Gerbang untuk dapur dari eternit bukannya pintu – hiasan dengan tangan sendiri – banking-on-green.com

Gerbang untuk dapur dari eternit bukannya pintu – hiasan dengan tangan sendiri

Gerbang untuk dapur dari eternit bukannya pintu – hiasan dengan tangan sendiri

Gerbang di dapur bukan sekadar alternatif kepada pintu, tetapi penyelesaian reka bentuk yang mencukupi yang benar-benar boleh mengubah sifat pedalaman. Keaslian, kefungsian, pengembangan visual ruang hanyalah sebahagian kecil daripada kelebihan unsur seni bina ini. Tetapi yang paling penting adalah memasang gerbang bukan pintu di dapur dengan tangan anda sendiri – jika anda benar-benar mendekati perkara itu, tidaklah sukar untuk membina pembinaan yang berkesan dari drywall. Bagaimana untuk melaksanakan usaha ini? Untuk memahami, pertimbangkan keseluruhan proses mewujudkan gerbang – dari pilihan bentuk kepada hiasan.

Pembukaan bersenjata bukan pintu ke dapur

Pembinaan gypsum plasterboard melengkung semakin menolak pintu tradisional keluar dari dapur – ini disahkan oleh banyak reka bentuk foto dalaman yang direka dalam pelbagai gaya. Dan fenomena ini mempunyai dua sebab: satu set yang kukuh kelebihan gerbang dan kemungkinan hiasan yang luas – kita akan mengenali setiap masa dengan lebih terperinci.

Kelebihan gerbang dapur

Pembinaan bersenjata adalah varian yang menguntungkan reka bentuk pintu, dengan mengambilkira kelebihan berikut:

 • Reka bentuk eksklusif. Pertama, busur itu sendiri kelihatan lebih asli daripada pintu templat biasa. Kedua, ia memberikan peluang tanpa had untuk reka bentuk zon laluan: apa-apa bentuk, warna, hiasan – dalam hal ini segala-galanya bergantung hanya pada imaginasi anda. Pembinaan bersenjata kedua-duanya boleh berfungsi sebagai elemen peralihan yang tidak mencolok di antara pedalaman, dan bertindak sebagai hiasan akusatif ruang, tetapi dalam mana-mana anda mendapat reka bentuk eksklusif.
gerbang

Bentuk yang rumit dari gerbang itu mengubah pintu ke elemen reka bentuk dalaman yang cerah

 • Berat ringan. Drywall mempunyai berat badan yang rendah, jadi struktur seni bina tidak memuat dinding pendukung, namun begitu besarnya ia kelihatan.
 • Meningkatkan ruang. Gerbang itu memadamkan sempadan yang jelas antara dapur dan bilik bersebelahan, yang membolehkan anda membuat ruang secara visual lebih tebal.
gerbang klasik

Gerbang klasik yang diperluas secara visual meningkatkan ketinggian siling

 • Kesan penjepit. Dalam rongga gerbang karton gipsum, anda boleh menyembunyikan dengan teliti pelbagai komunikasi. Untuk melakukan ini, anda tidak perlu menggunakan strobing, seperti dalam hal struktur bata atau blok.
 • Akses kewangan. Papan gypsum jauh lebih murah daripada bahan penamat lain untuk lengkungan dan pintu. Di samping itu, penyelenggaraan struktur siap tidak memerlukan pelaburan kewangan yang serius, kerana sering ada kelengkapan yang cacat, yang merupakan sumber utama kos ketika mengendalikan pintu.
 • Kemudahan pemasangan. Bahan ini praktikal dan mudah diproses, oleh karenanya, tidak ada alat binaan khusus atau pengetahuan profesional yang diperlukan untuk menghiasi pintu – cukup untuk mematuhi arahan dasar.

Gerbang dan lajur di dapur – cadangan untuk reka bentuk

Lihat foto gerbang reka bentuk, anda akan melihat bahawa semua daripada mereka adalah sama antara satu sama lain – kepelbagaian ini adalah disebabkan bukan sahaja kepada kepelbagaian luas penamat, tetapi juga peluang untuk melaksanakan hiasan dengan tangan. Hiasan asal struktur seni bina berada dalam kuasa setiap orang – anda hanya perlu memutuskan apa bahan yang anda ingin bekerjasama dengan:

 • Wallpaper – kemasan tradisional, tidak kehilangan popularitinya kerana pelbagai jenis warna dan tekstur. Pilihan optimum untuk gerbang dapur – kertas tenunan atau vinil, kerana mereka tahan-tahan dan meminjamkan diri ke pembersihan basah.
 • Lukisan adalah hiasan praktikal, yang tidak takut kelembapan atau pencemaran. Untuk dapur, cat emulsi air paling sesuai, kerana ia tidak mengandungi bahan toksik dan tidak mengeluarkan bau yang akut.
gerbang

Dinding luar struktur melengkung dicat dengan nada untuk keseluruhan reka bentuk dalaman

 • Batu adalah lapisan yang kukuh dan boleh dipercayai dengan kehidupan perkhidmatan yang panjang. Drywall tidak akan menahan beban batu alam, jadi wajar untuk menggunakan ubin hiasan buatan yang meniru analog alam. Tekstur yang terakhir boleh menjadi apa-apa: batu bata, shell, syal, granit, marmar – ia dapat dilihat dari foto bahawa hiasan ini tidak dapat dibezakan dari batu alam.
gerbang

Gerbang klasik dihiasi dengan bata hiasan

 • Pencetakan stuko adalah dekorasi elegan yang tidak mempunyai batasan apa-apa: cetakan rata atau keriting, lajur, roset, pelepasan bas. Adalah disyorkan untuk menggunakan stucco poliuretana – ia ringan, jadi jangan letakkan tekanan pada eternit.
acuan acuan

Kayu acuan yang dibentuk memberikan keanggunan reka bentuk dalaman

 • Fabrik – tekstil hiasan membuat pintu lebih halus dan mulia. Untuk hiasan, lebih baik menggunakan kain yang kuat: jacquard, brocade, tapestry.

Perhatikan! Arch boleh dihiasi bukan sahaja bahan-bahan kemasan, tetapi juga lampu: titik, sisi dan kontur LED menghiasi pintu dan dapur menyediakan lampu tambahan.

Jika reka bentuk kawasan pintu masuk melibatkan pemasangan beberapa lengkungan, untuk lampiran yang boleh dipercayai anda memerlukan tiang – tiang. Mereka juga boleh diperbuat daripada eternit dan dihiasi dengan gaya elemen seni bina utama. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa pilihan ini hanya sesuai untuk dapur yang luas – seperti yang dilihat dalam foto, lajur visual menyembunyikan banyak ruang berguna.

gerbang

Garis dengan lajur dan bukan pintu

Peranti lengkungan dari tangan gipsokartona – 7 langkah

Untuk menikmati semua kelebihan dapur gerbang yang dituntut dan mendapat bukan sahaja pintu tahan lama asal tetapi juga berfungsi, ia adalah penting untuk memahami dengan teliti reka bentuk seni bina teknologi pemasangan. Latihan yang kompleks ini merangkumi beberapa tahap penting yang penting, tidak ada yang tidak boleh diabaikan.

Pilih jenis lengkungan

Kriteria utama untuk mengklasifikasikan gerbang plasterboard gipsum untuk dapur adalah satu bentuk. Berdasarkan ciri ini, lima model paling umum dibezakan.

 • Klasik. Arka adalah berbentuk segi tiga, busur yang melayang ke dinding apertur. Oleh kerana reka bentuk sejagat ia sesuai untuk semua pedalaman, tetapi kelihatannya sangat baik di dapur dengan lorong sempit dan siling tinggi. Nama kedua ialah Rom, yang mempunyai justifikasi sejarah: orang Roma yang mula-mula mulai melengkapkan gerbang semi-lingkaran di tempat pintu biasa.
gerbang

Gerbang Rom di pedalaman klasik

 • Portal. bentuk segi empat tepat Arch yang berulang garisan pembukaan pintu. Oleh kerana kesederhanaan bentuk ia adalah mudah dan cepat untuk dilaksanakan. Photo menunjukkan bahawa struktur kelihatan terkawal dan lebih tegas, tetapi kerana penjimatan ini, ia adalah pilihan yang terbaik untuk dapur dalam gaya berteknologi tinggi atau minimalism, di mana amalan tidak sesuai penyusunan semula mewah ruang.
gerbang

Portal mudah tetapi berkesan bukan pintu

 • Moden. Varian hibrid, menggabungkan ciri-ciri gerbang klasik dan segi empat tepat: gerbang struktur bulat, tetapi peralihan yang jelas dari gerbang ke dinding lurus pembukaan adalah ketara. Bentuk ini sesuai terutamanya untuk bilik-bilik besar dengan siling rendah. Oleh kerana kesempurnaannya harmoni sesuai dengan reka bentuk dalaman apa-apa arah gaya.
gerbang

Moden – kompromi antara klasik dan portal yang ketat

 • Elliptikal. Strukturnya adalah dalam bentuk elips tetap atau tidak teratur dengan lengkokan lembut halus. Bilik kebal agak diratakan di bahagian atas, kerana reka bentuknya tidak memerlukan siling yang tinggi dan kelihatan harmonis walaupun di dapur kecil. Jika anda ingin visual meluaskan pintu dan membuat sempadan di antara kedua-dua bilik yang paling tepat, pilihan yang ideal akan menjadi bentuk tepat elips gerbang drywall untuk dapur, gambar yang secara langsung menyokong kesan yang semakin meningkat.
gerbang

Gerbang Ellipsoidal dengan bahagian atas yang rata

 • Trapezoidal. Unsur seni bina yang tidak standard dengan sudut potong. Ia menjadikan zon pintu pemain aktif di kawasan pedalaman dan memberi ruang suasana yang dinamik. Kesan sudut potong dibuat disebabkan jahitan hiasan separa sudut-sudut pembukaan segiempat asas. Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, jenis gerbang ini hanya sesuai untuk bilik-bilik yang luas dengan lorong yang luas.
struktur trapezoid

Reka bentuk trapesium harmoni sesuai di dapur negara

Perincian kerja dengan plasterboard

Kekurangan kesedaran dalam spesifik kerja dengan plasterboard gypsum penuh dengan pelbagai masalah yang boleh membuat mereka merasa sudah secara langsung dalam proses menghiasi pintu. Untuk mengelakkan sebarang masalah, tidak diperlukan untuk menjelaskan nuansa asas menangani bahan ini.

Pertama, untuk penyaduran struktur lengkung, kepingan dengan ketebalan sekurang-kurangnya 9.5 mm harus dipilih. Dan jika anda merancang untuk menggunakan produk berat, misalnya kaca atau jubin, sebagai hiasan, sekurang-kurangnya 12.5 mm. Untuk selekoh melengkung, lebih baik untuk membeli bahan nipis khas – 6.5 mm, kerana ia lebih mudah untuk diproses. Memandangkan hakikat bahawa gerbang akan menjadi sebahagian daripada ruang dapur, ia adalah disyorkan untuk menggunakan papan gypsum tahan air – ini akan meningkatkan hayat elemen seni bina.

Kedua, agar tidak berubah bentuk lembaran eternit apabila membongkok, membentuk gerbang atas, sebelum kerja-kerja pemasangan mereka untuk menyediakan: lamina dengan bahagian dalaman berduri roller dan dibasahkan dengan sedikit air menggunakan span atau berus lembut. Selepas prosedur yang ditunjukkan, tunggu lembaran yang diproses untuk melembutkan sedikit, dan perlahan-lahan membengkokkannya dalam bentuk gerbang.

Penting! Jangan keterlaluan pelepasan drywall, jika tidak, ia akan kehilangan bentuknya dan merayap di sepanjang tepi.

papan gypsum

Benda drywall bended

Ketiga, jika ia adalah perlu untuk mewujudkan membasahkan liku hiasan kecil yang lebih baik dan menolak cut material “kering” di sebelah lembaran memotong kertas dan lapisan gipsum; ringan memecahkan bahagian lembaran di sepanjang slot siap, tetapi supaya gipsum tetap pada kertas sisi kedua yang tidak rosak; membetulkan bengkok, gam slot dengan ular dan proses dengan dempul.

Prosedur persediaan

Sebelum meneruskan pemasangan gerbang dapur, sejumlah kerja persediaan perlu dilakukan. Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan saiz struktur seni bina. Di sini anda perlu memberi tumpuan bukan sahaja pada pilihan peribadi, tetapi juga pada perkadaran dapur – gerbang itu harus harmoni sesuai dengan reka bentuk dalaman. Dimensi minimum untuk pergerakan yang selesa: lebar – 1.2 m, ketinggian – 2.1 m.

Perhatikan! Setelah menyelesaikan persoalan dengan saiz, laksanakan lukisan gerbang dalam saiz penuh – ia akan membantu dengan pemotongan lembaran plasterboard berikutnya.

Seterusnya, jaga alat dan bahan kerja. Anda perlu:

 • kepingan plasterboard gypsum ketebalan yang berlainan;
 • profil logam;
 • Pengikat: skru logam dan dowel plastik;
 • perforator dan gerudi;
 • pemutar skru;
 • hacksaw untuk logam;
 • pisau untuk gipsum atau jigsaw;
 • tang;
 • Roller jarum;
 • rolet, tahap, kord dan pensil;
 • pisau alat tulis;
 • sudut berlubang;
 • ular;
 • spatula dan plaster gipsum;
 • priming;
 • kulit penggiling;
 • bahan penamat.

Penting! Jangan lupa untuk menyediakan kawasan kerja – mengupas permukaan pembukaan dari penamat dan kotoran yang lama.

Perintah pemasangan gerbang

Mereka yang tidak mempunyai pengalaman dalam pemasangan gerbang, tetapi mahu menarik tangan mereka sendiri pintu menakjubkan yang bergaya reka bentuk untuk melengkapkan dapur, ia adalah yang terbaik untuk mengambil struktur arcuate klasik – iaitu pemasangannya secara berperingkat-peringkat dengan gambar penerangan dan menawarkan untuk mempertimbangkan kelak:

 1. Buka dinding kering. Menggunakan lukisan yang dibuat sebelum ini, menarik perumahan sebelah saiz kehidupan separuh gerbang pertama dipotong dan jigsaw itu. Pada corak yang terhasil, potong kedua bahagian kedua badan. Sekali lagi merujuk kepada lukisan itu, lukiskan arka radius yang diperlukan pada helaian dan potong dua hujung, dan kemudian salah satu templatenya.
memotong helaian

Dengan helaian tajam, jigsaw elektrik

 1. Profil memotong. Dari rel logam, potong lapan segmen: dua – sepanjang lebar pembukaan, empat – ketinggian, dua – busur berbentuk corak band akhir.

Perhatikan! Untuk membungkuk, tetapi jangan memecahkan profil logam, buat sayatan cetek di sepanjang tepinya dengan langkah 5 cm.

sayu

Memotong di sepanjang tepi profil akan memudahkan lenturannya

 1. Memasang bingkai. Betulkan profil selari antara satu sama lain di kedua-dua belah laluan: lebar – ke “siling” gerbang, dan yang panjang ke dinding. Akibatnya, anda perlu mendapatkan bingkai berganda, seperti dalam foto. Kemudian tentukan profil berbentuk arka pada panduan menegak.
bingkai untuk eternit

Bingkai bingkai untuk eternit

Perhatikan! Untuk meningkatkan ketegaran bangkai, pasang web melintang antara profil menegak. Mereka juga boleh menyambung profil mendatar dan berbentuk arka.

jumper

Lintels akan membuat bingkai lebih tahan lama dan boleh dipercayai

 1. Memasang kes itu. Selalunya, dengan bantuan skru dan dowel sendiri mengetuk diri, atur bahagian sisi menegak ke bingkai.
penyediaan

Memasang bahagian gerbang sampingan

 1. Pembuatan jalur akhir. Potong jalur karton gypsum untuk bahagian bawah pantat – panjangnya hendaklah lebar bukaan + 10-15 cm, bergantung kepada jejari gerbang. Kemudian, menggunakan salah satu kaedah yang diterangkan sebelum ini, berikan jalur yang diperlukan.
faceband

Jalur akhir melengkung

 1. Memperbaiki pantat. Dengan skru mengetuk sendiri, selamatkan bahagian dua hujung ke profil mendatar dan menegak, dan jalur akhir ke bar berbentuk arka. Padang rata pengikat adalah 10 cm.
penetapan band

Jalur akhir ditetapkan ke profil berbentuk busur

 1. Hiasan. Tutup sudut dengan sudut yang berlubang dan ular, dan kemudian menumbuk dan menginjak seluruh permukaan lorong. Kemudian anda boleh meneruskan untuk menyelesaikan reka bentuk struktur gerbang.
pemprosesan

Langkah terakhir hiasan elemen seni bina adalah rawatan dengan primer dan dempul

Video: GKL dengan tangan sendiri

Penerangan proses terperinci

Bagaimana untuk membengkokkan drywall dengan cara “basah”

Langkah demi langkah pembinaan gerbang kadbod gypsum bukan pintu

Reka bentuk gerbang di pedalaman dapur – gambar dan video

Foto contoh lengkungan di pintu dapur

d21
d22
d23
d24
d25
d26
d27
d28
d29

Video: idea untuk reka bentuk gerbang dan lajur di dapur

Menamatkan gerbang dengan plaster

Varian dengan lajur

Contoh reka bentuk

Seperti yang anda lihat, gerbang drywall – yang menakjubkan, tetapi boleh didapati dalam penjelmaan transformasi reka bentuk dalaman dapur. Di sini, tahap utama pemasangan dan reka bentuk struktur gerbang dengan gambar – memberi tumpuan kepada mereka, anda akan dapat dengan sendiri untuk mewujudkan reka bentuk seni bina asal, yang akan menjadi pengganti bukan remeh dan fungsi pintu biasa.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org