Физика или химия: как да почистите запушена обвивка – banking-on-green.com

Физика или химия: как да почистите запушена обвивка

Физика или химия: как да почистите запушена обвивка

Силната миризма на канализация, бавното изхвърляне на водата или стагнацията й са ясни признаци, че кухненските водопроводни инсталации са запушени. Причината може да е натрупване на мастни частици, по-сериозно замърсяване с хранителни отпадъци или дефект при фиксирането на тръбата. В по-голямата част от случаите можете сами да се справите с проблема. Разбираме как да почиствате умивалника у дома, да научите нюансите и да изберете оптималния метод.

Причини за запушване

Следните фактори допринасят за появата на задръствания:

 • Механични – чуждестранни обекти влизат в канала.
 • Оперативен – луметът от чугунени тръби се намалява поради корозия и наслояване на мазнините.
 • Нарушаване на инсталационната технология. Отпадъците се натрупват в райони с неправилен наклон на тръбата.
специфична миризма

Специфична миризма – ясен знак, че кухнята мивки в кухнята

Запушването не е единствената причина за стагнация на водата. При механично действие тръбите могат да се изместят, което води до промяна в местоположението на дренажа или нивото на наклона на канала. В гравитационна канализация тези фактори намаляват скоростта на изтичане на течности – постепенно се натрупват твърди частици по вътрешните стени, като се стеснява лумена на тръбата. В такива случаи, импровизираните средства не могат да бъдат избегнати, ще са необходими професионални водопроводни инсталации.

остатъци от храна

Остатъци от храна не трябва да се изхвърлят в отвора за оттичане

Първа помощ с блокиране

Какво мога да направя, ако кухненската мивка е запушена? Най-важното нещо е да не се паникьосвате. Може би най-лесните стъпки ще бъдат достатъчни за решаването на проблема:

 • Ако тръбите са стоманени, залейте с вряла вода в отвора за изтичане, ако пластмасови тръби – оставете топлата вода от крана.
 • Смесете чаша сода с 0,5 чаши сол, добавете чаша топла вода, разбъркайте докато се разтвори, излейте в мивката и изчакайте 10-15 минути. Изплакнете тръбите под силното налягане на водата.
 • Ако имате прахосмукачка с функция за раздуване, обвийте епруветката с тънък парцал и я поставете здраво в отвора за източване. Включете устройството – мощен въздушен поток ще натисне щепсела.

Ако тези мерки не помогнат да изчистите черупката, тогава ще трябва да използвате по-сериозни оръжия.

Механични методи за почистване

Най-често срещаното място на херметизация е сифон, който свързва мивката с канализационната система. На второ място има гофрирана тръба от дренаж, на трето – по-отдалечени участъци от тръбопровода. С такива задръствания можете да се справите с помощта на механично почистване, плунжер или водопроводни кабели.

снемане на сифон

Демонтиране на сифона

Как да почистите сифона под мивката

Най-лесният начин да измиете пластмасовия модел:

 • Поставете контейнера под сифона.
 • Развийте захващащите пръстени отгоре и отдолу.
 • Внимателно извадете сифона от тръбата.
 • Отстранете остатъците, изплакнете вътрешните стени с гореща вода с обезмасляващи агенти.
 • Сглобете структурата.

Почистването на сифона от чугун е по-трудно – трябва да развиете болтовете и да почистите цялата система с кабел. Ако често запушвате мивката, по-добре е да инсталирате модерни пластмасови тръби.

набръчкване

В гънките на гофрата се натрупва голямо количество мръсотия

Как да почистите гофрирана мивка в мивката

На гофрираните части се натрупват много бързо мазнини, сапун и малки частици мръсотия. Тези сливи трябва редовно да се почистват и измиват:

 • Развийте тръбата от приставката на мивката.
 • Изцедете водата в кофа или друг контейнер.
 • Отпуснете долната част от канализационната тръба.
 • Протегнете епруветката, за да изправите гънките.
 • Затворете едната страна на торбата с целофан и я фиксирайте с еластична лента.
 • Напълнете тръбата с гореща вода и препарат.
 • Затворете другата страна по същия начин.
 • Внимателно вземете конструкцията с двете си ръце и разклатете водата, като направите кръгови движения.
 • Извадете щепселите, излейте водата и отново поставете гофрирането.

Този метод е най-често използван, когато трябва спешно да премахнете запушването в мивката в кухнята или в банята. Ако времето пострада, е по-лесно да купите нова гофрирана мивка и да я замените.

Как да използвате вентилационните отвори

Методът “Дедовски” се справя добре с малки тапи, състоящи се от малки частици от хранителни отпадъци и отломки. Най-ефективният с боклуци е класическият вантуз, състоящ се от дървен държач и гъст каучук. Много пластмасови модели имат чисто декоративен характер и се счупват, когато се използват за първи път.

почистване на мивката

Как да почистите мивка от запушалка с бутало

За да пробиете блокирането в кухненската мивка, залейте в нея гореща вода (контейнерът трябва да е наполовина напълнен) и поставете долната част на буталото в отвора за изтичане. Внимателно натиснете инструмента, за да създадете падане на налягането. В резултат на тези действия, коркът се изтласква и водата отива в канализацията.

Важно: За измиване с две части трябва да закупите два клещи. Когато възникне запушване, те се използват едновременно – това увеличава смукателната сила. Ако няма второ устройство, затворете втория дренаж с влажна кърпа и я закрепете с ръка.

Как да използвате водопроводния кабел

Какво ще стане, ако умивалникът се запуши и горепосочените методи не помогнат? Най-вероятно мръсотията, натрупана в канализационната тръба, може да се почисти само с водопровод. Тя е спираловидно навита жица с дръжка от едната страна и мини-бормашина или четка от друга. Дебелината на основата е избрана за размера на тръбата. На пазара има ръчни и електрически модели. Последното се върти с отвертка или сонда, кабелът се навива на специален барабан.

водопровод кабел

Електрически фитинги

Процедурата е проста:

 • Краят на кабела с бормашината се вкарва в изпускателната тръба и я насочва към предвиденото изместване на щепсела.
 • Докато шофирате, внимателно преместете кабела с дръжката.
 • Веднага щом почувствате препятствие, предприемете няколко внимателни движения напред и назад, като премахнете запушването.
 • Просто внимателно извадете водопроводния кабел, измийте го.
 • Изплакнете тръбите с гореща вода или с концентрирана солена вода, за да се уверите, че щепселът е разрушен.

Важно! Водопроводният кабел е подходящ за отстраняване на препятствия в метални тръби – премахва не само боклука, но и част от натрупаната ръжда. С пластмаса трябва да внимавате да не повредите тънките стени.

Използваме импровизирани средства

Механичните методи могат да бъдат допълнени с домашна “химия”:

 • Извадете водата, която е натрупала в мивката.
 • Изсипете чаша сода в мивката и я напълнете със същото количество оцет.
 • Затворете дупката здраво и я оставете за половин час.
 • След 30 минути добавете около 0,5 литра вряла вода.
 • Оставете да стои няколко минути и изплакнете с много топла вода.

Интересното е, че содата може да бъде заменена с чифт таблетки “Alka-Seltzer”. Поставете ги в отвора за изтичане, излейте чаша оцет, изплакнете с вода след 10 минути.

сода и оцет

Сода и оцетът са най-простите оръжия срещу блокиране

Най-добрите 5 най-добри магазина за почистване на тръби

Производителите на домакински химикали знаят точно какво да почистват отпадъците в кухненската мивка. Течни, гел-подобни и прахообразни (гранулирани) продукти се предлагат на пазара. Гранулите работят най-активно, но геловете са по-малко опасни за здравето. Следните марки се оказаха най-добрият:

 • Чиртон “Чисти водни пътища”. Бледите гранули на основата на натриев нитрат и сода каустик отстраняват блокажите за 15 минути и отстраняват неприятната миризма от канализационната система. Дозата е много удобна – сашето е предназначено за едно пълнене. Минус е доста остра миризма, но бързо изчезва.
 • Гел с хлор, натриев и калиев хидроксид, активни добавки. Ефективен като превенция, работи и като спешна помощ. Евтиният, безопасен за пластмаса, има неутрален вкус. Против – дългосрочен (не по-малко от един час), не е подходящ за алуминиеви тръби.
 • Бъгове “Потан”. Гранули на основата на сърфактант и сода каустик в голяма опаковка (600 g). Много ефективен и бърз (3 минути), но много корозивен и опасен за здравето. По-добре е да го използвате, за да се борите със сериозни затруднения, за превенцията си струва да вземете по-деликатно решение.
 • Санокс “чист фонд”. Бутилката е достатъчна за две приложения, подходящи за всички видове тръби. Амфотерните повърхностноактивни вещества, допълнени с натриев хидроксид, се справят с превенцията, но не са способни на големи глоби.
 • Mole (различни производители). Съставът включва сърфактант, модифицирана оцетна киселина и същия калиев и натриев хидроксид. Работата отнема от 1,5 до 8 часа, но продуктът е евтин и се продава почти във всички хардуерни магазини.
мол

Новият дизайн на инструмент, проверен по време

Многобройните гелове и прахове действат на същия принцип, разликата се състои само в концентрацията на активни вещества. Какво да изберем за почистване на мивката от запушване? При сложни случаи са подходящи концентрирани агенти, в прости ситуации е по-добре да се използват леки формулировки (превантивни). Независимо от избраната марка, винаги носете ръкавици и маска за лице. Не пестявайте водата за миене: колкото по-течна, толкова по-малко замърсява в тръбите.

Важно: Когато почиствате пластмасови тръби, трябва да внимавате, тъй като те могат лесно да се повредят. На гладка вътрешна повърхност мастните отлагания практически не се придържат. С малки тапи, домакински химикали или бутало се държи добре.

хидродинамична дюза

Така изглежда като хидродинамична дюза

Тежка артилерия – хидродинамично почистване на тръби

Ако не сте успели да почистите запушената обвивка в дома, ще трябва да прибягвате до помощта на специалисти. В арсенала на професионалните водопроводчици има хидродинамично оборудване, което унищожава задръстванията в мястото им на произход. Маркуч с фиксирана дюза се спуска в канализационната тръба, чиято форма зависи от предназначението на устройството и специфичните условия. Водата се подава през маркуча под високо налягане, разрушава запушването и промива покритието от стените на тръбата. Дюзата създава допълнително механично налягане.

Важно: Специализираното оборудване е доста скъпо, но наскоро производителите предлагат хидродинамични дюзи за миялни мини коли.

почистване на тръби

Почистване на тръби с хидродинамична дюза

Превантивни мерки

За да не мислим как да почистваме черупката на запушването, струва си да предприемем превантивна поддръжка:

 • Не изсипвайте остатъка от храна и мазнини от съдовете в кухненската мивка.
 • Използвайте пластмасови или метални решетки.
 • Най-малко веднъж седмично изплакнете изтичането с гореща вода (метални тръби – вряща вода) веднъж на 2-3 седмици, като използвате специални превантивни мерки.
 • Променете или изплакнете навиващите се сифони своевременно.
предотвратяване

Предотвратяване – най-добрият начин да се справите с тъканите в кухненската мивка

Ако нито един от гореизброените методи не помогна да се справи със запушването, най-вероятно коркът е образуван в дълбочината на канализационната система или причината за това е сериозно нарушение на технологията. В този случай трябва да се свържете с професионалистите.

Видео: хидродинамично почистване на тръби

Видео: какви методи за премахване на блокирането са по-ефективни

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org