Bagaimana untuk membaiki siling di dapur dengan tangan anda sendiri – banking-on-green.com

Bagaimana untuk membaiki siling di dapur dengan tangan anda sendiri

Memutuskan bagaimana untuk memangkas siling di dapur, anda boleh memberi keutamaan kepada bahan berikut:

 1. Panel daripada plastik;
 2. Siling yang ditangguhkan dari plasterboard;
 3. Siling regangan;
 4. Plat polistirena;
 5. Siling bumbung;
 6. Mengecat dan mencelup.

Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan proses mengeluarkan lapisan lama, yang hampir selalu diperlukan untuk pembaikan dan pemasangan apa-apa jenis siling. Dan kemudian kami akan terperinci mengenai topik asas, pembaikan yang serius dan mencari cara untuk membuatnya dengan tangan kita sendiri – tingkatkan siling, memperbaiki retak dan karat dengan betul, membuat asas, plaster dan dempul, dan kemudian cat / membersihkan dapur.

Keluarkan penamat lama

Mana-mana pembaikan siling dengan tangan anda sendiri bermula dengan jumlah penyingkiran semua lapisan lama. Apa yang kita perlukan pada peringkat ini?

 1. Penyokong langkah;
 2. Tutup filem dan pita lukisan untuk memperbaikinya;
 3. Respirator, cermin mata dan sarung tangan – akan ada banyak kotoran;
 4. Penyembur biasa atau taman dengan pam, jika tidak, ambil roller biasa dengan longgokan panjang (sebaik-baiknya dengan pemegang panjang), span, kuih atau baldi air;
 5. Spatula (sebaik-baiknya seperti gambar, terutamanya untuk mengeluarkan cat lama), juga pahat dengan tukul dan berus logam untuk mengeluarkan lapisan cat boleh digunakan untuk mengalahkan plaster;

Bagaimana untuk menghapuskan kapur dari siling - apa yang diperlukan

 1. Untuk pembersihan mekanikal cepat (memerhatikan prosedur keselamatan), anda boleh menggunakan puncher atau bulgarian.

Penutup lama sepenuhnya dikeluarkan – cat, kapur, plaster terkelupas.

Anda boleh mengeluarkan kapur dalam dua cara – basah (salutan kapur boleh dibasuh) dan kering. Biasanya, kedua-dua kaedah ini digunakan seperti: basah dahulu sebidang kecil (tidak seluruh kawasan sekaligus, kerana permukaan basah kering dengan cepat) dengan air, tunggu 10-15 minit sehingga air menyerap ke lapisan lama, dan kemudian mula aktif mengeluarkannya dengan spatula, di tempat sukar, lebih baik menggunakan perforator. Dalam sendi pinggan (karat), anda juga perlu mengeluarkan semua yang tidak perlu.

Bagaimana untuk menghapuskan kapur dari siling - petua

Membaiki siling dengan tangan anda sendiri - siling di hadapan primer, plaster dan lukisan

Sekiranya kesan acuan didapati di bawah plaster, siling harus dirawat dengan primer antijamur khas atau sebatian yang mengandungi klorin (contohnya, keputihan jika acuannya kecil dan tidak lama). Sudah tentu, semua kerja juga perlu dilakukan dalam respirator.

Rawatan siling dengan primer antijamur

Butiran lanjut tentang semua nuansa kerja mengenai penyingkiran cat, kapur dan plaster boleh dilihat dalam video berikut:

Kami tanah, dilekatkan, shpatlyuem, tahap, membaiki keretakan dan karat

Sediakan semua yang anda perlukan untuk bekerja, iaitu:

Membaiki siling di dapur dengan tangan anda sendiri - bahan dan alatan

Untuk cat dengan betul, siling dapur bermaksud mengikut urutan tindakan ini:

 1. Sebelum anda mengecat siling, ia, seperti yang telah kami katakan di atas, adalah perlu untuk menjadi perdana. Ini akan terus mengukuhkan asas dan meningkatkan lekatan. Jangan mengabaikan tahap ini, siling yang tidak berkuasa tidak lama lagi akan mula retak.

Menghidupkan siling di dapur dengan tangan anda sendiri - senapang semburan, roller, mortar

Untuk membuat perkara lebih cepat, gunakan senapang semburan, bukan penggelek.

Adalah lebih baik untuk memilih primer penembusan yang mendalam dan, sememangnya, dengan antiseptik. Lagipun, kami melakukan pembaikan di bilik istimewa – di dapur.

 1. Selepas primer telah kering, anda boleh meneruskan ke plaster dan dempul. Tetapi pertama-tama anda perlu menentukan berapa siling adalah tahap, adakah anda memerlukan plaster atau anda boleh mula shpatlevat dengan segera.
 • Plaster tidak diperlukan jika jatuh siling tidak signifikan dari 10 hingga 15 mm.
 • Perbezaan yang melebihi 15 mm memerlukan pra-menyebabkan, yang disamakan dengan suar.

Bagaimana untuk mengukur siling dengan tangan anda sendiri di rumah api

Bagaimana untuk mengukur siling dengan plaster menggunakan suar dan grid

Bagaimana untuk mengukur siling dengan plaster menggunakan suar dan grid

 • Dan jika siling mempunyai banjir 20 hingga 30 mm, karat dan retak, maka bagaimana membuat siling di dapur lancar? Keluli tahan karat (atau retak besar) dibersihkan, mengembangkannya hingga 30-50 mm dan lebih, tanah, selepas pengeringan sapu primer dan isi gully dengan busa pemasangan dan memberikannya 24 jam kering, kemudian potong buih dan tanah yang berlebihan lagi. Apabila buku asas kering, gunakan spatula dengan tegas pada plaster jahitan, kemudian gunakan pita keseluruhan yang menguatkan sabit itu dan plasternya.

Melekatkan karat dengan buih dan ular

 • Perbezaan dalam asas siling dalam 3-5 cm memerlukan langkah-langkah yang lebih serius – penggunaan logam pengukuhan logam yang diperbaiki kepada konkrit dengan ukiran siling dan menampung stratifikasi besar plaster daripada campuran pasir simen (Rothband). Selepas plaster kering, adalah mungkin untuk memulakan shpatlevaniyu.

Pembaikan siling dapur yang kompleks dan bertanggungjawab itu adalah lebih baik untuk tidak menghasilkan sendiri, tetapi untuk mempercayakannya kepada tuan.

Meratakan siling dengan tangan anda sendiri dengan menguatkan mesh dan plaster

 • Dan bagaimana jika penyelewengan melebihi 5 cm? Dalam hal ini lebih baik memasang siling palsu – plasterboard gipsum, rak, plastik atau ketegangan. Selaraskan kelengkungan ini adalah sukar, panjang, mahal, dan yang paling penting – tidak selamat.
 1. Selepas itu gunakan gypsum dempul finishing, yang mesti digunakan dengan spatula yang luas dalam 1-2 lapisan, dengan lapisan pertama mesti, tentu saja, kering. Lapisan terakhir harus tipis – kira-kira 1 mm.

Pengisi dan penggiling siling dapur

 1. 6 jam selepas dempul, permukaan boleh digiling dan tanah, ia boleh dilakukan secara manual, tetapi lebih baik dan lebih cepat – dengan mesin mengempelas. Kemudian ia perlu disusun semula – dengan cat dicairkan atau primer penembus. Mari kering dan teruskan pewarnaan. Secara terperinci mengenai puttying siling dengan tangan kita sendiri, kita lihat dalam video latihan ini:

Krasim siling

 1. Lukisan siling mungkin hanya apabila permukaan primitif kering. Untuk mula cat ia adalah wajar dari tingkap. Di samping itu, jika permukaan dicat dengan roller longgokan pendek, salutan licin akan diperolehi. Tekstur kasar boleh dibuat dengan menggunakan roller aci panjang. Satu jalur cat harus pergi sedikit ke yang lain.

Bagaimana untuk cat di siling dapur dengan tangan anda sendiri

Bagaimana untuk cat di siling dapur dengan tangan anda sendiri

Sangat baik dan terperinci mengenai pilihan cat dan alur kerja itu sendiri boleh dilihat dalam video ini:

 1. Adalah wajar untuk cat permukaan di dua lapisan, yang pertama mesti kering sebelum memohon yang kedua. Satu lapisan cat hendaklah digunakan pada satu masa – jika tidak, akan ada sambungan yang kelihatan di antara bahagian-bahagian.

Cara memilih komposisi pewarna untuk siling dapur

Membaiki siling dengan tangan anda sendiri dengan pewarnaan atau pemutihan – ini adalah cara yang paling biasa (sebahagian besarnya disebabkan oleh bajetnya).

Sebelum anda cat siling, anda perlu memilih warna yang betul. Cara tradisional untuk melukis melibatkan penggunaan kapur atau mortar kapur.

Siling dapur dapur

Bahan ini digunakan seratus tahun yang lalu, tetapi setakat ini antara meritnya adalah seperti berikut:

 • Kekurangan;
 • Keserasian ekologi (kapur menyerap bahan berbahaya);
 • Keupayaan untuk menutup kecacatan permukaan kecil.

Lapisan kapur perlu dikemas kini secara berkala, tetapi jika anda tidak membasuhnya tanpa membasuh lapisan terdahulu, maka tidak lama lagi “terburu-buru” tidak terbentuk di permukaan. Di samping itu, dalam kes ini, anda boleh melupakan kelebihan reka bentuk.

Adalah lebih baik untuk cat siling dapur dengan cat berasaskan air. Berbanding dengan kapur, ia membentuk lapisan yang lebih halus dan menarik.

Apa yang perlu cat di siling di dapur - cat berasaskan air kalis air putih

Komposisi jenis ini hampir tidak berbau semasa kerja, mereka adalah ekonomi, terjangkau dan berbeza dalam warna. Untuk membuat salutan tahan lama dan boleh dipercayai, anda boleh melukis emulsi air dalam beberapa lapisan – ini tidak akan mengganggu laluan udara, yang bermaksud bahawa bilik tidak akan menjadi kaku. Antara kelemahan yang paling ketara dalam jenis cat ini adalah kemustahilan mencuci. Siling boleh disapu dengan kain kering atau sedikit lembap, tetapi tanpa geseran.

Bahan terbaik untuk mengecat siling dapur, pakar memanggil cat akrilik. Permukaan yang dihasilkan boleh dibasuh tidak hanya dengan air, tetapi juga dengan penyelesaian sabun – satu-satunya pengecualian adalah bahan yang mengandungi bahan yang kasar.

Permukaan yang diperolehi dengan bantuan pewarna itu berbeza estetika dan hiasan.

Untuk mengecat permukaan di dapur adalah lebih baik daripada matte, dan bukan pewarna berkilat. Gloss dapat menekankan ketidaksamaan substrat, dan lapisan matte, sebaliknya, akan menyembunyikannya.

Membersihkan dan lukis siling dapur

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org