Η διάταξη της κουζίνας είναι κάτι περισσότερο από απλή διάταξη επίπλων και εξοπλισμού. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής του νοικοκυριού, επομένως είναι απαραίτητο να το προσεγγίσουμε με κάθε ευθύνη. Ο οδηγός μας για τον προγραμματισμό, καθώς και μια επιλογή από 80 σαφή φωτογραφικά παραδείγματα, θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές αποφάσεις και να σκεφτείτε το σχέδιο της κουζίνας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
10 κανόνες σχεδιασμού κουζίνας
Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε ένα σχέδιο για μια μελλοντική κουζίνα, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τους βασικούς κανόνες εργονομίας και ασφάλειας, τα πρότυπα μεγέθους επίπλων και τις δοκιμασμένες τεχνικές σχεδιασμού.
- Ο βασικός κανόνας που πρέπει να βασίζεται στο σχεδιασμό μιας κουζίνας είναι ο κανόνας του λεγόμενου τριγώνου εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νεροχύτης, η σόμπα και το ψυγείο δεν πρέπει να βρίσκονται γραμμικά, αλλά σε ένα τριγωνικό σχήμα. Είναι σημαντικό ότι τα σημεία λειτουργίας είναι το ένα δίπλα στο άλλο – σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 180 cm Έτσι, το σενάριο της κουζίνας θα πιο αρμονική: πρώτα έχετε αφαιρέσει τα τρόφιμα από το ψυγείο, και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στο νεροχύτη για να πλύνετε, τότε τα συστατικά κόβονται / μικτή και τέλος. πηγαίνετε στη σόμπα.
- Ο προγραμματισμός της κουζίνας αρχίζει με τον ορισμό του χώρου πλύσης – θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 2,5 μ. Από το σημείο ανύψωσης. Φυσικά, ο νεροχύτης μπορεί να αναδιαταχθεί και άλλα 2,5 μ., Για παράδειγμα, στο παράθυρο, ωστόσο σε ένα διαμέρισμα της πόλης αυτό θα απαιτήσει τουλάχιστον μια κλίση του σωλήνα παροχής νερού, και ως μέγιστο – την εγκατάσταση της αντλίας. Αν σχεδιάζεις κουζίνα σε ιδιωτικό σπίτι, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ένα νεροχύτη κοντά στο παράθυρο – έτσι ώστε η μαγειρική είναι καλύτερο και καλό για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Δίπλα στο νεροχύτη πλυντήριο πιάτων και / ή πλυντήριο ρούχων. Συνήθως, το PMM είναι τοποθετημένο στα αριστερά του νεροχύτη, εάν ο χρήστης του είναι δεξιός, και στα δεξιά του νεροχύτη – εάν είναι αριστερόχειρας.
- Το επόμενο σημείο στο σχέδιο είναι η σόμπα. Θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 40-180 cm από το νεροχύτη και, φυσικά, πιο κοντά στο άνοιγμα αερισμού και στη σωλήνωση αερίου, εάν υπάρχει. Στο διάστημα μεταξύ του νεροχύτη και της σόμπας, μπορείτε να εισάγετε την κύρια επιφάνεια εργασίας, όπου θα κόψετε και θα αναμίξετε τα προϊόντα. Λοιπόν, αν το μήκος της είναι 90 cm – αυτό δεν είναι αρκετό, και όχι πάρα πολύ. Στην άλλη πλευρά της πλάκας πρέπει να υπάρχει και κενό πλάτους τουλάχιστον 40 cm – αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια.
- Σημαντικό! Η τοποθέτηση μιας πλάκας κοντά σε παράθυρο σε απόσταση μικρότερη από 40 cm δεν είναι ασφαλής και δεν είναι πρακτική.
- Το ελάχιστο πλάτος των διόδων στην κουζίνα πρέπει να είναι περίπου 120 εκ. Σε μία τέτοια «πεζόδρομο» νοικοκυριά μπορεί να κινηθεί χωρίς να παρεμβαίνει με προϊόντα εκχύλισμα μαγείρεμα μάγειρας από το ψυγείο και τα ντουλάπια, φορτώστε το πλυντήριο πιάτων. Εάν η κουζίνα είναι η επικοινωνία, όπως συμβαίνει συχνά σε ιδιωτικές κατοικίες, η δίοδος πρέπει να αυξηθεί σε 130-150 εκ. Σε πολύ μικρές και αδιάβατοι κουζίνες επιτρέπεται σε απόσταση 1 μέτρου πέρασμα.
- Το ψυγείο είναι πιο βολικό να τοποθετηθεί πιο κοντά στον νεροχύτη, παρά στη σόμπα. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στη μονάδα δίπλα στο φούρνο και το φούρνο μικροκυμάτων. Με μια οξεία έλλειψη χώρου, το ψυγείο μπορεί απλά να αφαιρεθεί από την κουζίνα, για παράδειγμα, στο σαλόνι ή στο διάδρομο.
- Κατά τον προγραμματισμό της κουζίνας, να θυμάστε ότι οι προβολές μπορούν σχεδόν πάντα να “παρακάμπτονται” από ρηχά ντουλάπια και κόγχες προσαρμόζεται στην αποθήκευση των πραγμάτων.
Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να μετακινήσετε τις πόρτες, να τις μετακινήσετε λίγο ή να τις επεκτείνετε / κόψετε. Με την ευκαιρία, η πόρτα μπορεί να αφαιρεθεί, να αναδιαρθρωθεί ή να αντικατασταθεί με μια πτυσσόμενη / συρόμενη δομή.
- Ο πιο βολικός τρόπος για να σχεδιάσετε επιλογές για το σχεδιασμό ακουστικών σε ειδικά προγράμματα. Για παράδειγμα, είναι απλοί και δωρεάν προγραμματιστές όπως το Planner5D, το SketchUP Pro ή ο σχεδιαστής IKEA στο διαδίκτυο.
- Προκειμένου να φανταστείτε καλύτερα αν η διάταξη της κουζίνας που έχετε αναπτύξει είναι κατάλληλη, χρησιμοποιήστε τα έπιπλα και τις συσκευές σε πλήρες μέγεθος στο πάτωμα και στους τοίχους. Έτσι, μπορείτε να δείτε σφάλματα στο σχέδιο, να επιλύσετε αμφιβολίες ή να δημιουργήσετε νέες ιδέες.
- Λάβετε υπόψη ότι για να κερδίσετε επιπλέον έδρα όταν σχεδιάζοντας μια μικρή κουζίνα μπορείτε να σε βάρος της μειωμένης τεχνολογίας: ένα ψυγείο πλάτους 55 cm, ένα πλυντήριο πιάτων πλάτους 45 cm, καθώς και ένα πλυντήριο ρούχων μειωμένου βάθους 35 cm.
- Η διάταξη της κουζίνας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις της τραπεζαρίας ή μάλλον τους κανόνες της εργονομίας:
- Το πλάτος του καθίσματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 cm, και το βάθος – τουλάχιστον 40 cm.
- Από την άκρη του τραπεζιού στον τοίχο / έπιπλα θα πρέπει να είναι ελεύθερος χώρος για μια καρέκλα μήκους 80 cm?
- Η πρότυπη καρέκλα έχει πλάτος 50 cm και βάθος 40-43 cm, μια καρέκλα με μπράτσα έχει μεγάλο πλάτος – περίπου 70 cm.
Είδη σχεδιασμού
Υπάρχουν 6 τύποι διατάξεων κουζίνας:
- Γραμμική (μονόγραμμη);
- Σχήματος L (γωνιακή);
- Σχήμα U;
- Διπλή σειρά (παράλληλη);
- Νησί;
- Η χερσόνησος.
Ας εξετάσουμε κάθε έναν από αυτούς τους τύπους με περισσότερες λεπτομέρειες.
Γραμμικό σχέδιο
Πλεονεκτήματα: Γραμμική διάταξη του ακουστικού – το πιο συμπαγές, ευπροσάρμοστο και, επιπλέον, απλό στο σχεδιασμό, τουλάχιστον λόγω της έλλειψης γωνιών – και ως εκ τούτου κοστίζει μια ευθεία κουζίνα λίγο φθηνότερα.
Μειονεκτήματα: Αυτή η επιλογή διαμόρφωσης είναι η πιο ενοχλητική, καθώς παραβιάζει τον κανόνα του “τριγώνου εργασίας”.
Ιδανικό για: πολύ μικρές και στενές κουζίνες (πλάτους έως 2 μ.), διαμπερείς κουζίνες, στούντιο κουζίνας και διαδρόμους κουζίνας. Επίσης, η γραμμική διάταξη είναι κατάλληλη για όσους σπάνια και ελάχιστα προετοιμαστούν.
Συμβουλές προγραμματισμού:
- Για να μειώσετε την ταλαιπωρία μιας άμεσης κουζίνας, πρέπει να προσπαθήσετε να το σχεδιάσετε έτσι ώστε ο νεροχύτης να βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ της σόμπας και του ψυγείου.
- Για να αυξήσετε τον αριθμό των αποθηκευτικών χώρων, είναι απαραίτητο να τεντώσετε την οροφή της γραμμής στην οροφή.
- Συχνά, μια ευθεία κουζίνα μπορεί να μετατραπεί σε γωνιακή κουζίνα, αν για να συνδυάσετε ένα σετ με ένα περβάζι παραθύρου και έχοντας τοποθετήσει μέσα του ένα νεροχύτη ή μια επιφάνεια εργασίας, όπως φαίνεται στα ακόλουθα φωτο-παραδείγματα.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το υλικό: Όλα για το σχεδιασμό μιας ευθείας κουζίνας (γραμμική, μονής σειράς)
Κύκλωμα σχήματος L
Πλεονεκτήματα: Αυτή η διάταξη είναι καλή για όλους – είναι βολική, ευέλικτη, συμπαγής και, ταυτόχρονα, ευρύχωρη λόγω της γωνίας. Η γωνιακή κουζίνα σας επιτρέπει να τοποθετήσετε μια τραπεζαρία στο κέντρο του δωματίου.
Μειονεκτήματα: Το σετ σχήματος L είναι κάπως πιο περίπλοκο και ακριβότερο για το σχεδιασμό, επειδή η γωνιακή μονάδα απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό – ένα καρουζέλ, ένα συρτάρι ή ένα ράφι. Εάν αφήσετε τη γωνία χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό, θα είναι ενοχλητικό να το χρησιμοποιήσετε.
Ιδανικό για: Ορθογώνια κουζίνες, μικρά και μεσαία δωμάτια.
Συμβουλές προγραμματισμού:
- Σε μια γωνία είναι βολικό να χτίσετε ένα νεροχύτη ή σόμπα, ειδικά αν κάνετε τη γωνία όχι ευθεία, αλλά λοξοτομημένη.
- Μπορείτε να κάνετε ένα από τα ακουστικά του πλευρικού τοιχώματος (βλ. Φωτογραφία). Για παράδειγμα, αυτό που βρίσκεται στην είσοδο – έτσι εισέρχονται στην κουζίνα θα γίνει πιο άνετα.
Διαβάστε περισσότερα: Πώς να σχεδιάσετε την τέλεια γωνιά της κουζίνας
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες μικρών κουζινών με γωνιακή διάταξη.
Σχέδιο διπλής σειράς
Πλεονεκτήματα: Το ακουστικό σε δύο γραμμές σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα άνετο “τρίγωνο εργασίας” και να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά δύο τοίχους ενός στενού / επιμήκους δωματίου.
Μειονεκτήματα: Αυτή η παραλλαγή της διάταξης είναι βολική μόνο εάν δεν είναι υπερβολικά φαρδύ και δεν είναι πολύ στενό διάδρομο – πλάτος 120-150 cm. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι η λιγότερη ασφάλεια σε σύγκριση με άλλους τύπους διάταξης, ειδικά αν η κουζίνα είναι διαμπερής δίοδος. Επιπλέον, ένα σύνολο δύο σειρών μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση στενότητας.
Ιδανικό για: Εκτεταμένες και στενές κουζίνες (με πλάτος 2,2 μ.), Αίθουσες διέλευσης και κουζίνες, όπου δεν υπάρχει τραπεζαρία.
Συμβουλές προγραμματισμού:
- Είναι πιο βολικό και κυρίως ασφαλέστερο να σχεδιάζετε την κουζίνα έτσι ώστε ο νεροχύτης και η σόμπα να βρίσκονται σε μια σειρά και το ψυγείο στο άλλο.
- Μια από τις σειρές είναι καλύτερα να κάνουμε μικρότερη από την άλλη, τότε θα είναι δυνατό να βρούμε ένα μέρος για ένα τραπέζι.
- Στο τετράγωνη κουζίνα είναι δυνατή η διάταξη σε δύο σειρές, στην περίπτωση αυτή, το τραπέζι τοποθετείται στο κέντρο, για παράδειγμα, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.
Παρακάτω υπάρχουν άλλες φωτογραφίες εσωτερικών χώρων κουζίνας με παράλληλη διάταξη.
Διαβάστε περισσότερα: Πώς να εξοπλίσει μια κουζίνα με δύο σειρές κουζίνας
Σχήμα σχήματος U
Πλεονεκτήματα: Αυτή είναι η πιο βολική επιλογή σχεδιασμού, όταν όλα όσα χρειάζεστε είναι κυριολεκτικά στο χέρι. Λόγω της χρήσης τριών τοίχων και γωνιών, η κουζίνα σχήματος U είναι πολύ ευρύχωρη.
Μειονεκτήματα: Το σετ σχήματος U είναι το πιο περίπλοκο και συχνά απαιτεί μεγάλη έκταση.
Ιδανικό για: Ιδιαίτερα κατάλληλο για τετράγωνα δωμάτια (πλάτος από 2,2 μ.) Και κουζίνες για καθαρά χρηστικούς σκοπούς, καθώς και για κουζίνες, όπου συχνά και πολλοί είναι έτοιμοι.
Συμβουλές προγραμματισμού:
- U σχήμα σχήματος είναι δυνατή ακόμη και σε μια μικρή κουζίνα στο Χρουστσόφ, αρκεί μόνο να χρησιμοποιήσετε ένα περβάζι παραθύρου.
- Όταν σχεδιάζετε ένα σετ σχήματος U, να έχετε κατά νου ότι ένα πέρασμα μικρότερο από 100 cm και περισσότερο από 180 cm θα κάνει τον χώρο δυσάρεστο.
- Για να διευκολύνετε οπτικά το εσωτερικό της κουζίνας σε σχήμα U, αφήστε ένα ή δύο τοίχους χωρίς ντουλάπια τοίχου.
Διαβάστε περισσότερα: Πώς να εξοπλίσετε την κουζίνα σε σχήμα U
Νησί
Πλεονεκτήματα: Το νησί θα κάνει την κουζίνα οποιασδήποτε διάταξης πιο βολική και λειτουργική. Επίσης, το νησί μπορεί άνετα να διαιρέσει το χώρο, ας πούμε, στο σαλόνι και την κουζίνα ή στο χώρο εργασίας και στην τραπεζαρία.
Μειονεκτήματα: Ακόμη και ένα μικρό νησί είναι δυνατό μόνο σε μια μεγάλη κουζίνα με επιφάνεια 18 τετραγωνικών μέτρων. m.
Ιδανικό για: Ευρύχωρες κουζίνες και κουζίνες σε συνδυασμό με καθιστικό / τραπεζαρία.
Συμβουλές προγραμματισμού:
- Το σχήμα του νησιού πρέπει να ταιριάζει με το σχήμα του δωματίου.
- Είναι σημαντικό ότι γύρω από το τραπέζι-νησί υπάρχουν περάσματα με πλάτος τουλάχιστον 1 μέτρου.
- Λοιπόν, αν ο νεροχύτης βρίσκεται απέναντι από το νησί ή καθόλου στο νησί.
- Η ενσωμάτωση της εστίας στο νησί είναι ευκολότερη από το πλύσιμο.
Περισσότερα Κουζίνα με νησί – όλα τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και του σχεδιασμού
Χερσονήσου
Πλεονεκτήματα: Η χερσόνησος σας επιτρέπει επίσης να κάνετε την κουζίνα πιο βολική και λειτουργική, για να διαιρέσετε χώρο σε ζώνες. Ωστόσο, σε αντίθεση με το νησί, είναι πιο συμπαγές (λόγω του τοίχου / έπιπλα ενός από τα άκρα).
Μειονεκτήματα: Ακόμα, “τρώει” πολύ ελεύθερο χώρο.
Ιδανικό για: Μεσαίες και μεγάλες κουζίνες, στούντιο κουζίνας και κουζίνες σε συνδυασμό με καθιστικό / τραπεζαρία.
Συμβουλές προγραμματισμού:
- Στη μία πλευρά της χερσονήσου είναι βολικό να εξοπλιστεί ράφι μπαρ. Για όσους έχουν κινητό τρόπο ζωής, ένας τέτοιος μετρητής χερσονήσου μπορεί να αντικαταστήσει ένα τραπέζι φαγητού πλήρους μεγέθους.