12 petua untuk mengatur meja ambang di dapur – banking-on-green.com

12 petua untuk mengatur meja ambang di dapur

Sill-top

Adakah anda mahu dari mana-mana sahaja untuk mencari sekurang-kurangnya sedikit ruang yang berguna di dapur kecil anda? Ini adalah mungkin jika anda menggunakan ambang tingkap – menggantikannya dengan meja dan menggabungkannya ke kawasan kerja atau ruang makan. Dari artikel ini, anda akan belajar bagaimana untuk melakukan ini secepat mungkin, apa teknik teknikal yang perlu diambil kira apabila mengubah, dan apa variasi dari tablet sill itu.

Peraturan am untuk membuat semula tip-tip atas dan praktikal

 1. Keadaan utama untuk susunan meja sill dari apa-apa konfigurasi – udara di sekitar radiator harus beredar dengan bebas.

Haba dari bateri harus naik tanpa hambatan ke tingkap, dan udara sejuk dari tingkap – turun. Jika tidak, dapur akan menjadi sejuk dan lembap dan, bahkan lebih berbahaya, tingkap dapur akan mula kabut. Sekiranya berlaku, maka cerun tingkap, dan kemudian dinding dapur akan ditutup dengan acuan.

Apa yang perlu saya lakukan? Jika anda bercadang untuk menggunakan permukaan meja-ambang sebagai meja atau kabinet dengan rak terbuka, ia adalah mencukupi untuk udara biasa untuk melakukannya lubang Beberapa pengudaraan tertanam jeriji seperti yang ditunjukkan dalam contoh ini gambar.

 • Dapur dengan bahagian atas dengan lubang pengudaraan
 • Dapur dengan bahagian atas dengan lubang pengudaraan
Lubang pengudaraan di bahagian atas ambang

Lubang pengudaraan di bahagian atas ambang

Jika anda bercadang untuk melengkapkan sub-tablet bawah dengan kabinet, maka pintu mereka harus mempunyai lubang masuk atau sisipan grid, contohnya, dalam foto ini.

Barisan kabinet dengan gril pengudaraan

Satu contoh susunan kabinet dengan pintu berlabel di bawah tingkap-ambang

Barisan kabinet dengan gril pengudaraan

Lihat juga: Cara menggunakan tingkap dalam reka bentuk dapur

 1. Perlu diingat bahawa bahagian atas dan, terutamanya, kabinet terbina dalam di atas radiator (walaupun dengan pintu latticed) akan memburukkan pemanasan dapur (2-3 darjah). Mengimbangi kehilangan haba boleh dicapai dengan memasang radiator tambahan atau sistem lantai yang hangat. Di samping itu, bateri dari bawah tingkap boleh dipindahkan ke lokasi lain di dinding sama atau dinding bersebelahan. Pemindahan radiator secara ideal memerlukan projek yang dipersetujui dan perhitungan termal, tetapi dalam praktiknya seringkali mencukupi bagi syarikat pengurusan untuk menyetujui di rumah. Dan satu lagi nuansa – kerana pemindahan / penggantian bateri memerlukan penutupan penaik dan saliran air, ini perlu dikendalikan dalam musim bukan pemanasan.
 2. Tingkap itu harus lebih tinggi daripada tingkap tingkap atas tidak kurang dari 1.5 cm.
 3. Untuk mengelakkan pembentukan acuan pada cerun tingkap, jangan lupa untuk merawatnya dengan primer antiseptik. Dan bahawa lereng sering dapat dibersihkan dari tempat acak dan percikan, mereka harus dicelupkan dengan cat tahan kelembapan.
 4. Di atas tingkap-ambang di mana-mana tidak boleh memasang dapur. Pertama, ia dilarang oleh kod kebersihan dan bangunan, dan kedua, ia tidak praktikal, kerana percikan minyak semasa memasak pastinya akan berada di tingkap.
 5. Apabila merancang untuk meninggalkan bateri di bawah ambang jendela, sangat disyorkan untuk menutupnya dengan skrin hiasan, cat dengan warna yang terang atau dalam nada dinding. Walau bagaimanapun, kadang-kadang cukup untuk menggantikan radiator yang besar dan usang dengan lebih padat dan moden.
Radiator dengan skrin di bawah tingkap

Radiator dengan skrin berlubang di bawah tingkap

Screen-radiator-under-sill-top

 1. Oleh kerana jarak tingkap dan berlubang ke dinding luar, bahagian atas harus dibuat daripada bahan yang tahan haus. Pilihan yang ideal – batu tiruan, yang tidak takut kelembapan atau kerja masakan, dan, lebih-lebih lagi, ia membolehkan anda membuat permukaan yang lancar. Jika dinding dapur di luar adalah beku dan bocor windows terdedah kepada semburan dan dalam rumah sekali “mekar” acuan, anda perlu bermain selamat dan memilih susunan ambang tingkap, ia adalah satu countertops batu tiruan.

Bar tudung lebar lebar

 1. Tidak kira bagaimana anda mengatur ruang di bawah tingkap, ia harus diterangi dengan baik. Untuk ini, anda boleh menggunakannya sconces dinding atau lekapan yang digantung. Jika tingkap meja suar berfungsi sebagai kaunter bar, maka lampu tergantung boleh digantung pada ketinggian 70 cm dari permukaannya. Lampu di atas kawasan kerja dan boleh menggantung di atas tempat utama mereka terus di atas atau di hadapan tempat kerja, dan bukan untuk dia (jika tidak orang yang di belakang puncak kaunter hanya menutup cahaya dari lampu dengan makhluk-Nya).

Lampu di atas tingkap atas

 1. Jendela di atas tingkap-tingkap atas paling praktikal untuk mengeluarkan kaset tirai roller, berpaut terus ke ikat pinggang. Juga untuk hiasan tingkap, semua jenis tirai pendek sesuai: tirai roman, standard “gulungan” tirai mendatar, langsir-kafe atau langsir klasik.

Langsir pendek di atas ambang

Curtains-cafe di pedalaman dapur kecil

Barstand-ambang untuk dua orang

 1. Kadang-kadang, untuk memerah maksimum keluar dari mini dapur, anda perlu topi yang terbungkus dengan kanopi bentuk yang tidak teratur. Jadi, sebagai contoh, ia boleh menyempitkan di zon peningkatan lalu lintas (katakan, di dalam peti sejuk) dan berkembang di mana ia lebih luas.
 • Penghalang sampah bar dengan bentuk tidak teratur
 • Penghalang sampah bar dengan bentuk tidak teratur

Sill-countertop bentuk yang tidak teratur

Sill-countertop bentuk yang tidak teratur

Ia juga sangat baik apabila sudut ambang tingkap tidak tajam, tetapi bulat.

Sudut bulat atas ambang

 1. Apabila menyusun tingkap kerja meja-meja boleh menjadi masalah mencari mesin basuh pinggan mangkuk yang dibina ketinggian yang sesuai, kerana kebanyakan model PMM direka untuk ketinggian tahap bawah dapur 82 cm.
 2. Sekiranya tingkap tingkap mempunyai cerun yang sangat luas, maka meja baru (dan almari dan, mungkin, tenggelam yang ditawarkan kepadanya) sebaiknya disempitkan. Lagipun, jika anda menambah kedalaman ambang jendela lebar ke kedalaman meja meja 60-centimeter standard, anda akan mendapat terlalu banyak jarak dari tetingkap ke pinggir meja.

Pilihan untuk melengkapkan meja sill

Kaunter ambang tingkap boleh diatur dan digunakan sebagai:

 • Kawasan kerja dengan tenggelam di bawah tingkap;
 • Permukaan kerja untuk penyediaan produk (tanpa basuh);
 • Kawasan makan atau bar untuk sarapan dan snek;
 • Ruang simpanan tambahan untuk jentera, produk dan perkakas.

Mari kita pertimbangkan setiap pilihan ini dengan lebih terperinci.

Sill-top sebagai permukaan kerja (tanpa sink)

Penukaran tingkap tingkap ke atas meja membolehkan untuk meningkatkan permukaan kerja dengan kekacauan minimal dapur, ia memungkinkan untuk memasak di bawah siang hari yang menyenangkan dan dengan pandangan ke tingkap. Juga, tingkap window-sill menganggap bonus-keupayaan untuk menggunakannya sebagai meja bar atau melengkapkan podium dengan ruang penyimpanan tambahan. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan pada permukaan kerja tetingkap:

Sill-top di dapur kecil di Khrushchev

Kerana yang paling kerap windowsill-tablet menerangkan kesatuan dengan suite, persoalan timbul: bagaimana jika ketinggian ambang tingkap dan lantai dapur dapur tidak sepadan? Berikut adalah beberapa penyelesaian:

 • Jika ambang tingkap berada di atas alat dengar cakera, maka segala-galanya adalah mudah: dapur atas dan kabinet barisan di bawah tingkap. Dalam kes ini, jurang antara ambang tingkap dan atas meja dilindungi oleh bahan yang sama dengan apron dipotong atau diliputi dengan gril pengudaraan. Kanopi atas tingkap dalam kes ini boleh dipotong, ambang harus diganti dengan perisai di nada countertop dan digunakan sebagai rak.

Tingkap-sills di atas meja

 • Tingkap di atas kabinet dapur
 • Tingkap di atas kabinet dapur

Dapur berbentuk U putih dengan aras atas

 • Sekiranya perbezaan antara ambang tingkap dan lengkungan tidak besar, maka perabot dapur disesuaikan dengan tingkap dengan mengorbankan dasar dan kaki, kurang kerap disebabkan oleh ketinggian alas dan peningkatan ketinggian lantai. Berikut adalah beberapa angka berguna:
 • Ketinggian standard set kepala pancang (tanpa countertop dan socle) – 72 cm.
 • Langit mempunyai dua saiz – 10 cm dan 15 cm.
 • Ketinggian sill dapur di apartmen bandar boleh berbeza-beza dari 72 hingga 90 cm (tidak termasuk countertop).
 • Ketebalan standard meja dapur (ia harus diambil kira dalam menghitung ketinggian terakhir dapur) ialah 4 cm atau 2.5 cm (kurang kerap).
 • Sebaiknya, ketinggian permukaan kerja hendaklah 15 cm di bawah siku yang membungkuk dapur tuan rumah / tuan rumah.
 • Jika ambang di bawah perabot dapur, maka lebih sukar untuk merombaknya ke atas meja. Cara yang paling radikal adalah seperti berikut: ambang tingkap dibina untuk ketinggian perabot, dan tetingkap ditetapkan pada saiz yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan di sebuah rumah persendirian, dan di dalam sebuah pangsapuri bandar, campur tangan dalam dinding dan bangunan buatan bangunan itu dilarang. Walau bagaimanapun, jika tingkap masuk ke loggia, maka adalah secara sah mungkin untuk “mengambilnya” secara sah. Cara kedua: saiz pembukaan tingkap tidak berubah, tetapi perubahan reka bentuk tingkap – ia ditambah dengan percetakan mendatar (profil tambahan bingkai). Akibatnya, bahagian bawah ternyata menjadi pekak dan menutup kabinet, sementara pintu di ambang dibuka seperti biasa. Di luar, bahagian tuli tingkap boleh disembunyikan di belakang balkoni balkoni balkoni.
Tetingkap tetingkap dengan tetingkap dengan percetakan mendatar

Ini sill-top boleh kelihatan lebih baik jika tingkap tetingkap itu lulus terus di atas meja

Tingkap-sill-top dengan tingkap dengan percikan

Dapur dengan aras atas

Cara ketiga dan paling mudah: hanya dipasang di atas bendul tingkap dapur (lihat gambar di bawah.), Dan dibentuk penggunaan niche beliau untuk menyimpan bahan kimia rumah tangga atau houseplants. Malangnya, penyelesaian ini tidak sesuai: untuk membuka tetingkap yang terbuka luas, anda tidak akan dapat, niche tidak begitu mudah untuk membersihkan, premis insolation merosot, dan idea yang tidak begitu berjaya dari segi keselamatan kebakaran. Walau bagaimanapun, ketidakselesaan ini tidak begitu kritikal.

 • Pilihan untuk mengatur meja sill, apabila ambang jendela berada di bawah batu karang
  Pilihan untuk mengatur tingkap-tingkap atas di atas ambang jendela yang rendah
 • Dapur dengan countertop dan bukannya ambang tingkap
  Pilihan untuk mengatur tingkap-tingkap atas di atas ambang jendela yang rendah

Interior dapur dengan meja atas bukannya ambang jendela

Dan akhirnya, cara keempat: tingkap dan perabot digabungkan, namun mereka tidak disesuaikan dengan satu sama lain, tetapi meja dapur disesuaikan untuk mereka. Anda boleh mengalahkan perbezaan antara permukaan dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, tahap dapur yang berbeza hanya dapat dihadapi dengan countertop yang sama. Akibatnya, pedalaman akan sekurang-kurangnya tidak harmoni, tetapi secara umum ia akan kelihatan baik.

Dapur dengan tempat duduk yang rendah

Dapur dengan tempat duduk yang rendah

Dapur pelbagai peringkat dengan aras atas

Juga, tahap dapur yang berbeza boleh menggabungkan satu bahagian atas meja dengan jahitan yang tidak dapat dilihat (dalam hal ini ia mesti dibuat dari kayu, dan lebih disukai dibuat dari batu tiruan warna yang kontras).

Dapur berbilang peringkat dengan satu punca kerja

Dapur berbilang peringkat dengan satu punca kerja

Tingkap-tingkap dengan sinki

Tingkap-sill-top dengan sink – ini adalah yang paling diingini, kompleks dan mahal dalam pelaksanaan projek perubahan. Di samping masalah yang diterangkan dalam bab sebelumnya, isu membekalkan air dan paip longkang ke tingkap ditambah. Di samping itu, tenggelam di tingkap juga mencerahkan rutin rumah dengan pencahayaan yang menyenangkan dan pemandangan persekitaran, dalam praktiknya tidak selalu mudah. Pertama, jika lereng tingkap tidak terlalu lebar, tetingkap akan kerap memercik. Kedua, pencampur sink akan menghalang tingkap dari membuka.

 • Dapur dengan tenggelam di tingkap
 • Dapur dengan tenggelam di tingkap
 • Dapur dengan tenggelam di tingkap
 • Dapur dengan tenggelam di tingkap
 • Dapur dengan tenggelam di tingkap
 • Dapur dengan tenggelam di tingkap

Bagaimana untuk memindahkan tenggelam ke tingkap dan membawa komunikasi air kepadanya?

Dengan bekalan paip air panas dan sejuk, sebagai peraturan, masalah tidak timbul, tetapi dengan bekalan paip longkang dari tenggelam ke riser perlu keliru – memasangnya dengan kecenderungan 2-3 cm per meter panjang. Pada masa yang sama, semua komunikasi perlu tersembunyi, contohnya, di dalam set dapur, dalam kotak plasterboard atau di catwalk.

Kini sedikit mengenai padanan pemindahan sinki itu. Sekiranya anda membawa cuci kereta di dinding “asli”, maka pembangunan projek tidak diperlukan. Pemindahan tenggelam ke dinding bertentangan atau bersebelahan sudah memerlukan pembangunan projek dan pengesahannya di pihak berkuasa perumahan.

Dan berikut adalah petua berguna yang lain untuk mengatur meja sill dengan sink:

 • Adalah diharapkan bahawa sekurang-kurangnya satu daun tingkap dibuka sebanyak 90 darjah, maka anda boleh dengan mudah membersihkan tingkap sepenuhnya. Untuk melakukan ini, letakkan tenggelam tidak di tengah pembukaan, tetapi lebih dekat ke tepi.
Basuh di bawah tingkap di dapur kecil

Basuh di bawah tingkap di dapur kecil

Dapur dengan tenggelam di bawah tingkap

Pengecualian adalah tingkap tricuspid – dalam hal ini, kon ini ditempatkan di hadapan flap buta pusat.

Tingkap tiga daun

 • Kepada tingkap seketika mungkin untuk mendapatkan percikan air, pilih tenggelam yang mendalam, dan pencampur adalah lebih baik untuk memilih dengan muncung sederhana atau dalam.
 • Sekiranya mungkin, perlu memasang lipat (dengan bayonet mount) dan bukannya pengadun konvensional. Model sedemikian lebih mahal, tetapi ia membolehkan anda membuka tingkap-tingkap terbuka tanpa masalah.
 • Oleh kerana tidak boleh menjadi kabinet untuk menyimpan piring di atas tenggelam di tingkap, ia harus disediakan di tepi tenggelam atau di bawahnya. Atas sebab yang sama, satu tenggelam harus dipilih dengan sayap untuk peralatan pengeringan.

Lihat juga:

 • Bagaimana untuk memilih keran dapur
 • Pilih tenggelam dapur dalam 5 langkah mudah
 • Semua tentang saiz sinki dapur

Kaunter selera sebagai ruang makan atau tempat untuk makanan ringan

Untuk menukar ambang tingkap di kaunter bar atau meja makan adalah yang paling mudah – hanya gantikan meja, tambah satu atau dua sokongan atau satu meja (jika perlu) dan pilih kerusi yang sesuai. Akibatnya, ruang makan adalah padat, baik dan sangat selesa.

 • Rak bar di tingkap
 • Rak bar di tingkap
 • Perlu diingat bahawa dari tepi depan tingkap ambang bar ke radiator / dinding harus jarak sekurang-kurangnya 25 cm, jika tidak, mereka akan berada di kaki kaki mereka yang duduk.

Tingkap ambang tingkap di dapur kecil

 • Bentuk tingkap tingkap mungkin mempunyai bentuk yang tidak teratur seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Jadual berdasarkan tingkap

 • Jika ambang tingkap adalah terlalu rendah, meja rak rak boleh ditetapkan ke ketinggian yang dikehendaki dengan menggunakan tanda kurung atau sokongan.
Rak bar di atas tingkap

Satu contoh kaunter bar dipasang di atas sebuah tingkap di bahagian dalam dapur di Khrushchev

 • Jadual atas dasar ambang tingkap boleh menjadi sebahagian daripada satu garis dapur, dipenuhi dengan G, S atau P berbentuk.
 • Dapur dengan meja tingkap terbina dalam
 • Dapur dengan meja tingkap terbina dalam

U berbentuk dapur dengan meja-ambang

Kaunter tingkap-bar

Bar sill tetingkap, alat dengar terbina dalam

C berbentuk dapur dengan sill-top

Dapur berbentuk C dengan kaunter ambang bar

 • Bagaimana untuk membuat meja makan dengan tangan anda sendiri? Hanya letakkan meja dinding flip pada tahap yang sama seperti pada gambar di bawah.
 • Tingkap tetingkap dengan meja lipat di dapur di Khrushchev
 • Tingkap tetingkap dengan meja lipat di dapur di Khrushchev
 • Tingkap tetingkap dengan meja lipat di dapur di Khrushchev

Baca juga: Semua tentang dapur dengan kaunter bar.

Sill-top dengan sistem storan kecil

Seperti pada meja-meja, jadi di bawahnya anda boleh menyimpan benda, produk dan peralatan.

 • Sebaiknya, tidak ada apa-apa pada tingkap kecuali beberapa objek ringan dan kecil. Lagipun, kekacauannya akan mengurangkan pencahayaan dapur dan memperkenalkan rasa gangguan ke pedalaman. Walau bagaimanapun, apabila dapur sangat kecil, tidak ada tempat untuk pergi – anda perlu menggunakan ambang tingkap sebagai kedai alat masakan.
 • Dapur-Khrushchev dengan ambang tingkap terbina dalam
 • Dapur-Khrushchev dengan ambang tingkap terbina dalam
 • Sekiranya terdapat radiator di kabinet di bawah ambang tingkap, maka adalah tidak diingini untuk menyimpan produk di dalamnya, kerana ia akan merosot lebih cepat dalam keadaan panas. Tetapi di dalam almari dengan bateri akan merasakan alat-alat yang baik – peralatan, cetakan, kuali, dll.

Peti untuk instrumen di bawah tingkap

 • Di bawah bahagian atas, anda boleh melengkapkan sistem storan kecil, contohnya, dari rak terbuka atau kabinet.

Sistem rak di bawah tingkap

Sistem storan di bawah tingkap

Tetingkap tingkap dengan tangan sendiri

Apabila pembaikan di dapur sudah selesai, dan ambangan memerlukan perubahan, ia adalah mudah untuk melampirkan meja lipat kepadanya. Reka bentuk ini akan padat dan mudah alih – jika perlu, ia boleh dilipat ke dalam rak sempit. Anda boleh membeli meja yang sama di kedai perabot (contohnya, di Ikea), dan anda boleh melakukannya sendiri dengan bantuan kelas foto-tuan kami.

Meja lipat di ambang tingkap

Membuat meja yang sama dengan tangan anda sendiri dan menetapkannya pada tahap dengan jendela, anda akan mendapat tingkap meja suapan berfungsi

Untuk kerja anda perlu: papan lapis dengan ketebalan besar, jigsaw, skru, primer, cat, varnis matt atau lilin (sebaik-baiknya), berus, tahap, pemutar skru, pukulan, gergaji kayu, dan gelung kad perabot 2 pcs. dan gelung piano 1 pc.

Arahan: pertama memotong bahagian atas meja saiz dan bentuk yang diingini (contohnya, ia boleh menjadi segi empat sama bulat atau separuh bulatan). Kemudian sokongan dan pangkalannya dipotong, jika dikehendaki, perforasi hiasan dapat dipotong di kaki. Kemudian hujung kosong adalah tanah, semua butiran adalah tanah, dan kemudian dicat, ditutup dengan varnis atau lilin. Dalam langkah seterusnya, kaki dihubungkan ke pangkalan (pada gelung piano), dan atas meja – dengan segi empat tepat sempit (ke gelung kad). Akhir sekali, sokongan dipasang pada dinding, dan kemudian atas meja dilampirkan padanya (tiga skru sendiri mengetuk).

Meja lipat untuk jendela

Meja lipat untuk jendela

Meja lipat untuk jendela

Meja lipat untuk jendela

Meja lipat untuk jendela

Meja lipat untuk jendela

decor

Leave a commentiphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org