Οδηγός για την επιλογή ενός καλού καθολικού τηγανιού

Η γεύση και η ποιότητα των μπριζόλων, των τηγανιών και ακόμη και μιας απλής ομελέτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του τηγανιού στο οποίο προετοιμάστηκε το φαγητό. Στην ιδανική περίπτωση, η κουζίνα πρέπει να έχει μερικά τηγάνια διαφορετικής διαμέτρου, πάχους και το ύψος των τοίχων, καθώς και τα υλικά, δεν είναι να απορεί επαγγελματίες σεφ μαγειρεύουν διαφορετικά πιάτα σε διαφορετικά σκεύη. Για παράδειγμα, για ψήσιμο κρέας είναι πιο κατάλληλη πτυχωτό παν-σχάρα και τηγάνισμα των αυγών θα ταιριάζουν σε οποιοδήποτε τηγάνι με αντικολλητική επίστρωση.

Αλλά δεδομένου ότι δεν είναι σεφ, και συχνά χρησιμοποιούν μόνο 1-2 τηγάνια, σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε πώς να επιλέξετε ένα τηγάνι για γενική χρήση, δηλαδή, η μέση διάμετρος της στρογγυλής 24-28 cm.

Είμαστε ταξινομημένοι σε σκεύη με μη κολλητική επίστρωση

Οι επιστρώσεις σήμερα είναι πολύ διαφορετικές. Ας δούμε πώς είναι και τι θα είναι καλύτερο;

 1. Επικάλυψη από τεφλόν, δηλαδή πολυτετραφθοροαιθυλένιο – ο πιο κοινός τύπος επίστρωσης για τηγάνια από αλουμίνιο.

Teflon τηγάνι Teflon

Πλεονεκτήματα: ελαφρύ σε βάρος, εύκολο στη φροντίδα, μπορείτε να μαγειρέψετε με σχεδόν καθόλου λίπος.

Μειονεκτήματα: Το τεφλόν δεν μπορεί να θερμανθεί έντονα (η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 200 ​​° C), διαφορετικά αρχίζει να απελευθερώνει καρκινογόνα τοξικά αέρια και, φυσικά, φοβάται τα αιχμηρά αντικείμενα.

Διάρκεια ζωής: μέγιστο 1 έτος.

Συμβουλή: Το γνωστό Tefal, του οποίου το τηγάνι μπορεί να θερμανθεί στους 260 ° C, έλαβε θετικές κριτικές.

 1. Η κεραμική επικάλυψη είναι μια μη κολλητική επικάλυψη όχι από καμένη πηλό, όπως φαίνεται λόγω του ονόματος, αλλά από ένα νανοσύνθετο πολυμερές με νανοσωματίδια άμμου στη σύνθεση.
 • Κεραμικό τηγάνι
 • Κεραμικό τηγάνι

Πλεονεκτήματα: Σε αντίθεση με ένα τηγάνι Teflon με κεραμική επικάλυψη, δεν εκπέμπει βλαβερές ουσίες με ισχυρή θέρμανση (μπορεί να θερμανθεί μέχρι 450 μοίρες) και είναι ιδανικό για όσους προτιμούν να μαγειρεύουν με ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Ζεσταίνει ομαλά και γρήγορα. Επιπλέον, οι αλουμινένιες λεκάνες με κεραμική επίστρωση είναι σχετικά ελαφρές.

Μειονεκτήματα: κεραμικό στρώμα φοβάται τη μηχανική βλάβη, πέφτει από το ύψος, το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, αλκαλίων και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, δεν είναι κατάλληλο για επαγωγικές κουζίνες.

Διάρκεια ζωής: περίπου 1-2 χρόνια με προσεκτική χρήση.

Συμβουλή: Μην αγοράζετε φθηνά μοντέλα, επειδή χαλάζουν πολύ γρήγορα. Θετική ανατροφοδότηση έχει κερδίσει τα σήματα TVS, Fissler, Moneta.

 1. Μάρμαρο επικάλυψη – μια μη κολλητική επίστρωση του ίδιου Teflon, αλλά με την προσθήκη μαρμάρινων τσιπς.

Τηγάνι με μαρμάρινη επικάλυψη

Πλεονεκτήματα: ένα τηγάνι με μαρμάρινη επικάλυψη ζυγίζει ελαφρύτερο από το χυτοσίδηρο, θερμαίνεται ομοιόμορφα και πολύ γρήγορα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα κεραμικά και το Teflon, δροσίζει πιο αργά, λιγότερο φοβισμένο από αιχμηρά αντικείμενα, τυχαίες πτώσεις, σταγόνες θερμοκρασίας και ως εκ τούτου έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Και ακόμη και αυτό το πιάτο φαίνεται ασυνήθιστα και υγιεινά.

Μειονεκτήματα: Είναι διαθέσιμο σε δύο φθηνά και ακριβά κατηγορίες, αλλά καλό τηγάνι (που καλύπτεται από 3 στρώσεις) και συμπυκνωμένη κάτω δεν είναι λιγότερο από 2000 ρούβλια, ένα άλλο μειονέκτημα – πωλούνται συχνά χωρίς καπάκια.

Διάρκεια ζωής: εξαρτάται από τον αριθμό των στρωμάτων της επικάλυψης – όσο περισσότερο στρώματα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι τα πιάτα. Με τη σωστή φροντίδα, το πολυστρωματικό τηγάνι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 25 χρόνια, όπως υποσχόμαστε οι παραγωγοί.

Συμβουλή: εάν είναι δυνατόν, στη συνέχεια αγοράστε ένα πιάτο με μαρμάρινη επικάλυψη 5 επιπέδων και πάχος πυθμένα μεγαλύτερο από 6 mm. Λιπάνετε περιοδικά ένα καθαρό τηγάνι με λάδι και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με μια πετσέτα (δεν χρειάζεται να φρύξετε).

 1. Οι επικαλύψεις τιτανίου, διαμαντιού, γρανίτη είναι επίστρωση νανοσύνθετων, αξιόπιστες και ακριβότερες.

Τηγάνι με επίστρωση τιτανίου

Πλεονεκτήματα: ομοιόμορφη και ταχεία θέρμανση, αντοχή στη φθορά, δεν φοβούνται μετάλλων πιρούνια, αναδευτήρες και λεπίδες, μεγάλη διάρκεια ζωής, απαιτούν λίγο ή καθόλου χρήση των ελαίων είναι ασφαλή για την υγεία και την όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς την ποιότητα των μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο, αλλά ελαφρύτερα.

Μειονεκτήματα: που δεν είναι κατάλληλα για την επαγωγική εστία, είναι πολύ πιο ακριβό από όλους τους άλλους τύπους τηγάνια.

Διάρκεια ζωής: έως 25 έτη.

Συμβουλή: Οι θετικές κριτικές έχουν μάρκες premium Swiss Diamond, Woll και Risoli.

 1. Υπάρχει ένα άλλο είδος της επίστρωσης, η οποία μπορεί ίσως να ονομάζεται το πιο ασφαλές και ανθεκτικό, και είναι, φυσικά, η φυσική «μη-stick» επίστρωση εμποτίσει τους πόρους του πετρελαίου τηγάνι χυτοσίδηρο. Αλλά διαβάστε για αυτό στο επόμενο κεφάλαιο.

Επισκόπηση υλικών: χυτοσίδηρος, ανοξείδωτος χάλυβας, χαλκός

 1. Τσάντα τηγανίσματος

Πλεονεκτήματα: αυτό το πιάτο μπορεί δικαίως να ονομαστεί το καλύτερο στην κατηγορία “φορτάμαξας”, επειδή μπορεί ακόμη και να ψήσει τις πίτες στο φούρνο. Παράγει τα πιο νόστιμα πιάτα, είναι από το χυτοσίδηρο ένα τηγάνι για το ψήσιμο κρέατος. Ομαλά θερμαίνεται και κρυώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρωταγωνιστές μαγειρικά σκεύη σιδήρου δεν φοβάται μαχαίρια και ακόμη και πέφτει από ύψος, επιπλέον, είναι απολύτως ασφαλής για την υγεία και ακόμη χρήσιμες, επειδή κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων είναι γεμάτη με μια μικρή ποσότητα σιδήρου. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του – είναι φυσικό, «μη-stick», το οποίο δημιουργείται εξαιτίας του γεγονότος ότι η πορώδης δομή του σιδήρου απορροφά το πετρέλαιο, έτσι μπορείτε να απολαύσετε τα πιάτα πάντα με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Μειονεκτήματα: χυτοσίδηρο βαρύ, απαιτεί φροντίδα, δηλαδή, περιοδική φρύξη με αλάτι και λίπανση με λάδι. Τα πιάτα από χυτοσίδηρο δεν μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων και για μεγάλο χρονικό διάστημα να αποθηκεύσουν τρόφιμα σε αυτά, καθώς ο χυτοσίδηρος μπορεί να σκουριάσει.

Διάρκεια ζωής: πρακτικά δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Συμβουλή: σε σχέση με την τιμή-ποιότητα θα είναι μια καλή επιλογή από ένα τηγάνι από το Lodge. Ωστόσο, όλα τα σκεύη από χυτοσίδηρο θα είναι καλά.

 1. Τηγάνι από ανοξείδωτο χάλυβα

Τηγάνι από ανοξείδωτο χάλυβα

Πλεονεκτήματα: Στο δοχείο τηγανίσματος από ανοξείδωτο ατσάλι χωρίς καμία επικάλυψη μη κολλητικής ουσίας, πολλοί επαγγελματίες προετοιμάζουν, καθώς μεγιστοποιούν τη γεύση και το χρώμα των συστατικών. Ο ανοξείδωτος χάλυβας κατασκευάζεται επίσης με ψητά πιάτα. Είναι ανθεκτικό, δεν φοβάται τα μαχαίρια και πιρούνια, καθώς και το πλύσιμο αμέσως μετά το τηγάνισμα του φαγητού. Είναι εύκολο να το φροντίζεις αν το χρησιμοποιείς σωστά.

Μειονεκτήματα: σε αυτό είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί – εγκαίρως για να αναμειχθεί το γεύμα και να θερμανθεί σωστά το λάδι, διαφορετικά το πιάτο θα κολλήσει. Και στον “ανοξείδωτο χάλυβα” είναι πολύ δύσκολο να τηγανίζουμε αυγά.

Συμβουλή: οι ακριβές μάρκες όπως η Fizzler, ο De Buyer και η Lagostina αξίζουν την εμπιστοσύνη, από τους πιο προσιτούς είναι ο Silampos “Gourmet”.

 1. Χάλκινο τηγάνι με επίστρωση από ανοξείδωτο χάλυβα

Χάλκινο τηγάνι

Πλεονεκτήματα: πολύ όμορφη εμφάνιση, τα πιάτα χαλκού είναι ιδανικά για πιάτα μαγειρέματος που απαιτούν περιοδικές αλλαγές θερμοκρασίας, έτσι ώστε ο χαλκός γρήγορα να κρυώσει και εξίσου γρήγορα θερμαίνεται.

Μειονεκτήματα: δυσκολία στο μαγείρεμα, υψηλή τιμή.

Διάρκεια ζωής: ανθεκτικό.

Συμβουλή: Falk, Matfer Bourguet, Mauviel.

7 κορυφαίες συμβουλές: τιμή, μάρκες, πινακίδες ποιότητας

Πώς να επιλέξετε ένα τηγάνι και να μην συγχέεται όταν στέκεστε σε ένα κατάστημα; Ετοιμάσαμε 8 κύριες συστάσεις για την επιλογή κάδου για καθολική χρήση.

 1. Αν αποφασίσετε να επιλέξετε μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο με μη κολλητική επίστρωση, δώστε προσοχή στο χυτό αλουμίνιο, με πάχους τοίχους και κάτω. Οι καλές κριτικές έχουν: το ήδη αναφερθέν Risoli και Woll, καθώς και το λιγότερο ακριβό Casta and Vari.
 2. Η διάμετρος, η οποία υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή, μετριέται στην κορυφή των δίσκων και όχι στο κάτω μέρος. Η διάμετρος των 24 cm είναι ιδανική για ένα άτομο, 26 cm για οικογένεια 3 ατόμων, 28 cm κατάλληλο για μεγάλες οικογένειες.
 3. Ποιο τηγάνι είναι καλύτερο από δύο παρόμοια μοντέλα; Το ένα με παχύτερο τοίχο και πάτο, το βάρος είναι βαρύτερο και υπάρχουν περισσότερα αντικολλητά στρώματα.
 4. Για το ψήσιμο στο φούρνο, επιλέξτε πιάτα με αφαιρούμενη λαβή ή λαβή από μέταλλο χωρίς πλαστικά στοιχεία.
 5. Γιατί γυάλινη κεραμική εστία Είναι ανεπιθύμητο να έρχονται σε επαφή τα τηγάνια με έναν πυθμένα χαλκού ή αλουμινίου, tk. αφήνουν ίχνη.
 6. Για μια επαγωγική εστία, είναι κατάλληλα μόνο ειδικά σκεύη με ειδική σήμανση.
 7. Ένα καλό τηγάνι, κατά κανόνα, κοστίζει τουλάχιστον 1500 ρούβλια.

decor

Leave a comment