till väggarna. Spjället är tillverkat av expanderat polyetenskum och fungerar som kompensator för linjär expansion under temperaturfluktuationer.
Montering av spjällband runt omkretsen av rummet

Montering av spjälltejp

För att underlätta installationen har spjällbandet en självhäftande remsa. Därför är det först värt att rensa den del av väggen där installationen kommer att utföras. I sällsynta fall görs installationen med en plastdikspikare. Bredden på tejpen är vald så att den är något högre än ytan på skiktet i det klistrade tillståndet. Överskott är då enkelt avskurna med en kniv.

Installation av vattentäta och värmeisoleringsskikt

Polyetenfilmen läggs på golvet utan ytterligare fästning på ytan på basen. För att förhindra ytterligare skiftning av remsorna i förhållande till varandra kan intilliggande banor dessutom dimensioneras med tejp.

Viktigt! Täck filmen, glöm inte överlappningen av angränsande dukar på 15-20 cm ovanpå varandra och böj duken på väggen.

Leafisolering sätts tillbaka till baksidan. Men utan extra ansträngning, så att skiktet inte “hämtar upp”. Om höjden på rummet tillåter, är det bättre att göra två lager med en förskjutning relativt den andra. Detta kommer att överlappa lederna och minska sannolikheten för kalla broar.

Samma problem kan lösas genom att använda plåtar med ändlås, vilket också ger en bristning av vägarna för penetration av kall luft.

Betydelsen och tekniken för att installera fyrverkenar

När man häller halvtorka golvskikt med egna händer, är oerfarna mästare svåra att klara av en förutbestämd yta. Beacons används för att förenkla fyllningsproceduren. De hjälper till att göra ytan jämn, utan misslyckanden och onödiga utbuktningar.

Oftast som fyrar använder metall T-formade barer, som kallas färgbehållare. Vanligtvis installeras de i riktning från väggen till väggen, där entrédörren är belägen, med en centimeterhöjd på 20-30 mindre än den tillgängliga regeln. Ibland byts färgbehållare med en profil för att installera gipsskivor.

Fyrar för montage av screed

Monteringsbrickor för murbruk

Beacons läggs på speciellt fyllda bilder av en tjock lösning. Höjden på dessa diabilder ska vara ungefär lika med eller något över den förväntade nivån på screed. Steget att placera dessa diabilder i en dimension bestäms av regeln som är tillgänglig, och å andra sidan bör den säkerställa tillräcklig styvhet hos beaconsna. När allt kommer omkring, om de börjar sakta under påverkan av de ansträngningar som tillämpas på regeln, kommer vinsten från dem att tendera att bli noll.

Exponera beacons strängt använda byggnivån. Dessutom är det nödvändigt att spåra inte bara korrespondensen av en fyrs linje med “bortbruten” i förväg nollmärket på golvet. Det är viktigt att de alla utgör ett enda plan, enligt vilket regeln måste flyttas.

Förberedelse av en lösning för olika teknologier

Huvudingredienserna i blandningen är sand och cement. Andelen i vilken de blandas beror på vilket resultat som förväntas bli resultatet:

 • Om det är en fråga om vanlig utjämning, till exempel, för ett varmt golv, kan en del av cementet ta fyra bitar av sand.
 • För ett ytskikt under en kakel, ett laminat eller annat beläggning är det bättre att blanda i en andel 1: 3.
 • En mortel för förstärkta screeds rekommenderas att förbereda från en del av cement tre delar sand.

Viktigt! När man väljer ett varumärke av cement, är det bättre att fokusera på M400 och över.

Fibrer för screed

Fibrer för cement-sandblandningar

När knådning av mortel för hand blandas första sand och cement i en tråg eller annan behållare, och därefter hälls vatten i det lite. Om en betongblandare används i arbetet är sekvensen inte så viktig. Men för att upprätthålla kompositionens enhetlighet är det bättre att behålla samma ordning som att lägga till komponenter.

Mängden vatten som tillsätts till lösningen är strikt individuellt i varje enskilt fall. Det beror på sandens fuktighet. Orienteringen av den färdiga morteln bör fungera som en orientering. Han borde utan några problem lepitsya i “snowballs”, men ge inte vatten. Det är denna fuktighet som motsvarar de tekniska normerna för lösningsberedning för en halvtorkad screed.

Som ett alternativ till förstärkning används polypropenfiber. Jämfört med basalt-, metall- eller glasfiberfiber är polypropen miljömässigt säker, bryter inte ner över tiden, ger inte extra vikt.

För ett halvtorkat golvbeläggning med glasfiber är karakteristiska:

 • ökad styrka utan ytterligare förstärkning;
 • en kortare inställningstid för lösningen och en uppsättning nominell styrka;
 • större yta på ytan.

Vidare gör tillsatsen av fiber att sprickbildning av ytan av det färdiga skiktet är okarakteristisk, och lösningens konsistens blir mer elastisk, lämplig vid nivåering av regeln.

Under beredningen av en lösning bestäms förbrukningen av fiber baserat på dess totala volym. Vanligtvis orienterad vid 600-800 g per kub. Detta räcker för att få rätt konsistens.

Lägger och rammar lösningen

Morterläggning

Instruktion på betonggolv

Arbeta med lösningen i hela rummet är önskvärt att göra på en dag för att undvika en ojämn hällning av cement-sandblandningen. I en sådan situation kan korsningen av två “ojämnliga” fragment bli ett potentiellt svagt område av hela strukturen. Därför är det bättre att utföra allt arbete av ett team på 2-3 personer för att säkerställa kontinuitet i arbetet och påskynda dem.

 1. Layout av mortel börjar från linjerna längs omkretsen, från det längsta hörnet från ingången. Således trycks de isolerande och vattentäta skikten ned, de kan inte förskjutas under drift.
 2. Fyll vägarna mellan fyren, igen – från fjärran.
 3. Efter att lösningen är innesluten i facket mellan närliggande fyrar är det önskvärt att kompakta det något.
 4. Fortsätt att sträcka ytan. För detta ändamål är regeln placerad på beacons med ändarna och fram och tillbaka med samtidig rörelse av höger och vänster, golvet är jämnt.
 5. Om du, när du drar ut ytan, uppstår defekter som är förknippade med brist på lösning, kan du skissa ut små tillägg och upprepa regeln eller släta trowel. På kvalitet kommer det inte att påverka.
 6. Om de T-formade stavarna användes som fyrkanter, kan de lämnas i skrovet. På grund av sin lilla storlek blir de nästan osynliga.
 7. Om nivån sattes med profiler för att installera gipsskivor, är det bättre att ta bort dem efter hällning, och senare för att fylla furorna med mortel, gör det lätt att ramma det.
Regeln för utjämning av screed

Justera en yta med en regel

Avslutning av ytan

Efter några timmar efter att ha lagt ut och nivellerat morteln, kommer det halvtorkade skiktet ta nog att börja ytan, bestående av tuggning och slipning. Detta görs för att ge maximal styrka och göra ytan jämn. Då kan du fortsätta att lägga på golvet.

Lager av halvtorkade band

Diagram av en halvtorkad screed

Innan man fortsätter slipning är det önskvärt att skära av de befintliga högarna med en metallspatel och torka det här fragmentet av golvet med en polyuretan eller träflotta. För det första bevattnas det korrigerade området med vatten från sprutpistolen och gnids sedan med en cement-sandmortel i ett förhållande 1: 1.

Det är mest lämpligt för grouting och slipning för att använda en speciell maskin. Det gör inte bara ytan jämn, men också på grund av sin egen massa och vibration, det komprimerar screed kroppen. Bearbetning sker i flera steg med en följd av slipskivor med olika kornstorlekar – från stora till små. Om det inte går att använda kvarnen, är en skivbräda eller konventionella flottor också lämpliga för dessa ändamål.

Slipningsgolv

Slipning av en halvtorkad screed

Undervattensstenar – vad att ägna särskild uppmärksamhet åt

Efter en noggrann övervägning av proceduren för installation av en halvtorkad golvplåt med egna händer, vill jag uppmärksamma några nyanser, vars försummelse kan väsentligt påverka slutresultatet.

Video: Halvtorka golvskikt på expanderad polystyren

Den första är utplacering av fyrar. I detta skede är det viktigt att bibehålla ett enda plan. Detta gör det inte bara lättare att arbeta med regeln, men det garanterar golvets horisontalitet.

Om en halvtorkad screed är gjord i ett rum mer än 15 kvadratmeter. m, därefter efter 24 timmar efter slipning och den ursprungliga inställningen av mortel rekommenderas att lägga deformationssömmar. Detta är nödvändigt för att minimera sprickbildning. Gör en söm med hjälp av regeln. Djupet är en tredjedel av det översvämmade skiktets tjocklek och bredden är ett par millimeter. Platser där expansionsfogarna är gjorda är dörröppningar, linjerna mellan kolumnerna, lagerelementen.

Deformations sömmar av en golvplåt

Deformationssömmar

Efter insprutning och slipning måste ett halvtorkat golvskikt täckas med en polyetenfilm. Annars kommer lösningen inte att mala, men torkar ut. Inställningstiden är upp till en vecka. Därefter kan du börja lägga ytan på golvet.

Lägger filmen på screed

Skydd av lösningen mot överdriven torkning

Särskilda färdigheter för att installera en halvtorkad golvplåt med egna händer behövs inte. Noggrann överensstämmelse med alla tekniska krav med förberedande kunskap om video vid installation garanterar framgång. Men det är möjligt att involvera proffs i utförandet av arbeten och att styra processen med hjälp av kunskapen själv.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org