Cara memilih hob – 15 soalan dan jawapan – banking-on-green.com

Cara memilih hob – 15 soalan dan jawapan

Bagaimana untuk memilih dapur

Dapur terbina dalam adalah teknik kali pertama di dapur moden. Tidak seperti plat tradisional, ia membolehkan anda membuat permukaan kerja pepejal, yang bukan hanya cantik, tetapi juga praktikal: kurang slot – kurang kotoran.

 • Mengikut jenis sumber pemanasan, permukaan memasak boleh menjadi induksi, elektrik dan gas. Oleh kerana yang dimaksudkan hanya untuk dapur yang diubahsuai, dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan nuansa memilih panel memasak elektrik – standard dan induksi. Jika anda mempunyai gas di pangsapuri anda, baca bahan khas kami: Semua nuansa memilih petak gas.

Apakah perbezaan antara petrol elektrik dan induksi dan apa yang perlu anda ketahui sebelum membeli ketuhar tertentu – kami akan memberitahu dalam panduan ini.

Permukaan memasak yang lebih baik – elektrik atau induksi?

Jawapan kami adalah tidak jelas: induksi hob lebih baik untuk hampir semua petunjuk. Kelebihan utamanya adalah kecekapan tinggi – ia hampir 3 kali lebih cepat memasak makanan dan kehilangan lebih sedikit haba dalam proses, dan oleh itu lebih ekonomik menggunakan elektrik.

Jika panel elektrik konvensional memanaskan bahagian bawah alat memasak dalam masa 5-10 saat, maka oven induksi hampir serta-merta. Sebagai contoh, di atasnya, anda boleh mendidih air besar yang lebih cepat daripada dalam cerek elektrik. Dia juga sangat sensitif terhadap penyesuaian tahap pemanasan dan mematikan apabila mengeluarkan hidangan dari pembakar. Oleh itu, lebih mudah untuk menyediakan hidangan halus seperti risotto konsistensi yang betul atau, sebagai contoh, untuk mencegah “melarikan diri” susu rebus.

By the way, mengenai susu pelarian dan cecair lain. Hujah kuat terhadap panel elektrik konvensional: semua yang melimpah, segera membakar dan mematuhi permukaan supaya ia dibersihkan dengan alat khas dan pengikis. Dan untuk mengelap genangan air atau tepung terigu / bijirin diperlukan sekali gus, selalunya untuk tujuan ini adalah perlu untuk mengganggu persiapan dan untuk terus menerus hanya selepas penghapusan “kemalangan”.

Dengan periuk induksi anda boleh berehat, kerana semasa memasak hanya hidangan dipanaskan, bukan permukaan itu sendiri. Adakah anda terlepas pandang masa lalu? Cubalah pengelupasan dengan kain (jangan tergesa-gesa!) Dan permukaan akan menjadi bersih lagi.

Pembersihan plat induksi

Kerana dapur induksi hanya memanaskan piring, dan bukannya sendiri, tidak ada yang membakarnya dan tidak melekat padanya. Pembersihan menjadi mudah dan tidak tergesa-gesa, yang tidak boleh dikatakan mengenai plat seramik kaca konvensional

Kekayaan induksi kompor ini menjadikan semuanya lebih selamat.

 • Sekiranya anda mempunyai anak, ini adalah hujah yang kuat. Selain itu, untuk keluarga dengan anak kecil, periuk induksi adalah satu-satunya pilihan yang tepat, kerana seramik kaca biasa berbahaya kerana ia menjadi sejuk untuk jangka masa yang lama dan dengan mudah boleh disalah anggap sejuk.

Dan kini mengenai kekurangan induksi induksi:

 • Ia harganya seramik kaca lebih mahal untuk kira-kira 3-4 ribu rubel (semua perkara lain menjadi sama). Tetapi pada pendapat kami ini adalah yuran minimum untuk kegunaan super-kemudahan dan ekonomi elektrik.

Seawal 10 tahun yang lalu, panel induksi kos hampir 3 kali lebih mahal daripada yang standard, kenapa mereka masih memegang reputasi peralatan mahal yang salah.

 • Sering bersama-sama dengan periuk induksi, anda perlu membeli beberapa pot baru besi tuang dan enamel / keluli tahan karat, kerana TIDAK sesuai dengan tembaga, aluminium, seramik dan barangan kaca. Tetapi, mujurlah, kebanyakan perkakas, yang sudah anda miliki, akan dilakukan. Semak ini dengan melampirkan magnet ke bahagian bawah. Jika ia magnetized, ia sesuai. Hidangan yang tidak sesuai anda masih boleh digunakan bersama dengan “penyesuai” – penyesuai cakera rata, yang meletakkan kapasiti. Pembelian periuk dan kuali baru juga tidak menjadi masalah – kebanyakan pengeluar telah menyesuaikan diri dengan permintaan dan menghasilkan hidangan dengan bahagian bawah magnetik.
Penyesuai untuk relau induksi

Penyesuai membenarkan memasak pada periuk induksi dalam mana-mana vesel, contohnya, sangat kecil atau diperbuat daripada bahan bukan magnetik

 • Kadang-kadang model yang murah dengan sink haba yang tidak mencukupi dan berkualiti tinggi boleh menjadi terlalu panas dan untuk sementara matikan.
 • Minus kecil – semasa memasak, gegelung induksi boleh sedikit hummed atau retak.
 • Untuk membaiki tungku induksi, peralatan dan peralatan khas diperlukan. Sekiranya ada masalah, tanpa perlu melakukan perkhidmatan itu, kemungkinan besar pembaikan akan mahal.
 • Kebanyakan induksi induksi tidak membenarkan pemasangan apa-apa kelengkapan. Kemungkinan besar, ketuhar itu perlu dipasang di tempat lain.

Dalam video ini, anda dapat melihat keputusan ujian tersuai untuk kadar air mendidih dalam induksi, elektrik dan gas.

Tetapi masih tenaga elektrik masih relevan: mereka juga boleh menjadi sangat produktif (terutamanya model dengan lampu halogen) atau murah (terutamanya dapur lama dengan pancake panci besi).

Kad truf utama hobs elektrik adalah bahawa mereka serasi dengan mana-mana alat memasak. Sekiranya anda mempunyai banyak kuali tembaga yang cantik atau set aluminium, kaca, perkakas seramik, masuk akal untuk membeli seramik kaca konvensional.

Kelebihan lain panel kaca seramik:

 • Relau elektrik lebih mudah dan lebih murah untuk diperbaiki;
 • Pilihan model adalah 2 kali lebih besar.

Masih dalam keraguan? Kemudian kami menasihatkan anda untuk melihat hobs gabungan di mana terdapat pembakar konvensional dan induksi.

Panduan untuk memilih petunjuk induksi

Mari kita mulakan panduan kami untuk memilih dapur dengan relau induksi. Kebaikan dan keburunya telah dibincangkan di atas, jadi kami akan turun ke perniagaan dengan segera.

Bagaimana cara memasak induksi?

Gelung induksi mencipta medan magnet yang, apabila atom besi menarik, memanaskan kuali dan kandungannya. Malah, hidangan itu sendiri memainkan peranan SEPULUH. Secara jujur, proses ini lebih mirip sihir.

The induction hob dihidupkan hanya jika ada hidangan dengan bahagian bawah ferromagnetik dalam zon pemanasan. Jika hidangan dibuang dari “pembakar”, pemanasan berhenti dan simbol sepadan dipaparkan pada panel. Sebaik sahaja hidangan kembali ke tempat itu, simbolnya hilang dan memasak terus dengan tahap kuasa yang ditetapkan lebih awal. Jika hidangan tidak sesuai digunakan, simbol juga muncul, dan zon pemanasan tidak dihidupkan. Bolehkah reaktor induksi bertindak balas terhadap plag secara tidak sengaja atau objek lain dengan sifat magnetik? Tidak perlu, kerana zon pemanasan di dalam pinggan adalah terhad. Diameter minimum pembakar, bergantung kepada pengeluar, boleh berbeza-beza dari 8 hingga 12 cm Oleh itu, pencinta kopi Turki mungkin perlu membeli Turk yang besar-bawah atau penyesuai khas.

Induksi hob

Apa pembakaran di sana?

Selalunya, pembakar dalam panel induksi mempunyai saiz yang berbeza dan berfungsi dengan cara yang standard. Tetapi model canggih boleh mempunyai plat panas lebih fleksibel dan berfungsi.

 • Sebagai contoh, terdapat permukaan memasak (contohnya, Miele KM 6395 FlexTouch), yang boleh dipanggil satu pembakar besar. Bagi mereka, anda boleh meletakkan hidangan dalam apa jua bentuk, apa-apa bentuk dan saiz.
 • Sesetengah permukaan memasak boleh menggabungkan 4 pembakar standard menjadi dua besar. Sebagai contoh, Gorenje IS 677 USC.
 • Untuk peminat masakan Asia, anda harus memberi perhatian kepada model dengan pembakar WOK khas dengan rehat untuk wok pan. Tetapi kerana model sedemikian jauh lebih mahal dan terpaksa mengorbankan satu pembakar, lebih menguntungkan untuk membeli set dengan wajan dan pendirian khas untuk periuk induksi.

Mana pengeluar periuk induksi lebih baik?

Sebilangan besar ulasan positif yang sepatutnya dimasak oleh cooktops Bosch. Tempat kedua dimenangi oleh Electrolux. Juga ada kemungkinan untuk memperuntukkan jenama AEG, setelah itu menjadi trailblazer dalam pembuatan permukaan memasak induksi. Benar, teknik syarikat ini jauh lebih mahal.

Apa fungsi yang boleh dimasak induksi dan mana yang paling diperlukan?

Fungsi asas dan tambahan panel induksi ada banyak dan semuanya direka untuk memudahkan kehidupan pengguna. Apabila memilih hob baru anda, anda pasti perlu mengkaji senarai kemungkinannya.

 • Penutupan automatik. Sistem ini secara automatik mematikan hotplate dalam keadaan terlalu panas atau ketika mengeluarkan hidangan. Kebanyakan model mempunyai ciri ini.
 • Mendidih automatik – cecair cepat dibawa ke mendidih dan, apabila ini berlaku, zon pemanasan mengurangkan kuasa – lulus ke mod intensiti yang ditentukan pengguna.
 • Pemasa – pada masa yang ditetapkan, pembakar mematikan dan / atau bip. Fungsi yang benar-benar berguna, yang sering diperlukan. Nasib baik, ia adalah dalam banyak model.
 • Pemanasan sengit (“Booster”). Dalam mod ini, kuasa satu zon memasak meningkat kerana jiran, yang memungkinkan untuk memasak dengan lebih cepat, misalnya, untuk mendidih air dengan serta-merta. Baik jika fungsi ini tersedia, tetapi tidak semua model dilengkapi dengannya.
 • Tutup automatik untuk pemanasan berpanjangan tanpa mengubah suhu. Tempoh masa yang diperlukan untuk penutupan automatik bergantung kepada suhu pemanasan kerusi. Semakin rendah suhu yang ditetapkan, semakin lama hotplate akan berfungsi. Contohnya, boleh selama 10 jam. Dengan haba maksimum, periuk boleh berfungsi secara berterusan selama kira-kira 1-1.5 jam. Ini harus diingat semasa memasak jem, sejuk atau hidangan masakan yang lama. Jika anda berminat dengan kemungkinan memasak selama berjam-jam, pilih petak tanpa fungsi ini atau dengan tempoh yang dilanjutkan.
 • Permulaan yang lewat. Terima kasih kepada fungsi ini, zon memasak itu sendiri boleh dihidupkan pada masa yang ditetapkan.
 • Pemanasan automatik. Membolehkan anda melaraskan operasi pembakar: ia boleh memanaskan suhu yang tinggi terlebih dahulu, dan kemudian secara automatik mengurangkan pemanasan kepada suhu yang ditetapkan selepas masa yang ditetapkan. Ini mudah jika anda memasak, katakan, beras – terlebih dahulu membawa air mendidih, dan kemudian masak di api yang paling kecil.
 • Perlindungan terhadap banjir dengan cecair. Plat boleh mematikan atau membunyikan penggera jika banyak air masuk ke titik kawalan. Dalam kes ini, anda perlu menghapuskan genangan dan terus memasak.
 • Menyekat dari kanak-kanak. Mengunci butang tidak akan membenarkan bayi menukar suhu pemanasan atau menghidupkan periuk tanpa pengetahuan orang-orang yang lebih tua.
 • Pembersihan-jeda. Beberapa tungku mempunyai ciri-ciri jeda yang membolehkan anda untuk mengunci sementara tetapan set masak dapat lap panel kawalan tanpa sengaja menekan sebarang butang, serta 20-30 saat. menghentikan pemanasan (pada masa ini, anda hanya perlu masa untuk membersihkan).
 • Mengekalkan suhu. Fungsi ini memastikan hidangan itu hangat.
 • Penunjuk haba sisa – menunjukkan tahap pemanasan setiap pembakar.
 • Kawalan pengekstrakan – Sesetengah panel induksi sangat pandai supaya mereka dapat mengawal hud. Apabila suhu pemanasan tinggi, hud menghidupkan pada kuasa penuh.

Panduan untuk memilih petrol elektrik

Awal lagi bahawa dalam artikel ini kita akan bercakap tentang nuansa pemilihan generasi terbaru tungku dan untuk model yang lebih tua dengan besi tuang “lempeng” berdiam diri, jika hanya kerana keuntungan mereka adalah mengelirukan kerana penggunaan tenaga yang besar dan pemanasan berpanjangan.

Apakah jenis pemanasan yang lebih baik?

Kriteria pemilihan ini merupakan salah satu kunci. Lagipun, kecekapan plat secara langsung bergantung kepada elemen pemanasan. Jadi, hanya terdapat 3 dari mereka:

 • Spiral. Mereka dilengkapi dengan panel yang paling murah dan, pada masa yang sama, yang paling tidak cekap. Sebelum ini, mereka popular, tetapi hari ini mereka memberi laluan kepada plat hi-cahaya. Masa pemanasan pemutar spiral ialah 8-12 saat.
 • Pita (Hi-light). Plat dengan pita pemanas adalah yang paling popular. Mereka kira-kira dua kali lebih berkesan seperti yang sebelumnya dan boleh memanaskan dalam 3-6 saat.
 • Halogen. Pembakar sedemikian sangat produktif, mereka memberi lebih banyak pemanasan serta seketika. Mereka boleh bersaing dengan dapur induksi dan gas. Satu-satunya masalah mereka ialah kemungkinan terlalu panas kerana memasak yang berpanjangan, dan, tentu saja, harga yang tinggi.

Apa pembakaran di sana?

hob elektrik plat panas sentiasa diameter yang berbeza, dengan sekurang-kurangnya salah seorang daripada mereka sering dua atau trohkonturnoy, iaitu mungkin berbeza-beza dalam saiz – dari kecil ke besar. Penting ialah kehadiran seperti penunu untuk hob kecil jenis “domino” (dengan dua gelang).

 • Dalam banyak model, salah satu dari empat pembakar mereka boleh menjadi bujur. Ia mudah untuk memasak di dalam mangkuk atau hanya mangkuk besar.

Zon pemanasan oval

Bergantung atau bebas?

The hob mungkin atau mungkin tidak bergantung kepada ketuhar. Dalam kes pertama, panel disambungkan ke ketuhar dengan wayar dan dipasang terus di atasnya. Dalam kes ini, panel kawalan tidak berada di permukaan memasak, tetapi pada sarung ketuhar.

 • Kit sedemikian lebih murah, lebih mudah dipasang dan bagi kebanyakan orang lebih biasa. Ia juga mudah kerana lokasi panel kawalan di atas ketuhar, ia tidak boleh dicurahkan atau dikosongkan semasa memasak, jadi ia tidak akan dimatikan.
Ketuhar ketuhar

Permukaan memasak bergantung

Teknologi mestilah menjadi satu firma, tetapi bukan fakta bahawa instrumen satu firma akan digabungkan dengan satu sama lain. Oleh itu, apabila menyusun kit, pastikan anda menyemak jadual keserasian khas dari pengilang.

 • The hob independen adalah baik kerana ia membolehkan anda meletakkan ketuhar di mana saja, contohnya, pada paras mata dalam kabinet tiang.

Lihat juga: Cara memilih ketuhar dalam 9 langkah

Dan kerana papan pemuka terletak di atas dapur sendiri, lebih mudah untuk mengendalikannya.

Apakah fungsi dan apa yang diperlukan?

Pemasa setiap pembakar. Ia berada di hampir semua model dan kedua-dua terbalik dan langsung. Anda boleh menetapkan waktu tertentu untuk memasak, maka pada masa yang tepat zon memasak akan mematikan dan / atau membunyikan bunyi bip.

Penunjuk haba sisa. Ini adalah fungsi keselamatan asas. Penunjuk pembakar menunjukkan tahap pemanasan sisa dan menghilang hanya apabila hotplate sejuk.

Penutupan automatik sekiranya terlalu panas. Sekiranya terlalu panas, disebabkan operasi plat yang berlanjutan atau operasi semua pembakar pada suhu tinggi.

Mendidih automatik. Fungsi ini ditemui dalam model canggih, dan ia sangat berguna. Tugasnya adalah untuk memudahkan memasak: dia secara automatik membawa hidangan mendidih pada kuasa penuh, dan kemudian, oleh isyarat sensor mendidih itu sendiri, mengurangkan haba. Semasa dapur “tukang masak”, tukang masak boleh menangani perkara lain.

Program memasak automatik. Kadang-kadang hob elektrik mempunyai program automatik dengan tetapan adat atau kilang untuk memasak suhu dan masa.

Perlindungan daripada kanak-kanak. Sekiranya terdapat anak-anak di dalam rumah, adalah dinasihatkan untuk membeli sebuah petrol dengan fungsi kunci utama supaya anak itu tidak dapat menghidupkan panel atau mengubah tetapannya. Dalam beberapa model, kunci dicetuskan oleh sentuhan panjang pada butang tertentu atau gabungan beberapa butang.

Nasihat universal mengenai pilihan

Berapa saiz hob untuk dipilih?

Saiz induksi dan permukaan masakan konvensional yang paling umum adalah lebar dan panjang 60 cm, atau kira-kira 50 cm panjang (+ – beberapa sentimeter). Selalunya pada pinggan format ini, 4 plat panas yang berbeza sesuai.

 • Saiz standard plat dengan tiga atau empat pembakar sesuai untuk keluarga 3-5 orang dan dapur bersaiz sederhana (lebih daripada 7 sq.m).
 • Hob standard
  Standard saiz hob Siemens EH679MB17E
 • Hob standard
  Standard saiz hob Siemens EH679MB17E

Dalam keadaan yang tidak standard, adalah bernilai memilih tempat makan yang tidak standard.

 • Sekiranya dapur anda sangat kecil dan tidak terdapat lebih daripada 3 orang di atas pinggan, maka anda harus memilih panel mini dengan dua atau tiga pembakar.
Dapur kecil dengan papan domino

The hob “Domino” di kawasan pedalaman dapur seluas 4 meter persegi. m

 • Bagi seseorang yang jarang memasak sesuatu, untuk rumah negara atau periuk dapur induksi meja yang sesuai dengan satu atau dua pembakar.

Pemasak induksi meja

 • Untuk dapur yang luas, keluarga besar dan juru masak yang mesra harus memilih saiz panel 70-75 cm dengan empat atau lima pembakar atau model dengan lebar 90-95 cm dengan pembakar 5-6.
90 sentimeter hob

Ia kelihatan seperti induksi besar

Dengan bingkai atau tanpa?

Hobs boleh dibingkai dengan profil logam (lihat foto di bawah) atau tepi beveled.

 • Panel berbingkai agak sukar untuk dijaga – mereka tidak begitu mudah untuk membersihkan serbuk, dan lemak dan kotoran tersumbat di retak. Tetapi bingkai tidak membenarkan cecair mengalir ke lantai atau meja.

Hobi dengan bingkai

Bahan panel mana yang lebih baik?

Selalunya, induksi dan permukaan memasak elektrik diperbuat daripada seramik kaca. Bahan ini kelihatan cantik, bersinar, bertahan dengan pembersih, pengikis dan deterjen agresif.

 • Permukaan kaca-seramik tidak begitu mudah dipertahankan. Tertumpah pada permukaan panas pembakaran cecair dan kadang-kadang melekat supaya walaupun pengikis tidak dapat menampung.
 • Seramik kaca takut akan kesan yang kuat dan boleh retak dari kejatuhan objek berat.

Satu alternatif kepada kaca-seramik adalah kaca toughened. Ia kurang terdedah kepada calar dan cip, agak mudah dibersihkan dan lebih kuat untuk memberi kesan. Walau bagaimanapun, model sedemikian lebih mahal dan pilihan mereka tidak begitu hebat.

Apakah kelas kecekapan tenaga patut?

Semakin tinggi kelas kecekapan tenaga di petak, semakin kurang ia memberi kesan kepada bil elektrik, sambil mengekalkan produktiviti yang lebih besar. Dan, sudah tentu, semakin mahal peranti itu sendiri. Adalah wajar bahawa kelas papak tidak lebih rendah daripada tahap A, tetapi lebih baik – A + dan lebih tinggi.

Panel kawalan mana yang lebih mudah?

Panel sentuhan maju dia dan mudah – elektronik. Sesetengah model mempunyai kawalan mekanikal – mereka adalah baik kerana mereka tidak menjadi panas semasa memasak dan boleh dimanipulasi perlahan-lahan (untuk panel sentuh dalam kes terlalu panas perlu menyentuh permukaan dengan cepat, supaya tidak membakar diri sendiri). Walau bagaimanapun, pengawal mekanikal merumitkan pembersihan.

 • Perkara utama ialah ia harus menjadi intuitif dan tidak terlalu dekat dengan pembakar utama pertama, jika tidak, mereka akan dituangkan setiap sekarang dan kemudian.

Bagaimana untuk menentukan reka bentuk dan bentuk?

Warna seramik kaca seramik yang paling biasa: hitam dan putih, kurang kerap – kuning air. Dengan cara ini, warna terakhir adalah yang paling praktikal.

 • Dalam memilih warna plat anda perlu memberi tumpuan kepada warna sisa peralatan, countertop dan / atau apron.
 • Panel putih
  Panel putih
 • Panel putih
  Panel putih

Bagi bentuk, ia mungkin bukan sahaja persegi atau segi empat tepat, tetapi juga poligon, bulat, dalam bentuk bumerang, sudut (sepadan memerlukan tudung) atau sempit, tetapi memanjang (untuk perabot cetek).

Lihat juga:

 • Cara memilih peralatan terbina dalam untuk dapur
 • 16 petua untuk memilih apron untuk dapur, gambaran keseluruhan 7 jenis bahan
 • Pilihan countertop dapur – kelebihan dan kekurangan bahan popular
 • 10 peringkat memilih dan mereka bentuk set dapur

Petua umum untuk penjagaan dan penyelenggaraan

 • Untuk semua keramik seramik kaca (kedua-dua konvensional dan induksi), anda memerlukan peralatan dengan bahagian bawah rata yang berkualiti. Jika tidak, semasa memasak, hidangan akan retak dan panas lebih perlahan.
 • Hobs seramik kaca dibasuh dengan ejen tidak kasar khas, dan makanan dibakar dikikis dengan pengikis logam (biasanya termasuk dalam kit). Di samping itu, selepas membersihkan permukaan mesti dirawat dan ejen penggilap khas, maka panel menjadi berkilat dan kurang terdedah kepada kotoran.

Pembersihan kaca seramik

 • Kami telah mengatakan bahawa bekas aluminium dan tembaga tidak sesuai untuk periuk induksi. Walaubagaimanapun, untuk panel seramik kaca konvensional, penggunaannya (serta periuk berwarna dan berwarna) tidak diingini, kerana ia boleh meninggalkan jejak yang sukar untuk dikeluarkan atau bahkan tidak mungkin dikeluarkan.
 • Agar tidak merosakkan hob seramik kaca, cuba untuk tidak menyimpan barang-barang berat di atasnya, katakan, tin makanan atau barang-barang dalaman yang tertentu. Lagipun, jika sesuatu jatuh dalam panel, ia boleh pecah atau retak.

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org