Betondan yapılmış mutfak tezgahı – kendi elleriyle imalat ve restorasyon
Estetik, güvenilirlik ve işlevsellik açısından gereksinimlerinizi tam olarak karşılayacak mutfak için hazır bir tezgah satın almak için, önemli miktarda para hazırlamanız gerekiyor. Kendiniz yapmak çok daha ucuz, özellikle evde yapmak oldukça mümkün olduğu için. Bu girişim ahşap, sunta, sıvı taş veya beton yardımı ile uygulanabilir. Bu seçenekler arasında, belki de en ilginç olanı, malzemenin mevcudiyeti ve onunla çalışmanın göreceli basitliği göz önüne alındığında, betonun masa üstü kısmıdır. Betonlamanın temellerini bilerek mutfakta sadece yeni bir çalışma yüzeyi oluşturamaz, aynı zamanda eski olanı da eski haline getirerek daha da tasarruf etmenizi sağlar.
Mutfak mobilyası için beton kullanımının özelliği
Yapısında beton, yüksek sıcaklıklara dayanabilen sağlam ve dayanıklı bir malzemedir. Bu bağlamda, granit için neredeyse daha düşüktür, ancak daha büyük bir maliyet daha ucuzdur. Ancak, beton yüzey bir mutfak tezgahı yaparken dikkate alınması gereken bir özellik vardır. Gerçek şu ki, beton çeşitli organik maddelerle tıkanabilecek gözeneklerden oluşur ve bu da mutfağın bakımını zorlaştırır. Buna ek olarak, bu malzeme, asid içeren ürünlerden korunmalıdır, çünkü bunlar, betondaki ana bağlantı elemanı olan kalsiyumu yok edebilirler.
Dikkat edin! Beton yüzeyindeki olumsuz etki, bir leke bırakarak bir damla limon suyu bile bırakabilir.
Bu dezavantaj, sertleştikten sonra betona uygulanan koruyucu bir polimer tabakası ile kolayca ortadan kaldırılır, bu korumalı beton tezgahı temizlemesi kolaydır ve uzun bir süre için görünümünü korur. Bununla birlikte, böyle bir yüzeyi kesme tahtası olarak kullanmak veya üzerine ısıtılmış bir kızartma tavası koymak tavsiye edilmez, çünkü betondan farklı olarak, polimer kaplama bu tür yüklere daha az dayanıklıdır.
Monolitik beton tezgah üretimi
Betondan mobilya üretiminin kalbinde, inşaatta kullanılan standart teknoloji bulunmaktadır. Kendi ellerinizle beton bir tezgah yapmak için, her biri kendi yolunda önemli olan birkaç aşamayı gerçekleştirmeniz gerekir.
Malzemelerin hazırlanması
Bizim durumumuzdaki mutfak tezgahı betondan yapıldığından, üretimi için temel bileşenleri hazırlamak gerekir:
- çimento;
- kum (daha iyi nehir);
- ezilmiş taş veya mermer yongaları;
- su.
İpucu! Masanın üstüne mermer, granit gibi görünen ya da griden farklı herhangi bir ton varmış, karışıma özel bir pigment (renk) eklenmiş, herhangi bir inşaat mağazasında satın alınabiliyordu.
Kalıbı üretmek için 50×30 mm’lik bir ahşap kirişe ve 12 mm’lik bir kalınlığa sahip neme dayanıklı bir kontrplağa ihtiyacınız var. Bir alt tabaka olarak, kontrplak yerine, uygun kalınlıktaki bir lamine sunta levha kullanılabilir. Ana şey, tabanın plakanın yükü altında mükemmel ve eşit şekilde deforme olması gerektiğidir.
Tezgahın imalatının kendi ellerimiz tarafından gerçekleştirileceği göz önüne alındığında, aşağıdaki araç kitine ihtiyacımız olacaktır:
- kürek;
- kepçe veya başka bir kap;
- mikser veya beton karıştırıcı bina;
- Perdah;
- elektrik yapboz;
- tornavida;
- taşlama makinesi;
- rulet, seviye, kalem
Ürünün çizim
Niteliksel bir taslağın değeri abartmak zordur. Doğru çizim işi büyük ölçüde basitleştirir ve yanlış olanı, tezgahı kurma işleminde bir baş ağrısıdır. Mutfağın parametrelerini, dolapların ve sıhhi tesisat armatürlerinin yerini doğru olarak ölçmek çok önemlidir. Bir lavabo veya ocak yerleştirmeniz gerekiyorsa, montaj yeri bir milimetreye kadar hesaplanmalıdır.
İpucu! Genel tasarım önemli boyutta ise, plakayı kurma işlemini basitleştirmek için birkaç parçaya bölmek daha iyidir.
Kalıp Oluşturma
Kontrplak veya sunta levha düz bir yüzeye konur, daha sonra önceden hazırlanmış çizimi bir cetvel ve bir kalemle aktarırız. Her bir hat üzerinde, 50×30 mm’lik bir ahşap kiriş monte edin, böylece tezgahımızın kalınlığı 50 mm’dir. Bir beton ürün için en uygun olarak kabul edilen bu parametredir: kalınlığın azaltılması, yapıyı kırılgan hale getirecek, artış çok ağır olacaktır.
Kalıp duvarlarının sabitlenmesi, sertleşme sırasında betonun yarattığı yüke dayanacak kadar güvenilir olmalıdır. İki duvarın derzlerinin köşeler veya uzun vidalarla (60 mm’den) birleştirilmesi daha iyidir.
Lavabo altındaki yer, sıhhi tesisat armatürünün tipine ve boyutlarına bağlı olarak bulunur. İki tip lavabo vardır: gömme ve havai. İkinci varyant, çizimi çizerken dikkate alınması gereken yaklaşık 30 mm genişliğinde yatay bir kenara sahiptir.
İpucu! Betondan mutfak tezgahı yapmaya karar verirseniz, o zaman havai bir lavabo kullanmak daha iyidir. İlk olarak, gömülebilir modellerin yapılması çok kolay olmayan bir iniş pahı vardır. İkincisi, jantın varlığı, lavabonun altında bir delik oluştururken küçük bir hataya izin vermenizi sağlar.
Mikser için bir delik sağlamak da gereklidir. Bunu yapmak için, 35 mm çapında bir plastik boru kullanabilirsiniz (mikserin karıştırma memesinin standart boyutu).
Montaj takviye çerçeve
Çerçeve, 25×25 mm göz büyüklüğüne sahip bir çelik hasırdır. Bu konstrüksiyon kalıp içine yerleştirilmeli, böylece kontrplak ve duvarlardan 25 mm.
Takviye çerçevesini monte etmeden önce, tabana bir polietilen film koyulur. Kenarların yan panellere sarılması gerekir. Beton bir levha üzerindeki baskılarını gözlemlemek istemiyorsanız, filmin katlanmadan uzanması çok önemlidir.
Beton dökümü
Kendi elleriyle tezgah yapmak için beton klasik tarife göre yapılır:
- 1 pay çimento;
- 2 parça kum;
- 4 dolgu payı;
- 0.5 kısım su.
İlk aşamada, çimento homojen bir kütle elde edilene kadar su ile karıştırılmakta, ardından geri kalan bileşenler karışıma eklenmektedir. Beton hazırlama süreci, çözelti iyice karıştırılarak düşük hızda yapılmalıdır.
Önemli! Karışımın daha hızlı hazırlanması amacıyla su miktarının arttırılması gerekli değildir. Çözeltideki aşırı nem içeriği, kuruduktan sonra çok sayıda gözeneklerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Döküm alanı boyunca betonun döküldükten ve düzgün bir şekilde dağılmasından sonra, bir filmle kaplanır ve bir gün boyunca bu durumda bırakılır. 24 saat sonra film çıkarılır ve yerine çatlakların ortaya çıkmasını önlemek için ıslak bir bez yerleştirilir. 48 saat sonra kalıp demonte edilebilir.
Yüzey işleme
Mutfak için tezgah, mükemmel düzgün olmalı, bu yüzden ön yüz cilalı. Bu amaçla, zımpara ile manuel yüzey işleminin çok zaman ve çaba gerektireceği için, bir makine değirmeni kullanmak daha iyidir.
İlk olarak, plaka iri taneli bir daire kullanılarak öğütülür. Düzgün bir yüzey elde ettikten sonra, tedavi ince taneli bir zımpara ile gerçekleştirilir. Cilalı beton tezgahı zaten iyi görünüyor olsa da, hala su itici polimerik emdirme ile açılması gerekiyor.
Son aşama, özel bir macun kullanılarak keçe tekerleğin taşlanmasıdır, bundan sonra plaka “mermer” özelliklerini kazanır.
Eski tezgahın betonla restorasyonu
Beton sadece monolitik bir levha üretimi için kullanılamaz. Yardımı ile eski yüzeyi restore etmek oldukça gerçekçi. Bu durumda, bu durumda maliyetler daha küçük bir büyüklük sırası olacaktır. Aşağıda, eski mutfak tezgahının mutfak için kendi ellerimizle nasıl restore edildiğini inceleyeceğiz.
Gerekli Malzemeler
Bu durumda çok kalın bir tabakaya ihtiyaç duyulmadığından, normal çözelti yerine zemin şapı için bir beton karışımı kullanacağız. İş için aşağıdaki materyallere ihtiyacımız var:
- şap için beton karışımı (bitirme);
- akrilik dolgu macunu;
- beton için vernik;
- karışım hazırlığı için konteyner;
- 2 spatula (20 mm ve 10 mm);
- zımpara;
- endüstriyel karıştırıcı;
- taşlama makinesi.
Dikkat edin! Beton karışım miktarı, kaplanan alana göre belirlenmelidir. Genellikle malzeme tüketimi paket üzerinde belirtilir ve ortalama 1 mm tabaka kalınlığında 1 m2 başına 1.2-1.5 kg’dır.
Yüzey hazırlığı
Mutfak tezgahları genellikle, işlem sırasında çizik, talaş, sıcaklık kusurları ve yağ lekelerinin göründüğü MDF’den yapılır. Betonu uygulamadan önce, yüzey tüm kirleticilerden temizlenmelidir. Yağ kalıntılarına özellikle dikkat edin – bunlar mutfak deterjanlarıyla temizlenebilir. Yüzeyde bir silikon dolgu maddesi mevcutsa, beton da benzer malzemelere zayıf bir yapışma sahip olduğundan, aynı zamanda çıkarılmalıdır.
Yüzey tamamen temizlendikten sonra, kaba taneli 25-H veya 20-H zımpara kağıdı ile işlenmelidir.Bu işlemin amacı, betonun eski yüzeye yapışmasını birçok çizik oluşturarak iyileştirmektir. Zımpara işleme işleminden sonra, tezgah yıkanmalı ve iyice kurumasına izin verilmelidir.
Beton karışım uygulaması
Beton karışımları yapma teknolojisi ambalaj üzerinde okunabilir. Genellikle 2 ila 1 oranında su ile seyreltilir. Ana şey kıvamın çok sıvı veya kalın olmamasıdır, çünkü bu durumda çözelti plakaya uygulanma işlemi daha karmaşık hale gelecektir.
İpucu! İlk olarak, optimum viskoziteyi elde etmek için su miktarını belirlemek için karışımın küçük bir bölümünü hazırlayın. Gelecekte, kesinlikle bu oranı gözlemlemek. Hafif tutarsızlıklar bile kuru betonun gölgesini etkileyebilir.
Tezgahın düzlemi üzerinde betonun uygulanması, geniş bir spatula kullanılarak gerçekleştirilirken, uçlar dar bir spatula ile muamele edilir. Kabarcık olasılığını azaltmak için karışımı yavaş ve yumuşak hareketlerle yüzeye dağıtın. Uygulanan tabakanın kalınlığı büyük olmamalıdır – 1-2 mm yeterlidir.
Betonun öğütülmesi
Katman tamamen kuruduktan sonra (yaklaşık 24 saat), beton masura cilalıdır, bunun için kaba taneli bir zımpara kullanılır. Yüzeyin düzgünlüğüne özellikle dikkat edin – elinizi tutarken, herhangi bir düzgünsüzlük olmamalıdır.
Dikkat edin! Betonun taşlanması kirli bir iştir. Mutfaktaki tozun her yerde olacağı gerçeğine hazırlıklı olmak gerekir, bu nedenle bu tür bir işin maskesiz olarak yapılması daha iyidir.
Kendi ellerinizle güvenilir bir mutfak tezgahı yapmak için, her biri kurutmadan sonra cilalanmış 3-4 kat beton uygulamak gerekir. Birinci tabakaları işlemek için kaba taneli zımpara kağıdı kullanılırsa, son kat, kaba işlemeye ek olarak, ince taneli bir zımpara ile son kat taşlama işlemine tabi tutulur.
Su geçirmez ve vernikleme
Betonu neme karşı korumak için akrilik esaslı özel bir sıvı yalıtım malzemesi kullanılır. Boya için normal bir fırça ile uygulanır ve kuruduktan sonra güvenilir bir su yalıtım tabakası oluşturur. Bu malzeme çok çabuk emilir ve bir günde tamamen kurur, daha sonra ikinci ve son kat mastik tabakasını uygulayabilirsiniz.
Masa tablasının parlak bir finişe sahip olması için, su geçirmezlikten sonra, beton için bir vernik tabakası uygulanmaktadır, kurutma, oda sıcaklığına bağlı olarak, 4 ila 8 saat sürmektedir. Vernik kuruduktan sonra, ince taneli zımpara kağıdı M14’ün kullanıldığı plaka cilalanır.
Sonuç olarak, böyle bir masa üstü imalat teknolojisinin özellikle zor olmamasına rağmen, uygulamasının beton ile çalışma becerisine sahip olmasının gerekli olduğunu eklemekteyiz. Bu nedenle, böyle bir bina deneyiminin yokluğunda, profesyonel yardım kullanmak daha iyidir.
İlgili Videolar
Beton tezgahı üretiminde video eğitimi:
Profesyonellerden detaylı bir master sınıfı:
Mutfak iç mekanlarında beton – tasarımdan esinlenerek: