Cuptorul cu microunde nu încălzește produsele alimentare – cum se depanează un cuptor cu microunde – banking-on-green.com

Cuptorul cu microunde nu încălzește produsele alimentare – cum se depanează un cuptor cu microunde

Cuptorul cu microunde nu încălzește produsele alimentare – cum se depanează un cuptor cu microunde

Este dificil să vă imaginați o bucătărie modernă fără un cuptor cu microunde, care vă permite să rezolvați rapid problemele legate de gătit și, în special, de încălzirea alimentelor. Prin urmare, este dublu de neplăcut atunci când un astfel de dispozitiv util se descompune. Ce se întâmplă dacă nu există hrană în cuptorul cu microunde sau căldura alimentele calde? Pentru a înțelege aceste și alte defecte, ia în considerare mai întâi principiul funcționării acestei tehnici.

Principiul de proiectare și funcționare al cuptorului cu microunde

Pentru a înțelege de ce un cuptor cu microunde nu încălzește alimentele, adică nu își îndeplinește funcția principală, este necesar să înțelegeți structura sa. În mod ironic, în conformitate cu principiul funcționării, cuptorul cu microunde este mai aproape de receptorul radio decât de cuptorul standard, deoarece nu încălzește produsele datorită energiei termice, ci datorită undelor radio cu frecvență înaltă.

Pentru informații! Orice produs alimentar conține apă. Atunci când microundele intră în contact cu moleculele de apă, acestea din urmă încep să se balanseze și să se prăbușească unul în celălalt. Există frecare între molecule, prin care se eliberează căldura.

Principalele componente ale designului cuptorului cu microunde sunt:

  • un cuptor;
  • panou de control;
  • stativ rotativ;
  • transformator;
  • condensator de înaltă tensiune;
  • ghid de undă;
  • magnetron.
cuptor cu microunde

Partea electrică a cuptorului cu microunde

Transformatorul și condensatorul măresc tensiunea de 220 V la o tensiune de 4000 V. Semnalul de înaltă tensiune este trimis la magnetron, unde este transformat în radiație electromagnetică. Prin intermediul ghidului de undă, această radiație intră în interiorul cuptorului, pereții căruia sunt realizați din metal. Reflectând de pe suprafața metalică, ca de o oglindă, microundele “atacă” produsul situat pe suport (placa). Rotirea suportului asigură o încălzire uniformă a alimentelor din toate părțile.

E interesant! Creatorul cuptorului cu microunde este Percy Spencer, inginer american de la Raytheon, care a dezvoltat echipament radar. Potrivit unei legende comune, ideea de a crea un dispozitiv pentru încălzirea hranei a venit la Spencer în timpul unuia dintre experimente, când magnetronul a pornit, a condus la încălzirea unui sandviș din apropiere (conform unei alte variante, era o bucată de ciocolată).

RadaRange

RadaRange – primul cuptor cu microunde din lume

RadaRange – primul cuptor cu microunde din lume, produs de Raytheon în 1947. Are dimensiuni destul de mari și a fost utilizat în principal în scopuri militare pentru dezghețarea produselor în cantinele soldaților.

Depanarea cuptorului cu microunde

Există o serie de motive pentru care un cuptor cu microunde nu încălzește în mod corespunzător produsele alimentare sau nu funcționează deloc. Pentru a elimina defecțiunile, este necesar să existe cunoștințe de bază în domeniul radiocomunicațiilor și să fie capabile să lucreze cu instrumentele de măsură.

Luați în considerare defectele tipice întâlnite cel mai frecvent în funcționarea cuptoarelor cu microunde:

  • nu sunt incluse;
  • nu se oprește;
  • ușor se încălzește;
  • scântei;
  • suportul nu se rotește.

Nu pornește (fără alimentare)

Dacă cuptorul cu microunde nu pornește, mai întâi asigurați-vă că priza la care este conectată funcționează corect. Foarte adesea, lipsa de putere este cauzată tocmai de problemele cu rețeaua electrică externă, în timp ce cuptorul însuși rămâne complet util.

Dacă există 220 V în priză, atunci lipsa de putere în cuptorul cu microunde poate fi rezultatul unor astfel de defecțiuni:

  1. Siguranțele sunt suflate.

De regulă, în circuitul electric al cuptorului cu microunde există trei siguranțe: rețea, cu tensiune ridicată și termică. Primul este amplasat pe placa circuitului de filtru de rețea, al doilea după transformatorul de înaltă tensiune, iar al treilea este pe corpul camerei de vânt.

Fiți atenți! În cazul în care siguranța de înaltă tensiune arde, nu poate fi înlocuită cu un fir convențional cu aceeași putere nominală. O astfel de protecție trebuie să rupă imediat lanțul pentru a preveni formarea unui arc electric. În acest scop, în interiorul carcasei este instalat un resort special.

siguranță

Siguranță de înaltă tensiune

  1. Blocările de pe ușă sunt defecte.

Deoarece funcționarea cuptorului cu microunde deschis este periculoasă atât pentru dispozitivul în sine, cât și pentru persoană, pe ușă sunt instalate încuietori speciale cu micro-întrerupătoare. Dacă cel puțin unul dintre comutatoare nu funcționează, sistemul de control nu va permite alimentarea cu energie a magnetronului.

blocarea ușilor

Cheie pentru blocarea ușilor cu microunde

Nu se oprește

Pornirea / oprirea cuptorului cu microunde este controlată de placa de control. Mai precis, puterea transformatorului este furnizată printr-un releu care este oprit după ce timpul de încălzire setat a trecut. Uneori, contactele releului se pot lipi în timpul funcționării cu microunde, în urma căreia procesul poate fi oprit numai prin dezactivarea completă a dispozitivului, tragerea cablului de alimentare din priză. Repararea releului înfundat nu are sens. În acest caz, numai înlocuirea acestuia va ajuta.

plată

Tablou de comandă cu releu (central)

Ușoară se încălzește sau nu calmează deloc alimentele

Dacă lumina de fundal funcționează, tava se rotește, dar cuptorul cu microunde nu încălzește alimentele, atunci pot exista mai multe motive:

  • alimentare cu energie redusă;
  • un transformator de înaltă tensiune, condensator sau diodă a eșuat;
  • magnetronul este defect.

Nivelul scăzut al tensiunii este tipic pentru zonele rurale, unde adesea puterea din priză scade sub 200 V. În acest caz, puterea totală a cuptorului cu microunde scade, motiv pentru care va încălzi mult mai mult mâncarea.

Pentru a testa transformatorul, condensatorul și dioda, se utilizează un tester (multimetru) în modul de măsurare a rezistenței. Înfășurarea primară a transformatorului trebuie să aibă citiri cuprinse între 2-3 ohmi, iar bobina secundară – 150 ohmi. Pentru un condensator, rezistența normală este de 10 megohms. O diodă de înaltă tensiune nu trebuie să fie apelată în scurt timp, altfel trebuie înlocuită.

Important! Chiar dacă nu există nicio putere în cuptorul cu microunde, condensatorul își poate menține încărcătura. Trebuie să fie îndepărtată prin închiderea celor doi pini împreună, de exemplu, cu ajutorul unei șurubelnițe cu mâner dielectric.

Magnetronul poate eșua dacă cuptorul este pornit, adică fără hrană sau dacă în timpul încălzirii în cuptor există un obiect metalic. Pentru a determina eficiența magnetronului, este necesar să se verifice rezistența între cablurile încălzitorului, care ar trebui să fie egală cu 1 ohm. De asemenea, asigurați-vă că nu există nicio scurgere în carcasă. Pentru aceasta, rezistența circuitului filament-corp se măsoară la limita maximă a dispozitivului de măsurare.

Cuptoare cu microunde

Magnetron cuptor cu microunde

Scânteie în timp ce lucrați

Spark, însoțit de o fisură caracteristică, apare în cazul deteriorării plăcii de mica care acoperă ghidul de undă sau smalțul care a deschis suprafața interioară a camerei. Dacă starea plăcii este nesatisfăcătoare (urme de ardere sunt vizibile), trebuie să fie înlocuită cu una nouă. Pentru restaurarea smalțului, ar trebui folosite formulări speciale, deoarece pot fi ingerate vapori din vopsele nespecializate.

O altă cauză a scântei este funcționarea necorespunzătoare a cuptorului cu microunde, și anume utilizarea de vase metalice pentru încălzirea hranei, precum și feluri de mâncare cu ornamente de aur sau argint.

capacul mica ars

Coperta mica acoperita a ghidului de undă

Standul nu se rotește

Dacă suportul de sticlă nu se rotește, cuptorul cu microunde nu poate încălzi în mod egal alimentul interior. De obicei, o problemă similară este cauzată de blocarea sau defectarea sistemului de acționare, constând din mai multe trepte de viteză și un motor.

Uneori rămășițele de hrană ajung în interiorul reductorului, interferând cu funcționarea normală. În cazul în care piesa mecanică este corectă, atunci cauza defecțiunii trebuie căutată în motorul, rezistența la înfășurare depinzând de tensiunea de alimentare. Pentru motoarele care funcționează de la 220 V, rezistența este în intervalul 13-15 kOhm, pentru motoarele de 30 V – 100-200 Ohm.

Fiți atenți! Nu este întotdeauna posibil să determinați închiderea înfășurării prin interferență folosind un tester. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, cu o înfășurare închisă, motorul se va supraîncălzi excesiv în timpul funcționării.

motor

Motorul rotitor al antenei

Cum să prelungiți durata de viață a unui cuptor cu microunde

Pentru a minimiza posibilele defecțiuni ale cuptorului cu microunde, în timpul funcționării acestuia trebuie respectate următoarele recomandări:

  • Opriți alimentarea cu microunde atunci când nu o utilizați, astfel încât posibilele fluctuații ale rețelei să nu deterioreze aparatul.
  • Nu utilizați această tehnică pentru sterilizarea cutiilor, uscarea vesela, gătitul ouălor. De asemenea, nu încălzi alimentul într-un recipient închis. În timp ce încălziți alimentele pentru bebeluși într-o sticlă, scoateți capacul și mamelonul din acesta.
  • Încercați să nu gătiți prima fel de mâncare în cuptorul cu microunde. Datorită evaporării excesive a lichidului din interiorul camerei, umiditatea va crește semnificativ, ceea ce poate afecta negativ funcționarea dispozitivului.
  • Nu folosiți ustensile metalice pentru încălzirea hranei. Magnetronul instalat în dispozitiv este proiectat pentru o anumită permeabilitate magnetică. Atunci când un obiect metalic este plasat în interiorul camerei, permeabilitatea magnetică crește, ceea ce duce la o creștere semnificativă a încărcăturii emițătorului.
  • Curățați camera cu detergenți etichetați “pentru cuptorul cu microunde”. Nu folosiți perii prea dure și perii metalice pentru acest lucru.
curățarea cuptorului

Se recomandă, după fiecare utilizare, să ștergeți cuptorul cu o cârpă umedă moale

Este important să rețineți că, pentru o persoană neexperimentată, care nu are cunoștință de modul în care funcționează aparatele electrice, repararea oricărei electrocasnice implică riscuri considerabile pentru sănătate și chiar pentru viață. Prin urmare, în cazul în care cuptorul cu microunde oprește încălzirea adecvată a hranei și cunoștințele despre electricitate sunt la un nivel destul de scăzut, este mai bine să contactați un serviciu specializat.

decor

Leave a comment