Ефективни завеси като пердета за кухнята: дизайн на завеси и фото примери за дизайн на прозорците – banking-on-green.com

Ефективни завеси като пердета за кухнята: дизайн на завеси и фото примери за дизайн на прозорците

Ефективни завеси като пердета за кухнята: дизайн на завеси и фото примери за дизайн на прозорците

Трудно е да си представите уютна стая без прозорец, красиво украсена с пердета. Но е много по-трудно да се разбере разнообразието от продукти, които предлага модерният текстилен пазар. Днес мнозина наричат ​​завесите всякакъв вид прозоречни драперии. Но това не е съвсем вярно. Завеси – обобщена концепция за всички повдигащи или плъзгащи се конструкции. И завеси за пердета – това е светлинни завеси, изработени от печатни, дантела или полупрозрачни tkani.Ih видове, особено на принципа за самостоятелно селекция и шивашки ще разгледаме по-подробно.

Видове завеси

С помощта на правилно избрани драперии можете визуално да увеличите или, напротив, да намалите височината на таваните, да “преместите” стените, да осигурите вътрешната лекота и лекота. Сложният дизайн на завеси и завеси не само ще помогне с дизайна на прозорците, но и ще се превърне в истинска светлина на интериора. Ако изберете подходящ дизайн, разбира се.

щори

Завесите могат да се използват не само за драпиране на прозорци, но и за декориране на врати или пространства за зониране

Чрез метода на закрепване има следните видове завеси за завеси:

 1. Таван-окачен на корниз инсталиран на тавана, като по този начин визуално увеличаване на височината на стаята.
завеси

Таван завеси – отлично решение за стаи с ниски тавани

 1. На отворите – в горната част на тъканта, се правят кръгли прорези на същите интервали, в които се шият метални или пластмасови пръстени (диаметърът трябва да надвишава частта от корниз). Пръстените са резбовани на шината и образуват грандиозни големи гънки върху завесите.
завеса

Кратка завеса под формата на дъга – естетическо и практично решение за кухнята

щори

Завесите върху отворите изглеждат красиви във вътрешността на всяка стая

 1. На пантите – нестандартна версия на текстилни скрепителни елементи, която рядко се среща в модерния интериор, но е чудесно за самозатварящи се завеси с оригинален дизайн. Сгъваемите крачета са не само зашити, но също така могат да се свалят – върху бутони, копчета, велкро, дантели или връзки.

Завесите върху пантите формират гънки, не по-лоши от очите:

n5
n6
N7
 1. На декоративни плитка – най-често срещаният вариант, при който тесен тесен плитка се прикрепя към горния ръб на тъканта (завеса лента). За да се даде на завесата форма или да се образуват бръчки, достатъчно е да се затегне или разтваря кабела, който се прокарва по цялата дължина на лентата. Окачете такава завеса на всяка корниз с помощта на обикновени куки или директно върху тясна лента.
панти върху плитката

Широките панти на плитката ви позволяват да закрепите завесите дори без допълнителни аксесоари

Към бележката! Завесите често се наричат ​​и други сортове завеси – римски, рол, завеси и др. Но това също е погрешно, защото за завеси се използват само тънки прозрачни тъкани. Основната им цел е да украсят интериора, да го напълнят с въздух и светлина.

завеси

Завесите ефективно покриват прозорците, но са слабо защитени от слънцето

Характеристики на дизайна и избора на тъкани за различни помещения

класически завеси версия – това е въздушни завеси зашити от муселин, дантела, шифон, тюл, или глоба американ hlopka.Chasche всичко това фиксирана структура, сглобени със сложни плисета, волани или предварително грандиозно, но това може да бъде направено, ако е необходимо, и плъзгащи напълно затворете прозореца или вратата. Всичко зависи не само от дизайна, който ви харесва, но и от стаята, за която са проектирани завеси и завеси.

сляп

Австрийска завеса върху гъвкава корниз за прозореца

Практически завеси за кухнята

За “дома” е важно да изберете не само красив модел, но и практична тъкан, която ще понесе много измивания. Текстилните изделия, частично или изцяло изработени от синтетични влакна, изобщо не са лоши. Например, органза – течаща полиестерна тъкан с красива преплитане на нишки от прозрачен фасетиран буквално блести на слънцето и светлината на лампата, която дава на интериора празничен вид на кухнята.

щори

Практични и елегантни завеси от органза

Ефективно изглеждат къси завеси от окото – платове за тях могат да бъдат меки, с включването на вискоза, ликра, или добре да задържи формата, ако са направени изцяло от полиестер или полиамид. Размерът на клетките и тяхната конфигурация могат да бъдат избрани според Вашия вкус – от “риболовната” мрежа до деликатната мрежа. Такива завеси не само изглеждат ефирни, но и преминават добре.

щори

Завеси от мрежа за кухня

Към бележката! Най-практичната за кухнята се счита за плат със специална импрегнация, която предотвратява абсорбирането на миризми, мазнини и утайки. Но те не могат да се измият с пишеща машина – препоръчва се само химическо чистене.

Ако кухнята е достатъчно просторна и достъпът до прозореца не е затрупан с мебели или домакински уреди, можете да изберете всеки модел и дължината на завесите. Но ако стаята е малка или до прозореца има мивка или печка, по-добре е да спрете на къси завеси, до перваза или дори по-високи.

Съвет! Кухненските завеси са по-предназначени за декориране на интериора, отколкото за засенчване в стаята, така че ако искате, можете да вземете и оригинални драперии от нишки, мъниста, мъниста или камъчета.

Окачените завеси могат да бъдат всякакви дължини:

N13
n14
п15
сляп

Слепи в австрийски стил с ресни от мъниста

сляп

Слепи в кухнята

Дървена кухненски прозорец с балконна врата:

завеси в кухнята

Дървен кухненски прозорец с балконна врата

сляп

Дървен кухненски прозорец с балконна врата

Светлинни завеси, свързани с рула и римски завеси:

завеси

Светлинни завеси

Френски завеси

Луксозни френски завеси

Специални душ завеси

Ако залата не се използва като стая за почивка, големите му прозорци не се нуждаят от засилена защита от слънчева светлина и нощно осветление. Завесите често остават разделени, така че при шиене можете да работите върху състава на необичайни композиции и странни многопластови структури. Тя ще бъде подходяща и ефективна украса с ресни, дантели, великолепни флаери и масивни декорации – четки, лъкове, подправени кърпички.

завеси

Специални душ завеси

завеси

За да украсите коридора, можете да използвате блестящ декор

Красивите завеси могат да се превърнат в ярък акцент за основната стая на къщата или да бъдат декорирани в една и съща цветова схема с останалата част от текстила – много зависи от темата на стила.

Така например, в продължение на луксозен интериор барок, класически, Renaissance или в стил Арт Деко типичен мазнини многослойна дължина завеси, което значително надвишава височината от пода до стрехите, събрани панаирджийски бръчки или бухнали. Често за тези структури, използващи няколко вида тъкани от различна степен на прозрачност, която може да бъде украсена с ивици отпечатан модел или “злато” бродерия.

завеси

Покрити завеси за всекидневната в стил Арт Деко

щори

Завеси в бароков стил

Но за модерни интериори, подходящи лаконични монохромни завеси върху отворите със строго коригирани гънки или въздушни структури от страна на podhvatyah. Можете да използвате сложни композиции от няколко вида завеси-снимки с интересни решения за вдъхновение.

N26
N27
N28

Към бележката! Завесите могат да бъдат прикрепени не само към прозорците или вратите. Ако инсталирате завеса за тавана, можете да използвате въздушни завеси за зониране на пространството. Особено този метод е подходящ за апартаменти с една спалня с оформление на студио.

Тавански завеси – отлично решение за разделяне на функционалните зони:

N29
N30
N31

Уютен текстил за спалня и детска стая

В стаите за спане е важно да се създаде тиха и уютна атмосфера, която за почивка. Но не забравяйте, че завесите не са предназначени да блокират напълно лъчите на слънцето – полупрозрачните тъкани само частично ще разсейват светлината. Следователно, те трябва да се използват в ансамбъл с по-плътен текстил – гъстите завеси и въздушни завеси във вътрешността на спалнята ще бъдат просто отличен тандем.

щори

Завеси в спалнята трябва да бъдат защитени от светлина и завеси – за да донесе уют и романтика

За детската стая, където децата прекарват много време, можете да вземете къси завеси от прозрачен воал, тюл или органза. И окачете стъкло или римски завеси от ленено или платно с ефект на затъмнение върху стъклото, което надеждно защитава слънцето дори и през деня на сън.

завеси

Завеси за завеси детска стая

Но за спалнята на възрастни романтичните завеси от коприна “на пода” от коприна, шифон или същия тюл, събрани от вдлъбнатини или гънки, напълно прилягат. Комбинирайте ги най-добре със светли завеси, декорирани в един цвят или “свързани” нюанси.

завеси

Полупрозрачни завеси в ансамбъл с плътни партньори

плъзгащи се всмуквания

Буйни не-плъзгащи се вдлъбнатини на високите прозорци

Съвет! В останалите стаи можете да използвате различни видове платове, за да украсите площта на леглото. Необходимо е да окачите коридора на тавана, прикрепете към него прозрачни завеси – а въздухът в духа на “1001 нощи” е на ваше разположение!

Сенници за спалня:

сенници

Сенници за спалня

сенници

Сенници за спалня

Цвят нюанси на прозореца драпиране

Текстилните завеси винаги привличат вниманието, неуспешно избраното оцветяване на завесите може да доведе до нула всички усилия за създаване на грандиозен интериор. Ето защо, помислете за няколко тайни за правилния избор на цвят на завесата.

 • Текстилът трябва да съответства на общата идея за интериорен дизайн. За да направите това, можете да се ръководи от два метода – или изберете неутрален нюанс в същия диапазон със стените и мебелите, завесите или да направите акцент елемент от интериора. Във второто изпълнение, е желателно да се повтаря светлия цвят (може да бъде отменена) и други текстилни аксесоари – омекотяване декор, килими, покривки, skaterti.V така или иначе сянка завеси не трябва да дисонанс с цветни стрехи подстригване и прилежащите стени.
завеси в кухнята

Кухня с пердета в неутрални цветове

завеси

Бели завеси в ансамбъл с ярки ламбрекини

 • За тоалетните, традиционно изберете спокойни цветове за завеси. Теракота, кафе, бежови, тревисти и златни тонове ще запълнят спалнята с комфорт и топлина. И в слънчевите стаи, чиито прозорци са разположени на юг или на изток, можете да донесете малко прохлада и свежест с помощта на сини, лилави, сиви или смарагдови нюанси.
освежаващо тюркоазено

Освежаващо тюркоазено за слънчеви стаи

топли нюанси

Топли сенки за север

 • Но наситените и тъмни цветове трябва да бъдат избрани с повишено внимание. Въпреки че полупрозрачните тъкани частично омекотят агресивността на такива нюанси, все още е по-добре да ги използват в ансамбъл с неутрални нюанси – бял, светло сив, бежов. Единственото изключение е спалнята. Много хора са само най-тъмният тон, който е най-добре настроен да почива и да спи.
 • Универсален цвят за всяка стая ще бъде бял текстил – изглежда свеж и елегантен във всеки интериор.

Бял текстил – универсално решение за всеки интериор

N43
N44
N45

Към бележката! Професионалните дизайнери смятат, че използването на повече от три ярки цвята при избора на тъкани за проектирането на един прозорец е признак на лош вкус. Изключение могат да бъдат само завеси за детската стая.

Как да шият завеси в кухнята със собствените си ръце

За да шиете независимо завесата, трябва да определите не само материала и цвета на продукта, но и неговата дължина и конфигурация. И тъй като изборът на модели за завеси е наистина огромен, измерванията трябва да се правят въз основа на размера на прозореца и пердетата, които харесвате. Помислете, например, как да направите свои собствени ръце проста завеса за кухнята.

Прозоречни измервания и определяне на консумацията на тъкани

За да купите плат за бъдещата завеса, трябва да направите измервания от прозореца покрай перваза.

Това се прави така:

 • Първо, измерете дължината на скобата, на която ще се закрепят завесите.
 • След това определете дължината на продукта. Ако имате нужда от дълга завеса, трябва да добавите към разстоянието от корниза до пода ръчката за 15-20 cm извивки. Кратки завеси обикновено се измерват от местоположението на перваза на прозореца.
 • Сега трябва да определим ширината на бъдещата завеса. Ако имате намерение да шият завесата с гънките на вълната, трябва да се добавят към дължината на корниза още 1/3 или 1/2 (за големи отвори, за да вземат по-добре запас от 1/2 за конвенционален kryuchkovdostatochno и една трета от дължината) .За буйни драперии с пикап ще се нуждаят от повече плат – дължината на корнизът трябва да се удвои или дори три пъти.

Съвет! За да определите размера, можете да използвате като проба “тест” всяка широка част от тъкан, например голяма покривка или лист.

В допълнение към направените измервания е важно да знаете размера на материала, който харесвате. Фактът, че платното в ролката може да има ширина от 120 до 220 см, така че за голям прозорец, един разрез може да не е достатъчно.

Когато купувате тъкан, използвайте следния алгоритъм:

 1. Ширина на завесите според измерванията / ширината на ролката = брой на лентите.
 2. Определен брой разфасовки трябва да се умножи по дължината на завесите и да се допусне квоти за шевове.

Вземете например най-често срещания размер на тъканта ролки – 1,5 м, широчината на завесата според измерванията от 6 м и дължината – 3 м. За да изчислите количеството тъкан, трябва да разделите 6 метра на 1,5 м – ще получите 4 ленти. Сега умножете ивиците по дължината на завесите (4 * 3м) и определете, че се нуждаем от 12 метра плат, ширина от 1,5 м.

Важно! В допълнение към самата тъкан, трябва да купите повече и аксесоари – намотка нишка в тон, завеса лента, куки. Елементите на декор (например текстилни жартиери, лъкове или бримки) също могат да бъдат зашити на ръка, а материалът за тях може да бъде избран или в цвета на завесите, или по-светъл, но в хармония с основния тон.

Оригиналните фитинги за завеси ще добавят уникалност към интериора:

п46
n47
N48

Стъпка по стъпка майсторски клас на шевни пердета

За работата напред трябва да имате остри ножици, шевна машина, креда, дълъг владетел, игли, щифтове и конци. Рязане и маркиране е най-удобно да се произвеждат на голяма маса или под – имате нужда от плоска повърхност, на която тъканта може да бъде напълно изправена.

Работим на етапи:

 1. Ако завесите се състоят от няколко платна, трябва да шиете заедно нарязаните парчета. За да направите точките за връзка по-малко забележими, направете минимални вдлъбнатини и обработвайте всеки бод с презаключване.
плосък шев

За да получите гладък шев или завой, можете да извадите една от надлъжните нишки

 1. Сега трябва да залепите завесата около периметъра. За да направите това, от двете страни и отгоре е двоен завой в 1-1,5 см, а на дъното. – 3-5 см гънки трябва да формулирам щифтове осигуряват големи шевове и правилно гладят.

Важно! Колкото по-тънка е тъканта, толкова по-малка е извивката. За обработка на плат с висока степен на прозрачност (тюл, воал, органза), долната вдлъбнатина може да бъде направена на 1-2 см и да се прикрепи към нея красива панделка.

Проектиране на ръбове

Краищата могат да бъдат украсени с тесен пекар

 1. Сега трябва да прикрепите лентата за завеси към горния край. За да направите това, платното се прави от долната страна на 5 см (или ширината на плитката, ако е с нестандартни размери). За да получите гладък шев, лентата първо трябва да бъде пометена с ръка шев, а след това да го бод. Важно е да се гарантира, че линиите са поставени стриктно в една посока.
закрепете плитката

Ние фиксираме плитката към завесата

Обърнете внимание! Касетата има две страни – предната и задната. Зашийте го, така че “фиксираните” бримки (тези, които са между шевовете на затягащия шнур) да са срещу прозореца – за тях завесата ще бъде окачена на куките на корниза.

Завършената завеса остана да се събере от гънки, да се издърпва по дължината на стрехите, да завързва връвчетата в краищата на лентата и да се мотае на прозореца. Ако желаете, можете да украсите продукта с различни елементи от декоративно-бод ринги или дантела, шият ефективни лъкове-жартиери. И можете да допълвате завесата с ламбрекени, рула или римски завеси.

модел завеси

Облицовка за завеса с ламбрекин

Видео урок: как да шиете завеса сам

Декор опции за завеси

С помощта на различни помощни елементи една и съща завеса може да бъде покрита по няколко начина, като всеки път създава илюзия за актуализиран интериор. Но в допълнение към фантазията и дизайна “усет” ще са необходими специални пикапи, които можете да си направите или купите готови шевни аксесоари в магазина.

5 лесни идеи за красива драперия на охраната и снимките примери:

 1. Най-лесният начин за покриване с минимални усилия е да закачите завесите на корниза, да го изправите с ¾ или по цялата дължина и да го свържете в средата с красиви панделки или магнитни държачи. Можете да експериментирате – пикапите могат да бъдат симетрични и многостепенни, от двете страни или една.
завеси в кухнята

Въздушни завеси в кухнята

Асиметрията е синоним на оригиналност:

асиметрия

Асиметрията е синоним на оригиналност

асиметрия на завеси

Асиметрията е синоним на оригиналност

Симетрията е не по-малко привлекателна:

щори

Симетрия на завесите

щори

Симетрия на завесите

 1. Друг прост начин на драпиране е да се събере завесата в средата или по-близо до дъното с голям възел, лента с грандиозен лък, верига, декоративен шнур, сутиен и създаване на красиви гънки.
сайтове

Възлите – най-бюджетната версия на декора –

 1. От дълъг и тесен нарязани тъкан може да се образува надлъжни гънки, отваряне корниз ефектни вълни тип завеска на и заключване жартиери или конци (но ако тръбен прът за завеса или низ, завеси са перфектно залепват и без допълнителни ощипвам). И отстрани можете свободно да оставите висящи краища или да ги прикрепите с клечки.
щори

“Вълни” на корниза

 1. Вземете долната част на една завеса с текстилна лента или магнит и я закрепете върху стрехите. Втората завеса може да бъде оставена изправена или усукана напречно на първата и подобно окачена на противоположния край на коридора.
завеса

Завеса в кухнята

 1. Ако завесата се събира къси вертикални гънки от долу нагоре с помощта на магнити, декоративни игли или колани, преметнати през корниза, може да бъде само за няколко минути, за да създадете свой аналогови австрийски завеси с буйни гирлянди.
завеси

Завеси в кухнята

Завесите са незаменим елемент за ефектен дизайн на прозорци, врати и разпределение на различни функционални зони. Широкият избор на тъкани, цветове и начини за закрепване ще ви помогне да създадете наистина уникален интериор. Но ако не сте сигурни в уменията си за шиене или просто не разполагате с необходимото оборудване – винаги можете да поръчате завеси от професионални майстори.

decor

Leave a comment