Blat de bucătărie din beton – fabricarea și restaurarea cu mâinile proprii
Pentru a cumpăra un blat gata pentru bucătărie, care va satisface pe deplin cerințele dumneavoastră în termeni de estetică, fiabilitate și funcționalitate, trebuie să pregătiți o sumă considerabilă de bani. Este mult mai ieftin să o faci singur, mai ales că este foarte posibil să o faci acasă. Acest proiect poate fi implementat cu ajutorul lemnului, PAL, piatră lichidă sau beton. Printre aceste opțiuni, probabil cea mai interesantă este masa din beton, având în vedere disponibilitatea materialului și simplitatea relativă de a lucra cu acesta. Cunoscând elementele de bază ale betonării, puteți nu numai să creați o nouă suprafață de lucru în bucătărie, ci să restabiliți și cea veche, ceea ce va face posibilă economisirea și mai mult.
Caracteristica de utilizare a betonului pentru mobilier de bucatarie
Betonul în structura sa este un material solid și durabil care poate rezista la temperaturi ridicate. În acest sens, este aproape inferior granitului, deși costă un ordin de mărime mai ieftin. Cu toate acestea, suprafața de beton are o caracteristică, care trebuie luată în considerare atunci când se face o blat de bucătărie. Faptul este că betonul constă în pori care pot fi înfundați cu diverse substanțe organice, ceea ce complică îngrijirea bucătăriei. În plus, acest material ar trebui protejat de produsele care conțin acid, deoarece acestea sunt capabile să distrugă calciul, care este principalul element de legătură în beton.
Fiți atenți! Impactul negativ asupra suprafeței de beton poate avea chiar și o picătură de suc de lamaie, lăsând în urmă o pată.
Acest dezavantaj este usor eliminat cu un strat polimeric de protectie, care se aplica pe beton dupa ce se solidifica. Blatul de beton cu o astfel de protectie este usor de curatat si isi pastreaza aspectul pentru o perioada indelungata. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea unei astfel de suprafețe ca o placă de tăiere sau plasarea unei tavă încălzită pe ea, deoarece, spre deosebire de beton, stratul de polimer este mai puțin rezistent la astfel de încărcături.
Fabricarea unei blaturi din beton monolit
În centrul producției de mobilier din beton se află tehnologia standard, care este utilizată în construcții. Pentru a face o blat de beton cu mâinile tale, trebuie să faci mai multe etape, fiecare dintre ele fiind important în felul său.
Pregătirea materialelor
Deoarece blatul de bucătărie din cazul nostru este fabricat din beton, este necesar să se pregătească componentele de bază pentru producția sa:
- ciment;
- nisip (râu mai bun);
- pietre sfărâmate sau marmură;
- apă.
Sfat! La masă seamănă cu marmură, granit sau orice altă nuanță, diferită de gri, se adaugă un amestec special de pigment (culoare) care poate fi achiziționat la orice magazin de construcții.
Pentru a produce cofrajele, aveți nevoie de un fascicul de lemn de 50×30 mm și un placaj rezistent la umiditate cu o grosime de 12 mm. Ca substrat, în loc de placaj, se poate folosi o foaie de PAL laminat de grosime adecvată. Principalul lucru este că baza trebuie să fie perfect uniformă și să nu fie deformabilă sub sarcina plăcii.
Dat fiind faptul că fabricarea blatului va fi efectuată de propriile mâini, vom avea nevoie de următorul set de instrumente:
- lopata;
- găleată sau alt container;
- mixer de beton sau mixer de beton;
- mistrie;
- jigsaw electric;
- șurubelniță;
- mașină de măcinat;
- ruletă, nivel, creion.
Desenarea produsului
Valoarea unei schițe calitative este dificil de supraestimat. Desenul corect simplifică foarte mult lucrarea, iar cel greșit – adaugă o durere de cap în procesul de instalare a blatului. Este foarte important să se măsoare cu precizie parametrii bucătăriei, amplasarea dulapurilor și a instalațiilor sanitare. Dacă trebuie să așezați o chiuvetă sau o plită, atunci locul de instalare trebuie calculat până la un milimetru.
Sfat! Dacă designul general este de dimensiuni considerabile, atunci este mai bine să îl împărțiți în mai multe părți pentru a simplifica procesul de instalare a plăcii.
Crearea cofrajelor
Placa de placaj sau PAL este așezată pe o suprafață plană, după care transferăm desenul pregătit anterior cu o riglă și un creion. Pe fiecare linie, instalați o rază de lemn de 50×30 mm, astfel încât în final, grosimea blatului nostru să fie de 50 mm. Acest parametru este considerat optim pentru un produs din beton: reducerea grosimii va face construcția fragilă, creșterea este prea mare.
Fixarea pereților de cofraj ar trebui să fie suficient de fiabilă pentru a rezista sarcinii create de beton în timpul întăririi. Îmbinările celor două pereți sunt mai bine conectate prin intermediul unor colțuri sau șuruburi lungi (de la 60 mm).
Locația sub chiuvetă este localizată în funcție de tipul și dimensiunile dispozitivului sanitar. Există două tipuri de chiuvete: încastrate și deasupra capului. A doua variantă are o margine orizontală de aproximativ 30 mm lățime, care trebuie luată în considerare la trasarea desenului.
Sfat! Dacă vă decideți să faceți o blat de bucătărie din beton, atunci este mai bine să folosiți o chiuvetă deasupra capului. În primul rând, modelele încorporate au un șanfar de aterizare, care nu este atât de ușor de făcut. În al doilea rând, prezența jantei vă permite să permiteți o mică eroare atunci când creați o gaură sub chiuvetă.
De asemenea, este necesar să se asigure o gaură pentru mixer. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza o țeavă de plastic cu un diametru de 35 mm (dimensiunea standard a duzei de amestecare a mixerului).
Montarea ramei de armare
Rama este o plasă din oțel cu o dimensiune a ochiurilor de plasă de 25×25 mm. Această construcție trebuie plasată în interiorul cofrajului, astfel încât să fie de 25 mm față de placaj și pereți.
Înainte de a instala cadrul de armare, pe baza se află un film de polietilenă. Marginile sale trebuie să fie înfășurate pe plăcile laterale. Este foarte important ca filmul să fie fără falduri, dacă nu doriți să observați amprenta pe o placă de beton.
Turnarea betonului
Betonul pentru fabricarea blaturilor cu mâinile lor se face în conformitate cu rețeta clasică:
- 1 cota de ciment;
- 2 părți de nisip;
- 4 acțiuni de umplere;
- 0,5 părți apă.
În prima etapă, cimentul este amestecat cu apă până la obținerea unei mase omogene, după care ingredientele rămase sunt adăugate la amestec. Procesul de preparare a betonului trebuie efectuat la viteză mică, amestecând bine soluția.
Important! Nu este necesară creșterea cantității de apă în scopul pregătirii rapide a amestecului. Conținutul de umiditate excesiv în soluție va duce la apariția unei multitudini de pori după uscare.
După turnarea și distribuirea uniformă a betonului pe toată suprafața cofrajului, acesta este acoperit cu un film și lăsat în această stare timp de o zi. După 24 de ore, folia este îndepărtată și în locul ei este așezată o cârpă umedă pentru a preveni apariția fisurilor. După 48 de ore, cofrajele pot fi dezasamblate.
Tratament de suprafață
Blatul de lucru al bucătăriei ar trebui să fie perfect neted, astfel încât fața este lustruită. În acest scop, este mai bine să utilizați un mașină de șlefuit, deoarece tratarea manuală a suprafeței cu șmirghel va dura mult timp și efort.
În primul rând, placa este măcinată folosind un cerc cu granulație grosieră. După obținerea unei suprafețe netede, tratamentul se efectuează cu un șmirghel cu granulație fină. În ciuda faptului că blatul de lucru din beton lustruit pare deja bine, trebuie încă să fie deschis cu impregnarea polimerică hidrofugă.
Ultima etapă este șlefuirea cu o roată de fâșie cu ajutorul unei pastă specială, după care placa obține caracteristicile “marmurei”.
Restaurarea blatului vechi cu beton
Betonul poate fi utilizat nu numai pentru producerea unei plăci monolitice. Cu ajutorul ei este destul de realistă restaurarea vechii suprafețe. În acest caz, costurile în acest caz vor fi cu un ordin de mărime mai mici. Mai jos, vom analiza modul în care blatul de bucătărie vechi este restabilit pentru bucătărie cu mâinile noastre.
Materiale necesare
Deoarece nu este necesar un strat prea gros în acest caz, în locul soluției obișnuite vom folosi un amestec de beton pentru șapătura podelei. Pentru muncă avem nevoie de următoarele materiale:
- amestec de beton pentru șapă (finisare);
- accelerator acrilic;
- lac pentru beton;
- container pentru prepararea amestecului;
- 2 spatule (20 mm și 10 mm);
- șmirghel;
- mixer industrial;
- mașină de rectificat.
Fiți atenți! Cantitatea de amestec de beton trebuie determinată pe baza suprafeței acoperite. De obicei, consumul de materiale este indicat pe ambalaj și este în medie de 1,2-1,5 kg pe 1 m2 la o grosime a stratului de 1 mm.
Pregătirea suprafeței
Blaturile de lucru din bucătărie sunt adesea fabricate din MDF, pe care în timpul funcționării apar zgârieturi, chipsuri, defecte de temperatură și pete de grăsime. Înainte de aplicarea betonului, suprafața trebuie curățată de toți contaminanții. Acordați o atenție deosebită reziduurilor de grăsime – acestea pot fi curățate cu detergenți de bucătărie. Dacă pe suprafață există un agent de etanșare cu silicon, ar trebui de asemenea să fie îndepărtat, deoarece betonul are o aderență slabă la materiale similare.
După ce suprafața este golit complet, este necesară tratarea șmirghel grosier 25 Hili 20 H.Tsel acest proces este de a îmbunătăți aderența betonului la suprafețele vechi prin asigurarea unei multitudini de zgârieturi. După prelucrarea șmirghelului, blatul trebuie spălat și lăsat să se usuce bine.
Aplicarea amestecului de beton
Tehnologia de preparare a amestecurilor de beton poate fi citită pe ambalaj. De obicei, se diluează cu apă într-un raport de 2 la 1. Principalul lucru este că consistența nu este prea lichidă sau groasă, deoarece în acest caz procesul de aplicare a soluției pe placă va deveni mai complicat.
Sfat! Mai întâi, preparați o mică parte a amestecului pentru a determina cantitatea de apă pentru a obține vâscozitatea optimă. În viitor, respectați cu strictețe această proporție. Chiar și discrepanțe ușoare pot afecta umbra betonului uscat.
Aplicarea betonului pe planul blatului se face folosind o spatulă largă, în timp ce capetele sunt tratate cu o spatulă îngustă. Distribuiți amestecul pe suprafață cu mișcări lente și netede pentru a reduce posibilitatea apariției de bule. Grosimea stratului aplicat nu trebuie să fie mare – este suficientă 1-2 mm.
Șlefuirea betonului
După ce stratul se usucă complet (aproximativ 24 de ore), masa de beton este lustruită, pentru care se utilizează o șmirgie cu granulație grosieră. Acordați o atenție deosebită calmului suprafeței – atunci când manevrați o mână, nu trebuie să existe niciun inegalitate.
Fiți atenți! Șlefuirea betonului este o operă murdară. Este necesar să fii pregătit pentru faptul că praful din bucătărie va fi peste tot. Prin urmare, este mai bine să nu faci o astfel de lucrare fără o mască.
Pentru a face o blat de bucătărie fiabilă cu mâinile proprii, este necesar să aplicați 3-4 straturi de beton, fiecare fiind lustruit după uscare. Dacă se utilizează șmirghel cu granulație grosieră pentru tratarea primelor straturi, apoi ultimul strat, în plus față de prelucrare, este supus la finisarea șlefuirii cu șmirgie cu granulație fină.
Hidroizolare si vopsire
Pentru a proteja betonul de umezeală, se folosește un lichid special de etanșare pe bază de acrilic. Se aplică cu o perie uzuală pentru vopsea și după uscare creează un strat de impermeabilizare fiabil. Acest material este foarte rapid absorbit și se usucă complet într-o zi, după care puteți aplica al doilea și ultimul strat de etanșant.
Pentru ca suprafața de masă să aibă un finisaj lucios, după impermeabilizare, se aplică un strat de lac pentru beton, uscarea acestuia, în funcție de temperatura din încăpere, durează între 4 și 8 ore. După uscarea lacului, placa este lustruită, pentru care se folosește șmirghelul M14 cu granulație fină.
În concluzie, adăugăm că, deși tehnologia de fabricare a unui astfel de table de masă nu este deosebit de dificilă, pentru implementarea sa este necesar să avem abilități de lucru cu betonul. Prin urmare, în absența unei astfel de experiențe de construcție, este mai bine să folosiți ajutorul profesional.
Videoclipuri similare
Tutorial video privind producerea blaturilor de beton:
O clasă de master detaliat de la profesioniști:
Beton în interiorul bucătăriei – inspirat de design: