Geleneksel havai ve gömme mutfak prizleri – seçim ve kurulum özellikleri – banking-on-green.com

Geleneksel havai ve gömme mutfak prizleri – seçim ve kurulum özellikleri

Geleneksel havai ve gömme mutfak prizleri – seçim ve kurulum özellikleri

Mutfakta insanlar, özellikle medeniyetin işlevsel ev aletleri gibi başarılarını takdir ediyorlar. Ürünleri depolamaya, lezzetli yemekler hazırlamaya vb. Yardımcı olurlar. Fakat güç şebekesine güvenilir bir şekilde bağlanmadan işleyişleri imkansız olurdu. Aralarındaki iletkenler, standart duvar ve tezgah ve dolaplar için orijinal geri çekilebilir soketlerdir. Mutfağı istediğiniz tüm elektrikli ekipmanlarla donatmak için, bunları kaç ve nasıl doğru bir şekilde seçeceğinizi, bunları nereye kuracağınızı bilmeniz gerekir.

Mutfakta prizler nereye monte edilir

Mutfak prizlerinin montajı için uygun bir yer seçimi, ev aletlerinin kullanımının rahatlığını ve emniyetini sağlayacaktır. Özellikle önemi, mobilyaların, ev aletlerinin ve zeminin yüzeyi ile ilgili olarak kurulumlarının yüksekliğidir. Seçilen noktadan ardıç ortasına kadar hesaplanır. Çoğu zaman, soketlerin montajı, mutfakta elektrikli ev aletlerinin düzenlenmesi için geleneksel üç katmanlı şemaya uygun olarak gerçekleştirilir.

soket düzeni

Mutfakta ev aletleri ve prizleri yerleştirmek için yaklaşık bir şema

Birinci seviye elektrikli cihazların bağlantısı

Mutfağın ilk (alt) katında bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi, fırın, elektrikli ocak, buzdolabı bulunmaktadır.

Bu önemli! Gazlı pişiriciniz varsa, iletişim ve elektrik prizi arasında, en az yarım metre mesafe tutmalısınız.

İç mekan aletleri için, dahili çıkışlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Duvar dekorasyonunun estetiğini korumaya izin veren cihazların yanındaki dolaplarda saklanırlar. Fakat burada mobilyalarda karşılık gelen diyaframların yapılması gerekmektedir. Ev cihazından çıkışa kadar olan kablo uzunluğu 1 m’yi geçmemelidir.

Dikkat edin! Bir çamaşır makinesinin ve bulaşık makinesinin bağlanması için tasarlanan elektrik prizlerinin, boruların kolayca döşenmesi için bitişik kilitli dolaplara aktarılması tavsiye edilir.

Alt katın rozetleri hangi yükseklikte? Cihazın konfigürasyonuna ve rahatlığına bağlıdır. Ev aletlerini elektrik şebekesinden çıkarmadan çıkarmanız gerekir. Minimum yükseklik, zemin seviyesinden 10 cm’dir.

Ev aletlerinin ikinci seviyede bağlanması

Mutfağın ikinci kademesinde, geçici olarak kullanılan ev aletleri için prizler – kahve öğütücüler, karıştırıcılar, et öğütücüler vb. Bunlar, mutfak önlüğü adı verilen duvarın bir bölümüne monte edilir. Mutfak masasının çalışma yüzeyinin üzerinde bulunur. Bu durumda, yuvaları lavabonun veya elektrikli sobanın yakınına yerleştirmek kesinlikle yasaktır.

mutfakta prizler

Çalışma alanındaki elektrikli cihazlara güç sağlamak

Bu bölgedeki kurulumun kendine özgü özelliği, içerideki kirlenme ve nem içeriğinin yüksek olmasıdır. Bu nedenle elektrik prizlerinin montajı tablonun yüzeyinden 15-20 cm yükseklikte veya yerden 110-120 cm yükseklikte gerçekleştirilir. Kapaklı modellerin kullanılması arzu edilir.

Üst katmandaki soketlerin montajı

Tavan lambasını, kaputu, televizyonu bağlar. Güvenliği sağlamak için soket pencereye 50 cm’den daha yakın yerleştirilmemeli, hava kanalıyla da engellenmemelidir. En uygun yerleştirme seçeneği doğrudan kaputun arkasındadır. Duvar dolabının 5 cm uzağına monte edilmesi de mümkündür.

mutfak

Kaputun arkasında bulunan çıkış genellikle basitçe görülemez.

Dikkat edin! Başlık için elektrik soketini dekoratif bir kapakla gizlemek tavsiye edilir.

Bir tavan lambasına sahipseniz, bir çift çıkış bloğu kullanılması önerilir – bunun için ve davlumbazlar. TV’nin çıkışının arkasında olması gerekir.

Mutfakta kaç adet çıkışa ihtiyacınız var?

Bu sorun, soketlerin düzeninden ve mutfak düzeninden daha az önemli değildir. Çıkışların sayısı hakkındaki soruya verilen en basit cevap, mutfakta kullanmayı planladığınız aletler kadardır. Ama burada birkaç nüans var.

İlk olarak, bazı ev aletleri mobildir ve mutfağın daimi sakinleri değildir. Elektrikli süpürge, cep telefonu şarj cihazı, dizüstü bilgisayar vb. Ile ilgili. İkinci olarak, önceden planlanmamış yeni bir elektrikli cihaz satın alabilirsiniz.

Üçüncü olarak, eğer kolaylık ve işlevsellik için bir destekçiyseniz, o zaman toplam elektrik yuva sayısı bir düzineyi geçebilir. Ve bu her zaman estetik değildir, çünkü duvarların tamamlanmasının bütünlüğü ihlal edilmiştir. Odanın alanı ve geometrisi de belirli sınırlamalar getirebilir.

Nasıl Olmalı? İdeal olarak, çıkışların sayısı mevcut ev aletlerinin sayısına ve% 25’e karşılık gelmelidir. Bu, yeni elektrikli ekipmanın kurulmasının ve çalıştırılmasının sakıncasını önleyecektir.

soket

Mutfaktaki çıkış sayısı çeşitli faktörlere bağlıdır.

Hesaplarınızda mevcut olmalıdır:

  • Tüm sabit cihazlar: buzdolabı, ekstrakt, elektrikli ocak veya fırın, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi, mikrodalga fırın.
  • Örneğin geçici olarak bağlandığınız ev aletleri, örneğin et kıyma makinesi, kahve makinesi, elektrikli su ısıtıcısı ve diğerleri.
  • Mutfakta ortaya çıkan aletler “getirilmiş” ilkesiyle.

Çok fazla çıkış olduğunu düşünüyorsanız, sabit cihaz sayısından başlıyorsunuz. Geri kalanlar için, mutfak apronu alanında, dinlenme alanı / yemek alanı ve biri girişe yakın olmak üzere 2-3 yuva bırakın. Bu çok fazlaysa, elektrik soketli yerleşik ünitelere dikkat edin.

Mutfak prizleri için güç kaynağı hatları

Sadece çıkışların sayısını değil, aynı zamanda santralden gelen tedarik hatlarının sayısını hesaplamanın gerekli olduğuna da dikkat edin. Bu izin verecek:

  • ağda aşırı voltajı önlemek;
  • tüm elektrikli ekipmanların kesintisiz ve uzun süreli çalışmasını sağlamak;
  • Yüksek güçlü bir cihazın bozulması durumunda diğer ev aletlerinin çalışmasında sorunlardan kaçının.

Bu önemli! Gerekli sayıda hattın belirlenmesi için genel kural: tüm elektrikli cihazları çift rezervle temin etmelidirler. Mutfak cihazlarının toplam kapasitesi 10 kV ise, o zaman 20 kV’da elektrik tedarik etmelisiniz.

düzen

Mutfak cihazlarını elektrik hatlarına bağlama seçeneği

Bir buzdolabı için ayrı bir hat tahsis etmek gerekir. Bu ayrıca bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi, 5 kV’dan fazla kapasiteye sahip bir fırın, elektrikli sobalar için de geçerlidir. Ayrı bir hat üzerinde, çalışma alanında bulunan soketleri gruplayabilir ve mobil geçici kullanım cihazları için tasarlanmıştır.

Bu önemli! Santralden gelen ayrı güç hatları imzalanmalıdır. Gerekirse, neyin bağlı ve nerede olduğunu hızlı bir şekilde belirlemelisiniz.

Mutfakta soket nasıl seçilir

Mutfak prizlerinin seçiminde anahtar nokta, çalışma sıcaklıklarının aşırı olması, sıcaklık düşüşleri, yüksek nem oranı, sürekli çalışan ev aletleri, küçük kalıntıların varlığıdır.

  • Neme, yoğuşmaya, kirletici maddelere ve buhara karşı yüksek derecede koruma sağlayan kauçuk conta ve kapaklara sahip ürünler bulunur. Bunlar IP 44 ile işaretlenmiş soketlerdir.
  • Yüksek güce sahip cihazlar için, topraklaması olan bir soket ve en az 20 A güç gerekir.
  • Mutfak önlüğüne (çalışma alanı) prizler kurarsanız, tek parça bir ünite olsun ve dekoratif çerçeve paneline sahip münferit eşyaları almayın. Sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda daha sıkı bir şekilde monte edilen parçalar da üniteyi kirlenmeye karşı koruyacaktır.
prizler

Yüksek derecede nem koruması olan prizler

Terbiye için seçilen malzeme bütünlüğü veya başka sebeplerden dolayı çok iyi ise, bir kez daha “duvarları delin” diyemezsiniz, yerleşik bloklara bir göz atabilirsiniz.

Köşe yuvaları da dikkati hak ediyor. Odadaki en mütevazı olan tüm santimetrelerin bile kârlı bir şekilde kullanılmasına izin verir. Satışta havai yatay modeller (düz arka panel ve eğimli ön) ve geri çekilebilir dikey olanları bulmak mümkündür. Bunlar, bir soket bloğu ve paslanmaz çelikten yapılmış koruyucu bir kapaktan oluşan menteşeli bir modüldür.

teslimat notu

Açılı teslimat soketi

Mutfak içi dahili prizler

Yerleşik soket blokları, herhangi bir oda için modern ve kullanışlı bir çözümdür. Mutfak istisna değildir. Bu tür elektrik krikoları, bu ya da bu mobilya parçasının yüzeyinde “boğulan” bilinen tüm uzantılardan başka bir şey değildir. Mutfakta, tezgahın tezgahı veya tabanı çalışma yüzeyi olarak kullanılır.

Dikkat edin! Gömülü birimlerin modern modelleri sadece geleneksel çıkışlar değil, aynı zamanda mobil cihazları şarj etmek için USB bağlantı noktalarına da sahiptir.

Gömülü Çıkış Türleri

Gömülü yapılar iki ana tipe ayrılır: sabit ve geri çekilebilir.

Statik modeller, pozisyonu değiştirme olasılığı olmadan seçilen düzlemde monte edilir. Enkaz ve nemin içeri girmesiyle, yuvalar kapaklarla korunur. Ev cihazını bağlamak için onu taşımak yeterlidir. Kapaktaki boş alanı masanın üzerinde gizlediğinden, bu temel dezavantajdır.

Dikkat edin! Bu tür modeller mutfakta nadiren kullanılır, ofisler ve ofis alanları için daha uygundur.

çıkış bloğu

Sabit yerleşik priz

Geri çekilebilir modeller bu dezavantajlara sahip değildir. Rölantide sadece ünitenin kapağını görebiliyorsunuz – üst kısmı, son derece laconik ve estetik açıdan hoş görünen mobilya parçasının yüzeyinde sadece 1-2 mm. Ancak, sadece kapağın kendisinin, üzerinde bir çöküntü veya yakındaki bir düğmeye basmanız gerekir, böylece kaydırma mekanizması çalışır. Bloğu tamamen veya kısmen iter.

İkinci durumda, biraz çaba sarfetmeli ve sonuna kadar çekmelisiniz. İlginizi çeken soketler çalışma için tamamen hazır olacaktır. Bunları çıkarmak için, aynı mobilya üzerindeki herşeye basarak, mobilya parçasındaki tasarımı “boğmak” yeterlidir.

Dikkat edin! Kapak ayrıca, çıkış bloğunu korumaya yarar ve onu masadaki kırıntılardan ve diğer küçük döküntülerden korur. Ve görevi ile, inşaat dolabında inşaatın entegrasyonu ile baş etmek çok daha kolay.

geri çekilebilir blok

Dolabın altındaki kayar bloğun montajı

Geri çekilebilir çıkış blokları dikey ve yatay olabilir. Aralarında temel farklar yoktur, fakat dikey olarak yönlendirilmiş modeller, normal çalışma sırasında hızla gevşeme özelliğine sahiptir. Yatay, sırayla, çatal çatal kullanırken rahatsızlık verebilir.

çekmeli soket

Dikey çekiş soketi

geri çekilebilir blok

Tezgahta yatay uzatma ünitesi

Ankastre soket mutfakta – avantaj ve dezavantajları

Yerleşik soket blokları – modern mutfak ve pratik bir hostes için bir çözüm. Onların hakları haklı olarak kabul edilebilir:

  • Küçük ev aletlerinin güç kapasitelerinin genişletilmesi.
  • Ücretsiz bir prizi sürekli aramaya ve ev aletlerini ağa dönüşümlü olarak bağlamaya gerek yok.
  • Duvarlara monte edilen çıkışların sayısını minimize etmek ve görünümlerini bozmak.
  • Kurulumu kolaydır. Kendin yapmak çok kolay.

Geri çekilebilir çıkışların dezavantajları:

  • Sadece cihazların geçici bağlantısı için uygundur.
  • Tezgahın çekmeceler veya panellerin bulunduğu bir bölümüne monte edilemez.
  • Ünitenin gevşememesi için fişi takarken ve çıkarırken ellerinde tutulmalıdırlar.
  • Tanınmış üreticilerden gerçekten yüksek kaliteli ürünler için yüksek fiyat.

Geri çekilebilir çıkış bloğunu kendi elleriyle takma

Montaj kolaylığı için çekmeceler bir fiş ile yapılır. Onun varlığı, böyle bir orijinal uzatma kablosunu şebekeye bağlamak için çok daha kolay. Sadece aşağıdakileri yapmak zorundasınız:

  • Güvenlik nedenleriyle, güç kaynağını ve akım iletmeyen lastik eldivenleri çıkarın.
  • Ünitenin yerini belirleyin.
  • Ürünle verilen kalıbı kullanarak, kabinin üstünde veya altında bir delik açın.
  • Soket bloğu ile birlikte gelen sabitleme elemanlarını kullanarak deliğe sabitleyin.
  • Ürünü şebekeye bağlayın.
tesisat

GTV sürgülü çıkış bloğu montajı

Gördüğünüz gibi, yerleşik birimlerin kendi başlarına kurulumu kolaydır. Kalan anların sadece tüm işleri yapamayan, aynı zamanda mutfağı elektrikli ev aletleriyle donatmak konusunda yetkin tavsiyelerde bulunan deneyimli bir elektrikçi ile tartışılması önerilir.

Video: tezgahı için geri çekilebilir prizler

decor

Leave a comment